Terroripommitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tokio palaa: Yhdysvaltain ilmavoimien palopommihyökkäys 26. toukokuuta 1945.

Terroripommitus on ilmapommitusstrategia, jonka tarkoitus on tuhota siviilikohteita ja siviilejä. Tavoitteena on vihollisen taistelutahdon murtaminen ja sekasorron aiheuttaminen siviiliväestön keskuudessa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes kaikki nykyaikaiset ilmasodankäynnin muodot kehittyivät ensimmäisen maailmansodan aikana.

Ensimmäinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen terroripommituksen suorittivat saksalaiset zeppelin-ilmalaivat Englannin rannikolla 9. tammikuuta 1915. Iskussa kuoli neljä siviiliä, 16 haavoittui ja aineellisen tuhon määräksi arvioitiin 7 740 puntaa. Huolimatta vähiin jääneestä tuhosta yleisö ja media reagoivat tapahtumaan voimakkaasti. Lisää iskuja kuitenkin seurasi ja sodan loppuun mennessä terroripommitus oli vaatinut 557 henkeä, haavoittaen 1 358 ihmistä.

Espanjan sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Espanjan sisällissota

Francisco Francon johtamien kansallismielisten kapinallisten puolella taistelleet saksalaiseen Legion Condor -osastoon kuuluneet pommikoneet pommittivat Guernican kaupunkia 1937. 9 000 asukkaasta kuoli noin 1 600 ja noin 70 prosenttia rakennuksista tuhoutui.[1]

Kiinan–Japanin sota (1937–1945)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen Kiinan–Japanin sodan aikana Japani pommitti Kiinan väliaikaista pääkaupunkia Chongqingia yli viiden vuoden ajan. Chongqingin pommituksissa kuoli kymmeniä tuhansia ja koska Japani käytti runsaasti palopommeja kaupunki kärsi valtavia tuhoja.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Toinen maailmansota

Luftwaffen pommitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lontoo ilmahyökkäyksen jälkeen toisen maailmansodan aikana

Saksan hyökätessä Puolaan vuonna 1939 Luftwaffe pommitti useita siviilikohteita, kuten Wieluńia, Frampolia ja Varsovaa.

Saksalaisten hyökättyä Alankomaihin toukokuussa 1940 Rotterdamia pommitettiin raskaasti 14. toukokuuta 1940, minkä tarkoituksena oli pakottaa Alankomaat rauhaan.

Myöhemmin suuren pommitusoperaation aikana, joka Britanniassa tunnettiin nimellä the Blitz, Luftwaffe pommitti Lontoota ja muita suuria kaupunkeja syyskuun 1940 ja toukokuun 1941 välisenä aikana.

Kun Luftwaffe kärsi huomattavia tappioita saksalaiset pyrkivät turvautumaan V-1- ja V-2-raketteihin, joita suunnattiin englantilaisia kaupunkeja kohti.

Liittoutuneiden pommitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös länsiliittoutuneet pommittivat siviilikohteita. Huolimatta Neuvostoliitolle annetuista lupauksista liittoutuneet olivat haluttomia muodostamaan todellista suurta rintamaa ennen vuotta 1944. Tällöin etenkin Winston Churchill halusi korvata rintaman puutteen turvautumalla pommitusten laajentamiseen.

Kuuluisin oli Dresdenin pommitus helmikuussa 1945, joka vaati kymmenien tuhansien siviilien hengen. Sodan loppuvaiheessa Dresdeniin ja muihin Saksan kaupunkeihin kohdistettuja pommituksia on kritisoitu, koska niistä ei ollut enää merkittävää hyötyä sodankäynnille korkeaan siviiliuhrien määrään nähden. Samoin Yhdysvaltain ilmavoimien palopommihyökkäykset japanilaisiin kaupunkeihin, kuten Tokioon ja Kobeen vaativat satoja tuhansia ihmisuhreja.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvallat pudotti 6. elokuuta 1945 atomipommin Hiroshimaan ja kolme päivää myöhemmin toisen Nagasakiin. Nämä kaksi valtavaa tuhoa aiheuttanutta pommia pakottivat Japanin antautumaan. Tarkkaa uhrien lukua ei tiedetä, mutta pelkästään Hiroshiman atomipommin arvioidaan vaatineen räjähdyksen, kuumuuden ja säteilyn tähden välittömästi noin 70 000 ihmisen hengen. Vuoteen 1950 mennessä arvioidaan jopa yli 130 000 kuolleen säteilysairauden, syövän ja muiden pitkäaikaisvaikutusten vuoksi.[2] Vaikka läheiset kukkulat suojelivat Nagasakia, myös siellä kuoli välittömästi noin 40 000 ihmistä ja vuoden 1946 loppuun mennessä noin 70 000. Suurin osa molempien pommitusten uhreista oli siviilejä.[3]

Toisen maailmansodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka toisen maailmansodan jälkeen varsinaisia terroripommituksia ei ole juuri suoritettu, erityisesti Yhdysvaltain pommitukset eri kriiseissä ovat aiheuttaneet myös laajoja siviilivahinkoja. Yhdysvaltain suorittamia Christmas Bombing -nimellä tunnettua Hanoin ja Pohjois-Vietnamin pommitusta joulukuun loppupuoliskolla 1972 on pidetty terroripommituksina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ...bombing of Guernica 1999. Stoner Productions Inc. Viitattu 7. syyskuuta 2007.
  2. Office of History & Heritary Resources: The Atomic Bombing of Hiroshima U.S. Department of Energy. Arkistoitu 24.6.2010. Viitattu 20. syyskuuta 2007.
  3. Office of History & Heritary Resources: The Atomic Bombing of Nagasaki U.S. Department of Energy. Arkistoitu 29.9.2006. Viitattu 20. syyskuuta 2007.