Frampolin pommitus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Frampolin pommitus oli Saksan ilmavoimien suorittama pommitus osana Puolan offensiivia toisen maailmansodan alussa 13. syyskuuta 1939.

Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta 1939. Luftwaffe aloitti siviilikohteiden pommittamiset jo varhain: Wielunin kaupungin pommitus oli toisen maailmansodan ensimmäinen väkivaltainen sotatoimi.

Frampol[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frampol oli tuolloin pieni kolmen tuhannen asukkaan kaupunki, jossa ei ollut sotilaallisia kohteita tai merkittävää teollisuutta. Kaupungissa ei ollut edes Puolan armeijan joukkoja. 1700-luvun alussa perustetun Frampolin barokkikeskusta oli rakennettu täydelliseksi ja symmetriseksi geometriseksi ruudukoksi, jonka keskipisteenä seisoi kaupungintalo.

Luftwaffe valitsi Frampolin koeluonteisen pommituksensa kohteeksi kaupungin erikoisen keskustan vuoksi ja siksi, ettei alueella sijainnut toimenpidettä mahdollisesti häiritseviä ilmatorjunta-aseita. Kaupungintalo tarjosi erinomaisen suunnistus- ja tähtäyspisteen saksalaisille lentäjille. Lisäksi kohteen valintaan saattoi vaikuttaa se, että Frampolin väestöstä suurin osa oli juutalaisia.[1]

13. syyskuuta 1939 saksalaiskoneet aloittivat pommituksen, jota seurasi tulipalo. Kaupungin rakennuksista tuhoutui 60 prosenttia eli noin 90 rakennusta, ja vain kaksi katua säilyi vaurioitta.[2]

Pommituksen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamia päiviä pommituksen jälkeen puna-armeijan joukot valtasivat kaupungin, jonka raunioille kaupungista paenneet joutuivat palaamaan. Myöhemmin Neuvostoliitto luovutti Frampolin takaisin saksalaisille ennen sotaa solmitun sopimuksen mukaisesti. Valtaosa kaupungin juutalaisväestöstä tuhottiin Puolan miehityksen aikana.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]