Puolan asevoimat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolan asevoimat
Tunnus
Tunnus
Puolan puolustushaarojen tunnukset
Puolan puolustushaarojen tunnukset
Toiminnassa 1918–
Valtio  Puola
Puolustushaarat maavoimat
ilmavoimat
merivoimat
Koko 120 500 (2022)[1]
Tukikohta Varsova

Puolan asevoimat (puol. Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej) muodostui alun perin varhain 1800-luvulla Puolassa toimineista joukko-osastoista. Itsenäisen Puolan tasavallan ensimmäiset joukot perustuivat Polska Siła Zbrojnaan, joka perustettiin puolalaisten saamiseksi taisteluun Venäjän keisarikuntaa vastaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asevoimien upseereita toisen tasavallan aikana.

Ensimmäisen maailmansodan aikana puolalaiset legioonat muodostettiin Galiciassa eli Itävallan hallinnoimassa Puolan eteläosassa. Keskusvallat lakkauttivat joukot, kun kävi selväksi etteivät ne kyenneet takaamaan Puolan itsenäisyyttä sodan jälkeen. Puolan legioonan 2. prikaatin komentaja kenraali Jósef Haller vaihtoi puolta vuoden 1917 lopulla ja siirtyi Murmanskin kautta Ranskaan, jossa hänen joukkonsa muodostivat osan sinisestä armeijasta. Armeijaan liittyi runsaasti puolalaista syntyperää olevia miehiä Yhdysvalloista. Armeija taisteli urheasti Ranskan rintamalla 1917–1918.

Asevoimat luotiin ensimmäisen maailmansodan päätyttyä ja Puolan itsenäistyttyä 1918 kolmesta erillisestä Venäjän, Itävalta-Unkarin ja Preussin armeijan osastosta ja se varustettiin ensimmäisen maailmansodan ylijäämäkalustolla. Se taisteli Venäjän bolševikkeja vastaan 1918–1920, jolloin sen vahvuus kasvoi lähes 800 000 mieheen. Vahvuus kuitenkin laski rauhan tultua.

Puola hävisi syyskuun 1939 Saksan hyökkäyksen jälkeen. Pieni määrä puolalaisia joukkoja taisteli toisen maailmansodan aikana liittoutuneiden puolella ja partisaaneina. Toisen maailmansodan jälkeen Puolan asevoimat järjestettiin Varsovan liiton komentorakenteen mukaan ja 1990-luvulla Naton mukaiseksi. Puola on ollut sotilasliitto Naton jäsenvaltio vuodesta 1999.

Puola osallistui vuoden 2003 Irakin sotaan 2 500 miehellä. Vuonna 2006 sillä oli Irakissa 1 700 miestä ja Afganistanissa 1 000. YK:n rauhanturvatehtäviin Puola on osallistunut Kosovossa, Libanonissa, Golanilla, Balkanilla, Albaniassa ja Kongossa.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolalaisjoukkoja Irakin sodan aikana 2003

Puolan asevoimissa palvelee noin 120 000 vakinaiseen väkeen kuuluvaa ja sen lisäksi 515 000 reserviläistä.lähde? Asevoimat on jaettu 2014 neljään puolustushaaraan:

Nämä on alistettu puolustusministeriölle (puol. Ministerstwo Obrony Narodowej). Yleinen asevelvollisuusaika on yhdeksän kuukautta.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosa Puolan kalustosta on neuvostovalmisteista tai kotimaisia kopioita (kuten PT-91 Twardy), mutta siihen kuuluu myös saksalaista ja yhdysvaltalaista kalustoa.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2022 Poland Military Strength Global Fire Power. 2022. Viitattu 16.4.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.