Georgian asevoimat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Georgian asevoimien lippu (pääasiallinen)
Georgian asevoimin rakenne
Georgialaisia joukkoja itsenäisyyspäivän paraatissa Tbilisissä 26.5.2008

Georgian asevoimat koostuvat Georgian tasavallan maavoimista, merivoimista ja ilmavoimista, erikoisjoukoista ja kansalliskaartista.

Asevoimat ovat sotilasmäärältään pienet ja lähinnä kriisinhallintaa varten suunnitellut. Georgian tasavalta on yksi suurimmista vapaaehtoisten koalition joukkoja lähettäneistä maista Irakin sotaan.

Maavoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georgian maavoimissa jalkaväkeä edustavat ensimmäinen prikaati Gorissa lähellä Etelä-Ossetiaa, toinen prikaati Senakissa, kolmas prikaati Kutaisissa, neljäs prikaati Vazianissa ja viides prikaati Khelvachaurissa.

Tykistöprikaati on jaettuna Gorin ja Khonin kesken, pioneeriprikaati on Gorissa.

Erillisyksiköitä ovat erillinen kevyt jalkaväkipataljoona Adliassa, erillinen panssarivaunupataljoona Gorissa, erillinen ilmapuolustuspataljoona Gorissa, viestipataljoona Saguramossa, tekninen tiedustelupataljoona Kobuletissa, sotilaspoliisipataljoona Tbilisissä sekä lääkintäpataljoona Saguramossa.

Merivoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Georgian merivoimat

Georgian merivoimat koostuvat ohjusveneistä, tykkiveneistä ja muista aluksista. Merivoimien esikunta on ollut Potin laivastoasemalla, mutta Etelä-Ossetian sodan päätteeksi 2008 venäläiset joukot valtasivat sen ja upottivat lukuisia aluksia satamaan.

Ilmavoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georgian ilmavoimat koostuvat pääasiassa neuvostoliittolaisista lentokonetyypeistä ja helikoptereista. Suurin osa Neuvostoliiton Suhoi Su-25 -rynnäkkökoneista valmistettiin Tbilisissä, Georgiassa. Tyyppi on edelleen Georgian ilmavoimien käytössä.

Georgian ilmavoimien Mil Mi-24V

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Georgian asevoimat.
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.