Tanskan puolustusvoimat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanskan puolustusvoimat (tansk. Forsvaret)
Tanskan puolustusvoimien tunnus.
Tanskan puolustusvoimien tunnus.
Valtio  Tanska
Koko

noin 19 000 ammattisotilasta ja 4 000 asevelvollista

12 000 reserviläistä + 48 000 kodinturvajoukkojen vapaaehtoista
Komentajat
Nykyinen komentaja Peter Bartram

Tanskan puolustusvoimat (tansk. Forsvaret) on Tanskan aseellisesta puolustuksesta vastaava viranomainen. Ne jakaantuvat maa-, meri- ja ilmavoimiin sekä kodinturvajoukkoihin (Hjemmeværnet).

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskan asevoimien käyttötarkoitus ja tehtävät on määritelty 27. helmikuuta 2001 annetussa laissa No. 122, joka astui voimaan 1. maaliskuuta. Se määrittelee kolme käyttötarkoitusta ja kuusi tehtävää. Käyttötarkoituksina on ehkäistä konflikteja ja sotia, suojata valtiomuotoa, turvata maan olemassaolo jatkossa ja edistää rauhanomaista kehitystä maailmassa.

Pääasialliset tehtävät ovat osallistuminen Naton toimintaan, tunnistaa ja torjua valtiomuotoa uhkaavat tekijät Tanskan alueella (mukaan lukien Grönlanti ja Färsaaret), puolustusyhteistyö Natoon kuulumattomien, erityisesti Keski- ja Itä-Euroopan maiden kanssa, kansainväliset rauhanturvaamistehtävät, kriisinhallinta, humanitääriset tehtävät, rauhanedistäminen, kokonaismaanpuolustus Tanskan siviilihallinnon kanssa sekä kulloisenkin tarpeen mukaisen sotilaallisen voiman ylläpito.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tanskan puolustusvoimat.
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.