Portugalin asevoimat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Portugalin asevoimien lippu

Portugalin asevoimat (port. Forças Armadas Portuguesas) muodostuu maa-, meri- ja ilmavoimista. Muodollisesti asevoimien ylipäällikkönä toimii Portugalin presidentti, mutta käytännössä niitä johtaa Portugalin hallitus puolustusministerin kautta. Portugalin asevoimat saivat alkunsa 1100-luvulla portugalilaisten itsenäistyessä maurien ja Leónin kuningaskunnan vallasta. Ensimmäisessä maailmansodassa Saksa julisti Portugalille sodan sen internoitua satamissaan olleita saksalaisaluksia. Vuodesta 2003 lähtien asepalvelus Portugalissa on ollut vapaaehtoista. Portugali osallistuu useisiin rauhanturvaamisoperaatioihin kuten INTERFET ja UNTAET Itä-Timorilla, MINURSO Länsi-Saharassa, EUFOR Bosniassa ja KFOR Kosovossa.

Siirtomaasodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugalin siirtomaasodat (port. Guerra Colonial), tai Guerra de Libertação kuten niitä siirtomaissa kutsuttiin, puhkesivat kun nationalistiset sissiliikkeet pyrkivät itsenäisyyteen Portugalista. Sotia käytiin asevoimien ja sissiliikkeiden välillä Afrikan siirtomaissa vuosina 1961–1974. Muista eurooppalaisista siirtomaavalloista poiketen Portugali ei ollut hellittänyt otettaan siirtomaista 1950- ja 1960-luvuilla.

Vuosi 1974 ja kehitys sen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugalin käymissä siirtomaasodissa sissejä ei onnistuttu kukistamaan, ja tyytymättömyys sotiin johti vuoden 1974 Neilikkavallankumoukseen. Asevoimien sisällä oli syntynyt salainen vasemmistoon suuntautuneiden nuorien upseerien Movimento das Forças Armadas -liike. Kaappaus kaatoi maata hallinneen autoritaarisen oikeistolaisen sotilasjuntan. Vallankumous oli lähes veretön ja sotilaat marssivat neilikoin koristeltujen aseiden kera kaduilla.

Vuosien 1975–2007 välisenä aikana tehtiin asevoimiin merkittäviä muutoksia. Useita joukkoja on lakkautettu, koska maan luovuttua siirtomaistaan sillä ei ollut enää tarvetta ylläpitää niissä joukkojaan.

Laskuvarjojoukot siirrettiin maavoimien alaisuuteen ja kommandojoukot lakkautettiin vuonna 1994. Jälkimmäiset tosin perustettiin uudelleen vuonna 2002. Molemmat aselajit yhdistettiin vuonna 2006 saman johdon alaisuuteen erikoisjoukoiksi (port. Operações Especiais).

Maavoimien sotilaspoliisijoukot uudelleen nimettiin maavoimien poliisijoukoiksi (Policia do Exercito) ja kahden muun puolustushaaran vastaavat saivat nimet ilmavoimien (Policia Aérea) ja merivoimien poliisiyksiköt (Policia Naval). Vuonna 1992 perustettiin Portugalin meri-ilmavoimat (Aviação Naval) tehostamaan rannikon valvontaa ja partiointia.

Nykyinen vahvuus ja kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan talousvaikeudet ja poliittisen tahdon puute ovat johtaneet verrattain heikosti varustettuihin asevoimiin. Asevoimien teknillistyminen on vähentänyt henkilöstöä 30 000 miehellä mutta kansainvälisesti verraten Portugalilla on miesmäärältään 74:nneksi suurimmat asevoimat maailmassa. Se on suhteellisen korkea sijoitus maan kokoon verrattuna. Nykyään Portugalin asevoimissa palvelee 44 900 miestä, näistä suurin osa maavoimissa. Portugalin asevoimien tämän hetken resursseista johtuen niitä käytetään ainoastaan Naton ja YK:n alaisissa operaatioissa. Itä-Timorissa, Kosovossa ja Afganistanissa maan joukot ovat osa suurempaa kokonaisuutta. Huolimatta aivan uusimman sotilaskaluston puuttumisesta maa osallistuu sen vastaanottamiin tehtäviin ilman rajoituksia. Modernisointiohjelma käynnistettiin Lei de Programação Militar -lain myötä vuonna 2002. Varusteluohjelmassa keskityttiin uusiin helikoptereihin, sukellusveneisiin, sotalaivoihin ja partioveneisiin. Sen sijaan tärkeimpinä pidettyjen maavoimien kevyiden aseiden uusiminen on kariutunut. Nykyinen hallitus on kuitenkin hankkimassa vuonna 2008 uusia taistelupanssarivaunuja.

Portugalin asevoimien sotilasarvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugalilaisia sotilaita juoksuhaudassa vuonna 1918
Portugalilaisia sotilaita ilmavoimien tukikohdassa Luandassa siirtomaasotien aikana 1960-luvulla.
Arvo Merivoimat
(Marinha, Armada)
Maavoimat/Ilmavoimat
(Exército/Força Aérea)
Honorific Almirante da Armada Marechal
Kenraalit
(Oficiais Generais)
Almirante General
Vice-Almirante Tenente-General
Contra-Almirante Major-General
Comodoro Brigadeiro-General
Esiupseerit
(Oficiais Superiores)
Capitão-de-Mar-e-Guerra Coronel
Capitão-de-Fragata Tenente-Coronel
Capitão-Tenente Major
Upseerit *
(Oficiais Subalternos)
Primeiro-Tenente Capitão
Segundo-Tenente Tenente
Guarda-Marinha / Subtenente Alferes
Aspirante
Aliupseerit
(Sargentos)
Sargento-Mor
Sargento-Chefe
Sargento-Ajudante
Primeiro-Sargento
Segundo-Sargento
Primeiro-Subsargento Furriel
Segundo-Subsargento Segundo-Furriel
Miehistö
(Praças)
Cabo Cabo-Adjunto
Primeiro-Marinheiro Primeiro-Cabo
Segundo-Marinheiro Segundo-Cabo
Grumete Soldado **

* Maavoimien kapteenit (Capitães) ovat omassa luokassaan.

** Sotamiehen (Soldado) arvo on vain maavoimissa.