Avaruussodankäynti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Avaruussodankäynti on ulkoavaruudessa tapahtuvaa avaruusaseilla käytävää sotaa. Sillä viitataan avaruudessa olevien satelliittien jne. tuhoamiseen joko avaruudessa olevilla aluksilla tai maasta käsin ohjuksilla. Avaruussodankäynti käsittää täten maasta–avaruuteen sodankäynnin, kuten maasta käsin suoritetut hyökkäykset Maata kiertäviä satelliitteja kohtaan, sekä avaruudesta–avaruuteen sodankäynnin, kuten satelliitteja vastaan hyökkäävät satelliitit (tappajasatelliitit). Neuvostoliiton FOBS-satelliittikokeita 1960-luvun puolivälissä on pidetty tappajasatelliittikokeiden alkuna. Ronald Reaganin hallinnon vuonna 1983 lanseeraama ”Tähtien sota” oli 1970-luvun ohjuspuolustusohjusvarusten jälkeen merkittävin avaruussodan varustelukilpa.

Rajoitetun määrittely mukaan se ei käsitä avaruudesta–maahan käsin kohdistuvaa sodankäyntiä, missä kiertoradalla olevat kohteet hyökkäävät maassa, merellä tai ilmassa olevia kohteita vastaan suoraan, eikä se kata myöskään satelliittien käyttöä vakoilu-, tiedustelu- tai sotilasviestintätarkoituksiin. Nämä kuitenkin muodostavan pääosan Yhdysvaltain ilma-, meri- ja maavoimien avaruusjoukkojen toiminnoista, kuten Venäjän avaruusvoimienkin kohdalla. 2000-luvulla Yhdysvalloissa on laajentunutta kiinnostusta ”endoatmosfäärisiin” pommikoneisiin, jotka lentäsivät maamaalejaan kohden avaruuden kautta.

Avaruussota elokuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain asevoimien 1960-luvun alussa tuottama elokuva Space and National Security (”Avaruus ja kansallinen turvallisuus”) kuvasi avaruussodankäyntiä [1]. Tässä vaiheessa Yhdysvaltain ilmavoimilla oli merkittävää kiinnostusta miehitettyihin avaruuslentoihin, jotka kuitenkin delegoitiin siviiliorganisaatiolle, NASAlle.

Avaruussodankäynnillä voidaan tarkoittaa myös kuvitteellista sodankäynnin muotoa, jota esiintyy lähinnä science fiction -kirjallisuudessa ja elokuvissa. Muun muassa James Bond -elokuvissa avaruussota esiintyi teemana vuoden 1967 ”Elät vain kahdesti”- ja vuoden 1979 "Moonraker”-elokuvissa, molemmat ajoittuivat aikansa yhdysvaltalaisten ”Tähtien sota” -ohjelmien voiman kausiin.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Space warfare