Taistelutahto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taistelutahto (ransk. esprit de corps, engl. morale, suomeksi myös moraali tai henkinen ryhti[1][2][3]) on kyky pitää usko instituutioon tai tavoitteeseen yllä. Taistelutahto liittyy erityisesti sotajoukkoihin tai urheilujoukkueisiin, mutta myös muihin organisaatioihin vaikeissa tilanteissa.

Taistelutahto ymmärretään yleensä koko joukon, eikä niinkään yksilöiden, kollektiivisena ominaisuutena. Siihen vaikuttavat huollon ja taustatuen toimivuus, ylpeys (ammatista ja yksiköstä) sekä taistelutilanne. Se on joukon toiminnalle ehdottoman tärkeää. Basil Liddell Hart muotoili asian niin, että taistelun tarkoitus on murtaa juuri vastustajan taistelutahto.

Toisessa maailmansodassa osapuolilla oli totaaliseen sotaan liittyvä käsite ”kansan taistelutahto”, jota pyrittiin murtamaan terroripommituksilla, joissa pyrittiin tappamaan mahdollisimman paljon vihollisvaltion asukkaita.

  1. morale (moraali, henkinen ryhti, taistelutahto. Käyttöesimerkit: Morale among the troops is low. Joukkojen moraali on heikko.) MOT Sanakirjat. Sanakirja.fi: Kielikone Oy. Viitattu 1.9.2021.
  2. moraali (2. henkinen ryhti, henkinen kestokyky. Tykistötuli mursi joukkojen moraalin.) Kielitoimiston sanakirja. 2020. Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy. Viitattu 1.9.2021.
  3. Nurmi, Timo; Rekiaro, Ilkka; Rekiaro, Päivi & Sorjanen, Timo: ”moraali”, Gummeruksen suuri sivistyssanakirja, s. 285. 2 henkinen voima, kestävyys, kunnia Pataljoonan moraali joutui koetukselle. Jyväskylä, Helsinki: Gummerus, 2001. ISBN 951-20-5863-4.