Taistelutahto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taistelutahto, henkinen ryhti, esprit de corps, joskus virheellisesti ”taistelumoraali”,[1] on kyky pitää usko instituutioon tai tavoitteeseen yllä. Taistelutahto liittyy erityisesti sotajoukkoihin tai urheilujoukkueisiin, mutta myös muihin organisaatioihin vaikeissa tilanteissa.

Taistelutahto ymmärretään yleensä koko joukon, eikä niinkään yksilöiden, kollektiivisena ominaisuutena. Siihen vaikuttaa huollon ja taustatuen toimivuus, ylpeys (ammatista ja yksiköstä), sekä taistelutilanne. Se on joukon toiminnalle ehdottoman tärkeää. Basil Liddell Hart muotoili asian niin, että taistelun tarkoitus on murtaa juuri vastustajan taistelutahto.

Toisessa maailmansodassa osapuolilla oli totaaliseen sotaan liittyvä käsite ”kansan taistelutahto”, jota pyrittiin murtamaan terroripommituksilla, joissa pyrittiin tappamaan mahdollisimman paljon vihollisvaltion asukkaita.

Huomautus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Englannin sana morale on nk. väärä ystävä eli samankaltainen, mutta erimerkityksinen sana kuin suomen sana moraali, joka viittaa kykyyn ja haluun erottaa oikea väärästä.