Amazing Race

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amazing Race
The Amazing Race
Tyyli tositelevisio
Kestoaika 45 minuuttia
Luoja(t) Elise Doganieri
Bertram van Munster
Pääosissa Phil Keoghan
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Verkko Yhdysvallat CBS
Suomi MTV3
Tuotantokausia 33
Jaksoja 340
Aiheesta muualla
IMDb

The Amazing Race on yhdysvaltalainen tositelevisiosarja, jossa joukkueet matkustavat kilpaa ympäri maailmaa, suorittaen erilaisia haasteita. Suomessa sitä esitetään MTV3-kanavalla.

Ohjelman ensi-ilta oli yhdysvaltalaisella CBS-kanavalla 5. syyskuuta 2001 ja sitä on esitetty Yhdysvalloissa 33 tuotantokautta. Ohjelman tuottavat Jerry Bruckheimer ja Touchstone Television, ja sen juontaja on uusiseelantilainen Phil Keoghan. Sarjan ovat luoneet Elise Doganieri ja Bertram van Munster.

Vuosina 2003–2009 ohjelma voitti joka vuosi Emmyn parhaasta reality-sarjasta. Vuonna 2005 Amazing Race -konsepti myytiin ulkomaille. Ensimmäinen ulkomainen Amazing Race alkoi Aasiassa vuonna 2006 ja sai nimekseen The Amazing Race Asia. Myös Brasiliassa on oma Amazing Race nimeltä The Amazing Race: A Corrida Milionária, jonka ensi-ilta oli vuonna 2007. Israelin oma versio ohjelmasta HaMerotz LaMillion alkoi vuonna 2009. Lisäksi Amazing Racesta on oma versionsa Latinalaisessa Amerikassa, jossa ohjelma tunnetaan nimellä The Amazing Race en Discovery Channel. Ohjelmasta näytettiin ensimmäinen kausi vuonna 2009. Kiinan oma versio ohjelmasta The Amazing Race: China Rush alkoi vuonna 2010 ja Australian oma versio The Amazing Race Australia alkoi vuonna 2011.

CBS vahvisti toukokuussa 2017 Amazing Racen 30. tuotantokauden tuotannon.[1] Ohjelman 30. kausi alkoi Suomessa keväällä 2020, ja sitä esittää MTV3.

Ohjelman perusidea

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maat, joilla on oma Amazing Race -versionsa.

Joukkueet kiertävät maailman ympäri eri tehtäviä suorittaen. Joukkueiden jäsenillä on keskinäinen side, he voivat olla esim. toistensa puolisoita, sukulaisia tai ylipäätään tuttavia. Kisa alkaa jostain Yhdysvaltain kaupungista, ja päättyy aikanaan myös johonkin Yhdysvaltoihin. Jokaisen etapin jälkeen viimeisenä varikolle saapunut joukkue pudotetaan kilpailusta: poikkeuksena on muutama ennakolta valittu etappi, joissa pudotusta ei suoriteta. Kisan voittajajoukkue saa miljoona dollaria.

Kilpailussa on yleensä 11 joukkuetta (12 joukkuetta tuotantokausilla 3 ja 4, kymmenen tuotantokaudella 8). Joukkueissa on yleensä kaksi henkilöä (8. tuotantokaudella neljä), joilla on yleensä jokin suhde toisiinsa. Joukkueet edustavat laajaa joukkoa eri ikäisiä ja taustaisia henkilöitä. Joukkueissa on ollut muun muassa ystäviä, kotiäitejä, seurustelevia pareja, identtisiä kaksosia, naimisissa olevia pariskuntia ja pareja, jotka ovat kihloissa. Kaikkien kilpailijoiden täytyy olla vähintään 21 vuotta, paitsi tuotantokaudella 8, jolloin minimi-ikä oli 8 vuotta.

Joukkueet eivät saisi myöskään tuntea toisiaan, mutta myöhemmissä tuotantokausissa tämä ei ole enää ollut vaatimus, vaan esimerkiksi viidennellä tuotantokaudella Nicole ja Christie kilpailivat toisiaan vastaan Miss Texas -kisassa vuonna 2003.

Kisasta pudonneet joukkueet lähetetään loppukisan ajaksi jonnekin ulkomaalaiseen kohteeseen odottamaan, kunnes kisa on ohi.

Jokaisella etapilla on ainakin kaksi tehtävää, suomenkielissä käännöksissä "Kiertotie" ja "Tiesulku". Tässä lueteltuna ohjelman perussanastoa.

Pikapassin (Fast Forward) saadakseen joukkueen täytyy suorittaa yksi tehtävä, jonka jälkeen joukkue pääsee jatkamaan suoraan varikolle. Vain ensimmäinen tehtävän suorittanut joukkue saa pikapassin.

Kiertotie (Detour) on valintatehtävä. Joukkue valitsee kahdesta tehtäväkuvauksesta sen, jota yrittävät suorittaa. Tehtävää voi vaihtaa jo sen aloitettuaan.

Tiesulku (Road Block) on yhden (8. tuotantokaudella joskus kahden) henkilön tehtävä. Joukkueen pitää valita, kuka tehtävän suorittaa. Valinta tehdään vihjeen perusteella ennen kuin joukkue saa tietää, millaisesta tehtävästä tarkkaan ottaen on kyse. Yksi henkilö joukkueesta ei voi suorittaa kaikkia tiesulkutehtäviä, vaan tehtävien on jakauduttava suurin piirtein tasan parien kesken.

Väistämispakko (Yield) on merkki, jonka kohdalla joukkueiden on pysähdyttävä ennaltamäärätyksi ajaksi. Merkin asettaa joukkue toiselle joukkueelle, jonka kisaa haluaa hidastaa. Väistämispakko-merkki tuli mukaan kilpailuun viidennellä tuotantokaudella, ja se oli mukana viimeistä kertaa kaudella 11.

Jos joukkue on velvoitettu väistämään, sen on käännettävä tiimalasi ylösalaisin ja odotettava, kunnes hiekka on valunut sen läpi. Vasta sen jälkeen on lupa jatkaa matkaa. Kukin joukkue voi käyttää väistämismääräystä toisen joukkueen viivyttämiseksi vain yhden kerran koko kisan aikana. Sama joukkue voidaan kuitenkin määrätä väistämään kisan aikana vaikka kuinka monta kertaa.

U-käännös (U-turn) tuli tuotantokauteen 12 väistämispakon tilalle. U-käännös-merkki esiintyy aina kiertotien jälkeen, ja joukkueet saavat siitä varoituksen ohjeessaan. Joukkueiden on tarkistettava ennen kuin he jatkavat kilpailua, onko joku toinen joukkue määrännyt heidät U-käännökseen, ja jos kukaan ei vielä ole käyttänyt sitä, he voivat päättää, määräävätkö he jonkin toisen joukkueen U-käännökseen vai eivät.

Jos joukkueelle on määrätty U-käännös, heidän on mentävä takaisin ja tehtävä se kiertotietehtävä, jota he eivät suorittaneet. Vasta sen jälkeen he saavat jatkaa kilpailua. Kukin joukkue voi käyttää U-käännöstä vain kerran kilpailun aikana, mutta sama joukkue voidaan määrätä U-käännökseen vaikka kuinka monta kertaa kisan aikana.

30. kaudella U-käännöksen toisena versiona nähtiin ensimmäisen kerran Kaksois U-käännös, jossa voidaan käännyttää kaksi paria.

Kaksintaistelu (Head-to-Head) suoritetaan kerrallaan kahden joukkueen kesken. Kilpailijoiden pitää suorittaa erilaisia kaksintaisteluja etapin teemaan liittyen. Ajallisesti viimeinen tiimi putoaa kilpailusta. Osuus nähtiin ensimmäisen kerran 30. tuotantokaudella.

Varikko (Pit Stop) on etapin päätepiste, jossa joukkueen täytyy ilmoittautua. Viimeisenä varikolle saapuva joukkue yleensä putoaa kilpailusta. Varikolla joukkueet lepäävät seuraavaa etappia varten, esimerkiksi yöpymällä hotellissa. Useimmiten ensimmäisenä saapunut pari palkitaan lomamatkalla, esimerkiksi Karibian risteilyllä. Viimeisellä etapilla eli kilpailun lopussa, joukkue, joka tulee varikolle ensimmäisenä, voittaa miljoona dollaria. Jokaisessa kisassa on yleensä muutama varikkopysähdys, jolle viimeisenä tullut joukkue ei tipukaan kisasta. Kausilla 1-4 mitään rangaistusta ei annettu. Kausilla 5-9 joukkueet ovat joutuneet luovuttamaan Philille kaikki tavaransa ja rahansa, he ovat saaneet pitää vain passinsa ja päällä olevat vaatteensa. Kausilla 10 ja 11 viimeinen joukkue merkittiin viimeisiksi eli heidän piti saapua seuraavalle varikolle ensimmäisenä tai he joutuivat kärsimään 30 minuutin rangaistuksen (elleivät he pudonneet). Kaudella 12 viimeinen joukkue määrättiin tekemään ylimääräinen tehtävä kun muut joukkueet saivat lähteä. Vasta kun he olivat tehneet tehtävän, he saivat jatkaa matkaa. Varikolla joukkueita on vastaanottamassa juontaja Phil Keoghan ja paikalliset tervehtijät. Paikalliset tervehtijät liittyvät jotenkin maansa kulttuuriin.

Risteys (Intersection) on merkki, jonka kohdalla parien pitää lyöttäytyä toisen parin mukaan tekemään tehtäviä yhdessä. Risteysmerkki oli mukana kausilla 10, 11 ja 16.

Reittimerkki (Route Marker) on kelta-punainen lippu, jonka luota löytyy lisäohjeita seuraaviin tehtäviin.

Amazing Racessa joukkueille jaetaan rahaa ja muita palkintoja. Kisan voittaja saa miljoona dollaria. Toisena maaliin saapunut saa 25 000 dollaria, kolmas 10 000 dollaria, neljäs 7 000 dollaria, viides 6 000 dollaria, kuudes 5 000 dollaria, seitsemäs 4 000 dollaria, kahdeksas 3 500 dollaria, yhdeksäs 2 500 dollaria sekä ensimmäisenä kisasta pudonnut 1 500 dollaria.

Raha ei ole kuitenkaan ainoa palkinto, vaan kisassa on jaettu niin Karibian risteilyitä, matkoja Välimerelle ja Meksikoon ja jopa elinikäiset bensat (tuotantokaudella 8). Kilpailussa on annettu myös 10 000 dollarin palkintoja, kameroita, kotiteattereita ja autoja. Tuotantokaudella 21 oli mahdollisuus voittaa 2 000 000 dollaria, jos ensimmäisen etapin voittajapari voittaa koko kilpailun.

Joukkueille annetaan kilpailuosuuden alkaessa summa rahaa. Raha annetaan yleensä Yhdysvaltain dollareina. Rahasummat vaihtelevat yhdestä dollarista aina satoihin dollareihin. Ensimmäisellä tuotantokaudella joukkueille ei annettu yhden osuuden aikana ollenkaan rahaa. Neljännellä tuotantokaudella joukkueille annettiin yksi dollari finaaliosioita varten. Kisan aikana kilpailijoiden täytyy itse kustantaa esimerkiksi ruokansa, kuljetukset ja sisäänpääsymaksut. Vain lentoliput kilpailijat saavat ostaa tuotantoyhtiön tarjoamalla luottokortilla. Mikäli rahat loppuvat joukkueelta kisan kuluessa, kilpailijat joutuvat esimerkiksi lainaamaan tai kerjäämään rahaa muilta kisaajilta, paikallisilta asukkailta tai muilta turisteilta.

Sinisellä merkittynä kohteet, joissa käyty tuotantokausilla 1-21.
Sinisellä merkittynä kohteet USA:ssa, joissa käyty tuotantokausilla 1-14.

Kohteet, joissa käyty tuotantokausilla 1–21

Tuotantokaudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parhaat ystävykset Rob ja Brennan voittavat kisan. Kisa alkoi ja loppui New Yorkiin ja kisan aikana käytiin muun muassa Johannesburgissa, Kiinassa ja Thaimaassa. Kisa käytiin vuonna 2001. Tuotantokausi ei menestynyt Yhdysvalloissa syyskuun tapahtumien takia. Ensimmäistä tuotantokautta kuvattiin 39 päivää, muita tuotantokausia kuvataan noin 4 viikkoa. Reittimerkit olivat ensimmäisessä tuotantokaudessa valkoisia ja keltaisia, mutta myöhemmissä tuotantokausilla niiden värit vaihdettiin, jotta kilpailijat voisivat huomata reittimerkit paremmin.

2. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisan voittajina ystävykset Chris ja Alex. Kisa alkoi Las Vegasista ja päättyi San Franciscoon. Kisan aikana käytiin muun muassa Rio de Janeirossa, Kapkaupungissa ja Hongkongissa. Ensimmäisen kerran sarjan historiassa juontaja joutui odottamaan viimeistä paria varikolle yli 24 tuntia. Kyseessä oli myös ainoa kausi, jonka aikana ei käyty Euroopassa ollenkaan. Kisa käytiin vuonna 2002. Kisan aikana erään parin auto hajosi kilpailun aikana eikä pari saanut hyvitystä aikaan auton hajoamisen takia. Pari uhkasi vetää tuotantoyhtiön oikeuteen, jolloin tuotantoyhtiö antoi parille hyvitystä aikaan auton hajoamisen takia. Myöhemmin sääntöjä muutettiin niin, että auton hajoaminen kilpailun aikana ei tuo hyvitystä aikaan.

3. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisan voittivat ystävykset Flo ja Zach. Kisa alkoi Miamista ja loppui Seattleen. Kisan aikana käytiin muun muassa Isossa-Britanniassa, Singaporessa ja Lissabonissa. Kisa käytiin vuonna 2002. Ensimmäistä kertaa kisan aikana mukana oli ensimmäinen isä/poika joukkue. Tuotantokausi voitti Emmy - palkinnon parhaasta tosi-tv-ohjelmasta. Eräs pari joutui hankaluuksiin poliisin kanssa Marokossa. Poliisit halusivat nähdä parin passit, mutta pari kieltäytyi. Tuotantoyhtiön turvamiehet joutuivat tulemaan parin apuun.

4. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisan voittajina pariskunta Reichen ja Chip , jotka erosivat kisan jälkeen. Kisa alkoi Los Angelesista ja päättyi Phoenixiin. Kisan aikana käytiin muun muassa Etelä-Koreassa, Italiassa, Ranskassa ja Malesiassa. Kisa käytiin vuonna 2003. Tuotantokausi voitti Emmyn parhaasta tosi-tv-ohjelmasta. Kilpailun aikana oli kolme 36 tunnin varikkopysähdystä ja kaksi 24 tunnin varikkopysähdystä. Viimeisessä jaksossa eräs pari jäi finaalikaksikosta niin paljon jälkeen, että pari ei koskaan ylittänyt maalilippua. Tämä oli toinen kerta sarjan historian aikana, ensimmäisen kerran tämä tapahtui ensimmäisellä tuotantokaudella.

5. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisan voittivat pariskunta Chip ja Kim. Kisa alkoi Los Angelesista ja päättyi Dallasiin. Kisan aikana käytiin muun muassa Venäjällä, Egyptissä, Tansaniassa, Intiassa ja Uudessa-Seelannissa. Veljekset Marshall ja Lance jättivät kisan kesken. Tämä oli ensimmäinen kerta koko Amazing Racen historiassa, kun joku joukkueista jätti kisan kesken. Ensimmäistä kertaa kisassa oli myös mukana lyhytkasvuinen henkilö. Kisa käytiin vuonna 2004. Suomessa tuotantokausi näytettiin MTV3:lla vuonna 2006. Kisassa oli mukana myös ensimmäisen kerran väistämispakko. Lisäksi tuotantokaudella viimeisenä parina varikolle tulleet joutuivat luovuttamaan rahansa ja selviytymään seuraavasta osuudesta ilman rahaa. Tämä aiheutti paljon kritiikkiä julkisuudessa, koska köyhien maiden ihmisiltä kerjäystä katsottiin paheksuen, silti sarjan fanit ovat pitäneet viidettä tuotantokautta sarjan parhaana. Eräs pari joutui hankaluuksiin poliisin kanssa Afrikassa, koska pari kieltäytyi maksamasta taksille tämän vaatimaa summaa. Loppujen lopuksi pari tyytyi maksamaan vaaditun summan. Katsojat eivät pitäneet Colinin käytöksestä kisan aikana. Colinin katsottiin olevan väkivaltainen ja röyhkeä. Kisan aikana myös eräs kilpailijasta loukkaantui, mutta pystyi jatkamaan kisaa. Hän kompastui heti kisan lähtölaukauksen jälkeen ja loukkasi jalkansa pahoin. Jalkaan jouduttiin pistämään monia tikkejä.

6. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisan voittivat Freddy ja Kendra. He menivät naimisiin kilpailun jälkeen. Kisa alkoi Chicagosta ja päättyi myös Chicagoon. Kisan aikana käytiin muun muassa Kiinassa, Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa. Kisa käytiin vuonna 2004. Kilpailussa muutettiin sääntöjä niin, että parista toinen saa suorittaa korkeintaan kuusi yksilötehtävää. Kilpailun aikana eräs pari meni kihloihin. Kilpailussa oli paljon erilaisia olympialajeja mukana, koska kilpailu kuvattiin vuonna 2004, Ateenan olympialaisten aikana. Ensimmäistä kertaa sarjan historian aikana eräs pari joutui luovuttamaan kisan kesken kaiken. He eivät pystyneet suorittamaan tiesulkutehtävää, joten kilpailun juontajan täytyi tulla kertomaan heille, että he olivat viimeisiä kilpailussa ja he tulisivat putoamaan. Kilpailun aikana joukkueet joutuivat yhdistämään voimansa erästä tehtävää varten ja suorittamaan tehtävän 10 hengen joukkueissa. Suomessa kilpailu nähtiin syksyllä 2006 MTV3:lla.

7. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisa alkoi Los Angelesista ja päättyi Miamiin. Kisan aikana käytiin mm. Jamaikalla, Turkissa ja Botswanassa. Kisa käytiin vuonna 2005. Kilpailun voittivat Uchenna ja Joyce. Kisan aikana muutettiin sääntöjä: viimeisenä varikolle saapunut joukkue joutui luovuttamaan kaiken omaisuutensa kuten rahat ja reput, lisäksi heille sanottiin, etteivät he voi kerjätä rahaa ennen seuraavan jakson alkamista. Kilpailussa oli mukana pari Rob ja Amber, jotka olivat kilpailleet aikaisemmin Selviytyjät-sarjassa. Lisäksi kilpailussa kilpaili Ron, joka oli joutunut Irakissa ollessaan kidnapatuksi. Kilpailussa oli ensimmäistä kertaa mukana äiti/poika -joukkue. Seitsemännellä tuotantokaudella ei käyty maailmaa läpi tietyssä järjestyksessä ja kilpailun palkinnot olivat ennennäkemättömiä. Kilpailijat saivat palkinnoksi muun muassa autoja, rahaa ja kotiteatterin. Kilpailun voittajat julkistettiin internetissä ennen kuin finaali oli näytetty televisiosta. Erään kilpailijan jalasta murtui kolme luuta, kun hänen jalkansa jäi elefantin alle ja myöhemmin tuk tukin alle. Kilpailija ei kuitenkaan kertonut tuotantoyhtiölle tapauksesta, koska hän pelkäsi joutuvansa jättämään kilpailun kesken. Yhdysvalloissa 7. tuotantokausi menestyi hyvin keräten 13 miljoonaa katsojaa, joka on sarjan katsojaennätys.

8. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisassa oli mukana nelihenkisiä joukkueita, jotka olivat perheitä. Kisa alkoi New Yorkista ja päättyi myös New Yorkiin. Kisassa reissattiin lähinnä Yhdysvalloissa. Ainoat ulkomaankohteet olivat Costa Rica, Panama ja Kanada. Kisan voittivat Linzin perhe (3 veljeä ja 1 sisko: Nick, Alex, Tommy ja Megan). Kisa käytiin vuonna 2005. Ensimmäistä kertaa sarjan historian aikana bensat maksettiin luottokortin avulla. Syynä tähän oli se, että tuotantokauden aikana matkustettiin lähinnä autolla ympäri Yhdysvaltoja. Tuotantokauden aikana Weaverin perhe sai kaksi kertaa väistämispakon, tämä oli ensimmäinen kerta sarjan historian aikana. Eräs kilpailijoista kaatui ja sai aivotärähdyksen kilpailun aikana. Tuotantokauden voittajajoukkue julkistettiin internetissä ennen kuin viimeinen jakso oli tullut televisiosta ulos. Kahdeksas tuotantokausi sai paljon kritiikkiä osakseen myös kilpailijoilta, koska kisassa ei matkustettu Yhdysvaltojen ulkopuolelle kuin muutaman kerran. Sarjan fanien mielestä kahdeksas tuotantokausi oli sarjan historian huonoin. Tuottajat ovat myöhemmin ilmoittaneet, ettei Amazing Racesta enää tehdä 8. tuotantokauden kaltaista perheversiota.

9. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisan alku- ja loppupiste oli Red Rock Amfiteatteri Coloradon Denverissä. Tämä oli ensimmäinen kerta sarjan historiassa kun alku sekä loppupiste olivat täsmälleen samalla paikalla. Matkan aikana käytiin muun muassa Brasiliassa, Venäjällä, Saksassa ja Japanissa. Kisan voittivat kalifornialaiset kaverukset BJ ja Tyler. Kisa käytiin vuonna 2006 ja näytettiin Suomessa 2008.

10. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisan kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2006 ja ohjelman ensi-ilta oli syyskuussa Yhdysvalloissa ja ohjelmaa esitettiin MTV3:lla 25. tammikuuta 2009 alkaen. Kaudella 10 maapalloa kierrettiin poikkeuksellisesti länteen päin. Kilpailu alkoi Seattlesta ja päättyi New Yorkiin. Ensimmäistä kertaa kilpailussa oli mukana jalastaan amputoitu, lesbo, muslimiystävykset, ja aasialais-amerikkalainen pariskunta. Kilpailun alussa tehtiin heti sarjan historiaa kun kaksi kilpailutiimiä pudotettiin ensimmäisen osuuden jälkeen. Suomi oli tällä kertaa kisassa mukana. Kilpailijat kävivät Tampereella, Ylöjärvellä, Turussa, Lohjalla ja Helsingissä. Suomeen kilpailijat tulivat Madagaskarilta ja lähtivät Suomesta Ukrainaan. Suomen osuus koski kahta eri jaksoa, joista toisessa joukkueet kävivät Helsingin Kappeli kahvilassa, Ylöjärven Soppeenharjun koulussa, Lohjan Tytyrin kaivoksessa ja Helsingin olympiastadionilla. Kyseinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa 12. marraskuuta 2006. Suomessa ei ollut poikkeuksellisesti varikkopysähdystä, vaan kilpailijat jatkoivat seuraavassa jaksossa suoraan matkaa Ukrainaan ja yöpyivät tätä ennen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kilpailun aikana käytiin muun muassa Pekingissä, Kuwaitissa, Intiassa, Vietnamissa, Mongoliassa ja Mauritiuksella. Vietnamissa kilpailijat eivät saaneet turvallisuussyistä matkustaa moottoripyörillä. Lisäksi Vietnamissa maan viranomaiset tarkastivat jälkikäteen kaiken videomateriaalin. Ensimmäistä kertaa sarjan historiassa kilpailun voittajat saivat ottaa yhteyden omaisiinsa ja kertoa heille voitostaan. Kilpailun voittivat parhaat ystävykset Tyler ja James.

11. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyseessä oli ns. All-stars-tuotantokausi, jossa joukkueet muodostuivat edellisten tuotantokausien vanhoista kilpailijoista. Mukana olivat esimerkiksi Rob ja Amber sekä Uchenna ja Joyce 7. tuotantokaudelta ja David ja Mary 10. tuotantokaudelta. Kilpailijoita piti tulla jokaiselta tuotantokaudelta paitsi 8. tuotantokaudelta, mutta 4.-6. tuotantokaudelta ei tullut yhtään kilpailijaa. Kilpailun voittivat Eric ja Danielle, jotka kilpailivat 9. tuotantokaudella eri joukkueissa. Kilpailun kuvaaminen alkoi lokakuussa Miamista. Kilpailun ensi-ilta oli keväällä 2007 Yhdysvalloissa. Kilpailussa kilpaillaan kahden hengen joukkueissa. Tuotantoyhtiö palkkasi Alan Bishopin suunnittelemaan uusia tehtäviä kisaa varten. Bishop on aikaisemmin suunnitellut muun muassa Selviytyjille erilaisia tehtäviä. Kilpajoukkueet kävivät esimerkiksi Ecuadorissa, Argentiinassa, Chilessa, Mosambikissa ja Malesiassa. Ensimmäistä kertaa sarjan historiassa CBS julkaisi internetissä kisasta pudonneiden elämää Meksikossa, jossa he odottavat kilpailun loppua.

12. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kisa alkoi amerikkalaisella CBS-kanavalla 4. marraskuuta 2007 ja Suomessa kausi näytettiin vuonna 2010. Lähtöpaikka oli Playboy-kartano Los Angelesissa. Ensimmäinen kohde oli Shannon Irlannissa. Kisan aikana joukkueet vierailivat muun muassa Alankomaissa, Burkina Fasossa, Liettuassa ja Kroatiassa. Uusina elementteinä kisassa oli mukana U-käännös (U-turn) ja hidaste (Speed Bump). Kisassa oli mukana mm. goottipari, lesbopapit ja isoisä ja pojanpoika. Kisassa kilpaili 11 kahden hengen joukkuetta. Kilpailun voittivat TK ja Rachel.

13. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

13. tuotantokausi kuvattiin huhti-toukokuussa 2008. Kisa alkoi CBS-kanavalla 28. syyskuuta 2008 ja Suomessa kausi näytettiin vuonna 2010. Lähtöpaikka oli Los Angelesin olympiastadion. Ensimmäinen kohde oli Salvador Brasiliassa. Kisan aikana joukkueet vierailivat mm. Kambodžassa, Intiassa ja Kazakstanissa. Eräs joukkue teki kohtalokkaan virheen kadottaessaan kaikki rahansa ja molempien passit. Kisassa kilpaili 11 kahden hengen joukkuetta. Kilpailun voittivat sisarukset Nick ja Starr.

14. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14. tuotantokausi alkoi Yhdysvalloissa CBS-kanavalla 15. helmikuuta 2009. Tällä kaudella ohjelman tunnusmusiikkia ja tyyliä on muokattu ensimmäistä kertaa sitten ensimmäisen kauden. Kisassa oli mukana ensimmäistä kertaa kuuro kilpailija. Ainoana uutena maana kisassa oli mukana Romania. Kilpailijat vierailivat myös mm. Sveitsissä, Siperiassa ja Thaimaassa. Kisa kuvattiin marraskuussa 2008. Kisassa kilpaili 11 kahden hengen joukkuetta. Kilpailun voittivat aasialais-amerikkalaiset Tammy ja Victor.

15. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

15. tuotantokausi kuvattiin heinä-elokuussa 2009. Kisa alkoi Yhdysvalloissa CBS-kanavalla 27. syyskuuta 2009. Kilpailijoiden joukossa oli mm. kaksi jäsentä Harlem Globetrotters-näytöskoripallojoukkueesta ja pokeriammattilaiset Tiffany Michelle ja Maria Ho. Yksi pari tippui kisasta ennen kuin he pääsivät lähtemään edes maaliviivalta. Joukkueet vierailivat mm. Japanissa, Ruotsissa, Virossa ja Tšekissä. Ruotsissa kilpailijat joutuivat saman uuvuttavan tiesulkutehtävän eteen kuin 6. tuotantokauden kilpailijat (etsiä yksi seitsemästä vihjeestä 186:sta heinäpaalista). Kisassa kilpaili 12 kahden hengen joukkuetta. Kilpailussa kilpailleet Gary ja Matt ovat amerikansuomalaisia Minnesotasta. Lisäksi kaudella kuullaan suomalainen saunalaulu. Kilpailun voittivat Meghan ja Cheyne.

16. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16. tuotantokausi alkoi Yhdysvalloissa televisiossa 14. helmikuuta 2010. Kisan aikana joukkueet vierailivat mm. Argentiinassa, Ranskassa, Seychelleillä ja Singaporessa. Kilpailijoiden joukossa oli mm. cowboy-veljekset, Big Brother -voittaja ja Miss Teen South Carolina 2007 Caitlin "Caite" Upton, joka on tunnettu tyhmästä vastauksestaan Miss Teen USA -kilpailussa. Hänen vastauksestaan tuli Internetissä suuri ilmiö ja se on yksi YouTuben katsotuimmista videoista. Kisassa kilpaili 11 kahden hengen joukkuetta, joista voittivat veljekset Dan ja Jordan.

17. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

17. tuotantokausi esitettiin Yhdysvalloissa syksyllä 2010. Kisa vieraili ensimmäistä kertaa Ghanassa ja Bangladeshissa. Lisäksi kilpailu vieraili mm. Ruotsissa, Norjassa ja Etelä-Koreassa. Kisassa kilpaili 11 kahden hengen joukkuetta, joihin lukeutui mm. lääkärikaverit, ostos-tv-juontajat, YouTube-kuuluisuus isänsä kanssa sekä äiti tyttärensä kanssa, jonka hän oli antanut adoptoitavaksi. Kisan voittivat lääkärit Nat ja Kat.

18. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18. tuotantokausi tunnettiin myös lisänimellä Unfinished Business, koska kilpailuun palasi kausilta 12-17 kilpailijoita, jotka eivät olleet voittaneet ja ansaitsivat nyt toisen mahdollisuuden. Kilpailijoita ei kuitenkaan päästetty tällä kaudella helpolla, vaan eteen tuli jatkuvasti uusia kisaa vaikeuttaneita yllätyksiä. Kilpailijat vierailivat mm. Australiassa, Japanissa ja Liechtensteinissa. Kisassa kilpaili 11 kahden hengen joukkuetta. Kilpailun voittivat siskokset Kisha & Jen.

19. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19. tuotantokausi käytiin kesällä 2011. Kisassa olivat mukana mm. olympiatason lumilautailijaveljekset ja farmari-isovanhemmat. Kilpailun aikana käytiin mm. Indonesiassa, Thaimaassa ja Tanskassa. Kilpailun voittivat Ernie ja Cindy.

20. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20. tuotantokausi esitettiin Yhdysvalloissa keväällä 2012. Kisassa olivat mukana mm. Big Brother -ohjelmassa tutustunut pariskunta, klovnipariskunta sekä rajavartijakaverukset. Kisan aikana vierailtiin Azerbaidžanissa, Argentiinassa, Italiassa, Saksassa ja Japanissa. Kilpailun voittivat pariskunta Rachel ja Dave.

21. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailun aikana käytiin mm.Turkissa, Ranskassa ja Kiinassa. Kilpailun voittivat Josh ja Brent.

22. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

22. tuotantokausi esitettiin Yhdysvalloissa keväällä 2013. Mukana olivat muun muassa jääkiekkoilijaveljekset, country-laulajat, palomieskaverukset ja YouTube-tähdet. Yksi kilpailijoista loukkasi jalkansa pahoin kilpailun alkupuolella. Kisassa vierailtiin muun muassa Ranskan Polynesiassa, Uudessa-Seelannissa, Vietnamissa, Sveitsissä, Saksassa ja Britanniassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Amazing Race Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Katso myös: Amazing Race Suomi
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Suomessa Amazing Race kävi 10. tuotantokaudella. Kyseessä oli kilpailun yhdeksäs jakso ja mukana oli 5 joukkuetta. Suomeen joukkueet tulivat Madagaskarilta, joka oli kisan kahdeksas etappi. Joukkueiden piti lentää Helsinkiin Johannesburgin ja Frankfurtin kautta. Suomen osuus oli jaettu kahteen eri jaksoon.

Lentokentältä joukkueet jatkoivat taksilla Helsingin keskustaan, ravintola Kappeliin, jossa heidän piti käyttää tietokonetta. Tietokoneessa oli jokaiselle kilpailijalle videoviesti heidän läheisiltään. Seuraavan vihjeen he saivat ravintola Kappelin omistajalta.

Kilpailijoiden piti matkustaa nyt taksilla ja junalla Tampereelle, Ylöjärven Soppeenharjun kouluun, josta he saisivat seuraavan vihjeen. Soppeenharjun koululla joukkueiden piti valita kahdesta kiertotietehtävästä. Toinen kiertotietehtävä oli suohiihto ja toinen suojuoksu. Kun joukkueet olivat tehneet kiertotehtävän, he saivat seuraavan vihjeen. Vihjeessä luki, että heidän piti matkustaa Turkuun junalla ja ajaa autolla Lohjalle, Tytyrin kaivokseen.

Tytyrin kaivoksessa joukkueet saivat tiesulkutehtävän. Toisen parin piti mennä syvälle kaivokseen pyörällä ja etsiä merkitty kaivupaikka. Kilpailun tehtävänä oli hakata kalkkikivi auki ja siten saada seuraava vihje. Vihjeen perusteella kilpailijat lähtivät ajamaan Helsinkiä kohti, Olympiastadionille, jossa heidän piti laskeutua alas stadionintornista. Kun tehtävä oli suoritettu, joukkueet olettivat että seuraavaksi suunnataan varikolle, mutta kilpailu jatkui edelleen.

Olympiastadionilta kilpailijat jatkoivat Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Heidän piti ostaa liput Ukrainaan, Kiovaan. Kilpailijat joutuivat odottamaan seuraavaa lentoa seuraavalle päivälle. Kilpailijat lähtivät Ukrainaan kahdella eri koneella eri reittejä pitkin. Jakso esitettiin Yhdysvalloissa 12. marraskuuta 2006 ja Suomessa 29. maaliskuuta 2009.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kilpailu työllistää Hollywoodissa noin 200 henkilöä, kilpailun ollessa käynnissä kilpailu työllistää maailmalla noin 2 000 henkilöä. Kilpailijoilla on mukana kamera- ja äänimies. Kameramiehiä ei yleensä näy kuvassa ja jos he näkyvät, heidät poistetaan kuvasta digitaalisesti. Tosin tuotantokaudella 7 erään parin kameramiestä kuvattiin kun hän loukkaantui auto-onnettomuudessa.

Oheistuotteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmasta on lautapeli sekä interaktiivinen lautapeli. [1] Adam Troy-Castro on kirjoittanut ohjelmasta kirjan, jonka nimeksi tuli"My Ox Is Broken!": Detours, Roadblocks, Fast Forwards and Other Great Moments from TV's The Amazing Race".[2]

  1. Roots, Kimberly: Amazing Race Renewed for Season 30 TV Line. 13.5.2017. http://tvline.com. Arkistoitu 17.5.2017. Viitattu 19.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]