Pyörä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee koneen osaa. Pyörä on myös nimitys polkupyörälle tai moottoripyörälle.
Kuvassa on puolapyörä, jonka pyörivä massa on pieni verrattuna täyspuiseen. Keveys paransi parihevosten vetämien sotavaunujen ominaisuuksia.
Krakovan arkeologisessa museossa on Bronocice:n kaivauksilta löytynyt ruukku, jossa oleva piirros on tulkittu vanhimmaksi nelipyöräisen härkävankkurin kuvaksi 3600–3200 eaa.

Pyörä on ympyrän muotoinen esine, joka voi pyöriä ympyrämuodon keskipisteessä, kohtisuoraan ympyräkehään nähden olevan akselinsa ympäri tai akselin pyörimisliikkeen mukana.

Ensimmäisiä käyttötarkoituksia pyörälle oli tavaroiden siirtämisen helpottaminen rakentamalla rattaita, kärryjä ja vaunuja. Pyörä muuttaa suuren liukukitkan kevyemmäksi vierimisvastukseksi ja siten helpottaa raskaiden taakkojen liikuttelua.

Pyörä on esihistoriallisen maailman merkittävimpiä keksintöjä. Pyörän synty liitetään yleensä 3000-luvun eaa. Mesopotamiaan, jossa sitä käytettiin savenvalua. Pyörän kanssa samaan tapaan on käytetty myös teloja, mutta alkuun ilman akselia. Esimerkiksi muinaiset egyptiläiset hyödynsivät teloja raskaiden kivien siirtämisessä rakennustyömaillaanlähde?.

Pyörää hyödynnetään paitsi rattaissa, vaunuissa ja kärryissä myös autoissa, moottoripyörissä ja työkoneissa. Hammaspyörä, hihnapyörä, väkipyörä ja ketjupyörä ovat myös pyörän sovellutuksia. Ajatusta liukukitkan muuttamisesta vierintävastukseksi hyödynnetään myös vierintälaakereissa. Vanhahtava nimitys pyörälle on ”ratas”. Ratas voi tarkoittaa myös hammasratasta, hammaspyörää tai muuta pyörivää koneenosaa.[1]

Nykyisin ajoneuvoissa käytetään pyöriä, jotka muodostuvat renkaasta ja vanteesta. Yleisin rengastyyppi on ilmatäytteinen kumirengas. Vanteet valmistetaan yleensä teräksestä tai alumiinista. Vanne voi olla jäykkä levystä väännetty tai valamalla valmistettu vanne tai jännityksien avulla koossa pysyvä pinnavanne. Kiskoilla liikkuvien kulkuneuvojen kuten junien ja raitiovaunujen pyörät ovat yleensä kokonaan terästä.

Aiemmin pyörät valmistettiin puusta. Myöhemmin keksittiin liittää pyörän vierintäpinnan peittävä teräksinen rengas pyörän kestävyyden parantamiseksi.

Pyörän historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörän historia alkoi noin 3500 eaa., jolloin pyörä keksittiin. Tällöin pyörät olivat kiekkomaisia ja puisia. Näihin aikoihin hevonen valjastettiin ihmisen käyttöön. Seuraava edistyaskel oli puolapyörä, joka ilmaantui viimeistään noin 2000 eaa. Pyörä levisi laajalle Lähi-idässä, Euroopassa ja Keski-Aasiassa noin 2500 eaa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pyörä.