Ketjupyörä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ketjupyörä ja ketju

Ketjupyörä on ketjuvälityksen pyörivä osa, johon ketju vastaa. Ketjupyörä välittää voiman ketjun ja akselin välillä ja ohjaa ketjua. Ketjuvälityksessä voima välittyy ketjun rullien ja tappien sekä lenkkien avulla ketjuun tai toiseen ketjupyörään ketjupyörien välillä. Esimerkiksi polkupyörissä voima välitetään ketjuvälityksen avulla polkimilta takapyörälle.

Ketjupyörän sovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenties yleisin ketjupyörä on polkupyörässä. Ketjupyörää kutsutaan usein hammasrattaaksi tai hammaspyöräksi. Polkupyörän ketjun säätö tapahtuu käytettävän ketjupyörän tai jousitetun ketjupyörän avulla. Yksi- tai kappavaihteiset polkupyörät ovat ketjuvälityksen suhteen kiinteitä ja säätö tapahtuu takapyörää säätämällä pyörän kiinnitysmuttereita avaamalla ja kiristämällä. Ratasvaihteisen polkupyörän käytettävä ratas on valittavissa vaihteenvalitsimella ja ketjun kireys säädettävissä jousitetulla lisäportaalla vaihteistossa. Polkupyörän eturatas, käyttävä, on joissain tapauksissa tehty soikeaksi kulumisen ja voiman tasoittamiseksi. Pitkään poljetun pyörän ketjupyörä on kulunut rattaan kahdelta puolelta. Taitava mekaanikko kykenee vaihtamaan rattaan kulmaa, jotta kulumaton osa saadaan käyttöön. Näin ketjupyörän elinikä tuplaantuu. Toinen tapa pidentää ketjupyörän elinikää on opetella pyöritystekniikka, jossa voimaa siirtyy tasaisesti koko kammen pyörähdyksen, eikä vain alaspäin poljettaessa.

Yksi sovellus ketjupyörästä on telaketju. Telaketju on liikkuvan rakenteen kantava osa. Kaivinkoneen tai panssarivaunun maasto-ominaisuus on vakaampi kuin kumipyörillä ja maahan kohdistuva pintapaine on suhteellisen pieni. Pintapaine on samaa luokkaa kuin ihmisen, koska ihmisen massan suhde jalan pinta-alaan on samaa luokkaa kuin panssarivaunulla.

Ketjua käytetään myös voimalaitoksen arinamekanismina. Liikkuva arina tuo uutta polttoainetta tulipesään ja poistaa tai päästää tuhkan pois palotilasta. Ketjuarinaa käytetään jätteiden poltossa.

Ketjupyörää käytetään voimansiirrossa esimerkiksi rullakossa. Ketjupyörä määrää ketjun pyörimisnopeuden ja rullat pyörivät kaikki samalla nopeudella. Rullakkoa voidaan käyttää pakettien liikuttelussa tuotantolinjaa pitkin antaen niille haluttu nopeus ja suunta.

Ketjupyörän käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjupyörä on ketjun mekaanisen voiman tuova osa mekanismista. Ketjun tarkoituksesta riippuu välittääkö ketju pyörimisliikettä toiselle akselille välityssuhteella vai ketjulle. Polkupyörän ketju välittää polkijan momentin takapyörälle ja kaivinkoneen ketjupyörä telaketjulle.

Ketjupyörä voi olla tavallisesta hammasrattaasta poikkeava komponentti sen paksumman tyviosan ja moniosaisen hammasosion ansiosta. Välittyvä voima voi moninkertaistua rinnakkaisten hammasosioiden avulla. Ketjupyörää käytetäänkin suurta voimaa vaativissa kohteissa. Sahalla voi olla tukin siirtämiseen liittyvä mekanismi ketjupyörällä toteutettuna.

Telaketju[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telaketjussa on vapaapyörä sekä välipyöriä tasaamassa sekä ohjaamassa telaketjua. Jousitus sekä iskunvaimennus on telaketjun välipyörien tehtävänä. Ketjupyörä tuo liikkeen telaketjuun ja vapaapyörä pitää ketjun kireyden sopivana. Kiristämiseen käytetään lineaarista kiristintä, joka voi olla hydraulisylinteri, kuten CV9030-rynnäkköpanssarivaunussa tai kierretanko-mutterimenetelmä kuten Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunussa. Leopardissa välipyörästä käytetään nimitystä telapyörä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ketjupyörä.