Tämä on suositeltu artikkeli.

Nintendo

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 27. kesäkuuta 2006 kello 08.58 käyttäjän Nitraus (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nintendo Co. Ltd.
Tiedosto:Nintendon logo.svg
Yhtiömuoto Julkinen osakeyhtiö
Perustettu Kioto, Japani (1889)
Sijainti Kioto, Japani
Avainhenkilöt Satoru Iwata, toimitusjohtaja
Fusajiro Yamauchi, perustaja
Shigeru Miyamoto, pelisuunnittelija
Toimiala videopelit, korttipelit
Liikevaihto 514,988 miljardia jeniä (2005) [1]
Osakkeen noteeraus NASDAQ:NTDOY
TSE: 7974
Työntekijöitä noin 2977 (2003)
Websivut www.nintendo.com

Nintendo (jap. 任天堂, ニンテンドー) on japanilainen monikansallinen yritys, jolla on maine tunnetuimpana ja vanhimpana itsenäisenä yrityksenä pelikonsolimarkkinoilla, kuten myös käsikonsolimarkkinoiden johtajana. Yritys on tullut tunnetuksi laitteittensa lisäksi myös monista pelinimikkeistään, kuten Mario, Donkey Kong, Pokémon ja The Legend of Zelda. Ensimmäinen Nintendon videopelikonsoli-tuote oli kasetiton Color TV Game, joka julkaistiin 1970-luvun lopulla Japanissa. Amerikan ja Euroopan markkinoille Nintendo lähti 1980-luvulla ensimmäisellä kasettipohjaisella konsolillaan NES:llä, joka saavutti suuren suosion maailmanlaajuisesti. Sitä seurasivat myös suositut konsolit SNES, Nintendo 64 ja Nintendo GameCube. Tällä hetkellä Nintendo on kehittämässä uusinta konsoliaan Wii. Nintendo on myös julkaissut useita käsikonsoleita, kuten Game Boy ja sen eri variaatiot, Game & Watch -sarja, Nintendo DS sekä Virtual Boy. Nintendo on julkaissut yli 250 peliä omille laitteilleen, kehittäen niistä vähintään 180. Yrityksen pelejä on myyty maailmanlaajuisesti yli 2 miljardia kappaletta[2].

Historia

1889–1968

Nintendon perusti vuonna 1889 Fusajiro Yamauchi ja sen alkuperäinen nimi oli Nintendo Koppai. Nimen Nintendo voi kääntää "jätä onnesi taivaan varaan" tai "taivaan käsissä". Yhtiö perustettiin Kiotoon, Japaniin, ja se tuotti sekä markkinoi Hanafuda-pelikortteja. Japanilaisen mafian Yakuzan ottaessa kortit käyttöönsä peliluolissaan, korttien suosio kasvoi, ja pian yritykseen palkattiin lisää väkeä.

1921 Yamauchi vetäytyi yhtiöstä päästäen vävynsä Sekiryo Yamauchin johtajaksi. Vuonna 1933 Sekiryo Yamaychi toteutti yhdistymisen toisen firman kanssa, ja uudeksi nimeksi tuli Yamayuchi Nintendo & Co. Myöhemmin vuonna 1947 Sekiryo Yamauchi järjesti Marufuku Co. Ltd. -firman levittämään Hanafuda-kortteja sekä useita muita korttimerkkejä, jotka Nintendo oli esitellyt.

Nimikyltti entisessä päämajassa

Sekiryo Yamauchin lapsenlapsi, Hiroshi Yamauchi tuli Nintendon johtajaksi vuonna 1949. Hän antoi firmalle uuden nimen; Nintendo Playing Card Company Ltd. Myös Marafuku Co. Ltd.:n nimi sai muuttua, nimeksi tuli Nintendo Karuta Co. Ltd. Vuonna 1959 Nintendo teki sopimuksen Disneyn kanssa mahdollistaakseen Disneyn hahmojen käyttämisen Nintendon korteissa. Sopimus oli tuottoisa ja kortteja myytiin yhdessä vuodessa vähintään 600 000 kappaletta[3].

Vuonna 1963 yrityksen nimi yksinkertaistui muotoon Nintendo Co. Ltd., ja Nintendo alkoi toimimaan myös muilla osa-alueilla. Ajanjaksolla 1963-1968 Nintendo perusti taksi-firman sekä "rakkaushotellin", valmisti leluja ja pelejä sekä useita muita hyödykkeitä. Taksi-firma sekä "rakkaushotelli" eivät menestyneet ja niiden toiminta lopetettiin.

Vuonna 1965 yritykseen palkattiin Gunpei Yokoi, joka tunnetaan nykyään muun muassa Game Boyn sekä Metroid-sarjan luojana.

1969–1982

Nintendolla alkoi uusi aikakausi. Gunpei oli kokeillut uutta leluteknologiaa ja kehitti 1970-luvulla The Ultra Handin, josta tuli Nintendon ensimmäinen menestynyt lelu; se myi yli miljoona kappaletta[4]. Yamauchi huomasi Gunpein potentiaalin ja siirsi hänet pois liukuhihnalta. Pian tästä Gunpei kehitti lisää menestyneitä leluja, kuten arcade-valoaseen, rakkauden testaus -koneen sekä baseball heitto-syöttö -pelin.

Tiedosto:Game and Watch Donkey Kong.jpg
Nintendo Game & Watch, Donkey Kong (1982)

1970-luvulla yritykseen palkattiin Shigeru Miyamoto, josta myöhemmin tulee yksi Nintendon tärkeimmistä pelikehittäjistä. Gunpei ryhtyi Miyamoton ohjaajaksi opettaen hänelle kaiken mitä tiesi. Tähän aikaan Nintendo tajusi kuinka suosittuja videopelit ovat, ja ryhtyi käyttämään aikaa niihin; tuloksena oli muutamia pelihallipelejä kuten Radarscope sekä viisi kotikonsolipeliä.

Yamauchi huomasi, kuinka PONG ja Magnavoxsin konsoli Odyssey menestyivät Yhdysvaltain markkinoilla, ja onnistui tekemään sopimuksen Magnavoxin kanssa Odysseyn jakelusta Japanissa. Sopimuksen synnyttä Nintendo aloitti yhteistyön Mitsubishi electronicsin kanssa tuottaakseen oman videopelikonsolin. Vuonna 1977 julkaistiin Color TV Game 6, joka sisälsi kymmenen eri variaatiota pelistä PONG. Se myi Japanissa menetyksekkäästi, ja sitä seurasi Color TV Game 15, ja myöhemmin muita versiota. Viimeinen Computer TV Game tuotettiin vuonna 1980.

Varhain 1980-luvulla Nintendon videopeliyksikkö kehitti yhdet tunnetuimmista pelihallinimikkeistään; Donkey Kong ja Mario Brothers jotka julkaistiin pelihalleissa sekä Atari 2600 -konsolilla. Tämän lisäksi Nintendo kokeili myös käsikonsolimarkkinoita Game & Watch -peleillään.

1983–1989

Heinäkuussa 1983 Nintendo julkaisi Famicom (Family Computer) järjestelmänsä Japanissa, mikä oli heidän ensimmäinen pelikasettipohjainen videopelikonsolinsa. Famicom oli erittäin suosittu myyden 500 000 kappaletta kahdessa kuukaudessa [5]. Konsoli oli myös teknisesti parempi sekä halvempi verrattuna kilpailijoihinsa. Kuitenkin muutaman kuukauden jälkeen julkaisusta Nintendo sai valituksia konsolien jähmettymisestä yrittäessä pelata joitakin pelejä. Vika löytyi toimintahäiriöisestä mikrosirusta, ja Nintendo päätti vetää vielä hyllyissä olevat laitteensa pois myynnistä, mikä maksoi heille melkein puoli miljoonaa dollaria.

Vuoteen 1984 mennessä Famicom oli yhä erittäin suosittu Japanissa. Kuitenkin yllättävä suosio toi ongelmia Nintendolle, sillä resursseja ei ollut tarpeeksi vastaamaan pelien kysyntää. Siitä johtuen Yamauchi jakoi työntekijänsä kolmeen ryhmään; Research and Development 1 (R&D 1), R&D 2 ja R&D 3. Näitä ryhmiä käyttäen Yamauchi toivoi Nintendon tuottavan pienen määrän hyviä pelejä sen sijaan että tuottaisi suuren määrän keskinkertaisia.

Vuonna 1983 julkaistu Famicom

Tällä ajanjaksolla Nintendo oli ilmaissut toivomuksensa julkaista Famicom Yhdysvalloissa. Koska Nintendolla oli niin vähän kokemusta Yhdysvaltojen markkinoista, he yrittivät solmia sopimuksen Atarin kanssa konsolin jakelusta. Sopimuskeskustelut kuitenkin kariutuivat, ja Atari kieltäytyi tukemasta Nintendon konsolia. Pian kuitenkin videopeliteollisuuden lama vei Atarin mukanaan, sekä suuren osan Yhdysvaltojen markkinoista. Nintendo oli nyt omillaan.

Nintendo päätti olla tekemättä samoja virheitä Yhdysvalloissa kuin Atari. Suuren pelitulvan takia (pelejä, jotka on tunnustettu huonoimmiksi ikinä luoduiksi), videopelaaminen oli melkein hävinnyt Yhdysvalloissa. Tästä syystä Nintendo asetti peleilleen laatuvaatimukset, jotka niiden pitäisi täyttää. Luotiin Nintendo Seal of Quality (laadun sinetti), ja 10NES -mikrosirun avulla lisensoimattomia pelejä estettiin toimimasta Famicomilta.

Vuonna 1985 Nintendo ilmoitti julkaisevansa Famicomin maailmanlaajuisesti - tosin nimellä Nintendo Entertainment System (NES) ja erilaisella ulkoasulla. Eurooppaan Famicom ehti vasta vuonna 1987. Varmistaakseen hyvälaatuisten pelien tuottamisen kolmannen osapuolen yrityksiltä, Nintendo rajoitti osapuolen pelimäärän viiteen peliin vuodessa. Konami, ensimmäinen kolmannen osapuolen yritys, joka sai valmistaa pelejä Famicomille, myöhemmin kiersi sääntöä luomalla sivuyhtiön nimeltä Ultra Games, julkaistakseen lisää pelejä vuodessa. Moni muukin yritys seurasi Konamin esimerkkiä. Vuonna 1985 julkaistiin myös Super Mario Bros. Famicomille Japanissa, ja se nautti suurta suosiota.

Nintendo myi ja markkinoi koemielessä NESiä New Yorkin alueella vuoden 1985 loppupuolella. Suuren suosion saavuttelemina konsolia ruvettiin myymään maanlaajuisesti vuonna 1986 15 eri pelin voimin. Samana vuonna myös julkaistiin Metroid (Japani) sekä Super Mario Bros. 2 (Japanin versio).

Vuonna 1988 Amerikan Nintendo julkaisi Nintendo Power -nimisen lehden, joka sisälsi muun muassa uutisia sekä uusien pelien esittelyjä. Nintendo Poweria julkaistaan yhä nykyään, 200. numero ilmestyi vuoden 2006 helmikuussa.

Vuonna 1989 Nintendo julkaisi Game Boy-nimisen käsikonsolinsa, jonka mukana tuli Tetris. Kilpailukykyisellä hinnalla, suositulla pelillä sekä kestävyydellä Game Boy myi todella hyvin. Siitä tuli parhaiten myynyt käsikonsoli ikinä, jonka asemaa se pitää yhä nykyäänkin. Myöhemmin laitteelle julkaistiin Super Mario Land, joka myi 14 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti [6]. Vuonna 1989 Nintendo myös paljasti Famicomin seuraajan, jota kutsuttiin nimellä Super Famicom.

1980-luvun lopulla tuomioistuimet syyllistivät Nintendon monopoliasemansa väärinkäytöstä. Nintendo oli käyttänyt väärin suhteitaan kolmannen osapuolen yrityksiin kieltämällä heitä tekemästä pelejä muille laitteille. Tästä johtuen he muuttivat sääntöä SNESin aikana sallien Segan aloittaa massiivinen konsolisota Nintendoa vastaan Sega Genesiksen (Mega Drive) sekä Game Gearin avulla. Sama tapahtui myöhemmin vuonna 1994, kun Sony julkaisi oman CD-pohjaisen konsolinsa, PlayStationin.

1990–1995

Super Famicom julkaistiin Japanissa marraskuussa 1990, ja se myytiin kolmessa päivässä loppuun. Elokuussa 1991 laite julkaistiin Yhdysvalloissa nimellä Super Nintendo Entertainment System (SNES), ja Eurooppassa vuonna 1992. SNES seurasi edeltäjänsä jalanjäkiä halvalla hinnallaan sekä hyvällä suorituskyvyllä aikalaisiinsa nähden (vaikkakin SNESin suoritin oli teknisesti hitaampi kuin Sega Mega Driven Motorola 68000). Ohjain oli kehittynyt muotoilussa sekä näppäinten määrässä.

SNES:n Yhdysvaltojen versio

Japanissa SNES otti helposti johtoaseman videopelimarkkinoilla, mutta Yhdysvalloissa myöhäisen julkaisun sekä Segan voimakkaan kampanjoinnin takia SNES jäi Mega Drivelle alakynteen. Vaikka SNES lopulta myikin paremmin (kiitos kuuluu peleille kuten Super Mario World, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Street Fighter II sekä Final Fantasy -pelisarjalle), ei sen kokonaismyynti Yhdysvalloissa yltänyt Mega Driven tasoihin. Suomessa Nintendon virallinen maahantuoja Funente meni konkurssiin 16-bittisten laitteiden kamppailun aikana. Maailmanlaajuisesti SNES myi kuitenkin enemmän.

Vuonna 1992 Gunpei Yokoi alkoi R&D1:n kanssa suunnittelemaan uutta konsolia nimeltä Virtual Boy. Samana vuonna Hiroshi Yamauchi osti baseballjoukkue Seattle Marinersin osakkeita; nykyisin Nintendolla on joukkueesta osake-enemmistö.

Vuonna 1993 Nintendo ilmoitti suunnitelmistaan kehittää uusi 64-bittinen konsoli koodinimeltään Project Reality, mikä pystyisi näyttämään henkilöt ja ympäristön täysin 3D-grafiikalla. 1994 Nintendo ilmoitti konsolin tulevan Yhdysvaltojen markkinoille nimellä Ultra 64. Pian Nintendo huomasi antaneensa konsolille väärän nimen, sillä Konami omasi oikeudet siihen. Vain Konami pystyisi julkaisemaan uudelle konsolille pelejä nimeltä Ultra Football, Ultra Tennis jne.. Niinpä vuonna 1995 Nintendo kertoi konsolin uudeksi nimeksi tulevan Nintendo 64, ja että julkaisu olisi vuonna 1996. Vuonna 1995 Nintendo myös hankki osan Rareware-yhtiöstä, mikä myöhemmin osoittautui viisaaksi teoksi. Rareware kehitti yksiä Nintendon tunnetuimpia pelejä, kuten Donkey Kong -sarjan uusia osia.

Kun Sega julkaisi Mega CD (Sega CD) -lisäosan 16-bittiselle konsolilleen, Nintendo teki aluksi sopimuksen Philipsin kanssa CD-ROM-aseman tuottamisesta SNES:lle, jonka pelejä voisi pelata myös Philipsin CD-i -konsolilla. Nintendo kuitenkin vaihtoi puolia , ja teki uuden sopimuksen Sonyn kanssa. Mutta huomattuaan Sonyn saavan kaiken voiton CD-ROM-asemasta, ja Segan oman laitteen myynnin takellellessa, Nintendo peruutti sopimuksen ja aloitti yhteistyön Philipsin kanssa. Nintendo ei kertonut Sonylle puolenvaihdosta, mutta mainitsi että heidän yhteistyönsä ei häiriintyisi Nintendon uudesta sopimuksesta. Nintendo ilmoitti yhteistyöstään Philipsin kanssa SNES CD:n parissa Consumer Electronics Show -messuilla, ja totuus selvisi Sonylle. Sony joutui toimimaan itsenäisesti, ja kertoi myöhemmin kehittävänsä oman CD-ROM-aseman. Mitään ei tapahtunut SNES:n CD-lisäosan saralla, mutta Sony käytti aikaa ja teki uuden tuotteen, konsolin nimeltä PlayStation. Koska Philips oli saanut lisenssin Nintendon pelihahmoihin, alkoi CD-i:lle ilmestyä muun muassa Mario- ja The Legend of Zelda -pelejä. Pelit olivat huonolaatuisia, eivätkä fanit laske niitä kuuluvaksi pelisarjoihin. Lopulta vuonna 1993 Nintendo kertoi luopuneensa SNES CD -projektista kokonaan.

Vuonna 1995 Nintendo julkaisi Virtual Boyn Japanissa, mutta se myi huonosti. Nintendo silti jatkoi pelien tekemistä sille ja yritti julkaisua myös Yhdysvalloissa, mikä oli lopulta täysi fiasko. Samana vuonna Nintendo oli joutunut kilpailutilanteeseen; Sega oli julkaissut 32-bittisen Sega Saturnin sekä uusi tulokas Sony 32-bittisen PlayStationin.

1996–2001

Nintendo 64 julkaistiin Japanissa kesäkuussa 1996, ja se myi yli 500 000 kappaletta ensimmäisenä päivänä [7]. Pohjois-Amerikkaan laite ehti saman vuoden syksyksi, mutta Eurooppaan vasta vuotta myöhemmin. Nintendo 64:lle julkaistiin myös lisäosa Japanissa vuonna 1999 nimeltään Nintendo 64DD. Laite ei kuitenkaan menestynyt kaupallisesti, ja suuri osa vielä sille vielä kehitteillä olleista peleistä julkaistiin GameCubelle.

Samana vuonna Nintendo julkaisi Game Boy Pocketin, joka oli pienempi versio alkuperäisestä Game Boysta. Noin viikko julkaisun jälkeen Gunpei Yokoi erosi tehtävästään Nintendolta. Hän auttoi eron jälkeen kilpailevan käsikonsolin WonderSwanin valmistuksessa käyttäen hyödyksi Game Boyn valmistuksesta tulleita taitoja.

Vuonna 1996 Japanissa julkaistiin menestyneesti Pokémon (Japanissa Pocket Monsters). Satoshi Tajirin luoma Pokémon oli niin suosittu, että Nintendo otti takaisin paikkansa johtavana pelifirmana. Lokakuussa 1998 julkaistiin Game Boy Color, Euroopan ja Yhdysvaltojen julkaisujen ollessa kuukautta myöhemmin. Noin vuosi ennen Game Boy Colorin julkaisua Gunpei Yokoi - alkuperäisen Game Boyn suunnittelija - menehtyi 57-vuotiaana auto-onnettomuudessa.

Vuonna 2001 Nintendo hankki paljastamattoman määrän liikkeentunnistimiin erikoistuneesta yrityksestä Gyration Inc.[8]. Tämä oli sijoitus tulevaisuuteen, sillä GameCuben jälkeinen konsoli tulisi hyödyntämään kaupoissa hankittua teknologiaa. Saman vuoden maaliskuussa Game Boy Advance julkaistiin Japanissa, ja Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin käsikonsoli ehti kesäkuuksi. Samana vuonna julkaistiin myös Nintendo GameCube, Nintendon neljäs kotikonsoli. Euroopassa GameCube julkaistiin vasta vuonna 2002.

2002–nykypäivä

Vuonna 2002 Hiroshi Yamauchi luopui johtajuudestaan luovuttaen paikkansa Satoru Iwatalle. Tänä vuonna myös Nintendo ja amerikkalais-kiinalainen tiedemies tri Wei Yen perustivat iQue-yhtiön, joka tuottaa ja markkinoi Nintendon konsoleja iQue-merkin nimellä Kiinan markkinoille. Samana vuonna Nintendo myi omistamansa osakkeet Rarewaresta Microsoftille, kun katsoi yrityksen menettäneen otettaan videopeleistä.

Nintendon päämaja Kiotossa, Japanissa

Toukokuussa 2004 Nintendo paljasti suunnitelmansa julkaista uudenlainen käsikonsoli, jolla ei olisi mitään tekemistä Game Boyn kanssa. Uudessa konsolissa olisi kaksi ruutua, joista toinen olisi kosketusruutu. Nintendo DS, loppuvuoden 2004 julkaisu, sai yli miljoona ennakkovarausta.

Nintendon uusi johtaja Satoru Iwata yhdisti kaikki Nintendon pelin suunnittelijat ja tuottajat EAD-osaston alle; tämä tehtiin koska haluttiin antaa mahdollisimman paljon apukeinoja Shigeru Miyamotolle. Vuodesta 2005 Nintendon sisäiset kehitysosastot on jaettu neljään ryhmään:

  • Nintendo Entertainment Analysis & Development
  • Nintendo Integrated Research & Development
  • Nintendo Software Production & Development
  • Nintendo Technology & Development

Vuoden 2005 E3-messuilla Nintendo paljasti ensimmäisen prototyypin tulevasta kotikonsolistaan Wii (tuolloin nimenä oli vielä "Revolution"), tosin salaten vielä uudenlaisen ohjaimensa myöhemmin samana vuonna järjestettäviin Tokyo Game Show -messuihin.

Tammikuussa 2006 Nintendo julkaisi Japanissa uuden version Nintendo DS:stä, DS Liten, joka oli suunniteltu kevyemmäksi sekä kirkkaamman ruudun omaavaksi.

Filippiineillä eräs elektroniikkajälleenmyyjä toimii Nintendon nimen alla, selvästikin laittomasti, sillä Nintendo on rekisteröity tavaramerkki. Lisäksi jälleenmyyjä käyttää logoa liikkeissään. Filippiiniläinen "Nintendo" myy paljon eri elektroniikkaa, myös videopelejä, joihin lukeutuvat muun muassa Playstation sekä Xbox peleineen. Nintendo ei ole aloittanut toimenpiteitä jälleenmyyjää vastaan, koska Filippiinien perustuslaki kieltää ulkomaisia yrityksiä aloittamasta oikeustoimia.

Nintendo on ollut hiljattain Euroopan Unionin tutkinnan kohteena hintojenkorjausmenettelyissä[1].

Kotikonsolit

Nintendo Entertainment System

Nintendo Entertainment System on Nintendon ensimmäinen konsoli, ja se julkaistiin Japanissa vuonna 1983 nimellä Famicom. Eurooppassa 8-bittinen NES julkaistiin vasta vuonna 1987. NES oli aikanaan myydyin konsoli ja se auttoi 1980-luvulla romahtunutta videopeliteollisuutta nousemaan uuten kukoistukseen. Laite oli tiennäyttäjä aina pelikehityksestä (ensimmäinen moderni tasohyppelypeli Super Mario Bros. oli laitteen ensimmäinen myyntimenestys) yritysratkaisuihin. Nintendo yritti ensin markkinoida NES:iä Yhdysvaltoihin myöhemmin Atarin avustuksella, jota myöhemmin syytettiin videopeliteollisuuden romahduksesta. Sopimus kuitenkin kariutui, mistä johtuen Nintendo joutui luovimaan Yhdysvaltojen markkinoille omin neuvoin. Laitetta myytiin vuonna 1985 aluksi koemielessä New Yorkin alueella, ja menestys oli heti taattua.

NES:n tunnetuimpia pelejä ovat muun muassa The Legend of Zelda, Super Mario Bros., Metroid sekä Donkey Kong.

Super Nintendo Entertainment System

Super Nintendo Entertainment System on Nintendon toinen kotikonsoli, ja julkaistiin Japanissa vuonna 1990 nimellä Super Famicom. Kun sen edeltäjä NES oli myynyt heikosti Euroopassa sekä laajoilla alueilla Aasiaa, oli SNES myyntimenestys maailmanlaajuisesti. Kilpailutilanteessa Segan Mega Driven kannsa myynti oli kuitenkin heikompaa, mutta SNES:stä tuli 16-bittisellä aikakaudella lopulta myydyin konsoli, tosin vasta Segan vedettyä Mega Driven pois markkinoilta keskittyäkseen seuraavan sukupolven 32-bittiseen konsoliinsa. SNES:n tuotanto lopetettiin Japanissa vasta vuonna 2003.

SNES:llä julkaistiin useita tunnettuja pelejä kuten Super Mario World, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Street Fighter 2 ja Chrono Trigger. SNES:llä nähtiin myös monen Nintendon tunnetun pelisarjan ensimmäisiä osia kuten Starwing ja F-Zero.

Nintendo 64

Pääartikkeli: Nintendo 64

Vuonna 1996 Nintendo julkaisi kolmannen konsolinsa Nintendo 64:n, jonka ominaisuuksia olivat 3D-grafiikka sekä uusi analogisella tatilla varustettu ohjain. Nintendo kuitenkin päätti jatkaa vielä N64:lla kasettiaikakautta, vaikka kilpailijat olivat jo siirtyneet pelien tallennuksessa CD-ROM -aikakauteen. Tämän katsotaan vaikuttaneen laitteelle julkaistuun pieneen pelimäärään, sillä CD-ROMeja oli halvempi tuottaa kuin kasetteja; usea kolmannen osapuolen kehittäjä valitsikin mieluummin Sonyn PlayStationin julkaisualustakseen. Nintendo perusteli päätöstään vertailemaala kasetteja CD-ROMeihin; Kaseteilla ei ollut ollenkaan latausaikoja eikä muistikorttejakaan tarvittu, sillä data oli tallennettu suoraan kasettiin. Eduista huolimatta on huhuttu, että haittapuolet antoivat myös Squaresoftille hyvän syyn lopettaa pelien tekeminen Nintendolle ja siirtyä Sonyn talliin, mistä johtuen muun muassa heidän tunnettu Final Fantasy -sarja jatkoi kulkuuan PlayStationilla.

Konsolista käytettiin ennen julkaisua koodinimiä Project Reality ja Ultra 64, jotka ovat yhä edelleen joidenkin ihmisten käytössä. Ultra 64 oli hetken aikaa laitteen virallinen nimi, mutta pelikehittäjä Ultra Gamesin kanssa syntyneiden nimen käyttöoikeuskiistojen takia nimi vaihtui Nintendo 64:ään. Nintendo myös aikanaan hehkutti laitteen innovatiivisuutta; neljä ohjainporttia, 64-bittinen prosessori, analogisella tatilla varustettu ohjain sekä online-pelaamisen mahdollisuus olivat aikanaan edistyksellisyyttä.

Ensimmäinen kolmiulotteinen Mario-peli Super Mario 64 esiteltiin Nintendo 64:llä, ja siitä onkin tullut lähes kaikkien nykyisten tasohyppelyiden esikuva. Muita suosittuja pelejä olivat GoldenEye 007, mistä tuli konsoliräiskintöjen uusi tiennäyttäjä; The Legend of Zelda: Ocarina of Time, laajalti maailman parhaaksi peliksi arvosteltu toimintaseikkailu; Super Smash Bros., Nintendon all-star -tappelupeli. Nintendo 64:n aikakautena myös havaittiin kuinka merkittäviä toisen osapuolen tuottajat ovat: Rareware kehitti konsolille lukuisia tunnetuimpia pelejään, joihin lukeutuvat muun muassa GoldenEye 007, Banjo-Kazooie sekä Perfect Dark.

Nintendo GameCube

Pääartikkeli: Nintendo GameCube

Nintendo GameCube on Nintendon neljäs kotikonsoli, ja ensimmäinen levypohjainen konsoli; se julkaistiin Japanissa 14. syyskuuta 2001, Yhdysvalloissa 18. marraskuuta 2001 ja Euroopassa 3. toukokuuta 2002. Euroopan julkaisu sisälsi 20 peliä, joihin lukeutuivat muun muassa Star Wars: Rogue Squadron 2: Rogue Leader, Wave Race: Blue Storm ja Luigi's Mansion.

Nintendo jatkoi Gamecubella suosittuja pelisarjojaan uusilla osilla kuten Super Mario Sunshine, The Legend of Zelda: The Wind Waker, F-Zero GX ja Metroid Prime. Laitteelle julkaistiin myös kokonaan uusia nimikkeitä kuten Pikmin ja Baten Kaitos. Metroid-sarja sai ensimmäiset 3D-osansa, Metroid Prime sekä sen jatko-osa Metroid Prime 2: Echoes olivat arvostelu- sekä myyntimenestyksiä. Nintendo sai myös Capcomilta erikoisoikeuksia Resident Evil -sarjaan, ja GameCubelle julkaistiinkin useita yksinoikeuspelejä, kuten Resident Evil 0. Capcom kuitenkin vetäytyi sopimuksesta hiukan ja joitakin pelejä julkaistiin myös PlayStation 2:lle, kuten Resident Evil 4. Myös Square Enixiltä nähtiin GameCubella paluu Nintendolle pelikehittäjänä, vaikkakaan paluu ei merkinnyt Final Fantasyn tulemista konsolille. Sen sijaan julkaistiin Spinoff -peli Final Fantasy Crystal Chronicles.

Tämänhetkisessä "konsolisodassa" Xboxin ja PlayStation 2:sen kanssa GameCube pitää Japanissa toista sijaa PS2:sen ollessa ensimäisellä sijalla. Kuitenkin Microsoftin ja Sonyn menettäessä rahaa jokaisesta myymästään konsolista, Nintendo taas tekee voittoa jokaisesta myydystä yksiköstä. Tämä johtuu GameCuben myyntihintaa alhaisemmista tuotantokuluista. Maaliskuun 31. päivään 2006 mennessä GameCubea oli myyty maailmanlaajuisesti 20,85 miljoonaa kappaletta [9].

Wii

Pääartikkeli: Wii

Nintendo on kehittämässä tällä hetkellä uusinta konsoliaan nimeltä Wii, joka tunnettiin aiemmin koodinimellä "Revolution". Wiin julkaisuajankohta on vuoden 2006 loppupuolella, ja sen hinta tulee jäämään alle 250 Yhdysvaltain dollarin [10], mikä on huomattavasti matalampi hinta kuin sen kilpailijoilla Xbox 360:lla sekä Playstation 3:lla. Wiin avulla Nintendo haluaa muuttaa ihmisten tapaa pelata ja katsoa videopelejä viemällä pelaamisen uusiin ulottuvuuksiin, sen sijaan että keskittyisivät grafiikkaan.

Wii on Nintendon tähän mennessä pienin konsoli, noin kolmen päällekkäisen DVD-kotelon kokoinen. Nintendo on kuitenkin huomauttanut, että konsolista on käsillä vasta prototyyppi lopullisen version ollessa mahdollisesti jopa pienempi. Yksi konsolin innovatiivisista ominaisuuksista on sen uniikki ohjain, mikä on ulkonäöltään television kaukosäätimen näköinen. Ohjain perustuu teknologiaan, jonka Nintendo sai vuonna 2001 ostaessaan osan yrityksestä nimeltä Gyration Inc.. Laite tunnistaa ohjaimen liikkeet oikealle, vasemmalle, ylös, alas, taakse sekä eteen, ja se voi havaita ohjaimen kulman. Ohjaimessa on pohjassa portti useille lisäosille, joista tähän mennessä on varmistettu ainoastaan "nunchuck:ksi" kutsuttu analogisella tatilla varustettu ohjain, jota voi pidellä kummalla kädellä tahansa. Nintendo on ilmoittanut, että Wii ei tue HD-kuvaa, kuten Sony ja Microsoft. Jokaisessa pelissä tulee kuitenkin olemaan standardina 480p-resoluutio (vastaa VGA-resoluutiota, mutta parempi kuin normaali kuvanlaatu). Nintendo ei keskity graafisten keinojen kohentamiseen vaan pikemminkin pelaamisen laatuun. Wiin todellisia tehoja ei vielä tiedetä, mutta kaikki tullaan paljastamaan vuoden 2006 E3-messuilla.

Tähän mennessä on varmistettu, että Wiillä voi pelata NES:n, SNES:n, Mega Driven, PC Enginen sekä N64:n pelejä, jotka ovat maksua vastaan ladattavissa intenetin kautta Nintendo Wi-Fi -yhteyden avulla, mikä myös mahdollistaa demojen lataamisen Wiille ja mahdollisesti myös Nintendo DS:lle. Wii on myös taaksepäin yhteensopiva GameCuben pelien kanssa, ja konsoli sisältääkin osan pelkästään GameCuben varusteille. On varmistettu myös, että wiillä voi katsella DVD:itä erillisellä lisäosalla, ja Nintendo DS:stä saa langattoman yhteyden laitteeseen. Wiin takapuolella on myös kaksi USB-porttia, jotka ovat ensimmäiset Nintendon konsoleissa.

Tällä hetkellä on tiedossa vasta pieni määrä peleistä, joita Wiillä tullaan näkemään. Varmistettuja pelejä on tiedossa vasta muutama: Uusi Super Smash Bros. peli Super Smash Bros. Brawl nettipelillä; uusi Mario-peli Super Mario Galaxy; Metroid Prime -trilogian päätösosa Metroid Prime 3: Corruption. Wiille on myös luvassa uudet versiot The Legend of Zelda, Animal Crossing ja Mario Kart -pelisarjoista. Alun perin GameCubelle julkaistavasta The Legend of Zelda: Twilight Princess -pelistä julkaistaan myös Wiille oma versio, jossa hyödynnetään Wiin ohjaimen ominaisuuksia. Tähän mennessä suurin yllätys on kolmannen osapuolen tuottajan Ubisoftin paljastama FPS-peli Red Steel, joka yhdistelee miekkailua ja räiskintää, tietenkin uutta ohjainta hyväksi käyttäen. Muita varmistettuja pelejä kolmannelta osapuolelta ovat Final Fantasy: Crystal Chronicles 2, Pixar-elokuvaan perustuva peli Cars, Pangya Golf sekä uusi Sonic the Hedgehog -peli Sonic Wild Fire. Muuten on vain ollut huhuja muista peleistä, kuten Trauma Center ja Spider-Man -pelit jne.. Kuitenkin useat kehittäjät kuten Sega, Ubisoft, Konami ja monet muut ovat ilmoittaneet aikovansa kehittää Wiille pelejä, joten Wii ei ainakaan tule kärsimään kolmannen osapuolen pelien pulasta.

Käsikonsolit

Game Boy

Vasemmalta oikealle: Game Boy, Game Boy Pocket, Game Boy Light, Game Boy Color, Game Boy Advance, Game Boy Advance SP, Game Boy Advance Micro.

Nintendon käsikonsoli Game Boy esiteltiin ensi kerran vuonna 1989, ja laitteesta on sen jälkeen kehitetty useita päivitettyjä versioita. Game Boy aloitti vahvasti laitteen mukana julkaistun, miljoonia myydyn Tetriksen ansiosta. Uusien päivitettyjen versioiden Pocket, Light, Color, Advance, Advance SP sekä micro ansiosta Game Boy -käsikonsolisarja on kauiten tuotannossa ollut sekä myydyin kannettava videopelialusta tähän päivään mennessä. Game Boy on tullut tunnetuksi useiden muiden käsikonsolien saattamisesta pois markkinoilta (joihin lukeutuu muun muassa Nintendon oma Virtual Boy) pitkäikäisten pattereidensa, kestävyytensä sekä laajan pelivalikoimansa ansiosta. Game Boyn ansiosta Nintendo on säilyttänyt johtavan käsikonsoleiden valmistajan aseman aina vuodesta 1989 tähän päivään asti

Game Boy sai uutta potkua vuonna 1996 Nintendon esitellessä uuden pelin Pokémon, mikä ilmiömäisen suosion saattelemana johti tv-sarjan, elokuvien ja oheistuotteiden valmistukseen. Pokémon auttoi Game Boyta pysymään käsikonsolimarkkinoiden huipulla, ja tähän päivään mennessä Game Boyn eri variaatioita on myyty maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaa kappaletta[11].

Nintendo DS

Pääartikkeli: Nintendo DS

Nintendo julkaisi Nintendo DS (Dual Screen) -käsikonsolinsa ensimäiseksi Yhdysvalloissa 21. marraskuuta 2004, Japanissa joulukuun alussa, ja Euroopassa vasta 11. maaliskuuta 2005. Yhdysvalloissa laitetta toimitettiin liikkeisiin ensimmäisen viikon aikana yli 500 000 kappaletta [12], ja Japanissa luvut olivat jopa suurempia yltäen samaan määrään neljässä päivässä julkaisustaan. DS on myös nopeiten ikinä Euroopassa myynyt konsoli yli miljoonalla myydyllä kappaleella puolessa vuodessa.

Nintendo DS:ssä on kaksi takaa valaistua LCD-näyttöä alimmaisen ollessa kosketusruutu, mikä luo yksilöllisen pelikokemuksen. Muita ominaisuuksia on mm. sisäänrakennettu mikrofoni sekä mahdollisuus langattomaan yhteyteen 16 muun DS:n kanssa. DS:ään sisältyy PictoChat, jonka avulla voi keskustella lähistöllä olevien mudien DS:ien kanssa. DS:llä voi myös pelata Game Boy Advancen pelejä. DS:ssän voi tulevaisuudessa linkittää Wiihin, mutta aikaisempien Game Boy -käsikonsoleissa tutuiksi tulleiden liitäntäportien puuttuessa linkitys Gamecubeen ei ole mahdollinen. DS:än tunnetuimpiin peleihin lukeutuvat Mario Kart DS, Nintendogs, Metroid Prime Hunters sekä Animal Crossing Wild World.

Vuoden 2005 Game Developers Conferencessa Nintendo ilmoitti julkaisevansa onlinepalvelun DS:lle nimellä Nintendo Wi-Fi Connection, joka mahdollistaisi moninpelaamisen internetin välityksellä. Palvelu on hyvin erilainen kuin kilpailijoiden, koska se on ilmainen, jos omistajalla on jo valmiiksi kotonaan internet-yhteys tai tietää Wi-Fi hotspotin sijainnin. 18. lokakuuta 2005 lähtien Nintendo on tehnyt yhteistyötä Wayportin kanssa saadakseen DS:n omistajille ilmaisen Wi-Fi -palvelun. Wi-Fi lanseerattiin marraskuussa/joulukuussa 2005 Yhdysvalloissa, Lontoossa ja Dublinissa sekä yli 6000 McDonald's-ravintolassa hotspot-paikkoina. Isossa-Britanniassa on suunniteltu useita uusia hotspot-paikkoja muun muassa hotelleihin, ravintoloihin sekä lentokentille. Wi-Fi:ä tukevia pelejä ovat muun muassa Mario Kart DS, Tony Hawk American Sk8land, Animal Crossing Wild World, Metroid Prime Hunters, Tetris DS, ja Lost Magic. Metroid Prime Hunters oli ensimmäinen peli joka käyttää VoIP:ia (Voice over IP), mikä mahdollistaa keskustelun pelaajien välityksellä ennen ja jälkeen otteluiden.

Nintendo DS Lite
Nintendo DS Lite

Tällä hetkellä Nintendo DS on myynyt maailmanlaajuisesti yli 16,73 miljoonaa kappaletta [13], ollen kilpailijansa PSP:n myynnissä lähes tasoissa [14].

26. tammikuuta 2006 Nintendo esitteli DS:stä uuden version nimeltä Nintendo DS Lite. Kirkkaammilla LCD-näytöillä, sulavammalla muotoilulla, kehittyneemmillä näppäimillä sekä paremmalla Stylus-kynällä varustettu, aiempaa pienempi ja kevyempi Lite julkaistiin Japanissa 2. maaliskuuta ja Yhdysvalloissa 11. kesäkuuta. Japanissa laitteet myytin internetin kautta jo ennen kauppojen aukeamista, ja kauppojen ulkopuolella oli jopa 500 ihmisen jonoja odottamassa Liteään.

Muita laitteita

Nintendo on tunnettu siitä, että yleensä sen kaikki uudet julkaisut ovat liitettävissä vanhoihin tavalla tai toisella.
  • Broadcast Satellaview — Vain Japanissa julkaistu lisäosa SNES:lle, joka mahdollisti pelien lataamisen satelliittiyhteyden kautta.
  • Game & Watch -pelit — käsinpideltäviä pelejä, joita Nintendo tuotti vuodesta 1980 vuoteen 1991
  • Game Boy Player — Adapteri Game Boyn pelien pelaamiseen GameCubella.
  • iQue Player — Versio Nintendo 64:stä julkaistuna ainoastaan Kiinan markkinoille
  • iQue DS — Versio Nintendo DS:stä vain Kiinan markkinoille.
  • Nintendo 64DD — Vain Japanissa julkaistu Nintendo 64:n lisäosa, joka ei menestynyt kaupallisesti.
  • Pokémon Mini — vuonna 2000 Lontoossa julkaistu Nintendon halvin käsikonsoli; pelit maksavat vain noin 16 €, ja laite noin 50 €. Vaikka myynti on ollut heikkoa, laite ei ole tuottanut tappiota.
  • Super Game Boy — Adapteri Game Boyn pelien pelaamiseen SNES:llä.
  • Triforce — pelihalli-systeemi, joka perustuu GameCuben laitteistoon ja joka tuotettiin yhteistyössä Segan ja Namcon kanssa.
  • Virtual Boy — Virtual Boyssa on kaksi punaista yksiväristä näyttöä, ja sitä pidetään silmillä. Virtual Boy ei kuitenkaan menestynyt kaupallisesti, eikä sitä julkaistu Euroopassa.

Henkilöitä

Pelejä ja pelisarjoja

Donkey Kong Country 2 (SNES)
Tiedosto:SuperMarioBros3SNES.png
Super Mario All-Stars (SNES)
Metroid Prime (NGC)
  • 1080° Snowboarding — Lumilautailupeli, joka ilmestyi ensi kerran Nintendo 64:lla.
  • Animal Crossing — Realiaikainen leppoisaa elämää simuloiva peli, joka on ilmestynyt GameCubelle ja Nintendo DS:lle. Uusi osa ilmestyy tulevaisuudessa Wiille.
  • Chibi-Robo — Pelaaja ohjaa pientä robottia, jonka tarkoituksena on pitää omistajiensa koti siistinä. Sarjassa on ilmestynyt kaksi peliä.
  • Clu Clu Land — NES:lle ilmestynyt pelisarja, jossa tarkoituksena on paljastaa kultaiset portit uimalla niiden läpi. Clu Clu Landia pääsi pelaamaan myös pelissä Animal Crossing.
  • Donkey Kong — Yksi Nintendon tunnetuimmista pelihahmoista, jonka nimellä on ilmestynyt lukuisia pelejä, muun muassa Donkey Kong Country ja Donkey Konga.
  • Dragon Quest — (Square Enix) Japanissa suosittu RPG-pelisarja, josta Nintendon konsoleille on ilmestynyt osat I-VI.
  • Dr. Mario — Pulmapelisarja, jossa taistellaan viruksia vastaan.
  • EarthBound (Mother Japanissa) - Roolipeli SNES:lle, ei ole julkaistu Euroopassa.
  • Excitebike — Moottoripyöräpeli NES:lle ja Nintendo 64:lle. Sarjan nimeä kantaa myös Wiille julkaistava Excite Truck.
  • Fire Emblem — (Intelligent Systems) Vuodesta 1990 lähtien julkaistu RPG-sarja, joka ilmestyi vain Japanissa vuoteen 2003.
  • F-Zero — intensiivinen ja futuristinen kilpa-ajopeli, joka on ilmestynyt jokaiselle Nintendon kotikonsolille NES:iä lukuun ottamatta.
  • Game & Watch — Nintendon varhaisimmat käsikonsolit.
  • Golden SunCamelotin kehittämä RPG-sarja Game Boy Advancelle.
  • Ice Climber — Vanha pelihallipeli (myöhemmin NES), jossa esiintyy kaksi vuorikiipeilijää. Levitettiin Suomessa monien Nintendo -laitteiden kylkiäisenä. Mainittiin lehdistössä joskus Mauno Koiviston suosikkipeliksi.
  • Kid Icarus — (Intelligent Systems) Pelejä on tehty vasta kaksi kappaletta (NES, GB), mutta Miyamoto on vihjannut Wiille olevan kehitteillä uusi osa.
  • Kirby — Vastustajansa vahvuudet kopioiva pallonmuotoinen hahmo, joka on esiintynyt useissa peleissä.
  • Mario — Nintendon maskotti, joka on esiintynyt lukuisissa peleissä. Mariolla on ollut suuri vaikutus tasohyppely-genreen.
  • Mario Kart — Kart-ajopeli, jossa esiintyy Mario-peleistä tuttuja hahmoja. Pelisarjan pelejä on ilmestynyt jokaiselle Nintendon konsolille, paitsi NES:lle.
  • Metroid — (Intelligent Systems/Retro Studios) Metroid-pelisarja on yksi Nintendon vanhimmista ja suosituimmista, ja sen pääosassa on palkkionmetsästäjä Samus Aran.
  • Nintendogs — Yksi Nintendon uusimmista ja suosituimmista peleistä. Pelin ideana on hoitaa omaa koiraa.
  • Nintendo Wars — (Intelligent Systems) Sotapelisarja, jonka uusin kotikonsoliosa on GameCubelle ilmestynyt Battallion Wars.
  • Pikmin — GameCubella ensiesiintymisensä tehnyt taktinen seikkailusarja, josta on ilmestynyt kaksi osaa.
  • Pilotwings — SNES:llä ja Nintendo 64:lla nähty lentopeli-sarja tekee paluun Wiillä.
  • Pokémon — Pokémon on yksi Nintendon suosituimmista pelisarjoista, joka on tullut tutuksi muun muassa tv-sarjan kautta.
  • Punch Out — Suosittu nyrkkeilypeli, joka on julkaistu pelihalleissa, NES:lle ja SNES:lle.
  • Star Fox — Toimintaseikkailu -sarja, joka on esiintynyt SNES:llä, Nintendo 64:llä sekä GameCubella.
  • Super Smash Bros. — (HAL Laboratory)Nintendon tappelupeli-sarja, jossa nähdään Nintendon tunnetuimpia hahmoja. On ilmestynyt Nintendo 64:llä, GameCubella sekä tulevaisuudessa Wiillä.
  • The Legend of Zelda — Yksi arvostetuimmista pelisarjoista, jonka peli Ocarina of Time on arvosteltu yhdeksi maailman parhaimmista peleistä.
  • Wario — Marion arkkivihollinen, joka teki ensiesiintymisensä pelissä Super Mario Land 2, ja on sen jälkeen saanut useita omia pelejä.
  • Wave Race — Vauhdikas vesiskootteripeli, joka on jatko-osineen nähty Game Boylla, Nintendo 64:lla ja GameCubella.
  • YoshiSuper Mario Worldista syntynyt spin-off -hahmo, joka on esiintynyt useassa omassa tasohyppelyssä, kuten Yoshi's Island ja Yoshi's Story.

Jaostot

First-Party (ensimmäinen osapuoli)

Second-party (toinen osapuoli)

Nämä yritykset eivät Nintendon kanssa tehdyn sopimuksen mukaan saa tehdä pelejä muillle alustoille.

Third-party (kolmas osapuoli)

Nintendolla on läheiset suhteet näihin yrityksiin, ja se voi myös omistaa osan niiden osakkeista. Osa Yrityksistä tekee pelejä Nintendon tunnetuista pelinimikkeistä.

Nintendo Suomessa

Nintendo-lehden numero 6/1994, kustantanut Semic

Nintendon ensimmäinen konsoli Nintendo Entertainment System tuli Suomeen vasta vuonna 1987. Erikoisuutena oli, että konsolin pystyi vuokraamaan käyttöönsä kokeillakseen sitä. Nintendon ensimmäinen virallinen maahantuoja Funente Oy (Markus Selinin omistama) markkinoi laitetta voimakkaasti, perusti Suomeen virallisen Nintendo-kerhon ja jakeli kerhon jäsenille pelitiedotteita.

Funente Oy ajautui konkurssiin vuonna 1993 Nintendon ja Segan 16-bittisten konsoleiden sodan aikana. Super Nintendo ei myynyt aluksi aivan odotetulla tavalla. Yhtenä ongelmana laitteelle olivat pelien kalliit hinnat. Nintendon seuraavaksi viralliseksi maahantuojaksi tuli ruotsalaisen Bergsalan tytäryhtiö Bergsala Fun Oy. Bergsala Fun lopetti Nintendon maahantuonnin kuitenkin vuonna 1999, jolloin viralliseksi edustajaksi vaihtui Agerex Oy, joka vaihtoi nimensä yrityskauppojen yhteydessä vuonna 2003 Amo Oy:ksi.

1990-luvulla Nintendo sai lehdistössä palstatilaa, kun silloisen presidentti Mauno Koiviston videopeliharrastuksesta kirjoitettiin. Hänen suosikkipelikseen mainittiin tuolloin Nintendon Ice Climber.

Pääartikkeli: Nintendo-lehti

Nintendo-lehti oli Suomen virallinen Nintendo-pelejä käsittelevä lehti, jota julkaistiin vuosina 1990–1994. Lehden julkaisijana toimi Semic. Loppuvaiheessaan lehti yhdistyi saman yrityksen kustantaman Super Power -lehden kanssa. Lehti oli paikallinen versio pohjoismaisesta Nintendo-magasinet-lehdestä, ja sen sisältö oli suurelta osin eri maiden toimitusten yhteistuotosta (joskin suuri osa Suomen lehden sisällöstä tuli mm. Ruotsista). Suurin osa lehdestä koostui erilaisista sarjakuvista, jotka olivat peräisin yhdysvaltalaisista Nintendo-lehdistä, kuten Nintendo Power.

Mainoskampanjat

Vuosien mittaan Nintendolla on ollut käytössä useita eri sloganeita ja mainoskampanjoita, kuten:

  • Playing = Believing (Vuoden 2006 E3-messuilla paljastettu slogan Wiille)
  • Touching Is Good. (Nintendo DS)
  • Touch Me! (DS:n markkinointiin Euroopassa marraskuu/joulukuuhun asti 2005)
  • Now you're playing with power. (NES, 1985)
  • Now you're playing with power. Super power. (SNES, 1991)
  • Now you're playing with portable power. (Game Boy)
  • The best play here.
  • Play it loud! (Game Boy, 1994)
  • Get into it! (Game Boy Color, 1998)
  • Get N or get out. (N64, viittaa N64:n "N"-logoon)
  • Who are you? (Amerikka)
  • Too much fun. (Kanada)
  • Gaming 24:7 (Eurooppa)
  • Change the System (N64)
  • 3-D game for a 3-D World (Virtual Boy)
  • Pick up and play (Joissakin maissa DS:n markkinoinnissa käytetty)
  • Open up and play (Euroopassa DS:n markkinointiin)
  • Life, Advanced. (Game Boy Advance, 2001)

Katso myös

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nintendo.

Lähteet

Aiheesta muualla

Viralliset sivut

Muut sivut

Artikkelit

Malline:Link FA