Virtual Boy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Virtual Boy
Valmistaja Nintendo
Julkaisu 1995
Lisää videopeliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Virtual Boy, myös VR-32, koodinimeltään "VU", on Nintendon valmistama kotipelikonsoli. Se esiteltiin ensimmäisen kerran Japanissa 15. lokakuuta 1994 Famicom Spaceworld '94 -messuilla. Varsinainen julkaisupäivä oli 21. heinäkuuta 1995 Japanissa ja 16. elokuuta 1995 Yhdysvalloissa. Nintendo lopetti Virtual Boyn markkinoimisen julkaisua seuranneena vuonna. Virtual Boy oli Nintendolle harvinainen floppi, joka myi noin 770 tuhatta yksikköä.[1] Japanin ja Yhdysvaltain markkinoilla epäonnistunutta laitetta ei koskaan julkaistu Euroopassa. Sen heikko menestys oli niin kova isku laitteen suunnittelusta vastanneelle Gunpei Yokoille, että hän teki vain yhden Game Boy Colorin ja erosi Nintendolta.

Virtual Boy poikkesi paljon muista oman aikakautensa pelikonsoleista. Laite oli paristokäyttöinen (6 kpl AA-paristoja). Sitä pidettiin silmillä, ja pelikuva heijastui silmikkoon. Vain yksi henkilö kerrallaan pystyi pelaamaan konsolilla. Moninpelilinkki oli suunnitteilla, mutta sitä ei koskaan julkaistu.

Suomessa Super Power -lehti näki monia syitä Virtual Boyn heikkoon myyntiin. Virtual Boy pystyi tuottamaan vain punamustaa grafiikkaa, joka aiheutti osalle pelaajista päänsärkyä ja silmien vuotamista. Kun konsolia esiteltiin marraskuussa 1994, Nintendoa syytetiin "halpahintaisesta huomionkalastelusta lähestyvien Sonyn ja Segan 32-bittisten julkaisujen edellä". Kun Virtual Boy julkaistiin, kuluttajat ostivat mieluummin joko samoihin aikoihin ilmestyneen PlayStationin tai Saturnin, joiden tuottama grafiikka näytti paljon kauniimmalta siihen verrattuna. Konsolille julkaistiin vähän pelejä, eikä niiden nähty eroavan aiemmista Nintendon peleistä eikä niissä hyödynnetty kunnolla paljon mainostettua kolmiulotteisuutta. Myös tulevan Nintendo 64:n nähtiin syövän Virtual Boyn mahdollisuuksia markkinoilla. Virtual Boy nähtiin poikkeuksellisena: "Jos Virtual Boyn olisi lanseerannut joku vähemmän tunnettu japanilainen elektroniikkayhtiö, niin kukaan ei olisi kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Koska kyseessä oli yksi maailman arvostetuimmista yhtiöistä, niin hämmennys oli valtaisa."[2]

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virtual Boy oli Nintendon ensimmäinen 32-bittinen konsoli.

  • Prosessori: NEC V810, 32-bittinen RISC.[3]
  • Prosessorin kellotaajuus: 20 MHz
  • Ääni: 16-bittinen, stereo
  • Resoluutio: 384 × 224 pikseliä/silmä, 4 väriä 32 eri vahvuuden tasolla
  • Virta: 6 AA-paristoa (9 V, kesto n. 7 h) tai AC-adapteri (10 V)
  • Grafiikkatilat: 2D/3D
  • Pelimoduuli: koko 8–16 Mb, ROM
  • Moninpelilinkki: ei julkaistu
  • Hinta: USA:ssa 175 dollaria, Japanissa 15 000 jeniä

Pelilistat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virtual Boylle julkaistiin yhteensä 22 peliä (mukaan lukien sekä Japanissa että USA:ssa julkaistut). Peleistä löytyy myös eri versioita.

Lisäksi kaksi erilaista demo-moduulia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Blake Snow: The 10 Worst-Selling Consoles of All Time May 4, 2007. GamePro.com. Arkistoitu May 8, 2007. Viitattu November 25, 2007.
  2. Mikä mättää, Virtual Boy?. Super Power, helmikuu 1996, nro 2, s. 18-21. Tampere: Kustannus Oy Semic. ISSN 1237-1319. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 05.10.2022.
  3. VIRTUAL BOY Hardware planetvb.com. Viitattu 30.1.2017.