Krooninen väsymysoireyhtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Krooninen väsymysoireyhtymä
Statistical parametric maps of BPND of 11C-(R)-PK11195 in CFS.ME patients and healthy controls.gif
Luokitus
ICD-10 G93.3
ICD-9 323.9 780.71
Tautitietokanta 1645
MedlinePlus 001244
DSM-IV Chronic Fatigue Syndrome
MeSH D015673

Krooninen väsymysoireyhtymä, toiselta nimeltään myalginen enkefalomyeliitti, ME (suom. lihaskipuja aiheuttava ja myeliiniä tuhoava aivo-selkäydintulehdus) tai virusinfektiota seuraava väsymysoireyhtymä, on toistaiseksi tuntemattoman tekijän tai tekijöiden aiheuttama sairaus, jolle on ominaista pitkäaikainen uupumustila tai uupumisalttius sekä uupumuksen tai yleisen huonovointisuuden huomattava paheneminen rasituksen jälkeen, joista jälkimmäiset ovat sairauden tärkeimmät erotusdiagnostiset kriteerit. Sairauteen liittyy usein myös kognitiivisen suorituskyvyn laskua, yleistä huonovointisuutta, särkyjä ja unihäiriöitä. ME:ssä ei esiinny nimestä huolimatta aina lihaskipuja. Sairaudesta käytetään myös nimeä systeeminen rasitusintoleranssisairaus (systemic exertion intolerance disease, SEID).

ME:n aiheuttajaksi on epäilty muun muassa tiettyjen immuunisolutyyppien häiriintynyttä kalsiumaineenvaihduntaa[1]. Lisäksi on havaittu, että ME:tä sairastavien potilaiden soluissa on laaja-alaisia aineenvaihdunnallisia muutoksia[2]. Vakuuttava tutkimusnäyttö sairauden syntymekanismista kuitenkin puuttuu. On myös esitetty arveluja, että kyseessä saattaisi olla monta syntyperältään erilaista sairautta.lähde?

Stanfordin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet mahdollisen diagnostisen testin sairauden toteamiseksi. Testissä potilaiden ja terveiden verrokkien immuunisoluja altistetaan keittosuolan avulla ulkopuoliselle stressille. ME-potilaiden ja verrokkien immuunisolut reagoivat stressiin eri tavoin, ja testi kykenee erottelemaan sairaiden potilaiden verinäytteet tarkasti terveiden verrokkien antamista verinäytteistä[3].

ME on mahdollisesti immunologinen sairaus[4][5], johon liittyy aivosolujen myeliinituppien kadon lisäksi myös harmaan[6] ja valkean aivoaineen katoa sekä solujen mitokondrioiden toimintahäirioitä. Haitallisten vierasaineiden ja elimistön tuottamien kuona-aineiden hajotusta tehostava immunoglobuliini G (IgG) onkin sairauden tehokkain hoitomuoto[7].

ME/SEID-potilaiden riski kuolla itsemurhaan muutaman vuoden sisällä diagnoosista on lähes seitsenkertainen verrattuna muuhun väestöön[8][9]. On myös olemassa viitteitä siitä, että 40-60-vuotiaiden ME-potilaiden syöpäkuolleisuus on huomattavan suurta verrattuna muuhun samanikäiseen väestöön[10].

Sairauden nimen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairaus kuvattiin ensimmäisen kerran lääketieteellisessä kirjallisuudessa 1930-luvulla [11], ja se liitettiin kansainväliseen ICD-tautiluokitukseen vuonna 1969 nimellä myalginen enkefalomyeliitti (ME-tauti) eli lihaskipuja aiheuttava myeliiniä tuhoava aivo-selkäydintulehdus[12]. Sairaudesta käytettiin aiemmin myös nimityksiä myalgic encephalitis (myalginen enkefaliitti) ja myalgic encephalopathy (myalginen enkefalopatia).

Sairauden nimi muutettiin virusinfektiota seuraavaksi väsymysoireyhtymäksi (postviral fatigue syndrome) tautiluokituksen vuonna 1994 voimaan astuneessa kymmenennessä versiossa[13], mutta sairaudesta on käytetty viime vuosina yleisesti nimeä krooninen väsymysoireyhtymä (chronic fatigue syndrome, CFS). Suomessa on ollut aiemmin käytössä myös sairauden nimen tarkempi käännös krooninen uupumusoireyhtymä[14], joka kuvaa paremmin sairauden luonnetta, sillä sairaudessa on kyse pikemminkin ruumiillisesta uupumuksesta ja voimattomuudesta, kuin tavanomaisesta väsymyksestä.

Vuonna 2011 13 maan asiantuntijoista koostuva kansainvälinen raati päätyi suosittamaan paluuta vanhaan tautinimekkeeseen myalginen enkefalomyeliitti, koska siihen mennessä oli kertynyt riittävää tieteellistä näyttöä sairauteen liittyvistä tulehduksellisista mekanismeista[15]. Viime vuosina sairaudesta on alettu käyttää lyhennettä ME/CFS[16]

Vuonna 2015 Yhdysvaltain kansallisen akatemian lääketieteellinen instituutti suositti sairauden nimen muuttamista systeemiseksi rasitusintoleranssisairaudeksi (systemic exertion intolerance disease, SEID)[17], joka kuvastaa sitä, että potilaan yleinen huonovointisuus tai uupumus pahenevat merkittävästi rasituksen jälkeen. Lisäksi suositeltiin, että sairaudesta käytettäisiin diagnoosikoodia G93.3 (virusinfektion jälkeinen krooninen väsymysoireyhtymä) siihen asti, kunnes sille saadaan uusi ICD-10 diagnoosikoodi[18], eikä potilaille annettaisi enää psykiatrista diagnoosikoodia F48.0, koska sen käytölle ei ole lääketieteellisiä perusteita[19].

Esiintyvyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin arvioidaan, että kroonista väsymysoireyhtymää esiintyy 0,2–0,4 prosentilla aikuisväestöstä[20]. Muiden autoimmuunisairauksien tavoin suurin osa sairastuneista on naisia[21][22]. Tämä saattaa johtua hormonaalisista eroista miesten ja naisten välillä, sillä ME-taudin oireet muistuttavat hormonitasojen heilahteluun liittyviä vaihdevuosioireita. Arviot naispuolisten potilaiden osuudesta vaihtelevat 50−80 prosentin välillä[23]. Oireyhtymä voi puhjeta missä iässä tahansa, ja se diagnosoidaan yleisimmin 30–40-vuotiaana.[23]

Merkittävä osa ME-potilaista on ilman diagnoosia tai saanut jonkin muun diagnoosin. Vaikka CFS on Maailman terveysjärjestön (WHO) viralliseen tautiluokitukseen kuuluva sairaus, lääkärit kyseenalaistavat usein koko sairauden olemassaolon ja antavat potilaille esimerkiksi masennusdiagnoosin.[24] Toisaalta merkittävä osa CFS/ME-diagnoosin saaneista potilaista sairastaa todellisuudessa jotain muuta sairautta[25].

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krooniselle väsymysoireyhtymälle on usein tyypillistä, että oireet ja niiden vaikeusaste voivat vaihdella paljon jopa saman päivän aikana[26], ja että rasituksensieto aaltoilee päivästä toiseen[27]. Sairaudelle on tyypillistä myös se, että ruumiillinen ja henkinen ponnistelu aiheuttavat oireiden voimistumista.

Tyypillisimmät oireet ovat jatkuva tai alati uusiutuva uupumus, laaja-alainen tai vaeltava lihas- tai nivelsärky, unihäiriöt, kognitiiviset häiriöt[14] sekä rasituksen jälkeinen yleinen huonovointisuus[19].

Kroonisen väsymysoireyhtymään liittyvä uupumus on usein erittäin voimakasta tai jopa täysin invalidisoivaa. Liikunta pahentaa uupumusta tyypillisesti siten että erot terveisiin ovat suurimmillaan, kun liikunnasta on kulunut neljä tuntia tai enemmän[28]. ME-potilaat väsyvät usein jo pienestä ponnistelusta ja heidän kuntonsa heikkenee pitkäksi aikaa liikunnan jälkeen. Tämä liittyy muun muassa siihen, että liikunta heikentää ME-potilaiden lihasten ja aivojen verenkiertoa sekä lisää tulehdusta ja hapetusstressiä[15]. ME-potilaat eivät pysty myöskään käyttämään normaalisti happea aerobiseen energiatuotantoon, jolloin elimistö saattaa joutua hajottamaan omaa side- ja lihaskudostaan fyysisen ponniselun aikana.[29] On myös olemassa viitteitä siitä, että harmaan aivoaineen kato heikentää CFS-potilaiden kykyä olla ruumiillisesti aktiivisia[6].

Uupumuksen lisäksi CFS:ssä esiintyy tavallisesti myös aivorungon verenkierron heikentymistä[30]. Tästä aiheutuu kognitiivisia muisti- ja keskittymiskyvyn häiriöitä ("aivosumua"), joiden vaikeusaste vaihtelee lievistä vaikeaan dementoitumiseen. CFS:ään saattaa liittyä myös lihasheikkoutta, kävely- tai puhekyvyn katoamista[31], päänsärkyä, migreeniä, masennusta ja ahdistusta.

Myös uni-valverytmin häiriöt ovat hyvin yleisiä[26]. Osa potilaista nukkuu melkein vuorokauden ympäri, toiset taas kärsivät vaikeasta unettomuudesta. Yöuni on usein pinnallista, ja potilaat voivat kärsiä myös painajaisista.

CFS-potilaat kärsivät usein jatkuvista virus- tai bakteeritulehduksista sekä uusista allergioista ja yliherkkyyksistä. Ongelmia on myös kehon lämpötilan ja verenpaineen säätelyssä. Suuri osa potilaista kärsii posturaalisesta (pystyasennossa ilmenevä matala verenpaine) tai ortostaattisesta hypotensiosta (pystyasennossa ilmenevä verenpaineen haitallinen lasku).[32]

Muita mahdollisia oireita ovat esimerkiksi epänormaalin suuri virtsaneritys, ääniyliherkkyys eli hyperakusia, lämmönsäätelyhäiriöt[26], vatsavaivat, aamujäykkyys, valoherkkyys, lääkeyliherkkyys[33] ja huono alkoholinsieto[23], lihasheikkous, erilaiset ihottumat, huimaus, hiustenlähtö, näköhäiriöt, epileptiset kohtaukset, kuukautishäiriöt sekä virtsaamisvaikeudet. Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavilla esiintyy myös tavallista useammin joitakin muita sairauksia, esimerkiksi fibromyalgiaa, ärtyvän suolen oireyhtymää ja kohdun limakalvon pesäkesirottumataudista.

Toteaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kroonisen väsymysoireyhtymän diagnosoinnissa ei käytetä laboratoriokokeita tai aivokuvauksia, koska luotettavia testejä sairauden toteamiseksi ei toistaiseksi ole saatavilla. Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä kehitti kuitenkin vuonna 2019 helppokäyttöisen menetelmän, jolla ME voitaisiin ehkä tulevaisuudessa diagnosoida suoraan potilaan verinäytteestä. Menetelmä perustuu siihen, että ME-potilaista otettujen, sähköä johtavalla suolaliuoksella kasteltujen valkosolujen sähkönjohtavuuden on havaittu poikkeavan verrokeista sitä enemmän, mitä vaikeammat oireet potilaalla on. Sähkönjohtavuus lisääntyy jyrkästi ME-potilaiden soluissa ensimmäisen puolen tunnin aikana, minkä jälkeen se vähenee nopeasti seuraavan puolentoista tunnin aikana. Verrokkien solujen sähkönjohtavuus puolestaan kasvaa vain lyhyen aikaa, minkä jälkeen se alkaa palautua normaaliksi.[34] Testin ideana oli mallintaa rasituksen jälkeen tapahtuvaa oireden pahenemista. Rasitus aiheutui testissä siitä, että solut joutuvat kuluttamaan paljon energiaa yrittäessään säilyttää elektrolyyttitasapainonsa joutuessaan tekemisiin sähköä johtavan suolaliuoksen kanssa. [35]

Sairaus diagnosoidaan nykyisin oirekuvan perusteella, mikäli ei ole osoitettavissa muuta oireet selittävää sairautta. Kaikki lääkärit eivät ole riittävän perehtyneitä ME-tautiin, minkä vuoksi sairaus saatetaan diagnosoida virheellisesti mielenterveyden häiriöksi. Tästä on seurannut ongelmia potilaille muun muassa sen vuoksi, että heitä on kehotettu harrastamaan liikuntaa, mikä on saattanut pahentaa sairautta pysyvästi.[36]

Yhdysvaltain kansanterveyslaitos CDC määritteli kroonisen väsymysoireyhtymän diagnostiset kriteerit vuonna 1988, ja niitä uudistettiin vuonna 1994[37]. Kanadan terveysviraston asettama asiantuntijakomitea julkaisi vuonna 2003 oman diagnoosikriteeristönsä, joka oli yhdysvaltalaista yksityiskohtaisempi. Kanadalaisen kriteeristön mukaan ME/CFS-diagnoosi voidaan asettaa seuraavien ehtojen täyttyessä[38]:

 • Uupumus: potilas kärsii huomattavasta fyysisestä tai henkisestä uupumuksesta, jolla on alkupiste ja joka on selittämätöntä, itsepintaista tai toistuvaa, fyysistä tai henkistä, ja rajoittaa selvästi toimintakykyä.
 • Rasituksen/liikunnan jälkeinen huonovointisuus ja/tai uupumus: Kohtuuton fyysisten ja henkisten voimavarojen väheneminen, nopea lihasten tai kognitiivisen suorituskyvyn lasku, liikunnan jälkeinen huonovointisuus ja/tai uupumus ja/tai kipu ja potilaan muiden oireiden taipumus pahentua rasituksen/liikunnan seurauksena. Rasituksesta toipuminen on sairaalloisen hidasta ja kestää yleensä 24 tuntia tai kauemmin.
 • Unihäiriöt: Virkistämätön yöuni tai häiriöt unen määrässä tai vääristynyt unirytmi.
 • Kipu: Merkittävänasteinen myalgia eli kipu. Kipua voi esiintyä lihaksissa ja/tai nivelissä ja on usein laajalle levinnyttä ja vaihtaa paikkaa. Usein esiintyy merkittäviä, aiemmista tyypiltään, vakavuudeltaan tai esiintyvyydeltään eroavia päänsärkyjä.
 • Neurologiset/kognitiiviset löydökset: Potilaalla tulisi olla vähintään kaksi seuraavista: sekavuus; keskittymiskyvyn ja lyhytmuistin ongelmat; ajan, paikan ja persoonan tajun hämärtyminen; vaikeudet tiedon käsittelyssä, luokittelemisessa ja sanojen hakemisessa; aistihavaintojen käsittelyhäiriöt - esim. avaruudellinen epävakaus ja hämärtyminen sekä vaikeudet näön tarkentamisessa. Ataksia, lihasheikkous ja elohiiret ovat tavallisia. Ylikuormittumisoireita voi esiintyä: kognitiivisia, aisteihin liittyviä, esim. valonarkuus, yliherkkyys äänille, ja/tai tunteiden ylikuormittuminen, joka voi johtaa sairaskohtauksiin, hallitsemattomiin tunteenpurkauksiin ja ahdistukseen.

Lisäksi vähintään yksi oire kahdesta seuraavasta kolmesta kategoriasta:

 • Autonomiset löydökset: ortostaattinen epätasapaino kuten dysautonominen verenpaineen lasku, posturaalinen ortostaattinen takykardia eli sydämentykytys, viivästynyt posturaalinen verenpaineen lasku; huimaus; ihon voimakas kalpeus; pahoinvointi ja ärtynyt paksusuoli; tihentynyt virtsaamistarve ja virtsarakon toimintahäiriöt; sydämen lisälyöntisyys rytmihäiriöiden kanssa tai ilman; rasitukseen liittyvä hengenahdistus.
 • Neuroendokriiniset löydökset: lämmönsäätelyn häiriöt kuten epänormaali ruumiinlämpö ja huomattavat vuorokausittaiset vaihtelut, hikoilukohtaukset, toistuva kuumeisuuden tunne ja kylmät raajat; kylmän ja kuumuuden sietokyvyn heikkeneminen; merkittävät painon vaihtelut - ruokahaluttomuus tai epänormaali ruokahalu; sopeutuvuuden katoaminen ja oireiden paheneminen stressin myötä.
 • Elimistön puolustusjärjestelmän löydökset: aristavat imusolmukkeet, toistuva kurkkukipu, toistuvat flunssankaltaiset oireet, yleinen huonovointisuus, uudet yliherkkyydet ruoalle, lääkkeille ja/tai kemikaaleille.

Yhdysvaltain kansanterveyslaitos uudisti kriteereitään jälleen vuonna 2011, jolloin se päätyi suosittamaan, että sairaudesta ryhdyttäisiin käyttämään uudestaan sille jo 1950-luvulla annettua nimeä myalginen enkefalomyeliitti (lihaskipuja aiheuttava keskushermostotulehdus)[37]. Näiden uudistettujen kriteerien mukaan diagnoosiin vaaditaan voimakkuudeltaan invalidisoiva uupumuksen tunne, jota ei voi selittää muilla tekijöillä, joka kestää vähintään kuuden kuukauden ajan ja joka ei lievity levossa. Lisäksi vaaditaan vähintään neljä seuraavista oireista:

 • lyhytkestoisen muistin ja keskittymiskyvyn heikentyminen
 • lihaskivut
 • nivelkivut
 • uni ei helpota uupumusta
 • uudenlaiset tai -tyyppiset päänsäryt
 • kurkkukipu
 • imusolmukkeiden arkuus
 • rasituksen jälkeinen huonovointisuus tai suhteeton uupumus, joka kestää yli vuorokauden.

Rasituksen jälkeinen huonovointisuus tai suhteeton uupumus saattaa alkaa vasta yli vuorokauden kuluttua rasituksesta ja voi kestää päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia[39].

Yhdysvaltain kansanterveyslaitos diagnostisia kriteereitä on arvosteltu monestakin syystä. Osa luetelluista oireista on harvinaisempia kuin monet muut väsymysoireyhtymään olennaisesti liittyvät oireet. Niissä annetaan myös ymmärtää, että sairauteen liittyvä uupumus ei lainkaan lievity lepäämällä, vaikka lepääminen on tärkeä tapa hallita kroonisen väsymysoireyhtymän oireita.

Yhdysvaltain kansallisen akatemian lääketieteellinen instituutti ehdotti vuonna 2015, että sairauden nimi muutettaisiin systeemiseksi rasitusintoleranssisairaudeksi (SEID) ja se saisi ICD-tautiluokitukseen kokonaan uuden koodin uusine diagnoosikriteereineen, koska mikään edellä mainituista ei kuvaa täsmällisesti kyseisen sairauden oireita eikä luokittelua[18]. Uudelleennimeämistä voidaan perustella myös sillä, että rasituksen jälkeinen huonovointisuus on tutkimusten mukaan kroonisen väsymysoireyhtymän ensisijainen oire, jonka perusteella kyetään sulkemaan pois se mahdollisuus, että potilaan oireisto johtuisi jostain muusta sairaudesta[19]

Potilaalla pitäisi ilmetä uuden ehdotuksen mukaan seuraavat kolme oiretta:

 1. Selittämätön ja yli 6 kuukautta jatkunut uupumus.
 2. Fyysisen rasituksen jälkeinen huonovointisuus tai uupumus.
 3. Virkistämätön uni.

Lisäksi potilaalla pitäisi ilmetä joko: A) Kognitiivisen suorituskyvyn laskua TAI B) Epänormaaliutta verenpaineen suhteen[18]

Ennen diagnoosia on suljettava pois muut sairaudet, jotka voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, kuten työuupumus, narkolepsia, diabetes, MS-tauti, AIDS, borrelioosi, leukemia, lymfoomat, systeeminen lupus erythematosus, kilpirauhasen vajaatoiminta, uniapnea, masennus ja traumaperäinen stressihäiriö.

Myalginen enkefalomyeliitti (lihaskipuja ja demyelinaatiota aiheuttava aivo-selkäydintulehdus) liitettiin kansainvälisen tautiluokituksen neurologisiin sairauksiin vuonna 1969, ja sairauden nimi muuttui krooniseksi väsymysoireyhtymäksi (chronic fatigue syndrome, CFS) vuonna 1994 voimaan astuneessa luokituksen kymmenennessä versiossa. Sairauden nimi esiintyy tautiluokituksen suomenkielisessä versiossa muodossa virusinfektiota seuraava väsymysoireyhtymä.

Virheelliset diagnoosit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ME-tauti diagnosoidaan Suomessa edelleen toisinaan virheellisesti mielenterveyden häiriöksi, vaikkei kyseiselle käytännölle ole asiantuntijoiden mukaan olemassa lääketieteellisiä perusteita[19]. Tutkijat todistivat jo 2000-alussa, ettei kroonisen väsymysoirehtymän aiheuttama työ- ja toimintakyvyn lasku ole yhteydessä mielenterveyshäiriöiden esiintymisen kanssa[40]. Edellä mainittu toimintatapa liittynee siihen, että lääkäriseura Duodecimin vuonna 2006 julkaisemaa artikkeli ohjeistaa diagnosoimaan virusinfektiota seuraava väsymysoireyhtymän mielenterveyshäiriöksi nimeltä neurastenia eli heikkohermoisuus.[23] Artikkelin sisältämää vanhentunutta tietoa ei ole korjattu, vaikka julkaisusarjan myöhemmät artikkelit kumoavat ajatuksen sairauden psykiatrisesta luonteesta. Myalginen enkefalomyeliitti saatetaan diagnosoida myös somatisaatiohäiriön[41] (ent. "hysteerinen neuroosi") tai (konversiohäiriön [31](ent. "konversiohysteria") F44 nimellä kulkevaksi psykiatriseksi sairaudeksi F45.0.

Osalle potilaita annetaan myös esimerkiksi väärä masennusdiagnoosi[33], koska osa oireista on päällekkäisiä masennusoireiden tai traumaperäisestä stressihäiriöstä aiheutuvien oireiden kanssa[42]. Myös epämääräisempiä, oireiden mukaisia diagnooseja, kuten R53 (Huonovointisuus ja väsymys) käytetään.

Vaikutus toimintakykyyn ja elämänlaatuun[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi kolmesta CFS-potilaasta on menettänyt pysyvästi työkykynsä[43]. Sairaus rajoittaa lisäksi yleensä merkittävästi potilaiden mahdollisuutta opiskella sekä osallistua sosiaaliseen elämään ja harrastuksiin[14]. Vuonna 2018 julkaistun brittitutkimuksen mukaan CFS alentaa fyysistä toimintakykyä huomattavasti enemmän kuin MS-tauti[44]. Vuonna 2015 julkaistun tanskalaistutkimuksen mukaan kroonisen väsymysoireyhtymän aiheuttama toimintakyvyn ja elämänlaadun heikkeneminen on noin kaksi kertaa suurempaa kuin MS-tautia, aivohalvausta, nivelreumaa, masennusta, skitsofreniaa, keuhkosyöpää tai vuotavaa vatsahaavaa sairastavilla[20]. Joka neljäs CFS-potilas on niin huonossa kunnossa, ettei kykene poistumaan kotoaan[45].

Sairauden aiheuttama elämänlaadun heikkeneminen voi altistaa mm. masennuksen kehittymiselle potilaan itsetunnon heikentyessä ja sosiaalisten suhteiden ja elämänpiirin kaventuessa. Vaikka kognitiivinen psykoterapia (CBT) tai masennuslääkkeet eivät vaikuta itse kroonisen väsymysoireyhtymän oireisiin, ne auttavat sairastamisprosessin myötä mahdollisesti kehittyneisiin masennukseen ja ahdistukseen[46]. Niillä on myös biologisesti todennettava vaikutus, sillä sekä psykoterapia että masennuslääkkeet vähentävät keskushermoston tulehdusta mm. masentuneilla ja ahdistuneilla potilailla.

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin pidetään todennäköisenä, että ME-tautia sairastavat jakautuvat useampaan alatyyppiin riippuen siitä, missä määrin sairastuminen johtuu ympäristötekijöistä ja missä määrin perimästä ja DNA:n sisältämästä alttiudesta muuntua epigeneettisesti ympäristötekijöiden vaikutuksesta[47].

Norjalaiset tutkijat esittivät vuonna 2011, että ME on autoimmuunisairaus[48]. Australialaisen Griffithin yliopiston tutkimusryhmä todisti alustavasti vuonna 2018, että taudin oireet johtuvat tiettyjen kalsiumkanavien vajaatoiminnasta, jonka vuoksi elimistön soluihin ei kulkeudu riittävästi niiden normaalille toiminnalle välttämätöntä kalsiumia[49]. Esimerkiksi solujen energiantuotannosta vastaavien mitokondrioiden toiminta on häiriintynyttä ja häiriön aste korreloi potilaan oireiden vakavuuteen[50]. ME-potilaiden solujen sähkönjohtokyvyssä on havaittu lisäksi keskushermoston ja mielen toiminnasta riippumatonta huomattavaa poikkeavuutta[51][52].

Sairauden neurologiset oireet johtuvat tulehduksen aikaansaamista aineenvaihduntatuotteista ja valkean aivoaineen tuhoutumisesta[53][54][55][56]. Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa löydettiin 17 tulehdussytokiniinia, jotka ovat koholla vaikea-asteisessa ME-taudissa[57].

ME-potilaiden tulkittiin aiemmin monesti sairastavan neurasteniaa eli heikkohermoisuutta eli "väsymysoireyhtymää", joka on diagnosoitu psykiatrisen sairauden koodilla F48.0. Sittemmin on saatu tieteellistä näyttöä sille, että potilaiden oireiden takana ei olekaan mielenterveys vaan hermostosairaus,[48][55][58] jonka neurologiset oireet johtuvat muun muassa aivojen jatkuvaan tulehdustilaan liittyvistä aineenvaihduntatuotteista[53] ja tulehduksen aiheuttamista elimellisistä aivomuutoksista[55][56]. Yhdysvaltojen kansallisakatemian lääketieteellinen instituutti Institute of Medicine julkaisi vuonna 2015 kautta aikojen suurimman aiheesta tehdyn tutkimuskatsauksen, jossa päädyttiin suosittamaan luopumista psykiatrisen diagnoosikoodin F48.0 käytöstä, koska lääketieteellinen näyttö ei puolla ajatusta oireiston psykiatrisesta luonteesta[19].

Kroonisen väsymysoireyhtymän on havaittu liittyvän myös paksusuolen seinämän vaurioihin eli niin sanottuun vuotava suoli -oireyhtymään[59]. Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa ME-potilaat onnistuttiin seulomaan esiin yli 80 prosentin tarkkuudella ulostenäytteiden ja verikokeiden avulla. Kyseinen tutkimus todisti myös, että ME-potilailla on epänormaali suoliston bakteerikanta, joka saattaa aiheuttaa sairauteen liittyvät tulehdusoireet.[60][61] Vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan faecali-, roseburia-, dorea-, coprococcus-, klostridi-, ruminococcus- ja coprobacillus-bakteerien yliedustus suolistossa viittaa vahvasti ME-tautiin. Tutkimuksessa löydettiin myös oireiden voimakkuuden ja eräiden suolistobakteereiden aineenvaihduntatuotteiden välinen riippuvuus.[62]

Monet seikat viittaavat siihen, että ainakin osalla potilaista sairauden puhkeamisen taustalla olisi virusinfektio. Merkittävin tarttuvan viruksen puolesta puhuva tapaus oli vuonna 1984 puhjennut Yhdysavaltojen Tahoejärven epidemia. Alueella diagnosoitiin vuosien 1984–1987 välillä 259 CFS-tapausta.[24] Tutkija Elaine DeFreitas löysi vuonna 1991 väsymysoireyhtymää sairastavilta potilailta HIV:n kaltaisen retroviruksen, mutta kyseistä tulosta ei kyetty toistamaan enää seuraavissa tutkimuksissa.lähde? Vincent Lombardin ryhmä yhdysvaltalaisesta Whittemore Peterson -instituutista löysi vuonna 2009 XMRV:n nimeä kantaneen uuden retroviruksen yli 95 %:lla kroonista väsymysoiretta, fibromyalgiaa tai atyyppistä MS-tautia sairastavalta[63]. Toisaalta yhdeltäkään englantilaiselta potilaalta ei löytynyt kyseistä virusta seuraavana vuonna tehdyssä tutkimuksessa.[64]

Myös perimällä uskotaan olevan osansa väsymysoireyhtymän syntyyn, ja muutamia siihen liittyviä geenimuutoksia onkin onnistuttu löytämään. On epätodennäköistä, että yksittäinen geeni johtaisi sairastumiseen. Kyse on todennäköisesti sairastumisalttiudesta, joka johtuu esimerkiksi siitä, että viruksia ja bakteereita torjuva puolustusjärjestelmä toimii huonosti.

Norjan terveydenhuollosta vastaava viranomainen on pyytänyt CFS-potilailta julkisesti anteeksi, ettei heille ole tarjottu aiemmin asiaankuuluvaa hoitoa, ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kehotti virkakaudellaan maansa kansallista terveysinstituuttia lisäämään kroonista väsymysoireyhtymää koskevaa tutkimusta.[48]

Tutkimustuloksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolumbian yliopiston tutkimusryhmä havaitsi vuonna 2015, että CFS-potilaiden verestä löytyy sairastumista seuraavina kolmena ensimmäisenä vuotena sytokiiniksi kutsuttuja immunomolekyylejä kuten gamma-interfenonia, mitä pidetään todisteena siitä, että kyseessä on immuunijärjestelmän toimintahäiriö[4][5]. CFS-potilailla esiintyy usein myös puutetta immuunoglobuliinin alaluokista IgG1 ja IgG3.[33] CFS-potilaiden aivo-selkäydinnesteestä löytyy myös samoja kohonneita eotaksiini(CCL11)-valkuaisaineen pitoisuuksia kuin MS-taudissa, mikä viittaa keskushermoston autoimmuunisairauteen[65][66].

Vuonna 2017 julkaistun jatkotutkimuksen mukaan keskushermoston tulehdusmerkkiaineet laskevat vain tyypillistä tautimuotoa sairastavilla eli niillä, joilla sairaus on alkanut yhtäkkisesti jonkin virusinfektion jälkeen. Epätyypillistä eli hiipien alkanutta tautimuotoa sairastavien tulehdusmerkkiaineet pysyvät koholla tai jopa lisääntyivät entisestään myös kolmen ensimmäisen sairausvuoden jälkeen.[67]

Krooniseen väsymysoireyhtymään kuolleiden ruumiinavauksissa on havaittu keskushermoston tulehdusta sekä elinvaurioita[68] Vuonna 2014 tehdyssä elävien CFS-potilaiden aivokuvantamistutkimuksessa havaittiin, että CFS-potilaiden aivoissa on käynnissä laaja-alainen tulehdustila, jonka voimakkuus korreloi oireiden voimakkuuden kanssa.[53] Elävillä CFS-potilailla havaittiin vuonna 2005 julkaistussa aivokuvantamiseen perustuvassa tutkimuksessa merkittävää harmaan aivoaineen katoa. Koehenkilöt olivat naispuolisia CFS-potilaita, joilla ei esiintynyt masennusoireita. Tulokset viittasivat tutkijoiden mukaan siihen, että harmaan aineen kato heikentää CFS-potilaiden kykyä olla ruumiillisesti aktiivisia, koska ruumiillisen aktiivisuuden määrä ei korreloinut harmaan aineen määrään verrokeilla eikä aivoaineen kato lisääntynyt sairauden keston myötä.[6] Vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan CFS-potilailla on terveitä vähemmän valkeaa ainetta, mikä saattaa johtua väsymysoireyhtymään kuuluvasta tulehdustilasta. Lisäksi löytyi poikkeavuuksia otsalohkoa ja ohimolohkoa yhdistävässä hermoradan osassa. Havaitut poikkeavuudet olivat sitä suurempia, mitä pahemmat väsymysoireyhtymän oireet potilaalla oli.[55][56]

Viime aikoina on saatu yhä enenevää tutkimusnäyttöä siitä, että krooniseen väsymysoireyhtymään liittyvä voimattomuus saattaa johtua monissa tapauksissa siitä, että potilaiden elimistön kyky käyttää rypälesokeria solujen ravintona on heikentynyt. Elimistö yrittää kompensoida tätä turvautumalla normaalia enemmän amino- ja rasvahappojen kaltaisiin huomattavasti tehottomampiin energianlähteisiin. Elimistön laktaattipitoisuus nousee tämän seurauksena, mikä saattaa aiheuttaa lihassärkyä. Vuonna 2016 julkaistussa norjalaistutkimuksessa havaittiin, että CFS-potilaiden pyruvaatin dehydrogenaasi oli vaimentunut, mikä häiritsee solujen energia-aineenvaihduntaa. Naispotilaiden verestä löytyi lisäksi epänormaalin vähän elimistön vaihtoehtoiseksi energianlähteeksi soveltuvia aminohappoja. Miespotilaiden verestä ei vastaavaa havaintoa tehty, mutta se näyttäisi johtuvan siitä, että miehillä on tapana ottaa kyseiset aminohapot veren sijaan lihaksista.[69]

Suuri osa CFS-oireiden syntyyn liittyvistä teorioista liittyy huonoon verenkiertoon[37]. 1990-luvulla huomattiin, että CFS-potilaiden aivorungon verenkierto on huomattavasti ja pysyvästi heikentynyt[30].

Jopa puolella potilaista on poikkeava MRI, johon kuuluu tyypillisesti pistemäisiä T2-hyperintensiteettejä. Myös sydänsähkökäyrä voi ollan poikkeava ja sisältää muun muassa kääntyneitä T-aaltoja.[33] Tietokonekerroskuvauksen löydökset ovat lähes aina poikkeavia etenkin rasituksen jälkeen[33]. Lasko voi olla alhainen tai koholla[33].

CFS-potilaiden niin sanottujen luonnollisten tappajasolujen (CD57+) toiminta on heikentynyttä ja kyseinen heikentyminen korreloi sairauden vaikeusasteen kanssa[70]. Vaikea-asteista CFS:ää sairastavien potilaiden luonnollisten tappajasolujen vastaanottajissa tapahtuu myös epäsuotuisia muutoksia[71]. CFS-potilaiden elimistön DHEA- eli dehydroepiandrosteronipitoisuudet ovat lisäksi alentuneet merkittävästi[72].

Berliinin yliopistollisessa sairaalassa on kehitetty immunologinen testi, jossa tutkitaan b2-adrenergisen vastaanottajan ja muskariinisen kolinergisen M4-vastaanottajan vasta-aineet, jotka ovat koholla noin neljänneksellä ME-potilaista[73].

ME-potilaiden elimistön on havaittu tuottavan yöunen aikana terveitä ihmisiä vähemmän kasvuhormonia[74].

Aivojen magneettikuvassa näkyy usein myös samanlaisia muutoksia kuin MS-tautia sairastavilla. Sydänoireet kuten lisälyöntisyys ja rytmihäiriöt ovat yleisiä. Sydänfilmissä näkyy joskus muutoksia T-aalloissa. Kaulan ja kainaloiden imusolmukkeet ovat usein turvoksissa ja aristavat. Myös perna saattaa olla laajentunut.

Sairauden kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krooninen väsymysoireyhtymä alkaa osalla potilaista hiipien, toisilla se puhkeaa äkillisesti flunssan kaltaisten oireiden saattelemana[75]. Tauti esiintyy yleensä aaltoilevana, ja fyysinen tai henkinen ylirasitus, uudet infektiot, unenpuute ja stressi voivat johtaa sairauden pahenemiseen[75].

Krooninen väsymysoireyhtymä kestää toisinaan koko loppuelämän. Kuitenkin lapsuudessa tai nuoruusiässä alkanut CFS/ME on parantunut kokonaan tai lähes kokonaan kolmella neljästä sairastuneesta lapsesta tai nuoresta neljän vuoden seurannassa[76]. Aikuisiällä alkaneen sairauden ennuste on huonompi, muttei toivoton: 10 vuoden seurannan jälkeen puolet diagnoosin saaneista aikuispotilaista ei enää täytä sairauden kriteerejä[77]. Jos sairaus alkaa asteittain tai jos oireisiin kuuluu kognitiivisia vaikeuksia tai posturaalia ortostaattista takykardiaa, ennuste on huonompi. Aaltoilevassa tautimuodossa voi olla kuitenkin jopa kymmenenkin vuotta kestävä parempi kausi, jota seuraa oireiden paheneminen ja toimintakyvyn heikkeneminen.[78]

Noin 10-20 prosenttia potilaista kärsi taudin vaikeimmasta muodosta[68]. Osalla sairaus etenee progressiivisesti ja voi johtaa täydelliseen invaliditeettiin, mukaan lukien täydellinen liikuntakyvyttömyys.

Paras tapa välttää sairauden pahenemista on pitää huolta itsestään ja välttää rasitusta. Kevyt liikunta ylläpitää peruskuntoa, mutta liian voimakas rasitus voi johtaa sairauden pahenemiseen.[15] Liikuntana on syytä harrastaa kevyitä, itselle sopivia liikuntamuotoja (esim. kävely, venyttely, jooga)[79].

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verenluovuttajien plasmasta valmistettua immunoglobuliini G -vasta-ainetta (IgG) on käytetty ME:n hoitoon 1980-luvulta lähtien sekä ulkomailla että Suomessa[80]. Immunoglobuliini G on immuunijärjestelmän B-lymfosyyttien erittämä G-tyypin hitaasti metaboloituva vasta-aine, joka on ihmisen yleisin vasta-ainetyyppi. G-tyypin vasta-aineen pääasiallisena tehtävänä on tehostaa makrofagien- ja neutrofiilisten granulosyyttien suorittamaa virusten, bakteerien, haitallisten vierasaineiden ja elimistön tuottamien kuona-aineiden hajotusta.[7] Immunoglobuliinia annostellaan kolmen viikon välein joko suonensisäisesti sairaalassa (engl. intravenous immunoglobulin, IVIg) tai potilas annostelee sen itse kotona (subkutaani eli ihonalainen annostelu, SCIg).[80]

ME-potilailla esiintyy usein immunoglobuliinin puutosta[80]. Immuuniglobuliinihoitoa on kuitenkin vaikea saada Suomen julkisesta terveydenhuollosta, ja hoidon hinta yksityisillä markkinoilla on kymmeniä tuhansia euroja[81].

Useimmat tutkimukset ovat todenneet immunoglobuliini G:n hyödylliseksi ME-potilaiden hoidossa[80]. Vuonna 1990 julkaistun pienimuotoisen kaksoissokkotutkimuksen mukaan lähes joka kolmas potilas hyötyi jopa niin huomattavasti kolmen kuukauden pituisesta kuurista suonensisäistä immunoglobuliini G:tä, että oli kyennyt palaamaan työelämään, minkä lisäksi kykeni harrastamaan myös vapaa-ajan aktiviteetteja ja osallistumaan sosiaaliseen elämään. Hoidosta hyötyneiden verestä löydettiin myös immunologisia muutoksia. Kuukausittainen annos oli ollut kaksi grammaa painokiloa kohden ja kuurin tuloksia tarkasteltiin kolme kuukautta viimeisen hoitokerran jälkeen.[82] Tutkimuksen julkaisseessa lehdessä ilmestyi myös kommenttikirjoitus, jossa väitettiin, että tulos johtui siitä, että ME-potilailla esiintyisi muita runsaammin placebo-vaikutuksia ja että immunoglobuliinista hyötyneet potilaat olisivat arvanneet saaneensa immunoglobuliinia[83]. Vuonna 2005 ilmestyi kuitenkin tutkimus, jonka mukaan ME-potilailla ei esiinny tavallista enemmän placebovaikutusta vaan päin vastoin tavallista vähemmän[84]. Muissa tutkimuksissa ei ole myöskään havaittu, että immunoglobuliinihoitoon liittyisi tuntemuksia, joiden vuoksi potilaat arvaisivat saavansa immunoglobuliinia eikä plaseboa[85].

Myös pieniannoksista naltreksonia (LDN) käytetään hyvällä menestyksellä oireiden lievittämiseen.[86] Jos tautiin liittyy selkäydinkanavan ahtautumista, oireita voidaan lievittää selkäydinkanavan kirurgisella laajentamisella[87].

Aivojen hermokasvutekijää lisäävän ylipainehappihoidon on osoitettu vähentävän uupumusta sekä parantavan ME-potilaiden toimintakykyä ja reaktioaikaa[88][89]

Noin kymmenen päivän välein toistettu keittosuolainfuusiohoito auttaa merkittävästi posturaalisesta takykardiasta kärsiviä[90]. Myös suolaliuoksen säännöllisellä juomisella on saatu hyviä tuloksia sairauteen liittyvien liikkumisvaikeuksien hoidossa[91]

Mitokrondrioiden toimintaa, solujen ATP-tuotantoa[92] ja aivoverenkiertoa parantavaa pieniannoksista eli 800–4 800 mg:n vuorokausiannoksista pirasetaamia käytetään vähentämään krooniseen väsymysoireyhtymään liittyviä kognitiivisia häiriöitä ja se saattaa lievittää myös uupumusta[93]. Myös kalsiumestäjä nimodipiini tehoaa osalla potilaita kognitiivisten vaikeuksien lievittämisessä[94]. Nimodipiini tehostaa veren virtausta ja vähentää kudosten hapenpuutetta etenkin aivoissa estämällä verisuonten supistumista[95]. Myös useissa maissa käytetyt B12-vitamiinipistokset voivat hälventää aivosumua eli muisti- ja keskittymishäiriöitä sekä muita kognitiivisia ongelmia[31].

Vuonna 2017 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lidokaiinipistokset lievittävät ME-potilaiden uupumusta[96], ja korealainen tutkimusryhmä havaitsi edellisenä vuonna, että kolme kertaa viikossa annettavalla Istukkauutepistoksella on samanlainen vaikutus[97]

Vuonna 2011 julkaistun norjalaistutkimuksen mukaan kaksi kolmesta potilaasta koki merkittävää hyötyä syöpälääke rituksimabista[48] ja kaksi viidestätoista kykeni palaamaan työelämään[98]. Tähän asti laadukkain kaksoissokkotutkimus rituksimabin tehosta tuotti kuitenkin negatiivisen tuloksen[99].

Myös viruslääkkeet auttavat monia. AIDSin hoitoon kehitetty viruslääke rintatolimodi (kauppanimi Ampligen) on auttanut osaa potilaista. Rintatolimodi on kuitenkin erittäin kallis, eikä se siksi ole päätynyt yleiseen käyttöön. Lääke ei sovellu myöskään kroonisista kivuista kärsiville, koska se saattaa pahentaa kipuja pysyvästi.

Kofeiini ja muut piristeet eivät yleensä ole avuksi, mutta narkolepsialääkkeenäkin käytetty piriste modafiniili saattaa helpottaa uupumuksen tunnetta. Oireenmukaiseen hoitoon käytetään esimerkiksi särkylääkkeitä, unilääkkeitä ja masennuslääkkeitä. Kortikosteroideja on kokeiltu vaihtelevin tuloksin. Koska ortostaattinen hypotensio saattaa itsessäänkin aiheuttaa väsymystä, saattaa ortostaattisen hypotension hoitaminen etilefriinillä helpottaa myös potilaan yleistilaa[32]. Yleensä potilaat hyötyvät selvästi suolavedestä/liuoksesta (juotuna tai suonensisäisesti), koska tämä nostaa verenpainetta, sekä lisää kehon ja kudosten nesteytystä[100].

Tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen voi olla eduksi, etenkin kun sairauteen liittyy usein allergioita ja yliherkkyyksiä. Väsymysoireyhtymää sairastavat sietävät yleensä hyvin huonosti alkoholia. Jotkut potilaat kokevat saavansa apua vitamiineista ja hivenaineista, etenkin magnesiumista. Kontrolloiduissa tutkimuksissa niiden tehosta kuitenkaan ei ole saatu näyttöä.[23]

Krooninen väsymysoireyhtymä ei johdu yleiskunnon laskusta. Taudin lievää muotoa sairastavilla liikunta saattaa kuitenkin estää yleiskunnon laskua. Liikunnan harjoittamisessa on kuitenkin noudatettava äärimmäistä varovaisuutta, koska riskinä on myös sairauden paheneminen.[39] Liikunta voi pahentaa CFS:ää hyvin voimakkaasti, koska se lisää tulehdusta ja hapetusstressiä sekä heikentää CFS-potilaiden lihasten ja aivojen verenkiertoa[15].

Vuonna 2016 valmistuneen norjalaistutkimuksen mukaan ME-potilaat eivät pysty käyttämään normaalisti happea aerobiseen energiatuotantoon, mistä seuraa se, että energiaa joudutaan tuottamaan fyysisen rasituksen aikana anaerobisesti. Anaerobisessa energiantuotannossa energiaa valmistetaan aminohapoista esimerkiksi hajoittamalla elimistön omaa side- ja lihaskudosta. Tulokset näyttäisivät selittävät sen, miksi ME-potilaat väsyvät usein jo pienestä ponnistelusta ja miksi potilaiden kunto heikkenee pitkäksi aikaa liikunnan jälkeen.[29]

CFS:n hoitoon suositellaan joidenkin tutkimusten perusteella liikuntaa ja kognitiivista käyttäytymisterapiaa. Nämä tutkimukset on tehty kuitenkin kroonista uupumusta eikä kroonista väsymysoireyhtymää sairastavilla.[15] Metodologisesti laadukkaiden tutkimusten mukaan liikuntaterapia ja kognitiivis-behavioristinen psykoterapia eivät sovellu krooniseen väsymysoireyhtymän hoitoon[101][102], mutta niistä on usein hyötyä sairastamisprosessin mahdollisesti aiheuttamien mielenterveysongelmien hoidossa. Toisaalta joidenkin potilaiden väsymyksen taustalla saattaa olla traumaattisia kokemuksia tai sisäisiä ristiriitoja, joihin erityisesti kognitiivinen psykoterapia ja traumaterapia ovat tehokkaita hoitomuotoja[103] Liikuntaterapia johtaa lisäksi sairauden pahenemiseen keskimäärin puolella potilaista[104].

Tähän asti kattavimmassa tutkimuksessa saatiin tulokseksi, että liikunnan lisääminen asteittain pahensi sairautta 51 prosentilla vain 34 prosentin hyötyessä siitä[104]. Vuonna 2010 ilmestyi tarkempi tutkimus, jonka mukaan 33 prosentin tila heikkeni merkittävästi asteittaisen liikuntaterapian myötä, 23 prosentin tila heikkeni jonkin verran, 19 prosentin tila parani jonkin verran ja vain 3 prosentin tila parani merkittävästi[104]. Koska oireyhtymän luonteeseen kuuluu monesti taudinkuvan luontainen vaihtelu, tuloksen ei voida katsoa merkitsevän sitä, että 22 prosenttia olisi tullut parempaan kuntoon liikuntahoidon ansiosta. Sairastuneen oman aktiivisuuden ylläpito oman voinnin rajoissa on kuitenkin tärkeää hoitotasapainon ylläpitämisen kannalta, sillä liikkumattomuus ja erityisesti esimerkiksi sängyllä makaaminen pitkiä aikoja heikentävät suolatasapainoa, mikä kuormittaa jo valmiiksi kuormittunutta elimistöä[105]. Vaikeissa tapauksissa fyysisen harjoittelun tulisi tapahtua sairauteen perehtyneen lääkärin ja fysioterapeutin johdolla.

Väärät väitteet liikunnan parantavasta vaikutuksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 ryhmä brittiläisiä tutkijoita uutisoi järjestämässään lehdistötilaisuudessa, että heidän PACE:ksi ristimänsä tutkimuksen mukaan yli viidennes CFS-potilaista toipuu vuodessa entiselleen liikunnan maltillisen lisäämisen avulla[106]. Väite oli suuressa ristiriidassa potilasjärjestöjen laatimista laajoista kyselyistä saatujen tulosten kanssa, joiden mukaan asteittainen liikunnan lisääminen johtaa tyypillisesti sairauden pahenemiseen[104].

Kun tutkijoiden aineistoa ruvettiin tarkastelemaan lähemmin, osoittautui, että väitetyissä paranemistapauksissa ei ollut kyse toipumisesta sairastumista edeltävään kuntoon eikä edes työkyvyn palaamisesta, vaan siitä, että osa liikuntaa lisänneistä potilaista koki kokonaisterveytensä verrokkeja paremmaksi[107]. Vuonna 2015 julkaistussa seurantatutkimuksessa näillä potilailla ei kuitenkaan raportoitu enää olevan kokemusta paremmasta kokonaisterveydestä. Liikuntaa harjoittaneiden toimintakykyindeksin raportoitiin kasvaneen kahden ja puolen vuoden aikana enemmän kuin muihin ryhmiin kuuluneilla osanottajilla, mutta se ylsi silti keskimäärin vain yli 75-vuotiaiden vanhusten tasolle, vaikka potilaiden keski-ikä oli 40 vuotta[108][109]. Tulos ei ollut myöskään tilastollisesti merkitsevä eli ryhmien välinen ero saattoi johtua sattumasta[108].

Vuonna 2015 kävi ilmi, että tutkijat olivat julkaisseet PACE-tutkimuksen tuloksia valikoivasti siten, että potilaiden fyysisen kunnon muutoksia kuvaavien kuntotestien tulokset oli jätetty kokonaan pois vuosina 2010-2014 julkaistuista tutkimusraporteista. Kuntotestien tuloksista kävi ilmi, että niiden potilaiden fyysinen kunto, joita oli neuvottu sopeuttamaan oman aktiivisuuden määrä mahdollisimman tarkkaan sairauden aiheuttamaan toimintakyvyn alenemiseen, oli kasvanut seurannan lopussa neljä kertaa enemmän kuin niiden potilaiden kunto, joita oli neuvottu harjoittamaan säännöllisesti varovaista ja asteittain lisättyä liikuntaa. Liikuntaa harrastaneiden kunto kasvoi kahden ensimmäisen kuukauden aikana, mutta kääntyi myöhemmin selvään laskuun, kun taas sopeuttajien kunto oli alun lievän notkahduksen jälkeen tasaisella kasvu-uralla.[110]. Aiemmissakaan kokeellisissa tutkimuksissa ei ole kyetty saavuttamaan objektiivisilla mittareilla havaittavia tuloksia liikunnan tai liikunnan lisäämiseen tähtäävän psykoterapian avulla[111].

Lukuisat tutkijat sekä potilasjärjestöjen edustajat ovat syyttäneet PACE-tutkimuksen tekijöitä tutkimustulosten manipuloinnista[112][113][109]. Esimerkiksi määritellessään, ketkä olivat parantuneet kliinisesti, tutkijat muuttivat omavaltaisesti diagnostisia kriteereitä siten, että jos yksikin diagnoosiin vaadittava oire oli ollut poissa mittausta edeltäneen viikon aikana, potilaan katsottiin parantuneen, vaikka virallisten diagnoosikriteereiden tarkastelujaksona käytetään kuutta kuukautta. Diagnostisia kriteereitä tulkittiin lisäksi siten, että keski-ikäisen potilaan katsottiin parantuneen, jos hänen toimintakykynsä ylsi keskimääräisen 74-vuotiaan vanhuksen tasolle.[107]

Tutkimusasetelmasta löytyi muitakin tuloksia vääristäviä menetelmäongelmia. Esimerkiksi potilaiden kokonaisterveyttä mittaavassa kyselylomakkeessa ei ollut yhtään kysymystä, joka olisi mitannut sitä, oliko huonokuntoisimpien potilaiden vointi heikentynyt hoidon aikana[109]. Lisäksi ne koehenkilöt, joiden kunto heikkeni hoidon aikana niin paljon, että he joutuivat keskeyttämään tutkimuksen, jätettiin kokonaan pois tulosten analyysistä[114]

Tutkimusaineisto oli myös sillä tavoin valikoitunut, ettei tutkimus ole yleistettävissä CFS-potilaisiin eikä varsinkaan CFS-potilaiden enemmistöön. Tutkimukseen rekrytoitiin osanottajia vuodelta 1991 peräisin olevien, psykiatriseen käyttöön kehitettyjen äärimmäisen väljien Oxfordin diagnoosikriteereiden pohjalta, jotka eivät kyenneet erottelemaan CFS-potilaita kroonista väsymystä tai masennusta sairastavista[115][102][107] ja jotka rajasivat osan CFS-potilaista kokonaan tutkimuksen ulkopuolelle[109]. Lähes kolmanneksella tutkimuksen osanottajista täyttyivät esimerkiksi kliinisen masennuksen diagnostiset kriteerit[116][117]. Lisäksi tutkimuksen osanottajien sairastumisesta oli kulunut keskimäärin vain 2,5 vuotta[107], mikä oli ongelmallinen rajaus, koska CFS-diagnoosin saaminen kestää keskimäärin seitsemän vuotta[118].

Yli sata lääkäriä, tutkijaa ja potilasjärjestöä luovutti maaliskuussa 2017 PACE-tutkimuksen julkaisseelle Psychological Medicine -lehdelle vetoomuksen, jossa vaadittiin tutkimusraportin poistoa potilasturvallisuuden nimissä[119]. Vertaisarvioitu tiedelehti Journal of Health Psychology omisti vuoden 2017 koko elokuun numeron PACE:lle, jota pidettiin malliesimerkkinä huonosti tehdystä tutkimuksesta. Tässä yhteydessä paljastui myös, että PACE-tutkimuksen tekijät ovat työskennelleet eläkevakuutusyhtiöissä ja Ison-Britannian hallituksen eläkepoliittisina neuvonantajina.[120]

Cochrane Review julkaisi huhtikuussa 2017 katsauksen, jonka mukaan asteittain lisätyn liikunnan oireita pahentavasta vaikutuksesta ei olisi näyttöä. Katsaus sai osakseen runsaasti kritiikkiä, minkä vuoksi se päätettiin poistaa lokakuussa 2018 lehden tietokannasta, kunnes katsauksen laatijat antavat vastineensa saamaansa kritiikkiin.[121]


CFS-potilaiden oikeusturvaongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkisessa terveydenhuollossa ei tarjota CFS-potilaille Suomen CFS-yhdistyksen mukaan asiaan kuuluvaa hoitoa, vaikka lainsäädäntö velvoittaisi siihen[122]. Suomalaisilta CFS-potilailta puuttuu myös perustuslain takaama oikeus sairausperustaiseen sosiaaliturvaan, koska suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät myönnä sairauslomaa tai työkyvyttömyyseläkettä kroonisen väsymysoireyhtymän perusteella ja koska Suomen vakuutusoikeus hyväksyy pääsääntöisesti vakuutusyhtiöiden kielteiset päätökset[43]. Kela ei myöskään korvaa pääsääntöisesti CFS:n hoidossa käytettäviä apuvälineitä eikä CFS:n oireita lievittäviä hoitoja[123]. CFS-potilas voi saada kuntoutustukea tai sairauseläkkeen ainoastaan siinä tapauksessa, että sairaus nimetään keskivaikeaksi tai vaikeaksi masennukseksi. Toisena ehtona on, että potilas suostuu toimintakykyään alentavien masennuslääkkeiden jatkuvaan käyttöön.[124]

Vuonna 2013 perustetun Suomen CFS-yhdistyksen edustajat vierailivat helmikuussa 2015 sosiaali- ja terveysministeriössä valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakankaan ja lääkintöneuvos Timo Keistisen luona kertomassa CFS-potilaiden hoitoon ja oikeusturvaan liittyvistä ongelmista. Yhdistys luovutti sosiaali- ja terveysministeriötä ja peruspalveluministeri Susanna Huovista varten laatimansa kirjelmän, jossa vaadittiin ministeriötä muun muassa turvaamaan CFS-potilaiden toimeentulon yhdenvertaisesti muiden potilasryhmien kanssa sekä ohjeistamaan lääkärikuntaa sairauden asianmukaisesta diagnosoinnista ja hoidosta.[125]

Vasemmistoliiton kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen, Matti Semi ja Hanna Sarkkinen tekivät vuonna 2018 kirjallisen kysymyksen, jonka mukaan suomalaisten CFS-potilaiden on vaikea saada asianmukaista diagnoosia ja hoitoa ja että heidät leimataan usein psykiatrisesti sairaiksi, vaikka krooninen väsymysoireyhtymä on todistettu lääketieteellisesti elimelliseksi eli fyysiseksi sairaudeksi. Välikysymyksessä tuotiin lisäksi esiin se, että monilla CFS-potilailla on ongelmia toimeentulon kanssa, koska sosiaalietuuksien saaminen heidän diagnoosillaan on vaikeaa tai mahdotonta. Välikysymyksen kysymysosa kuului "Mihin toimiin hallitus ryhtyy, jotta kroonista väsymysoireyhtymää sairastavat henkilöt saavat parempaa kohtelua ja hoitoa?" [126] Keskustapuoluetta edustava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastasi välikysymykseen 15.03.2018 kertomalla, että Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asiantuntijaryhmälle toimeksiannon laatia suositus niin sanottujen toiminnallisten häiriöiden hoidon järjestämisestä. Vastauksessa ei käsitelty lainkaan CFS-potilaiden sosiaaliturvaan ja toimeentuloon liittyviä ongelmia.[127]

ME-potilaiden oikeusturvaa edistävät järjestöt viettävät vuosittaista maailman ME-tietoisuuden päivää aina toukokuun 12. päivänä[128].

Liitännäissairaudet ja kohonnut kuolleisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 julkaistun yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan CFS-potilaiden yleisimmät kuolinsyyt olivat sydänkohtaus, itsemurha ja syöpä[10].

Erilaiset sydänvauriot kuten myokardiitti kuuluvat CFS:n mahdollisiin komplikaatioihin. Osa potilaista kuolee sydämen vajaatoimintaan tai sydänlihaksen tulehdukseen.[68]

Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavilla on lähes seitsenkertainen riski kuolla itsemurhaan 0-7 vuoden kuluessa diagnoosista[129][130]. Vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan niillä ME-potilailla, jotka kohtaavat sairautensa vähättelyä, esiintyy muita enemmän masennusta ja itsemurha-ajatuksia[131].

Krooninen väsymysoireyhtymä CFS lisää myös syöpäriskiä, kuten riskiä sairastua leukemiaan, imusolmukesyöpään ja mahdollisesti myös aivosyöpään. Tämä saattaa selittyä immuunipuutoksilla, kroonisilla infektioilla tai hormonaalisilla puutoksilla[68]. ME-potilaat myös kuolevat syöpään muita useammin, mikä selittynee osaksi sillä, että syövän oireita pidetään helposti krooniseen väsymysoireyhtymään kuuluvina.[132] Syöpään kuolleet CFS-potilaat ovat keskimäärin vain 48-vuotiaita muiden syöpään kuolleiden potilaiden ollessa keskimäärin 72 vuoden ikäisiä.[10] Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa ei kuitenkaan havaittu lisääntynyttä syöpäkuolleisuutta, mutta potilaiden kuolleisuutta ehdittiin seurata vain keskimäärin 3,5 vuotta diagnosoinnin jälkeen.[133]

Osa ME-potilaista kuolee munuaisten vajaatoimintaan tai opportunistisiin infektioihin[68]. Muita mahdollisia komplikaatioita ovat makuuhaavat, osteoporoosi, munuaisten vajaatoiminta ja ennenaikaiset vaihdevuodet[68]. Suurella osalla CFS-potilaita esiintyy myös fibromyalgiaa[14]. CFS-potilailla esiintyy myös muita enemmän kilpirauhasen ja lisämunuaisen vajaatoimintaa, ärtynyttä paksusuolta, levottomia jalkoja, monikemikaaliyliherkkyyttä, migreeniä, allergioita[94] ja gynekologisia sairauksia[134].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. T. Nguyen, S. Johnston, L. Clarke, P. Smith, D. Staines, S. Marshall-Gradisnik: Impaired calcium mobilization in natural killer cells from chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis patients is associated with transient receptor potential melastatin 3 ion channels. Clinical and Experimental Immunology, 2017-2, nro 2, s. 284–293. PubMed:27727448. doi:10.1111/cei.12882. ISSN 1365-2249. Artikkelin verkkoversio.
 2. Robert K. Naviaux, Jane C. Naviaux, Kefeng Li, A. Taylor Bright, William A. Alaynick, Lin Wang: Metabolic features of chronic fatigue syndrome. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 13.9.2016, nro 37, s. E5472–5480. PubMed:27573827. doi:10.1073/pnas.1607571113. ISSN 1091-6490. Artikkelin verkkoversio.
 3. Stanford scientists devised a blood-based test that accurately identified people with chronic fatigue syndrome, a new study reports. By Hanae Armitage Hanae Armitage is a science writer for the medical school's Office of Communication & Public Affairs Email her at harmitag@stanford.edu: Biomarker for chronic fatigue syndrome identified News Center. Viitattu 23.9.2019. (englanniksi)
 4. a b Scientists discover robust evidence that chronic fatigue syndrome is a biological illness Medical Press. 27.2.2015. (englanniksi)
 5. a b Mady Hornig et al.: Distinct plasma immune signatures in ME/CFS are present early in the course of illness 27.2.2015 Vol 1, no 1.. Science Advances. (englanniksi)
 6. a b c Researchers in the Netherlands Find Reduced Brain Gray Matter in Patients with CFS masscfids.org. Last Updated 02 December 2015. (englanniksi)
 7. a b What Are the Five Classes of Immunoglobulins? sciencing.com
 8. Väsymysoireyhtymästä kärsii jopa 40 000 suomalaista. https://www.iltalehti.fi/mielijamasennus/a/2016051121545467
 9. Mortality of people with chronic fatigue syndrome: a retrospective cohort study in England and Wales from the South London and Maudsley NHS Foundation Trust Biomedical Research Centre (SLaM BRC) Clinical Record Interactive Search (CRIS) Register. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673615012234
 10. a b c Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä jason ei löytynyt
 11. Myalgic encephalomyelitis The Medical Dictionary. (englanniksi)
 12. Myalgic encephalomyelitis: a review with emphasis on key findings in biomedical research. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1994528/
 13. ICD-tautiluokituksen englanninkielinen versio World Health Organisation. (englanniksi).
 14. a b c d Medical Subject Headings ONKI-ontologiakirjastopalvelu.
 15. a b c d e Carruthers et al: Myalgic encephalomyelitis: International Consensus Criteria 2011 October; 270(4):327–338. Journal of internal medicine. (englanniksi)
 16. Chronic Fatigue Syndrome Research Gains Funding, And Controversy npr.org. 4.11.2015. (englanniksi)
 17. Cohen J.: news Goodbye chronic fatigue syndrome, hello SEID Science. 10.2.2015. (englanniksi)
 18. a b c Beyond Myalgic Encephalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome, Redefining an Illness, Committee on the Diagnostic Criteria for Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome Board on the Health of Select Populations, Institute of Medicine, The National Academies Press, Washington, D.C. 2015
 19. a b c d e Beyond Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome. Redefining an Illness (Sivu 5) 10.2.2015. Committee on the Diagnostic Criteria for Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome; Board on the Health of Select Populations; Institute of Medicine Washington (DC): National Academies Press (US). (englanniksi)
 20. a b Falk Hvidberg M.et al.: The Health-Related Quality of Life for Patients with Myalgic Encephalomyelitis / Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS) ncbi.nlm.nih.gov. 2015 Sivut 10-11. PLoS ONE 10(7): e0132421. (englanniksi)
 21. Autoimmune Disease in Women. American autoimmune related diseases association. https://www.aarda.org/autoimmune-information/autoimmune-disease-in-women/
 22. http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00010
 23. a b c d e Leppävuori, Antero: Krooninen väsymysoireyhtymä Duodecim.fi. 2006. Viitattu 7.3.2016.
 24. a b Ville Matilainen: Ruususen paha uni Voima 5/2010.
 25. Linda Sorrius elää uupumuksen ja pahoinvoinnin vallassa – Hän kärsii väsymysoireyhtymästä, jota lääkäreiden on vaikea tunnistaa Yle Uutiset. Viitattu 23.9.2019.
 26. a b c Melvin Ramsay: The Clinical Features of Myalgic Encephalomyelitis cfids-me.org. 1986. (englanniksi)
 27. Harriet Hall: Treating Chronic Fatigue Syndrome with Cognitive Behavioral Therapy and Graded Exercise Therapy: How the PACE Trial Got It Wrong. Science Based Medicine sciencebasedmedicine.org. 4.4.2017. (englanniksi)
 28. Effect of Acute Exercise on Fatigue in People with ME/CFS/SEID: A Meta-analysis. Med Sci Sports Exerc, 2016 Oct ; 48(10):2003-12. (englanniksi)
 29. a b Metabolic profiling indicates impaired pyruvate dehydrogenase function in myalgic encephalopathy/chronic fatigue syndrome ncbi.nlm.nih.gov. (englanniksi)
 30. a b Costa et al: Brainstem perfusion in impaired in chronic fatigue syndrome November 1995 88(11):767-73. QJM. (englanniksi)
 31. a b c Valkama, Meri: Suomen Kuvalehti – “CFS-hoito usein verrattavissa kidutukseen” 30.11.2014. CFS-yhdistys. Viitattu 7.3.2016.
 32. a b Täysin kokeelliset hoidot CFS-verkko
 33. a b c d e f Haavisto, Maija: Hankala sairaus vai hankala potilas. Tietoa huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista. Finn Lectura 2011. Sivu 176
 34. A nanoelectronics-blood-based diagnostic biomarker for myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS). Kuva 1. R. Esfandyarpour, A. Kashi, M. Nemat-Gorgani, J. Wilhelmy, and R. W. Davis. PNAS first published April 29, 2019. https://www.pnas.org/content/early/2019/04/24/1901274116
 35. Kroonisen väsymysoireyhtymän diagnoosi verinäytteestä? Potilaan lääkärilehti 13.5.2019. http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/kroonisen-vasymysoireyhtyman-diagnoosi-verinaytteesta/
 36. Karen Eng: Illuminating an illness without end 25.10.2013. TED-tiedesäätiö. (englanniksi)
 37. a b c Haavisto, Maija: Hankala sairaus vai hankala potilas. Tietoa huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista. Finn Lectura 2011. S. 175
 38. Myalgic Encephalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome: Clinical Working Case Definition, Diagnostic and Treatment Protocols Journal of Chronic Fatigue Syndrome. 2003 Vol. 11(1) . Sivut 11-12. (englanniksi)
 39. a b Haavisto, Maija: CFS:n ja fibromyalgian hoito. Finn Lectura 2010. Sivu 10.
 40. Ciccone et al.: Psychiatric morbidity in the chronic fatigue syndrome. Are patients with personalitydisorder more physically impaired? Journal of Psychosomres. (englanniksi) J 2003;54:445–52.
 41. Susanna Chazalmartin: Oireita on, mutta syytä ei löydy Hyvä terveys. 16.3.2014.
 42. Kustannus Oy Duodecim: Pitkäaikainen väsymystila Duodecim - Terveyskirjasto. Viitattu 23.9.2019.
 43. a b Merja Perttula: Selittämätön uupumus. Pitkäaikaista väsymysoireyhtymää luullaan usein psykiatriseksi sairaudeksi. Tehy-lehti 2/2014.
 44. Functional Status and Well-Being in People with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome Compared with People with Multiple Sclerosis and Healthy Controls link.springer.com. (englanniksi).
 45. Housebound versus nonhousebound patients with myalgic encephalomyelitis and chronic fatigue syndrome journals.sagepub.com. 28.4.2016. (englanniksi)
 46. Kustannus Oy Duodecim: Pitkäaikainen väsymystila Duodecim - Terveyskirjasto. Viitattu 23.9.2019.
 47. New research discovers evidence of atypical & classical ME/CFS microbediscovery.org. 4.4.2017. (englanniksi)
 48. a b c d Valkama, Meri: CFS:n hoito ja tutkimus ulkomailla – ”ainakin 40000 ruotsalaista kärsii sairaudesta” Suomenkuvalehti.fi. 29.9.2014. Viitattu 7.3.2016.
 49. Nkayla Afshariya: 'Your disease is real'. Breakthrough in diagnosis of chronic fatigue syndrome abc.net.au. 31.8.2018. Australian Broadcasting Corporation. Viitattu 31.8.2018. (englanniksi)
 50. Booth N. E. et al.: Mitochondrial dysfunction and the pathophysiology of Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS) International Journat of Clinical and Experimental Medicine. 2012 ;5: 208-220. (englanniksi)
 51. A. Kashi, M. Nemat-Gorgani, J. Wilhelmy, and R. W. Davis. [A nanoelectronics-blood-based diagnostic biomarker for myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS). Kuva 1. R. Esfandyarpour, PNAS first published April 29, 2019.
 52. Kroonisen väsymysoireyhtymän diagnoosi verinäytteestä? Potilaan lääkärilehti 13.5.2019.
 53. a b c Nakatomi Y. et. al: Neuroinflammation in Patients with Chronic Fatigue Syndrome/Myalgic Encephalomyelitis: An 11C-(R)-PK11195 PET Study. Journal of Nucl Med. 2014 Mar 24;55(6):945-950.
 54. Unlocking the ME/CFS Puzzle by David Tuller, DrPH, June 16, 2014.
 55. a b c d Väsymysoireyhtymästä kärsivien aivoista löytyi poikkeavuuksia. Terve.fi-sivusto 29.10.2014.
 56. a b c Zeineh M. M. et al.: Right Arcuate Fasciculus Abnormality in Chronic Fatigue Syndrome. Radiology pubs.rsna.org. 30.10.2014. (englanniksi)
 57. Cytokine signature associated with disease severity in chronic fatigue syndrome patients pnas.org. (englanniksi)
 58. Matti Huttunen: Pitkäaikainen väsymysoireyhtymä. Lääkärikirja Duodecim 28.6.2013.
 59. Maes M., Leunis J. C.: PubMed Normalization of leaky gut in chronic fatigue syndrome (CFS) is accompanied by a clinical improvement: effects of age, duration of illness and the translocation of LPS from gram-negative bacteria Neuro Endocrinol Letters. 2008;29(6):902-10. (englanniksi)
 60. Chronic fatigue syndrome is in your gut, not your head 27.6.2016. Cornell University. (englanniksi)
 61. Ludovic Giloteaux et. al.: Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome Microbiome. 2016; 4 (1). (englanniksi)
 62. Chronic fatigue syndrome linked to imbalanced microbiome. 7. sciencedaily.com. 26.4. 201. (englanniksi)
 63. Overview WP Institute. (englanniksi) (Wayback Machine)
 64. Chronic Fatique-syndrome xmrv-virus The Guardian. (englanniksi)
 65. M. Hornig, G Gottschalk, D. L. Peterson et al.: Cytokine network analysis of cerebrospinal fluid in myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome 31.3.2015. Molecular Psychiatry. (englanniksi)
 66. Amy Norton: Clues to 'Brain Fog' in Chronic Fatigue Patients Found in Spinal Fluid 31.3.2015. HealthDay News. (englanniksi)
 67. Hornig et al.: Immune network analysis of cerebrospinal fluid in myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome with atypical and classical presentations Translational Psychiatry 2017:7. 4.4.2017. (englanniksi)
 68. a b c d e f Maija Haavisto: Hankala sairaus vai hankala potilas. Tietoa huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista. Finn Lectura 2011. Sivut 177.
 69. Metabolic switch may bring on chronic fatigue syndrome 13.2.2017. Daily News. (englanniksi)
 70. Ojo-Amaize et al. 1994: Decreased natural killer cell activity is associated with sverity of chronic fatigue immune dysfunction syndrome. Clin Infect Dis. 1994 January; 18 Suppl 1:Si57-9.
 71. Sharni Lee Hardcastle*, Ekua Weba Brenu, Samantha Johnston et al.: Longitudinal analysis of immune abnormalities in varying severities of Chronic Fatigue Syndrome/Myalgic Encephalomyelitis patients. 2015, 13:299. Journal of Translational Medicine. (englanniksi)
 72. Scott L. V., Salahuddin F., Cooney J. et al.: Differences in adrenal steroid profile in chronic fatigue syndrome, in depression and in health Journal of Affect Disord. 1999;54(1–2):129–137. (englanniksi)
 73. Diagnostics CFS diagnostics. (englanniksi).
 74. Berwaerts J., Moorkens G, Abs R.: Secretion of growth hormone in patients with chronic fatigue syndrome 8.4.1998 Suppl B:127-9. Growth Hormone & IGF Reseach. (englanniksi)
 75. a b Friedberg F, Bateman L, Bested AC, et al.: Chronic Fatigue Syndrome/Myalgic Encephalomyelitis. Primer for clinical practitioners. Sivu 7. International Association for Chronic Fatigue Syndrome/Myalgic Encephalomyelitis iacfsme.org. 2014. (englanniksi)
 76. Kustannus Oy Duodecim: Krooninen väsymysoireyhtymä (CFS, ME) Duodecim - Terveyskirjasto. Viitattu 23.9.2019.
 77. Kustannus Oy Duodecim: Krooninen väsymysoireyhtymä (CFS, ME) Duodecim - Terveyskirjasto. Viitattu 23.9.2019.
 78. David S. Bell: ME/CFS in Children prohealth.com. 13.5.2016. (englanniksi)
 79. CFS-verkko.
 80. a b c d Haavisto, Maija: CFS:n ja fibromyalgian hoito. Finn Lectura 2010. Sivut 158-159.
 81. Linda Pukka: Lääkärit kiistelevät 24-vuotiaan Jennin hoidosta, eikä Jenni voi kuin odottaa: ”Kuinka monta kohtausta kehoni enää kestää?” mtvuutiset.fi. 15.10.2017. Viitattu 12.3.2020.
 82. A. Lloyd, I. Hickie, D. Wakefield, C. Boughton, J. Dwyer: A double-blind, placebo-controlled trial of intravenous immunoglobulin therapy in patients with chronic fatigue syndrome. The American Journal of Medicine, 1990-11, nro 5, s. 561–568. PubMed:2146875. doi:10.1016/0002-9343(90)90173-b. ISSN 0002-9343. Artikkelin verkkoversio.
 83. PLACEBO RESPONSES IN PATIENTS COMPLAINING OF CHRONIC FATIGUE. https://www.amjmed.com/article/0002-9343(91)90681-M/pdf
 84. The Placebo Response in the Treatment of Chronic Fatigue Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis. https://www.researchgate.net/publication/7950014_The_Placebo_Response_in_the_Treatment_of_Chronic_Fatigue_Syndrome_A_Systematic_Review_and_Meta-Analysis
 85. PLACEBO RESPONSES IN PATIENTS COMPLAINING OF CHRONIC FATIGUE. https://www.amjmed.com/article/0002-9343(91)90681-M/pdf
 86. Panerai A. E. et al.: Peripheral blood mononuclear cell beta-endorphin concentration is decreased in chronic fatigue syndrome and fibromyalgia but not in depression: preliminary report The Clinical Journal of Pain. ncbi.nlm.nih.gov. (englanniksi)
 87. Improvement of severe myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome symptoms following surgical treatment of cervical spinal stenosis translational-medicine.biomedcentral.com. (englanniksi).
 88. The efficacy of hyperbaric oxygen therapy in the management of chronic fatigue syndrome. Undersea Hyperb. Medicine 2013 Mar-Apr;40(2):197-200. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23682549
 89. Hyperbaric Therapy in Chronic Fatigue Syndrome. Journal of Chronic Fatigue Syndrome Volume 11, 2003 - Issue 3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J092v11n03_04
 90. Ruzieh et al.: Effects of intermittent intravenous saline infusions in patients with medication-refractory postural tachycardia syndrome Journal of Interv Card Electrophysiol. 2017 Apr;48(3):255-260. (englanniksi)
 91. Useat lääkärit kieltävät Aadan ja Pepin sairauden – mystinen CFS. Suomen Kuvalehti 26.9.2014. https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/useat-laakarit-kieltavat-aadan-ja-pepin-sairauden-mystinen-cfs/?shared=54082-5e80b606-4
 92. Improved mitochondrial function in brain aging and Alzheimer disease - the new mechanism of action of the old metabolic enhancer piracetam. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20877425
 93. Maija Haavisto: CFS:n ja fibromyalgian hoito. Finn Lectura 2010. Sivu 188
 94. a b Maija Haavisto, blogi: Kognitiivisiin vaikeuksiin on monia hoitoja hankalapotilas.net. 28.9.2013. (englanniksi)
 95. Nimotop 30 mg tabletti, kalvopäällysteinen nimodipiini, pakkausseloste
 96. Muscle injections with lidocaine improve resting fatigue and pain in patients with chronic fatigue syndrome dovepress.com. (englanniksi).
 97. Park et al.: Human Placental Extract as a Subcutaneous Injection is effective in Chronic Fatigue Syndrome. A Multi-center, Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study Sat Byul Park Biological and Pharmaceutical Bulletin. (englanniksi)
 98. Chronic fatigue syndrome eased by cancer drug Daily news. 19.10.2011. (englanniksi)
 99. Olli Polo: CDC - NICE - ja nyt myös Valvira Uni ja hengitysklinikka Unesta.
 100. Unesta Oy, suolaliuosresepti, Dosentti Olli Polo, keuhkosairauksien erikoislääkäri, unilääketieteen erityispätevyys.(22.2.2015)
 101. A review on cognitive behavorial therapy (CBT) and graded exercise therapy (GET) in myalgic encephalomyelitis (ME) / chronic fatigue syndrome (CFS): CBT/GET is not only ineffective and not evidence-based, but also potentially harmful for many patients with ME/CFS Neuroendocrinology letters Volume 30(3) 2009. S.284-99. 2009. Viitattu 1.10.2014. (englanniksi)
 102. a b Frank Twisk: PACE: CBT and GET are not rehabilitative therapies 2016. Lancet psychiatry. (englanniksi)
 103. Kustannus Oy Duodecim: Pitkäaikainen väsymystila Duodecim - Terveyskirjasto. Viitattu 23.9.2019.
 104. a b c d Tom Kindlon: Reporting of Harms Associated with Graded Exercise Therapy and Cognitive Behavioural Therapy in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome 2011;19(2): 59-111. Bulletin of the IACFS/ME. (englanniksi)
 105. Krooninen väsymysoireyhtymä - Uniklinikka www.uniklinikka.fi. Viitattu 23.9.2019.
 106. Authors discuss the results of the PACE trial concerning treatment strategies for chronic fatigue syndrome Lancet podcast. 18.2.2011. (englanniksi)
 107. a b c d Recovery from chronic fatigue syndrome after treatments given in the PACE trial 2013 Oct; 43(10): 2227–2235. Psychological Medicine. (englanniksi)
 108. a b Robert Courtney: PACE trial primary outcomes at 2.5 years British Medical Journal. 5.11.2015 Sivu 1072. (englanniksi)
 109. a b c d Rebecca Goldin: PACE – The research that sparked a patient rebellion and challenged medicine stats.org. 21.3. 2016. (englanniksi) – Kuva: Average physical function scores, compared to PACE “recovery” threshold.
 110. Trudie Chalder et al.: Rehabilitative therapies for chronic fatigue syndrome: a secondary mediation analysis of the PACE trial thelancet.com. 2015 Sivu 145. (englanniksi)
 111. Tom P. Kindlon: Objective measures found a lack of improvement for CBT & GET in the PACE Trial: subjective improvements may simply represent response biases or placebo effects in this non-blinded tria British Medical Journal. 2015;350:h227. (englanniksi)
 112. Maija Haavisto: Miljoonia maksanut jättitutkimus paljastui roskaksi: Yhä sairaammat potilaat julistettiin parantuneiksi Suomen Kuvalehti. 1.1.2017. (englanniksi) ..
 113. Cari Romm: The Implosion of a Breakthrough Study on Chronic Fatigue Syndrome New York Magazine. (englanniksi)
 114. Alem Matthees et al: A preliminary analysis of ‘recovery’ from chronic fatigue syndrome in the PACE trial using individual participant data. 21.9.2016.
 115. David Tuller: Trial by error. The Troubling Case of the PACE Chronic Fatigue Syndrome Study 21.10.2015.
 116. Michael Sharpe et al.: Rehabilitative treatments for chronic fatigue syndrome: long-term follow-up from the PACE trial thelancet.com. (englanniksi) .
 117. Michael Sharpe et al: Rehabilitative treatments for chronic fatigue syndrome: long-term follow-up from the PACE trial: Supplementary appendix. thelancet.com. (englanniksi)
 118. For the newly diagnosed fmcfsme.com. (englanniksi)
 119. Julie Rehmeyer and David Tullermarch: Getting It Wrong on Chronic Fatigue Syndrome 18.3.2017. New York Times. (englanniksi)
 120. David F Marks: Special issue on the PACE Trial journals.sagepub.com. 31.7.2017. (englanniksi)
 121. Exclusive: Science journal to withdraw chronic fatigue review amid patient activist complaints. October 17, 2018. Kate Kelland. https://www.reuters.com/article/us-health-chronicfatigue-dispute/exclusive-science-journal-to-withdraw-chronic-fatigue-review-amid-patient-activist-complaints-idUSKCN1MR2PI
 122. “Lääketiede on potilasta eikä potilas lääketiedettä varten“ CFS/ME -tietoa Sivut 18 ja 20. Suomen CFS-yhdistys. (englanniksi)
 123. Suomen CFS-yhdistyksen kotisivut
 124. Olli Polo: Kansa valvoo, KELA nukkuu ollipolo.blogspot.fi. 22.8.2014. (englanniksi)
 125. Valtiosihteerin Ulla-Maija Rajakankaan ja lääkintöneuvos Timo Keistisen tapaaminen 25.2.2015 Suomen CFS-yhdistys.
 126. Kirjallinen kysymys KK 57 2018 vp. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KK_57+2018.pdf
 127. Vastaus kirjalliseen kysymykseen KKV 57/2018 vp. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_57+2018.aspx
 128. M.E. Awareness Month 2016 actionforme.org.uk. (englanniksi).
 129. Väsymysoireyhtymästä kärsii jopa 40 000 suomalaista. https://www.iltalehti.fi/mielijamasennus/a/2016051121545467
 130. Mortality of people with chronic fatigue syndrome: a retrospective cohort study in England and Wales from the South London and Maudsley NHS Foundation Trust Biomedical Research Centre (SLaM BRC) Clinical Record Interactive Search (CRIS) Register. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673615012234
 131. McManimen et al.: Effects of unsupportive social interactions, stigma, and symptoms on patients with myalgic encephalomyelitis and chronic fatigue syndrome. Journal of Community Psychology 4.5.2018. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jcop.21984
 132. Kroonisen väsymysoireyhtymän oireet CFSD-verkko. (englanniksi).
 133. Mortality of people with chronic fatigue syndrome: a retrospective cohort study in England and Wales from the South London and Maudsley NHS Foundation Trust Biomedical Research Centre (SLaM BRC) Clinical Record Interactive Search (CRIS) Register. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673615012234
 134. Troy Brown: Common Gynecologic Issues Linked to Chronic Fatigue Syndrome medscape.com. 6.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]