Levottomat jalat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Levottomat jalat (RLS = Restless Legs Syndrome) on oireyhtymä, jossa henkilö tuntee jalkojen alueella, yleensä jalkaterissä pakottavaa ja epämiellyttävää tunnetta. Jalkojen liikuttelu lievittää oiretta, joten levottomista jaloista kärsivä henkilö liikuttelee jalkojaan lähes jatkuvasti. Tämä taas häiritsee unta tai viivyttää nukahtamista. Kyseessä on siis neurologinen liikehäiriöksi luokiteltava sairaus, joka aiheuttaa unihäiriöitä.

Levottomat jalat ovat tavallisimmillaan vanhemmilla ihmisillä, ja ilmiö on naisilla yleisempää kuin miehillä.

Vuonna 2015 ilmestyneen väitöskirjan mukaan levottomista jaloista kärsivien alaraajojen happipitoisuus on selvästi normaalia pienempi[1]. Ilmiö liittyy toisinaan kudosraudan puutteeseen ja on usein voimakkaimmillaan kuukautisten tai raskauden aikana. Hapenpuute voi johtaa puolestaan hermostovaurioihin[2].

Levottomiin jalkoihin on useita hoitokeinoja, ja esimerkiksi magnesiumlisä, kylmä suihkuttelu, hieronta tai käveleminen saattavat auttaa. Jos itsehoito ei auta, on syytä mennä lääkäriin. Vaivaa voidaan tutkia verikokein ja määrätä tarvittaessa rautalääkkeitä. Jos kudosraudan pitoisuudet ovat normaalit, voidaan kokeilla oireenmukaisena hoitona keskushermoston dopamiinipitoisuutta lisääviä lääkkeitä, esimerkiksi pramipeksolia tai levodopaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.