Dialyysi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hemodialyysissä käytettävä dialyysilaite (FMC 4008)

Dialyysi tarkoittaa veren puhdistamista kuona-aineista ja vereen kertyneestä nesteestä. Sitä käytetään munuaisten toiminnan korvaajana joko akuutissa tai kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa, tai kun munuaiset on jouduttu poistamaan.

Dialyysia on kahta päätyyppiä: hemodialyysi ja peritoneaalidialyysi.

Pitkäaikaisten dialyysipotilaiden munuaisiin kehittyy usein kystia. Niitä on kolmella neljästä yli kolme vuotta dialyysihoitoa saaneesta potilaasta. Potilaille, joilla on hankittuja munuaiskystia, kehittyy myös muita useammin munuaiskasvaimia. Dialyysipotilaiden munuaissyöpävaara onkin kasvanut.[1]

Hemodialyysi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hemodialyysissa verta johdetaan dialysaattoriin, jossa siitä diffusoimalla poistuu kuona-aineita ja ylimääräistä nestettä ja sen jälkeen puhdistunut veri kierrätetään takaisin elimistöön. Kerrallaan vain pieni määrä verta on elimistön ulkopuolella. Yksi hemodialyysihoitokerta kestää normaalisti 4–5 tuntia ja viikossa on normaalisti kolme hoitokertaa.

Peritoneaalidialyysi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peritoneaalidialyysissa eli vatsakalvodialyysissa käytetään vatsakalvoa (lat. peritoneum) hyväksi kuona-aineiden poistamiseen. Vatsaonteloon valutetaan katetrin kautta dialyysiliuosta, joka vaihdetaan 3–5 kertaa päivässä. Liuos imee itseensä kuona-aineita ja ylimääräistä nestettä vatsakalvon toimiessa puoliläpäisevänä kalvona.

CAPD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CAPD (engl. Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis) on jatkuva vatsakalvodialyysi, jossa potilaalla on vatsaontelossa dialyysiliuosta koko ajan. Dialyysineste vaihdetaan käsin 4–5 kertaa päivässä.

APD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

APD (engl. Automated Peritoneal Dialysis) eli automaattinen vatsakalvodialyysi. Siinä dialyysinesteiden vaihto tapahtuu öisin automaattisesti koneen avustuksella. Päivällä potilas voi olla joko täysin ilman dialyysinestettä vatsaontelossaan tai tilanteen mukaan tehdä 1–2 dialyysinesteen vaihtoa päiväsaikaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.