Tietoisuustaito

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tietoisuustaito eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo (engl. mindfulness) tarkoittaa tietoista läsnäoloa ja tietoisuutta mielen tuottamista kokemuksista ja tulkinnoista; mielen tyynnyttämistä ja kehon omien kokemusten uteliasta ja hyväksyvää havainnointia; oman olon kuuntelemista. Se kuuluu kognitiivisten psykoterapioiden menetelmiin.[1]Sitä on sovellettu psykoterapioissa ja pitkäaikaissairauksien tukihoidossa. Kiinnostus tietoisuustaitojen harjoittelua kohtaan on lisääntynyt ja menetelmän vaikutuksia on tutkittu eri menetelmin. Tietoisuustaitoharjoitus ei ole vain rentoutumisharjoitus, sillä eri harjoitukset vaikuttavat eri tavoin. Tutkimuksia tarvitaan vielä ennen kovin syvällisten johtopäätösten tekoa. Menetelmää on kehittänyt Yhdysvalloissa Massachusettsin yliopistossa työskentelevä Jon Kabat-Zinn.[2]

Vaikka tietoisuustaitojen perusajatuksia on lainattu buddhalaisesta filosofiasta, menetelmä ei sisällä uskonnollista eikä hengellistä puolta, eikä se myöskään ole rentoutumis- tai mielentyhjennysharjoitus, sillä se vaatii tietoista havainnointia. Tavoitteena on luoda uudenlainen suhtautuminen omiin kokemuksiin ja tuntemuksiin. Suurelle osalle psyykkisistä häiriöistä on nykyisin olemassa tietoisuustaitoihin perustuva terapiamalli.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Seppo Kähkönen, Nils Holmberg, Irma Karila (toim.): ”1. Kognitiivisen psykoterapian luonne ja kehityshistoria”, Kognitiivinen psykoterapia. Duodecim, 2008.
  2. Soili Lehto, Tommi Tolmunen: Onko tietoisuustaitojen harjoittelulla terveysvaikutuksia?, Suomen Lääkärilehti

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kabat-Zinn, Jon: Olet jo perillä: Tietoisen läsnäolon taito. (Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life, 1995.) Suomentanut Tuija Turpeinen. Helsinki: Basam Books, 2004 (2. painos 2006). ISBN 952-5534-13-8.
  • Nirbhay N. Singh (päätoimittaja): [1]. Mindfulness, 2010 (alkaen), nro Vol 1. n:o 1. ISSN 1868-8527,(lehti); ISSN 1868-8535,(sähköinen versio).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]