Jon Kabat-Zinn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn (s. 5. kesäkuuta 1944) on yhdysvaltalainen lääketieteen emeritusprofessori. Hän on perustanut stressiklinikan ja tietoisuustaitokeskuksen Massachusettsin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Hän opettaa tietoisuustaitomietiskelyä stressin, ahdistuksen, kivun ja sairauksien helpottamiseksi.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kabat-Zinnin vanhemmat ovat biolääketieteilijä Elvin Kabat ja Sally Kabat. Hänen puolisonsa on Myla Kabat-Zinn, jonka vanhemmat ovat Roslyn ja Howard Zinn. Hänellä on kolme aikuista lasta Will, Naushon ja Serena. [1].

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kabat-Zinnin elämäntyö keskittyy lähinnä tavoitteeseen saada tietoisuustaito (myös: tietoinen läsnäolo) lääketieteen ja yhteiskunnan hyväksymäksi menetelmäksi. Kabat-Zinn on kirjoittanut sekä yksin että yhdessä muiden kanssa tieteellisiä artikkeleita tietoisuustaidosta ja sen kliinisistä sovellutuksista. Hän on kirjoittanut aiheesta kaksi kirjaa Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness (Delta, 1991) ja Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life (Hyperion, 1994). Yhdessä vaimonsa Myla Kabat-Zinnin kanssa hän on kirjoittanut teoksen Everyday Blessings: The Inner Work of Mindful Parenting, (Hyperion, 1997).

Kabat-Zinn on Massachusettsin yliopisto tietoisuustaitokeskuksen perustaja ja entinen johtaja. Hän on myös perustanut 1979 yliopistoon stressiklinikan ja toiminut sen johtajana.

Kabat-Zinn sai PhD:n arvon molekyylibiologian alalta 1971 MITistä, jossa hän opiskeli lääketieteen Nobel-palkinnon saaneen Salvador Lurian ohjauksessa. Kabat-Zinnin työ nykyaikaisen terveydenhoidon piirissä on merkittävää. Hän tutkimustyönsä on keskittynyt erityisesti parantamisen psykofyysiseen vuorovaikutukseen sekä tietoisuustaitosovelluksiin kroonista kipua ja stressiperäisiä häiriöitä potevien auttamiseksi. Kabat-Zinn aloitti tietoisuustaitoihin pohjautuvan stressin vähentämisen (MBSR) klinikallaan vuonna 1979. MBSR-menetelmään liittyy mietiskelyä ja joogaharjoituksia, jotka auttavat erilaisista vaivoista kärsiviä tietoisen keskittymisen kautta kohentamaan oloaan. Sen avulla saadaan käyttöön sisäisiä voimavaroja pyrittäessä kohentamaan terveyttä ja hyvinvointia. Kabat-Zinn on työtovereineen tutkinut keskittymisen vaikutusta aivoihin, etenkin stressin aikaisiin tunnetiloihin ja immuunijärjestelmään.

Kabat-Zinnin johdolla on tehty pienimuotoinen kliininen tutkimus mielenharjoitusten vaikutuksesta valohoitoa saavien psoriasispotilaiden ihoon.[2]. Uudempi tutkimus[3] osoittaa positiivisia muutoksia aivotoiminnassa, tunteiden käsittelyssä stressin vaikutuksen alaisena ja immuunijärjestelmän toiminnoissa MBSR-kurssin käyneissä yritysympäristössä tehdyssä satunnaistetussa kliinisessä kokeessa.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness (Delta, 1991)
  • Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life (Hyperion, 1994).
  • Coming to Our Senses (Hyperion, 2005)
  • &Myla Kabat-Zinn, Everyday Blessings: The Inner Work of Mindful Parenting, (Hyperion, 1997).
  • & J. Mark G. Williams, John D. Teasdale ja Zindel V. Segal The Mindful Way Through Depression: Freeing Yourself from Chronic Unhappiness; (Guilford, 2007).

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kehon ja mielen viisaus. Tietoisen läsnäolon parantava voima. Helsinki: Basam Books, 2008
  • Olet jo perillä. Tietoisen läsnäolon taito. Helsinki: Basam Books, 2004.
  • Täyttä elämää. Kehon ja mielen yhteistyö stressin, kivun ja sairauksien hoidossa. Helsinki: Basam Books, 2007.
  • Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal & Jon Kabat-Zinn: Mielekkäästi irti masennuksesta: tietoisen läsnäolon menetelmä. suom. Raija Rintamäki. Basam Books, 2009. ISBN 978-952-5534-98-6.
  • Jokapäiväiset ilonaiheet - vanhemmuus ja tietoinen läsnäolo. Helsinki: Basam Books, 2010.
  • Mindfulness. Tietoisen läsnäolon perusteet. Helsinki: Viisas Elämä, 2013, 2017, 2018. ISBN 978-952-260-669-3

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gesund durch Meditation (s. 330 ja 331) Teoksen Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain and Illness saksankielinen käännös
  2. Kabat-Zinn et al, Psychosomatic Medicine 60:625–623 (1998)
  3. Davidson, Kabat-Zinn, et al. Psychosomatic Medicine 65: 564–570 (2003)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]