Endometrioosi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Endometrioosia vatsaontelossa.

Endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti on usein kivulias sairaus, joka voi aiheuttaa muun muassa lapsettomuutta. Taudinkuvaan kuuluu kohdun limakalvon kaltaisen kudoksen sirottuminen pesäkemäisinä esiintyminä kohdun ulkopuolelle, esimerkiksi emättimeen ja vatsaonteloon. Koska kohdun limakalvo reagoi naisen hormonitason muutoksiin esimerkiksi kuukautiskierron mukaan, kuukautiset ovat yleensä erittäin kivuliaat. Kuukautisvuotoa esiintyy myös kohdun ulkopuolella, ja se vuotaa onteloihin, joista veri ja limakalvojäänteet eivät pääse poistumaan vaan syntyy tulehdusreaktio. Endometrioosi aiheuttaa arpeutumista ja kiinnikkeitä, jotka omalta osaltaan aiheuttavat lapsettomuutta. Tauti on tunnettu 1800-luvulta alkaen, mutta sen syntymekanismi on vieläkin tuntematon. Vulvodynia eli ulkosynnyttimien kosketusherkkyys on usein oire endometrioosista.lähde?

Endometrioosin oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Endometrioosipesäkkeiden sijainnista riippuen kipuoireet vaihtelevat sijainniltaan. Tyypillisiä oireita ovat alavatsakipu, ulostamiskipu, virtsaamiskipu, yhdyntäkipu ja vuotohäiriöt (tiputteluvuoto).[1]

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taudin hoitoon kuuluu usein ehkäisypillerien määrääminen, jolloin kuukautiskierto on paremmin ennustettavissa ja hallittavissa, sekä laparoskopiassa suoritettava pesäkkeitten poisto.

Tietoisuusnauha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Endometrioosia sairastavien tietoisuusnauhana on keltainen nauha.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.