MeSH

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Medical Subject Headings (MeSH) on metadatajärjestelmä biologiaa ja muita luonnontieteitä käsittelevien julkaisujen ja kirjojen hierarkkiseen indeksointiin. Sen on luonut ja sitä ylläpitää Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto, ja sitä käytetään MEDLINE/PubMed-tietokannassa.[1][2] Järjestelmä on vapaasti käytettävissä internetissä.

Järjestelmä sisältää useita pääluokkia, jotka merkitään kirjaimella: anatomia (A), organismit (B), taudit (C), kemikaalit ja lääkkeet (D) ja niin edelleen. Luokkien lisämääreet on numeroitu hierarkkisesti siten, että yksittäinen aihe, esimerkiksi tietty sairaus, saa numerosarjan, josta selviää mihin yläluokkiin sairaus kuuluu.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b N. Baumann: How to use the medical subject headings (MeSH) (pdf) Int J Clin Pract, Feb. 2016, 70 (2): 171–174. 13.1.2016. John Wiley & Sons Ltd, wiley.com. Viitattu 1.7.2021. (englanniksi)
  2. Introduction: What is MeSH? (useita präkkäisiää verkkosivuja) Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto, nlm.nih.gov. Viitattu 1.7.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]