Lihassärky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lihassärky on kipua, joka tuntuu lihaksissa. Lihassärky voi olla paikallista, säteilevää tai koko lihaksen/lihasryhmän alueella tuntuvaa. Yleisiä syitä lihassärylle ovat lihasten ylikuormitus, vamma tai stressi. Lihassärky voi olla myös taudin, esimerkiksi influenssan oire.[1] Liiallinen rasitus, yksipuolinen liikunta tai äkillinen isku voi saada aikaan kudosvaurion, joka johtaa lihaksen tulehtumiseen. Tulehdus saa lihaksen lähettämään kipusignaalin elimistölle.

Lihassäryn ehkäisy ja hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihassäryn ehkäisytoimenpiteisiin kuuluu keskeisenä osana lihasten alkuvenyttely ennen liikuntasuoritusta ja venyttely liikunnan jälkeen, koska se nopeuttaa lihasten palautumista. Hyvän peruskunnon ylläpito ehkäisee lihassärkyä, lisäksi tärkeänä osana ovat ergonominen ja monipuolinen työskentelyasento sekä taukoliikunta.[2]

Lievän lihassäryn hoitoon on olemassa särkyä lievittäviä itsehoitotuotteita. Hierojalta saa lihashierontaa kipeytyneille tai jumiutuneille lihaksille. Pitkään kestävissä lihassäryissä pitää mennä lääkärin vastaanotolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.