Adrenerginen reseptori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Adrenergiset reseptorit (adrenoseptorit) ovat rauhassolujen sekä sileiden lihassolujen ja sydänlihassyiden reseptoreita, joiden kautta sympaattisten hermopäätteiden erittämät ja veren mukana kulkevat katekoliamiinit (adrenaliini, noradrenaliini) sekä monet lääkeaineet vaikuttavat näiden solujen toimintaan.

Monissa soluissa on näitä reseptoreja. Kun agonisti (aine joka sitoutuu reseptoriin ja aiheuttaa näin vasteen) liittyy adrenoreseptoriin, sydämen syke nopeutuu, pupillit laajenevat ja verta tulee luustolihasten käyttöön.

Ryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adrenergiset reseptorit jaetaan alfa- ja beeta-adrenergisiin reseptoreihin.

  • alfareseptorien stimuloituessa mm. verisuoniston ääreisvastus kasvaa, verenpaine nousee, silmäterä laajenee, karvankohottajalihakset supistuvat ja yleinen vireystaso nousee
  • betareseptorien stimuloituessa mm. sydämen sykintä nopeutuu ja sen iskuvoima kasvaa tai keuhkoputkien ja verisuonien seinämien sileä lihaksisto veltostuu

Aliryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • α1-reseptori aktivoi Gq-proteiinin, joka aktivoi fosfolipaasi C entsyymit (PLC), joka lisää IP3:n and kalsiumin määrää solun sisällä johtaen sileän lihaskudoksen supistumiseen. Ligandit ovat potenssijärjestyksessä noradrenaliini > adrenaliini >> isoprenaliini.
  • α2-reseptori aktivoi Gi-proteiinin, joka inaktivoi adenylaattisyklaasin, joka vähentää solun sisällä olevan syklinen adenosiinimonofosfaatin määrää johtaen muutaman vaiheen kautta erilaisiin reaktioihin sileässä lihaskudoksessa, sydänlihaksen rentoutumiseen ja verihiutaleiden aktivoitumiseen. Reseptorin aktivoitumista seuraavan negatiivisen palautteen kautta asetyylikoliinin ja noradrenaliinin vapautuminen vähenee. Ligandit ovat adrenaliini ≥ noradrenaliini >> isoprenaliini.
  • β2-reseptori aktivoi Gs-proteiinin, joka aktivoi adenylaattisyklaasin, joka lisää solun sisällä olevan syklinen adenosiinimonofosfaatin määrää aiheuttaen sileän lihaskudoksen rentoutumisen. Ligandit ovat isoprenaliini > adrenaliini >> noradrenaliini.
  • β3-reseptori aktivoi Gs-proteiinin, joka aktivoi adenylaattisyklaasin, joka lisää solun sisällä olevan syklinen adenosiinimonofosfaatin määrää aiheuttaen lipolyysin tehostumisen ja virtsarakon rentoutumisen. Ligandit ovat isoprenaliini = noradrenaliini > adrenaliini.
β3-reseptorien on todettu ryhmittyvän myös Gi-proteiinin kanssa.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.