Selkäliitto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Suomen Selkäliitto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Selkäliitto on vuonna 1988 perustettu kansanterveysjärjestö ja selän hyvinvoinnin asiantuntija. Liitto kannustaa jokaista omassa arjessaan edistämään selän hyvinvointia liikkuen ja muilla terveellisillä elämäntapavalinnoilla.

Selkäliiton toimisto sijaitsee Kampissa, Helsingissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Selkäliitto perustettiin 25. marraskuuta 1988 Heinolassa. Selkäliiton ensimmäinen jäsenlehti Nikama ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1990. Vuotta myöhemmin Raha-automaattiyhdistys RAY jakoi ensimmäisen avustuksensa liiton toimintaan. Vuonna 1996 julkaistaan ensimmäinen selkäopas, Selkäkipuisen käsikirja.

Vuonna 2003 Suomen Selkäliiton Selkäneuvoja-projekti käynnistyi. Neljä vuotta myöhemmin selkäneuvojat siirtyivät projektityöntekijöistä vakituisiksi työntekijöiksi.

Vuonna 2004 liitto aloittaa koulutukset selkäyhdistysten liikuntaryhmien ohjaajille.

Vuonna 2005 Selkäneuvoja-projektin myötä julkaistiin "Selkä, seksuaalisuus ja seksi" -opas. Selkäliiton keskustelupalsta avataan.

Vuonna 2007 toimintansa aloitti valtakunnallinen selkäneuvontapuhelin.

Vuonna 2008 Selkäliitto täyttää 20 vuotta, juhlavuoden teema on "Liike on selän juhlaa."

Vuonna 2009 liitto saa ensimmäisen OKM-erityisavustuksen. Uudet oppaat Odottavan selkä ja Ryhdikäs selkä julkaistaan.

Vuonna 2010 Suomen Selkäliitto perusti selän hyvinvointiin ja hoitoon liittyviä tuotteita myyvän verkkokauppa Suomen Selkäkauppa Oy:n. Selkäliiton asiantuntijaryhmä aloitti toimintansa.

Vuonna 2013 Nikama-lehden nimi muutettiin Hyvä Selkä -lehdeksi. Sähköinen Itsehoitopolku -verkkoprojekti käynnistyi. Selkäliiton 25-vuotisjuhlavuoden teema oli "Anna aikaa selällesi."

Vuonna 2014 Suomen Selkäliitto julkaisi uuden Selkäkanava-verkkopalvelun], joka tarjoaa maksutonta tietoa selästä ja ohjeita selän itsehoitoon. Palvelu lanseerattiin Helsingissä Kampin kauppakeskuksessa 12.5.2014.

Nimenvaihdos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2015 Suomen Selkäliitto uudisti sääntönsä ja muutti samalla nimensä Selkäliitto ry:ksi. Vuoden 2015 teemana oli "Liikuta selkäsi kuntoon." Syyskokouksessa Selkäliiton uudeksi puheenjohtajaksi vuosille 2016–2017 valittiin terveystieteiden tohtori, erikoistutkija Marjo Rinne. Liiton pitkäaikainen puheenjohtaja Pirkko Heino palkittiin Selkäranka-palkinnolla. Animaatiovideot "Jumppakissan taukojumppa" ja "Tohtori Vahvaselän selkäkoulu" julkaistiin.

Vuonna 2016 Selkäliiton teema oli "Tosimiehen selkätreeni". Teemalla liitto haastoi miehet huolehtimaan itsestään ja selkänsä kunnosta. Selkäliiton jäsenrekisterin mukaan selkäyhdistysten jäsenistä vain noin viidennes on miehiä, vaikka miehet kokevat selkäoireita lähes yhtä paljon kuin naiset. Tosimiehen selkätreeni -opas julkaistiin.

Vuonna 2017 Selkäliiton teemana jatkuu "Tosimiehen selkätreeni". Liiton harjoitusvideot Jumppakissa-kanavalla Youtubessa rikkovat miljoonan katselukerran rajan.

Vuosi 2018 oli Selkäliiton juhlavuosi. Liitto täytti 30 vuotta. Liiton strategiakausi vuosille 2018-2020 alkoi, teemana on "Rakasta selkääsi – se kannattaa. Sinua." Strategiset painotukset olivat liiton ja sen jäsenyhdistysten yhteistyön vahvistaminen sekä selkäneuvonnan ja liikuntatoiminnan monipuolistaminen.

Keväällä 2019 käynnistyi kolmevuotinen Back to Move! -hanke. Hankkeen tarkoituksena on edistää erityisesti vähän liikkuvien toisen asteen opiskelijoiden selän terveyttä tauottamisen ja liikkeen keinoin. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Vuonna 2021 alkoi Selkäliiton uusi strategiakausi vuosille 2021–2023. Se teemana oli "Liikkuva selkä kantaa kauas!". Toiminnan painopisteet ovat luotettavan selkätiedon välittäminen, liikkeen, liikkumisen ja liikunnan lisääminen sekä yhteistyön lisääminen ja toiminnan tunnetuksi tekeminen.

Vuonna 2022 alkoi kolmevuotinen Vahvistu vertaisuudesta verkossa -hanke, jossa luodaan selkäyhdistysten vertaistukitoimintaa varten uusi etäyhteyksillä toteutettava toimintamalli.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkäliitto on jäsenyhdistystensä valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka toimii väestötasolla selkäsairauksen ja selästä aiheutuvien oireiden ennaltaehkäisemiseksi ja niistä aiheutuvien ongelmien vähentämiseksi. Se välittää selkää koskevaa tutkimustietoa, kehittää selän terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntatoimintaa sekä ajaa selkäongelmaisten ihmisten etuja.

Selkäliitto tuottaa helposti ymmärrettäviä ja käytännöllisiä materiaaleja sekä antaa selkäneuvontaa eri tavoin: henkilökohtaisesti, luennoilla ja verkossa. Monipuolista tietoa selän ja niskan hyvinvoinnista sekä ohjeita itsehoitoon on saatavilla liiton ylläpitämässä Selkäkanava.fi-verkkopalvelussa.

Liitto julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Hyvä Selkä -lehteä. Lehti sisältää asiantuntija-artikkeleita, henkilöhaastatteluja, lukijoiden selkätarinoita, tutkimusuutisia, selän itsehoitoon kannustavia liikuntaohjeita ja selkäyhdistysten tapahtumakalenterin. Selkäyhdistysten jäsenet saavat lehden jäsentuna.

Järjestötoiminnan kehittämiseksi liitto tukee paikallisia selkäyhdistyksiä koulutuksilla ja viestinnällä. Liitto kannustaa vuosittaisella teemallaan ihmisiä liikkumaan ja rohkaisee heitä mukaan selkäyhdistysten toimintaan, joka kohdentuu erityisesti terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta riittämättömästi liikkuvien aktivoimiseen.

Selkäliitto osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun kansalaisjärjestöjen verkostoissa ja seuraa selkäoireisille tärkeitä yhteiskunnallisia muutoksia ja päätöksentekoa sekä tekee tarvittaessa lausuntoja ja kannanottoja. Liitto on Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n, Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTE:n, Opintokeskus Siviksen, Soveltava Liikunta SoveLi ry:n, Hyvinvointialan ja Aikakausmedian jäsen. Liitolla on edustaja Tule ry:n ja SoveLi ry:n hallituksissa.

Selkäliiton toimintaa ohjaavat arvot ovat vastuullisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus.

Selkäliiton toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA Veikkauksen tuotoilla.

Jäsenistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selkäliittoon kuuluu 30 jäsenyhdistystä. Selkäyhdistykset tarjoavat jäsenilleen eri puolilla maata ohjattua liikuntaa, vertaistukea ja neuvontaa, retkiä sekä luento- ja virkistystilaisuuksia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]