Secret Invasion (minisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Secret Invasion
Tyyli
Kestoaika 38–58 minuuttia
Luoja(t) Kyle Bradstreet
Perustuu Brian Michael Bendisin ja Leinil Francis Yun sarjakuvaan Salainen invaasio
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Disney+
Esitetty 2023-6-2121. kesäkuuta 2023 –
2023-7-2626. heinäkuuta 2023
Tuotantokausia 1
Jaksoja 6
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t)
Ohjaaja(t) Ali Selim
Säveltäjä(t) Kris Bowers
Leikkaaja(t)
  • Pete Beaudreau
  • Melissa Lawson Cheung
  • Jim Stanger
Kuvaaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Marvel Studios
Levittäjä Disney Media Distribution
Budjetti 212 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb

Secret Invasion on yhdysvaltalainen Kyle Bradstreetin luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu vakoilutrillerisarja, joka perustuu pääosin Marvel Comicsin sarjakuvatarinaan Salainen invaasio. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) yhdeksäs Marvel Studiosin tuottama televisiosarja, jakaen tarinallisen jatkumonsa elokuvien ja muiden televisiosarjojen kanssa. Bradstreet toimi sarjan pääkäsikirjoittajana ja Ali Selim ohjasi sen.

Samuel L. Jackson ja Ben Mendelsohn palaavat elokuvista tuttuihin rooleihinsa Nick Furyna ja Taloksena. Sarjassa näyttelevät myös Kingsley Ben-Adir, Killian Scott, Samuel Adewunmi, Dermot Mulroney, Richard Dormer, Christopher McDonald, Katie Finneran, Emilia Clarke, Olivia Colman ja Don Cheadle. Sarjan kehitystyö alkoi syyskuussa 2020, kun Bradstreet palkattiin pääkäsikirjoittajaksi ja Jackson kiinnitettiin päärooliin. Sarjan virallinen nimi ja Mendelsohnin liittyminen projektiin paljastettiin joulukuussa 2020 Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa. Selim liittyi ohjaajaksi toukokuussa 2021. Kuvaukset alkoivat Isossa-Britanniassa syyskuussa 2021 ja sijoittuivat muun muassa West Yorkshireen ja Liverpooliin, ennen kuin ne saatiin päätökseen huhtikuussa 2022.

Secret Invasion koostuu kuudesta jaksosta, jotka julkaistiin Disney+:aan MCU:n viidennen vaiheen ensimmäisenä sarjana 21. kesäkuuta – 26. heinäkuuta 2023. Sarja sai sekalaisen vastaanoton, kriitikoiden kehuessa Jacksonin roolisuoritusta, mutta kritisoidessa sarjan käsikirjoitusta, juonen etenemisen tahtia, ja visuaalisia efektejä.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nick Fury on yrittänyt auttaa kenraali Taloksen johtamia skrulleja, jotka ovat muodonmuutoskyvyillään soluttautuneet ihmiskunnan keskuuteen, löytämään uuden kodin. Mutta skrullit kääntyvät Furya ja Talosta vastaan ja pyrkivät valtaamaan Maan uudeksi kodikseen.[3]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Samuel L. Jackson  Nick Fury  
 Ben Mendelsohn  Talos  
 Kingsley Ben-Adir  Gravik  
 Charlayne Woodard  Varra / Priscilla Davis  
 Killian Scott  Pagon  
 Samuel Adewunmi  Beto  
 Dermot Mulroney  presidentti Ritson  
 Richard Dormer  agentti Prescod  
 Christopher McDonald  Chris Stearns  
 Katie Finneran  Rosa Dalton  
 Emilia Clarke  G’iah  
 Olivia Colman  Sonya Falsworth  
 Don Cheadle  James ”Rhodey” Rhodes  

Sivurooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Cobie Smulders  Maria Hill  
 Martin Freeman  Everett Ross  
 Uriel Emil  Vasily Poprishchin  
 Tony Curran  Derrik Weatherby  
 Irmena Chichikova  Kreega  
 Seeta Indrani  Shirley Sagar  
 Ben Peel  Brogan / Martin Wallace  
 Jack Gouldbourne  Nuro  
 Michael Epp  Ruben Steiner  
 Christopher Goh  Jack Hyun-Bin  
 Giampiero Judica  Sergio Caspani  
 Anna Madeley  Pamela Lawton  
 Mark Bazeley  Victor Dalton  
 Mark Lewis  Zirksu  
 Nisha Aaliya  Raava  
 Richard Teverson  Valkoisen talon kansliapäällikkö  

Vierailevat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lucas Persaud  nuori Gravik  
 Juliet Stevenson  Elizabeth Hill  
 Charlotte Baker  Soren  
 Kate Braithwaite  Soren skrullimuodossaan  
 David Bark-Jones  Robert Fairbanks  
 O-T Fagbenle  Rick Mason  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Ohjaus Käsikirjoitus[4] Julkaisu
1 Elpyminen (engl. Resurrection) Ali Selim Kyle Bradstreet ja Brian Tucker 2023-6-2121. kesäkuuta 2023
Moskovassa, Talos saa kiinni skrullin, joka oli Everett Rossiksi[a] naamioituneena tappanut CIA-agentti Prescodin. Talos ja Maria Hill kutsuvat Furyn S.A.B.E.R.:n avaruusasemalta[b] takaisin Maahan, ja kertovat kuinka Talos oli karkotettu skrullien neuvostosta ja että uusi johtaja, Gravik, järjesti terrori-iskuja voidakseen ajaa valtiot ydinsotaan, ja ihmiskunnan tuhouduttua, vallata Maan skrullien uudeksi kotiplanteetaksi. Yhdysvaltain presidentti Ritson kuulee Furyn paluusta Maahan, ja lähettää James Rhodesin etsimään hänet ja palauttamaan avaruusasemalle. SIS:n agentti ja Furyn vanha liittolainen, Sonya Falsworth, on myös Moskovassa, mutta syyllisyyttä tunteva Fury haluaa pysäyttää skrullit itse. Salakuunneltuaan Falsworthin ja SIS:n johtajan, Derrik Weatherbyn, keskustelua, Fury ja Talos löytävät ”Vasily Poprishchinin”, jolta Taloksen ja Sorenin tytär, G’iah, osti likaisia pommeja Gravikille. Taloksen kerrottua Gravikin tappaneen Sorenin, G’iah paljastaa Yhtenäisyyden päivälle suunnitellun pommi-iskun yksityiskohdat. Mutta Fury, Hill ja Talos epäonnistuvat pommi-iskun estämisessä, ja Furyksi naamioitunut Gravik ampuu Hillin.
2 Lupauksia (engl. Promises) Ali Selim Tarina: Brian Tucker
Käsikirjoitus: Brant Englestein ja Brian Tucker
2023-6-2828. kesäkuuta 2023
Vuonna 1997,[c] Fury värväsi skrullit toimimaan vakoojinaan Maassa, kunnes näille löytyisi uusi koti. Nykyhetkessä, Talos paljastaa Furylle, että Maahan oli asettunut yhteensä miljoona skrullia. Maailman syyttäessä Yhdysvaltoja pommi-iskusta, Gravik tapaa skrullien neuvoston jäsenet, jotka ovat korvanneet muun muassa Britannian pääministeri Pamela Lawtonin, Naton pääsihteeri Sergio Caspanin sekä FXN Newsin uutistenlukija Chris Stearnsin, ja taivuttelee nämä ylentämään hänet uudeksi kenraaliksi. ”Shirley Sagar” vastustaa tätä ja järjestää Talokselle tapaamisen Gravikin kanssa. Fury tapaa Lontoossa Rhodesin ja selittää tilanteen, mutta menettää everstin arvonimensä, Rhodesin syyttäessä häntä Moskovan tapahtumista ja Hillin kuolemasta. Falsworth kuulustelee skrulli Brogania, joka paljastaa Daltonin tutkijapariskuntana esiintyvien skrullien rakentavan laitetta, joka tekisi skrulleista voimakkaampia. G’iah saa tietää skrullien tutkineen muiden avaruusolentojen DNA:ta, ennen kuin auttaa Gravik vapauttamaan ja tappamaan ”Broganin”. Fury palaa kotiin vaimonsa, Priscilla Davisin, luokse, joka on oikeasti skrulli nimeltä Varra.
3 Petetty (engl. Betrayed) Ali Selim Roxanne Paredes ja Brian Tucker 2023-7-55. heinäkuuta 2023
Gravik esittelee ”Daltonien” laitteen neuvostolle, ja käyttää sen avulla itseensä Extremistä, sekä Jotunheimin jääpedon, Grootin ja Cull Obsidianin DNA:ta, tullakseen superskrulliksi. Hän lähettää myös kolme skrullia, Pagonin, Beton ja Zirksun, soluttautumaan Kuninkaalliseen laivastoon ja tekemään sukellusveneellä ohjusiskun YK:n delegaation lentokoneeseen. Talos tapaa hänet ja uhkaa paljastaa skrullien olemassaolon koko maailmalle, mutta Gravik esittelee uusia voimiaan ja uhkaa Talosta G’iahin tappamisella. G’iah kertoo salaa Talokselle iskusta, ja Fury saa Falsworthin avulla selville laivaston päällikön, kommodori Robert Fairbanksin, osoitteen. Fury ja Talos uhkailevat Fairbanksiksi naamioitunutta skrullia, joka provosoi Taloksen ampumaan hänet. G’iah tutkii vankina olevan oikean Fairbanksin muistoja ja kertoo isälleen koodisanan, jolla peruuttaa isku. G’iah yrittää paeta, mutta Gravik, joka oli jo jonkin aikaa epäillyt häntä vakoojaksi, ampuu häntä. Varra käy salaa hakemansa tallelokeroilta käsiaseen ja yrittää itse solmia tapaamisen Gravikin kanssa, mutta puhelimesta kuuluu Rhodesin ääni, joka kieltäytyy.
4 Rakastettu (engl. Beloved) Ali Selim Brian Tucker 2023-7-1212. heinäkuuta 2023
G’iah oli Gravikin tietämättä tehnyt itsestään myös superskrullin, ja parantuu ampumahaavastaan. Hän palaa isänsä luokse, mutta ei hyväksy tämän ajatusta siitä, että skrullien pitäisi edelleen toistaiseksi elää Maassa ihmisiksi naamioituneina. Varra tapaa St. Jamesin kirkossa Raavan, Rhodesiksi naamioituneena olleen skrullin, joka käskee tappamaan Furyn. Fury salakuuntelee heitä ja kyseenalaistaa myöhemmin vaimonsa uskollisuuden. Varra säästää Furyn hengen, osana lupaustaan sairauteen kuolleelle oikealle Priscillalle. Tämän jälkeen Fury murtautuu Rhodesin sviittiin uhkaillakseen Raavaa, joka itse uhkailee Furya valvontakamerakuvilla Furyksi naamioituneesta Gravikista ampumassa Hillin. Ritson saapuu Englantiin neuvottelemaan venäläisten kanssa. Raavan antamien tietojen avulla, Gravik kätyreineen hyökkää saattueen kimppuun ja käyttää avoimesti superskrullin voimiaan. Raavaan jäljittimen asettanut Fury saapuu Taloksen ja brittiläissotilaiden kanssa paikalle, ja he pelastavat tajuttoman Ritsonin tämän autosta. Mutta Talos haavoittuu ja Gravik tappaa hänet.
5 Elonkorjuu (engl. Harvest) Ali Selim Michael Bhim ja Brian Tucker 2023-7-1919. heinäkuuta 2023
Pagon alkaa kritisoida Gravikin toimintatapoja, ja osa muista skrulleista yrittää jopa tappaa Gravikin, joka vastaa tähän tappamalla Pagonin, Beton ja Zirksun. Fury kohtaa Raavan, joka on jo lähettänyt valvontakamerakuvat Hillin kuolemasta uutisiin. Paettuaan, Fury tapaa G’iahin, joka kertoo Gravikin etsivän ”Elonkorjuuta”. Falsworth paljastaa Weatherbyn skrulliksi, ja saa tältä selville ”Daltoneiden” piilopaikan. Raava paljastaa Gravikin käskemänä Ritsonille ”Uuden Skrulloksen” sijainnin, uskotellen skrullien olevan venäläisten liittolaisia, ja kehottaa määräämään ohjusiskun sinne. Gravik lupaa Furylle perua iskun, jos saa ”Elonkorjuun” haltuunsa. G’iah ja Varra polttohautaavat Taloksen ruumiin, ja selviävät myös Gravikin sotilaiden hyökkäyksestä. Fury pakenee Rick Masonin avulla Suomeen, missä hän tapaa Falsworthin, joka on nyt SIS:n virkaa tekevä johtaja. He noutavat Furyn paikallisesta valehautakivestään ”Elonkorjuun”, joka paljastuu näytepulloksi täynnä Kostajien DNA-näytteitä.[d] Lisäksi Fury ottaa valehautaholveista nahkatakkinsa ja silmälappunsa, valmistautuen kohtaamaan Gravikin.
6 Koti (engl. Home) Ali Selim Kyle Bradstreet ja Brian Tucker 2023-7-2626. heinäkuuta 2023
Fury kohtaa Gravikin Uudessa Skrulloksessa ja antaa tälle Elonkorjuun, jos tämä jättää Maan rauhaan. Gravik kieltäytyy ja käyttää Elonkorjuun sisältämiä DNA:ita itseensä. Fury paljastuu naamioituneeksi G’iahiksi, joka saa samat voimat ja pitkän taistelun päätteeksi tappaa Gravikin. Raava saa taivuteltua Ritsonin määräämään ydinohjusiskun Uuteen Skrullokseen ennen kuin Falsworth huiputtaa hänet evakuoimaan Ritsonin. Oikea Fury saapuu sairaalaan ja Falsworthin avulla yrittää kertoa Ritsonille totuuden. Raava yrittää ottaa Falsworthin aseen, mutta Fury ampuu hänet. Ritson peruu iskun ja G'iah vapauttaa kaikki skrullien ihmisvangit, mukaan lukien oikean Rhodesin ja Rossin. Mutta Ritson esittää kongressille uuden hätälain, joka toteaa kaikki Maan ulkopuoliset olennot vihollistaistelijoiksi, jolloin ihmiset eri puolilla maailmaa alkavat joukkomurhaamaan skrulleja tai skrulleiksi luultuja henkilöitä. Falsworth lupaa G’iahille auttavansa suojelemaan skrulleja, jos nämä auttavat SIS:ää. Fury varoittaa Ritsonia hätälain seurauksista ennen kuin palaa S.A.B.E.R.:n avaruusasemalle edesauttamaan rauhanneuvotteluja kriiden ja skrullien välillä. Varra lähtee myös joksikin aikaa avaruusasemalle, auttaakseen neuvottelujen aloittamisessa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2020 Kyle Bradstreetin vahvistettiin toteuttavan Disney+-suoratoistopalveluun Nick Furyyn keskittyvä sarja.[5] Hahmo oli yksi kymmenestä hahmosta, joista Marvel Entertainmentin toimitusjohtaja Avi Arad suunnitteli elokuvaa tehtyään sopimuksen Marvel Studiosin kanssa ja tehtyään levityssopimuksen Paramount Picturesin kanssa.[6] Andrew W. Marlowe palkattiin tekemään käsikirjoitus Nick Fury -elokuvalle huhtikuussa 2006.[7] Huhtikuussa 2019, Samuel L. Jacksonin näyteltyä Nick Furya peräti kymmenessä Marvel Cinematic Universen (MCU) elokuvassa sekä vierailevana hahmona Marvel Televisionin televisiosarjan S.H.I.E.L.D. Agentit ensimmäisellä tuotantokaudella, The Hollywood Reporterin Richard Newbyn mielestä Furyn oli aika saada oma elokuvansa. Newby kutsui hahmoa ”MCU:n voimakkaimmaksi ominaisuudeksi, jota ei ollut vielä kunnolla tutkittu.”[8] Jackson oli kiinnitetty palaamaan rooliinsa, ja Bradstreet toimi sarjan pääkäsikirjoittajana ja vastaavana tuottajana.[5]

Joulukuussa 2020 Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige virallisesti julkisti sarjan nimellä Secret Invasion ja paljasti Ben Mendelsohnin palaavan MCU-elokuvista skrullikenraali Taloksen rooliin. Sarja perustuu vuosien 2008–2009 sarjakuvatarinaan Salainen invaasio,[9] Feigen kuvaillessa sitä ”crossover- ja event-sarjaksi”, joka sitoisi yhteen tulevat MCU-elokuvat.[10][11] Secret Invasion päätettiin toteuttaa elokuvan sijasta televisiosarjana, koska se antaisi Marvel Studiosin ”tehdä jotain mitä emme ole aiemmin tehneet”.[12] Sarjalle oli etsitty ohjaajia jo huhtikuusta 2021 alkaen, ja kuukausi myöhemmin sarjan ohjaajiksi kiinnitettiin Thomas Bezucha ja Ali Selim.[13] Myöhemmin kuitenkin paljastettiin, että Selim ohjasi sarjan yksin.[14] Jonathan Schwartz toimii myös yhtenä sarjan vastaavista tuottajista,[15] ja sarja koostuu kuudesta 40–50 minuutin kestoisesta jaksosta.[12][16]

Käsikirjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Feige sanoi, ettei sarjan tarina olisi hahmojen määrältä ja vaikutukseltaan yhtä laaja kuin Salainen invaasio -sarjakuvatarina, joka sisälsi vielä enemmän hahmoja kuin elokuva Avengers: Endgame (2019).[17] Sen sijaan Secret Invasion tukisi Jacksonin ja Mendelsohnin hahmojen näkökulmasta sarjakuvista tuttuja poliittisten vainoharhojen elementtejä.[17][12]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jacksonin odotettiin palaavan rooliinsa, kun sarjan kehitystyö alkoi syyskuussa 2020.[5] Kun sarja virallisesti julkistettiin joulukuussa 2020, Feige vahvisti Jacksonin paluun rooliinsa ja paljasti Mendelsohnin näyttelevän sarjassa.[9] Maaliskuussa 2021 Kingsley Ben-Adir valittiin näyttelemään yhtä sarjan roistoista.[18] Huhtikuussa 2021 Olivia Colman, Emilia Clarke ja Killian Scott liittyivät sarjan näyttelijäkaartiin,[19][20][21][22] Toukokuussa 2021 Christopher McDonald valittiin näyttelemään hahmoa, jota ei ole aiemmin nähty sarjakuvissa, mutta joka saattaisi esiintyä myös muissa MCU:n tulevissa elokuvissa ja televisiosarjoissa.[22] Marraskuussa Carmen Ejogo valittiin tuntemattomaan rooliin,[23] ja joulukuussa Cobie Smuldersin paljastettiin palaavan MCU-elokuvista Maria Hillin rooliin.[24] Helmikuussa 2022 kuvauspaikalta otetut kuvat paljastivat Don Cheadlen palaavan aiemmista MCU-medioista tuttuun rooliinsa James Rhodesina, ja että Dermot Mulroney näyttelee Yhdysvaltain presidentti Ritsonia.[25][26][27] Maaliskuussa 2022 Jackson paljasti Martin Freemanin palaavaan MCU-elokuvista Everett Rossin rooliin.[28]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat Lontoossa 1. syyskuuta 2021,[29] Remi Adefarasinin kuvatessa sarjan.[30] Bezuchan ja Selimin ohjatessa jaksot.[13] Kuvausten odotettiin aiemmin alkavan elokuun 2021 puolivälissä.[31] Jackson aloitti omien kohtaustensa kuvaamisen 14. lokakuuta,[32] osallistuttuaan samaan aikaan MCU-elokuvan The Marvels (2023) kuvauksiin.[33] Sarjaa kuvattiin myös eri puolilla West Yorkshirea, mukaan lukien Leedsissä 22. tammikuuta,[34] Huddersfieldissä 24. tammikuuta,[35] ja Halifaxissa tammikuun 24. päivästä 31. päivään.[36] 28. helmikuuta 2022 sarjaa kuvattiin Liverpool Streetin asemalla.[25][26][27] Kuvaukset saatiin päätökseen 25. huhtikuuta 2022.[37]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Stanger ja Melissa Lawson Cheung toimivat sarjan leikkaajina.[38][39]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kris Bowers paljastettiin helmikuussa 2023 sarjan säveltäjäksi.[40]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Secret Invasion koostuu kuudesta jaksosta,[12] julkaistiin Disney+:aan yksitellen joka keskiviikko 21. kesäkuuta 2023 alkaen ja 26. heinäkuuta 2023 asti.[41][42] Sarja oli alun perin tarkoitus julkaista keväällä 2023.[43] Se oli osa MCU:n viidettä vaihetta.[44]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syyskuussa 2022 Feige kertoi, että osa Secret Invasionin tapahtumista johtaisi Armor Warsin tapahtumiin. Don Cheadle palaa elokuvassa Rhodesin rooliin.[45][46] Jackson palaa Furyn rooliin elokuvassa The Marvels (2023), joka jatkaa Secret Invasionin lisäksi myös Avengers: Endgamen sekä Disney+-sarjojen WandaVision (2021) ja Ms. Marvel (2022) tarinoita.[47]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ross oli elänyt maanpaossa elokuvan Black Panther: Wakanda Forever (2022) tapahtumista alkaen.
  2. Fury oli työskentellyt siellä elokuvan Spider-Man: Far From Home (2019) lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa.
  3. Kaksi vuotta Captain Marvelin (2019) tapahtumien jälkeen.
  4. Kerätty elokuvassa Avengers: Endgame (2019) käydyn taistelun jäljiltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reid, Caroline: Disney Shells Out $212 Million On Marvel's 'Secret Invasion' Forbes. 8.7.2023. Arkistoitu . Viitattu 30.1.2024. (englanniksi)
  2. Hertz, Barry: Marvel's Secret Invasion represents nadir of Disney+ undiscerning content maw The Globe and Mail. 21.6.2023. Viitattu 27.7.2023. (englanniksi)
  3. Brezican, Anthony: Secret Invasion Revealed: Inside Samuel L. Jackson's Eye-Opening New Marvel Series Vanity Fair. 31.3.2023. Arkistoitu . Viitattu 1.4.2023. (englanniksi)
  4. Secret Invasion (2022-2023) Writers Guild of America West. Viitattu 17.4.2023. (englanniksi)
  5. a b c Otterson, Joe: Samuel L. Jackson to Play Nick Fury in New Marvel Disney Plus Series (Exclusive) Variety. 25.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  6. Vincent, Rodger: Marvel to Make Movies Based on Comic Books Los Angeles Times. 6.9.2005. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  7. McClintock, Pamela: Marvel Making Deals for Title Wave Variety. 27.4.2006. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  8. Newby, Richard: Is It Time for a Nick Fury Movie? The Hollywood Reporter. 7.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  9. a b Gelman, Vlada: Secret Invasion, Marvel Series Starring Samuel L. Jackson, Coming to Disney+ TV Line. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  10. Paige, Rachel: ‘Secret Invasion’ Reunites Samuel L. Jackson and Ben Mendelsohn in New Disney+ Series Marvel.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  11. Han, Angie: Marvel announces four new Disney+ series including 'I Am Groot' and 'Secret Invasion' Mashable. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  12. a b c d Chitwood, Adam: Kevin Feige Explains Why Marvel's 'Secret Invasion' Is a Disney+ Series and Not a Movie Collider. 11.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  13. a b Kit, Borys: ‘Secret Invasion’: Marvel’s Next Series Finds Its Directors (Exclusive) The Hollywood Reporter. 14.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.5.2021. (englanniksi)
  14. Tinoco, Armando: Marvel's 'Secret Invasion' Trailer: Samuel L. Jackson Returns As Nick Fury For "One Last Fight" As Premiere Date Is Revealed Deadline Hollywood. 2.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 7.4.2023. (englanniksi)
  15. Anderson, Jenna: Shang-Chi Producer Moves on to Secret Invasion Series for Disney+ ComicBook.com. 1.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2021. (englanniksi)
  16. Goldberg, Matt: How Long Are Marvel's Disney+ Shows? Kevin Feige Talks 'Loki', 'Falcon and the Winter Soldier', and 'She-Hulk' Collider. 11.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  17. a b Davis, Brandon: Secret Invasion: Kevin Feige on Adapting Major Marvel Comic Event to Disney+ Series (Exclusive) Comicbook.com. 10.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  18. Andreeva, Nellie: Kingsley Ben-Adir To Star In Marvel’s ‘Secret Invasion’ Series For Disney+ Deadline Hollywood. 15.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 15.3.2021. (englanniksi)
  19. Kit, Borys: Olivia Colman in Talks to Join Samuel L. Jackson in Marvel's 'Secret Invasion' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 19.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
  20. Donnelly, Matt: Emilia Clarke Joins Marvel's 'Secret Invasion' at Disney Plus (Exclusive) Variety. 20.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  21. Andreeva, Nellie: 'Secret Invasion': Killian Scott In Talks To Join Marvel Series For Disney+ Deadline Hollywood. 30.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 5.5.2021. (englanniksi)
  22. a b Andreeva, Nellie: 'Secret Invasion': Christopher McDonald Joins Marvel Series For Disney+ Deadline Hollywood. 26.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
  23. Hipes, Patrick: Disney+ Day: All The Streamer’s Film & TV News From Premiere Dates To Series Orders Deadline Hollywood. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2021. (englanniksi)
  24. Kroll, Justin: Cobie Smulders To Reprise Maria Hill Role in Marvel Series 'Secret Invasion' Deadline Hollywood. 1.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2021. (englanniksi)
  25. a b Hood, Cooper: Secret Invasion Set Photo Teases War Machine's Return Screen Rant. 28.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2022. (englanniksi)
  26. a b Dumaraog, Ana: The MCU's New US President Revealed In Secret Invasion Set Photos Screen Rant. 28.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2022. (englanniksi)
  27. a b Barnhardt, Adam: Secret Invasion Set Photos Reportedly Spoil Surprising Actor as New US President in the MCU ComicBook.com. 1.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2022. (englanniksi)
  28. Bonomolo, Cameron: Black Panther Star Martin Freeman Returns in Marvel's Secret Invasion ComicBook.com. 12.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 13.3.2022. (englanniksi)
  29. September 2021: London On Screen and Filming Film London. 1.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2021. (englanniksi)
  30. Kelley, Aiden: 'Secret Invasion': New Trailer, Cast, Release Window & Everything We Know About the Nick Fury Series Collider. 13.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2022. (englanniksi)
  31. Bonomolo, Cameron: Secret Invasion: Christopher McDonald Breaks Silence on Marvel Role and Norman Osborn Rumors ComicBook.com. 1.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 5.7.2021. (englanniksi)
  32. Burlingame, Russ: Marvel's Secret Invasion Star Samuel L. Jackson Is Back With a Fury: "F*** That Snap" ComicBook.com. 14.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.5.2022. (englanniksi)
  33. Nash, Anthony: Samuel L. Jackson Discusses Filming Three Marvel Projects at Once ComingSoon.net. 17.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.5.2022. (englanniksi)
  34. Gildea, Samantha & Norden, Jasmine & Port, Samuel: Live as Samuel L Jackson and Emilia Clarke in Leeds filming new Marvel series Leeds Live. 23.1.2022. Viitattu 2.5.2022. (englanniksi)
  35. Houghton, Rianne: Game of Thrones' Emilia Clarke makes Marvel debut in Secret Invasion set pics with Samuel L Jackson Digital Spy. 24.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.5.2022. (englanniksi)
  36. Fitton, Sarah: 'It's incredibly exciting!' - town's reaction to reports that new Marvel series is about to start filming in Halifax Halifax Courier. 14.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.5.2022. (englanniksi)
  37. Erao, Math: Marvel's Secret Invasion Wraps Filming, Teases Nick Fury's New Organization Comic Book Resources. 25.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.5.2022. (englanniksi)
  38. James Stanger Resume 24.3.2022. Agency for the Performing Arts. Arkistoitu . Viitattu 30.1.2023. (englanniksi)
  39. Melissa Lawson Cheung Resume Murtha Skouras Agency. 7.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 30.1.2023. (englanniksi)
  40. Kris Bowers Scoring Marvel Studios' 'Secret Invasion' Film Music Reporter. 10.2.2023. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2033. (englanniksi)
  41. Outlaw, Kofi: Marvel's Secret Invasion Release Date Revealed By Disney+ ComicBook.com. 27.3.2023. Arkistoitu . Viitattu 27.3.2023. (englanniksi)
  42. Paige, Rachel: All of the Marvel Studios News Coming out of The Walt Disney Company’s 2020 Investor Day Presentation Marvel.com. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  43. Vary, Adam B.: Marvel Studios' Phases 5 and 6: Everything We Learned at Comic-Con About the Multiverse Saga Variety. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 6.1.2023. (englanniksi)
  44. Panaligan, EJ: 'Secret Invasion' Trailer: Nick Fury Fights Off Skrulls in Marvel's Alien Espionage Series Variety. 2.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2023. (englanniksi)
  45. Wasserman, Ben: Marvel's Secret Invasion Will Lead Into Armor Wars Comic Book Resources. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.6.2023. (englanniksi)
  46. Kit, Borys: Marvel Shakes Up 'Armor Wars': Don Cheadle Series Now Being Developed As a Movie (Exclusive) The Hollywood Reporter. 29.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.6.2023. (englanniksi)
  47. Coggan, Devan: Power trio: Get an exclusive behind-the-scenes look at The Marvels Entertainment Weekly. 18.7.2023. Arkistoitu . Viitattu 4.8.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]