Luettelo hävittäjälentokoneista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo hävittäjälentokoneista. Toisen maailmansodan aikana ensiesiintymisen Messerschmitt Me 262:n muodossa tehneet suihkuhävittäjät on jaoteltu ominaisuuksiensa perusteella eri kehityssukupolviin. 2000-luvun vaihteen jälkeen on alettu siirtyä neljännestä sukupolvesta viidenteen. Modernien suihkuhävittäjien jako tiettyihin kehityssukupolviin ei ole kiistaton – yksittäinen kone voi kuulua lähteistä riippuen eri sukupolviin. Joidenkin mallien eri kehitysversiot poikkeavat toisistaan myös niin paljon, että aikaisemmat kuuluvat edelliseen sukupolveen. Esimerkkinä F-16 Fighting Falcon ja F-16E/F Block 60.

Katso myös:

Varhaiset hävittäjälentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranska Nieuport 11, Nieuport 17, SPAD S.XIII, Nieuport 28
Saksa Fokker Eindecker, Albatros D.III, Fokker Dr.I, Fokker D.VII
Yhdistynyt kuningaskunta Vickers F.B.5, Airco DH.2, Sopwith Camel, Royal Aircraft Factory S.E.5, Sopwith Snipe

Lukuun ottamatta keula-ampujallista Vickers F.B.5:tä, edellä mainitut olivat ns. tiedustelukonetyyppisiä (engl. Scout).

Maailmansotien välinen kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksitasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tšekkoslovakia Avia B.534
Italia Fiat CR.42, Meridionali Ro.37bis
Japani Kawasaki Ki-10, Kawasaki Type 92, Mitsubishi F1M, Nakajima A1N, Nakajima A2N, Nakajima A4N
Ruotsi Svenska Aero Jaktfalken
Yhdistynyt kuningaskunta Bristol Bulldog, Gloster Gladiator, Hawker Fury
Yhdysvallat Boeing F4B-4/Boeing P-12

Yksitasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japani Mitsubishi A5M, Nakajima Ki-27, Nakajima Type 91
Alankomaat Fokker D.XXI
Puola PZL P.11
Neuvostoliitto Polikarpov I-16
Yhdistynyt kuningaskunta Hawker Hurricane
Yhdysvallat P-26 Peashooter, F2A Brewster Buffalo
Jugoslavia Ikarus IK-2

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australia CAC Boomerang
Ranska Bloch MB.150, Dewoitine D.520, Morane-Saulnier M.S.406
Suomi VL Myrsky
Italia Macchi MC.200, Macchi MC.202, Macchi MC.205, Fiat G.55, Fiat G.50, Reggiane Re.2000, Reggiane Re.2001, Reggiane Re.2005
Japani Kawanishi N1K/N1K-J, Nakajima Ki-43, Nakajima Ki-44, Nakajima Ki-84, Kawasaki Ki-61, Kawasaki Ki-100, Kawasaki Ki-102, Mitsubishi A6M Zero, Mitsubishi J2M
Saksa Messerschmitt Bf 109, Messerschmitt Bf 110, Messerschmitt Me 210, Messerschmitt Me 262, Dornier Do 335 Pfeil, Focke-Wulf Fw 190, Heinkel He 100, Heinkel He 112, Junkers Ju 88C/R, Messerschmitt Me 163
Puola PZL P.24
Romania IAR 80
Ruotsi FFVS J 22, Saab 21
Neuvostoliitto Jakovlev Jak-1, Jakovlev Jak-3, Jakovlev Jak-7, Jakovlev Jak-9, Lavotškin LaGG-3, Lavotškin La-5, Lavotškin La-7, MiG-3
Yhdistynyt kuningaskunta Supermarine Spitfire, Hawker Hurricane, Hawker Typhoon, Hawker Tempest, De Havilland Mosquito, Boulton Paul Defiant, Hawker Sea Fury
Yhdysvallat F4F Wildcat, F4U Corsair, F6F Hellcat, F8F Bearcat, P-36 Hawk, P-38 Lightning, P-39 Airacobra, P-40 Warhawk, P-43 Lancer, P-47 Thunderbolt, P-51 Mustang, P-63 Kingcobra, North American P-64, Vultee A-35 Vengeance, Vultee P-66 Vanguard, P-70A Havoc
Jugoslavia Rogozarski IK-3

Toisen maailmansodan jälkeiset ei-suihkuhävittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tšekkoslovakia Avia S-199
Neuvostoliitto Lavotškin La-9, Lavotškin La-11
Espanja Hispano Aviación HA-1112
Yhdysvallat Ryan FR-1 Fireball
Jugoslavia Ikarus S-49

Suihkuhävittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanada Avro CF-100
Ranska Dassault Ouragan, Dassault Mystère, Dassault Mystère IV
Saksa Messerschmitt Me 262, Heinkel He 162
Kiina Shenyang J-5
Ruotsi Saab 21R, Saab 29 Tunnan
Neuvostoliitto MiG-9, MiG-15, Jakovlev Jak-15/17, Jakovlev Jak-23, Jakovlev Jak-25, Lavotškin La-15
Yhdistynyt kuningaskunta De Havilland Vampire, De Havilland Venom, Gloster Meteor, Supermarine Attacker
Yhdysvallat P-59 Airacomet, F-80 Shooting Star, F-84 Thunderjet/F Thunderstreak, F-86 Sabre, F-89 Scorpion, F-94 Starfire, FJ-1 Fury, FJ-2/3/4 Fury, F2H Banshee, F3H Demon, F3D Skyknight, F4D Skyray, F7U Cutlass, F9F Panther

2. sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranska Dassault Étendard IV, Dassault Super Mystère, Dassault Mirage III
Intia HAL HF-24 Marut
Israel IAI Nesher
Italia Fiat G.91
Kiina Chengdu J-7, Shenyang J-6
Ruotsi Saab 32 Lansen, Saab 35 Draken
Neuvostoliitto MiG-19, MiG-21F, Suhoi Su-7, Suhoi Su-9/11
Yhdistynyt kuningaskunta De Havilland D.H.110 Sea Vixen, English Electric Lightning, Gloster Javelin, Hawker Hunter, Supermarine Scimitar, Supermarine Swift
Yhdysvallat F-8 Crusader, F-9 Cougar, F-11 Tiger, F-100 Super Sabre, F-101 Voodoo, F-102 Delta Dagger, F-104 Starfighter, F-105 Thunderchief, F-106 Delta Dart

3. sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranska Mirage F1
Iran Azarakhsh, Saeqeh
Israel IAI Kfir
Japani Mitsubishi F-1
Kiina Shenyang J-8I/IIB&D
Etelä-Afrikka Atlas Cheetah
Ruotsi Saab AJ-37 Viggen
Yhdysvallat F-4 Phantom II, F-5 Freedom Fighter
Neuvostoliitto MiG-21MF/bis MiG-23, MiG-25, Suhoi Su-15, Suhoi Su-17, Tupolev Tu-28

4. sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranska Dassault Mirage 2000/2000N/2000D
Kiina Chengdu J-10, Shenyang J-11A/B, Xian JH-7A
Kiina / Pakistan JF-17 Thunder/Chengdu Xiaolong
Kiinan tasavalta AIDC F-CK-1 Ching-kuo
Neuvostoliitto MiG-29, MiG-29K, MiG-29M, MiG-31, Suhoi Su-27, Suhoi Su-30, Suhoi Su-33
Yhdistynyt kuningaskunta / Saksa / Italia Panavia Tornado ADV
Yhdysvallat F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Hornet

4½. sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistynyt kuningaskunta / Saksa / Italia / Espanja Eurofighter Typhoon
Yhdysvallat F/A-18E/F Super Hornet, F-16E/F Block 60
Japani Mitsubishi F-2
Ranska Dassault Rafale
Ruotsi JAS 39 Gripen
Venäjä MiG-31BM, Suhoi Su-32/34, Suhoi Su-35
Venäjä / Kiina Su-30MKI
Venäjä / Intia Su-30MKK/MK2

5. sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiina Shenyang J-XX
Intia Medium Combat Aircraft
Venäjä / Intia Suhoi PAK FA, Suhoi/HAL FGFA
Yhdysvallat F-22 Raptor
Yhdysvallat / Yhdistynyt kuningaskunta / Italia / Alankomaat / Kanada / Turkki / Australia / Norja / Tanska / Israel F-35 Lightning II

F-22 Raptor on toistaiseksi ainoa aktiivikäytössä oleva viidennen sukupolven suihkuhävittäjä. Yhdysvaltain ilmavoimat otti ensimmäisen F-22A:n palveluskäyttöön joulukuussa 2005. F-22 Raptoria ei saa myydä Yhdysvalloista ulkomaille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]