Hawker Typhoon

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hawker Typhoon
Hawker Typhoon
Hawker Typhoon
Tyyppi torjuntahävittäjä
Valmistaja Hawker Aviation, Gloster
Miehistö 1
Ensilento Maaliskuu 1940
Käyttöönottovuosi 1941
Mitat
Pituus 9,75 m
Kärkiväli 12,7 m
Korkeus 4,7 m
Siipipinta-ala 25,92 m²
Nopeus 652 km/h
Lentomatka 821 km
Tyhjäpaino 3 992 kg
Voimanlähde
Koneisto Sabre IIA
Teho 1 626 kW
Aseistus
Aseistus 4 × 20 mm Hispano-tykki
2 × 450 kg pommi tai 8 rakettia
Hawker Typhoon

Hawker Typhoon oli toisen maailmansodan aikainen Hawker Aviationin vuonna 1940 kehittämä[1] Hurricanen seuraajaksi tarkoitettu raskas torjuntahävittäjä. Typhoon osoittautui kuitenkin hankalaksi käsitellä. Sen maaominaisuudet olivat epävakaat ja osin kookkaasta Napier-moottorista johtuvasta painosta seurasi suurehko minimilentonopeus, joka kostautui laskeuduttaessa. Nämä ominaisuudet aiheuttivat lukuisia onnettomuuksia. Typhoonin Napier Sabre -luisti­venttiili­moottori oli myös oikukas ja saattoi epäonnistuneen käynnistysyrityksen jälkeen leimahtaa tuleen. Perimmäinen syy tähän oli alun perin iskutilavuudeltaan pienempään Rolls-Royce Merlin moottoriin suunniteltu panoksesta voimansa saanut Coffman- käynnistyslaite, jonka teho ei varsinkaan kylmänä aina riittänyt kunnolla pyörittämään moottoria puristusvaiheen yli. Tästä seurasi seoksen syttyminen imusarjassa ja palavan polttoaineseoksen leviäminen edelleen.

Yli 5000 metrin korkeudessa Typhoonin ominaisuudet heikkenivät, josta syystä sitä alettiin Hurricanen tavoin käyttää rynnäkkötehtävissä. Esimerkiksi Normandian maihinnousun yhteydessä Typhoon Ib:t tuhosivat Avranchesin alueella 137 saksalaispanssaria.

Puutteistaan huolimatta Typhoon oli huomattavan nopea ja voimakas kone. Pierre Clostermann mainitsee kirjassaan Suuri sirkus että kahdesta 500 kilon pommista siipien alla huolimatta Typhoon oli vaakalennossa niin nopea, että saattavien Spitfire V D -koneiden oli vaikea pysyä matkassa. Pommien ohella maataistelutehtävissä käytettiin 27 kg RP3-raketteja. Kahdeksan raketin yhteislaukauksen sanottiin tulivoimaltaan vastanneen kevyen risteilijän täyslaidallista. Kiinteänä aseistuksena Typhoonissa oli neljä 20 mm Hispano-Suiza -tykkiä, jotka soveltuivat sekä ilmasta-ilmaan -taisteluun että maamaalien tuhoamiseen.

Typhoonissa kokeiltiin useita erilaisia Napierin V-moottoreita 12-, 16- ja jopa 24-sylinterisinä. Ne kaikki olivat teho-painosuhteeltaan erinomaisia, mutta niiden luotettavuus oli heikko. Hawker Typhoonia valmistettiin 3 330 kappaletta.

Koneen paksu siipi aiheutti suurissa nopeuksissa ilman puristumista eteensä, mikä aiheutti epätasaisia virtauksia siiven ympärillä tehden koneen epävakaaksi. Ongelman ratkaisemiseksi alettiin kokeilla ohutta siipeä. Nämä kokeilut johtivat Hawker Tempestin kehittämiseen.

Eniten ilmavoittoja Typhoonilla saavutti everstiluutnantti (Wing Commander) J.R. Baldwin, 15 kpl.

Hawker Typhoon Mk IB
Hawker Typhoonia aseistetaan raketeilla keväällä 1944.


Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hawker Typhoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]