Suhoi Su-7

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suhoi Su-7 "Fitter A".
Suhoi Su-7B:n eli Fitter A:n projektiokuvat.

Suhoi Su-7 on Neuvostoliiton valmistama suihkukäyttöinen hävittäjäpommittaja eli oikeammin rynnäkkökone. Nato antoi tälle tyypille tunnistusnimen Fitter A.

Suhoi Su-7 on huomattavan samannäköinen kuin aikalaisensa MiG-21, ja sen ensilento tapahtui vuonna 1955.[1] Sen siivet olivat kuitenkin nuolimuotoiset, kun MiG-21:ssä oli deltasiivet. Siipiprofiilien suunnittelu kuului keskitetysti aerodynamiikan suunnittelutoimisto TsAGI:lle. Su-7 oli MiG-21:a hitaampi, mutta saattoi kantaa suuremman pommikuorman. Maataistelukoneena sen enimmäisnopeus oli 1 150 km/h.[2]

Konetyyppi on ollut käytössä sotatoimissa. Käyttäjänä oli Egypti Israelia vastaan, ensin kuuden päivän sodassa ja sitten Jom Kippurin sodassa. Intia käytti myös Su-7:ää Pakistania vastaan vuonna 1971 Intian–Pakistanin sodassa. Myös muut Varsovan liiton maat käyttivät tätä konetyyppiä. Konetyyppi lienee käytössä yhä Pohjois-Koreassa.[3] Suhoi Su-7:n kehitystyö johti kääntyväsiipiseen (siiven nuolikulma muuttuu geometrisesti) Su-17 -malliin.

Aseistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2x 30 mm Nudelmann-Rikhter NR-30 tyypin konetykkiä, joihin kumpaankin 80 laukausta
  • 6x erillisessä kiinnityspisteessä: enintään 2 000 kg pommeja, raketteja tai ohjuksia
  • mahdollisuus käyttää taktisia ydinpommeja hyökkäysaseena, kuten RDS-4 Tatjana[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Suhoi Su-7.