Luettelo Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotsin akatemian edellinen sihteeri Horace Engdahl ilmoittamassa, että Jean-Marie Gustave Le Clézio sai vuoden 2008 Nobelin kirjallisuuspalkinnon

Tämä on luettelo Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneista. Luettelo on kronologinen.

Luettelo palkinnon saaneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku

  • Lähde: Nobel-säätiö[1]

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1901 Sully-Prudhomme.jpg Sully Prudhomme  Ranska ranska
1902 T-mommsen-2.jpg Theodor Mommsen Saksan keisarikunnan lippu Saksa saksa
1903 Portrett av Bjørnstjerne Bjørnson, ca 1903 - no-nb digifoto 20150129 00041 bldsa BB0803.jpg Bjørnstjerne Bjørnson  Norja norja
1904 Frédéric Mistral by Paul Saïn.jpg Frédéric Mistral  Ranska oksitaani
José Echegaray y Eizaguirre.jpg José Echegaray y Eizaguirre Espanjan vuosina 1875–1931 käytössä ollut lippu. Espanja espanja
1905 Kazimierz Mordasewiczin maalaus vuodelta 1899 Henryk Sienkiewiczistä. Henryk Sienkiewicz Military ensign of Vistula Flotilla of Congress Poland.svg Kongressi-Puola puola
1906 Carducci.jpg Giosuè Carducci Italia italia
1907 Rudyard Kipling.jpg Rudyard Kipling Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1908 Eucken-im-Alter.png Rudolf Christoph Eucken Saksan keisarikunnan lippu Saksa saksa
1909 Selma Lagerlöf.jpg Selma Lagerlöf  Ruotsi ruotsi

1910-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1910 Paul Heyse 1910.jpg Paul Heyse Saksan keisarikunnan lippu Saksa saksa
1911 Maeterlinck.jpg Maurice Maeterlinck  Belgia ranska
1912 Gerhart Hauptmann nobel.jpg Gerhart Hauptmann Saksan keisarikunnan lippu Saksa saksa
1913 Rabindranath Tagore in 1909.jpg Sir Rabindranath Tagore Intia bengali, englanti
1914 ei jaettu    
1915 Romain Rolland 1915.jpg Romain Rolland  Ranska ranska
1916 Verner von Heidenstam 1916.jpg Verner von Heidenstam  Ruotsi ruotsi
1917 Karl Gjellerup.jpg Karl Adolph Gjellerup  Tanska tanska
Henrik Pontoppidan 1913.jpg Henrik Pontoppidan  Tanska tanska
1918 ei jaettu      
1919 Carl Spitteler 1919.jpg Carl Spitteler Flag of Switzerland.svg Sveitsi saksa

1920-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1920 Hamsun bldsa HA0341.jpg Knut Hamsun  Norja norja
1921 Anatole France 1921.jpg Anatole France  Ranska ranska
1922 Jacinto Benavente.jpg Jacinto Benavente Espanjan vuosina 1875–1931 käytössä ollut lippu. Espanja espanja
1923 Yeats Boughton.jpg William Butler Yeats  Irlanti englanti
1924 Wladyslaw Reymont 1924.jpg Władysław Reymont  Puola puola
1925 George Bernard Shaw 1936.jpg George Bernard Shaw Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1926 Grazia Deledda 1926.jpg Grazia Deledda Italia italia
1927 Henri Bergson.jpg Henri Bergson  Ranska ranska
1928 Sigrid Undset 1928.jpg Sigrid Undset  Norja norja
1929 Thomas Mann 1929.jpg Thomas Mann  Saksa saksa

1930-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1930 Sinclair Lewis 1930.jpg Sinclair Lewis  Yhdysvallat englanti
1931 Erik Axel Karlfeldt 1931.jpg Erik Axel Karlfeldt  Ruotsi ruotsi
1932 John Galsworthy 2.jpg John Galsworthy Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1933 Ivan Bunin 1933.jpg Ivan Bunin  Ranska (maanpakolainen) venäjä
1934 Luigi Pirandello 1932.jpg Luigi Pirandello Italia italia
1935 Ei jaettu      
1936 Eugene O'Neill 1936.jpg Eugene O'Neill  Yhdysvallat englanti
1937 Roger Martin du Gard 1937.jpg Roger Martin du Gard  Ranska ranska
1938 Pearl Buck (Nobel).jpg Pearl S. Buck  Yhdysvallat englanti
1939 Frans Eemil Sillanpää 1939.jpg Frans Emil Sillanpää  Suomi suomi

1940-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
19401943 Ei jaettu toisen maailmansodan takia
1944 Johannes Vilhelm Jensen 1944.jpg Johannes Vilhelm Jensen  Tanska tanska
1945 Gabriela Mistral 1945.jpg Gabriela Mistral  Chile espanja
1946 Hermann Hesse 1946.jpg Hermann Hesse  Sveitsi saksa
1947 André Gide 1947.jpg André Gide  Ranska ranska
1948 Thomas Stearns Eliot by Lady Ottoline Morrell (1934).jpg T. S. Eliot Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1949 Carl Van Vechten - William Faulkner.jpg William Faulkner  Yhdysvallat englanti

1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1950 Bertrand Russell transparent bg.png Bertrand Russell Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1951 Lagerkvist.jpg Pär Lagerkvist  Ruotsi ruotsi
1952 François Mauriac 1952.jpg François Mauriac  Ranska ranska
1953 Churchill portrait NYP 45063.jpg Winston Churchill Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1954 Ernest Hemingway 1950 crop.jpg Ernest Hemingway  Yhdysvallat englanti
1955 Halldór Kiljan Laxness 1955.jpg Halldór Laxness  Islanti islanti
1956 JRJimenez.JPG Juan Ramón Jiménez Flag of Spain (1945–1977).svg Espanja espanja
1957 Albert Camus, gagnant de prix Nobel, portrait en buste, posé au bureau, faisant face à gauche, cigarette de tabagisme.jpg Albert Camus  Ranska ranska
1958 Boris Pasternak in youth.jpg Boris Pasternak (luopui palkinnosta)  Neuvostoliitto venäjä
1959 Salvatore Quasimodo 1959.jpg Salvatore Quasimodo  Italia italia

1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1960 Saint-John Perse 1960.jpg Saint-John Perse  Ranska ranska
1961 S. Kragujevic, Ivo Andric, 1961.jpg Ivo Andrić  Jugoslavia serbokroatia
1962 JohnSteinbeck crop.JPG John Steinbeck  Yhdysvallat englanti
1963 Giorgos Seferis 1963.jpg Giorgos Seferis Kreikan kuningaskunta lippu Kreikka kreikka
1964 Sartre closeup.jpg Jean-Paul Sartre (kieltäytyi palkinnosta)  Ranska ranska
1965 Sholokhov-1938.jpg Mihail Šolohov  Neuvostoliitto venäjä
1966 Agnon.jpg Samuel Josef Agnon  Israel heprea
Nelly Sachs 1966.jpg Nelly Sachs  Ruotsi saksa
1967 MiguelAngelAsturias.JPG Miguel Ángel Asturias  Guatemala espanja
1968 Yasunari Kawabata 1938.jpg Yasunari Kawabata  Japani japani
1969 Samuel Beckett, Pic, 1.jpg Samuel Beckett  Irlanti englanti
ranska

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1970 Aleksandr Solzhenitsyn 1974crop.jpg Aleksandr Solženitsyn  Neuvostoliitto venäjä
1971 Pablo Neruda.jpg Pablo Neruda  Chile espanja
1972 Bundesarchiv B 145 Bild-F062164-0004, Bonn, Heinrich Böll.jpg Heinrich Böll Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta saksa
1973 Patrick White 1973.jpg Patrick White  Australia englanti
1974 Eyvind.JPG Eyvind Johnson  Ruotsi ruotsi
20120807084529!Martinson, Harry i VJ 1943.jpg Harry Martinson  Ruotsi ruotsi
1975 Eugenio Montale.jpg Eugenio Montale  Italia italia
1976 Saul Bellow  Yhdysvallat englanti
1977 Vicentealeixandre.jpg Vicente Aleixandre Flag of Spain (1945–1977).svg Espanja espanja
1978 Isaac Bashevis Singer (upright).jpg Isaac Bashevis Singer  Yhdysvallat jiddiš
1979 Elytis, Odysseas (1911-1996).jpg Odysseas Elytis  Kreikka kreikka

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1980 Czeslaw Milosz 3 ap.tif Czesław Miłosz  Puola/ Yhdysvallat puola
1981 Elias Canetti 2.jpg Elias Canetti Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia saksa
1982 Gabriel Garcia Marquez.jpg Gabriel García Márquez  Kolumbia espanja
1983 William Golding 1983.jpg William Golding Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1984 Jaroslav Seifert 1981 foto Hana Hamplová.jpg Jaroslav Seifert  Tšekkoslovakia tšekki
1985 Claude Simon 1967.jpg Claude Simon  Ranska ranska
1986 Soyinka, Wole (1934).jpg Wole Soyinka  Nigeria englanti
1987 Joseph Brodsky 1988.jpg Joseph Brodsky  Yhdysvallat venäjä
englanti
1988 Necip Mahfuz.jpg Naguib Mahfouz  Egypti arabia
1989 Camilo José Cela 2.jpg Camilo José Cela  Espanja espanja

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1990 Octavio Paz - 1988 Malmö.jpg Octavio Paz  Meksiko espanja
1991 Nadine Gordimer 01.JPG Nadine Gordimer  Etelä-Afrikka englanti
1992 Derek Walcott.jpg Derek Walcott  Saint Lucia englanti
1993 Toni Morrison 2008-2.jpg Toni Morrison  Yhdysvallat englanti
1994 Paris - Salon du livre 2012 - Kenzaburō Ōe - 003.jpg Kenzaburō Ōe  Japani japani
1995 Seamus Heaney Photograph Edit.jpg Seamus Heaney  Irlanti englanti
1996 Wisława Szymborska 2009.10.23 (1).jpg Wisława Szymborska  Puola puola
1997 Dario Fo-Cesena.jpg Dario Fo  Italia italia
1998 Saramago, José (1922)-2.jpg José Saramago  Portugali portugali
1999 Günter Grass auf dem Blauen Sofa.jpg Günter Grass  Saksa saksa

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
2000 Gao Xingjian.jpg Gao Xingjian  Ranska kiina
2001 VS Naipaul 2016 Dhaka (cropped).jpg V. S. Naipaul Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
2002 Imre Kertész (1929-) Hungarian writer II. by Csaba Segesvári.JPG Imre Kertész  Unkari unkari
2003 J.M. Coetzee.JPG John Maxwell Coetzee  Etelä-Afrikka englanti
2004 Elfriede jelinek 2004 small.jpg Elfriede Jelinek  Itävalta saksa
2005 Pinterfoto cropped.jpg Harold Pinter Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
2006 Orhan Pamuk 2009 Shankbone.jpg Orhan Pamuk  Turkki turkki
2007 Doris lessing 20060312 (square).jpg Doris Lessing Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg J.-M. G. Le Clézio  Ranska/ Mauritius ranska
2009 Müller, Herta.IMG 9379 cropped.JPG Herta Müller  Saksa saksa

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
2010 Vargas Losa Göteborg Book Fair 2011b.jpg Mario Vargas Llosa  Peru/ Espanja espanja
2011 Transtroemer.jpg Tomas Tranströmer  Ruotsi ruotsi
2012 MoYan Hamburg 2008.jpg Mo Yan  Kiina kiina
2013 Alice Munro.jpg Alice Munro  Kanada englanti
2014 Patrick Modiano 6 dec 2014 - 22.jpg Patrick Modiano  Ranska ranska
2015 Swetlana Alexandrowna Alexijewitsch.jpg Svetlana Aleksijevitš  Valko-Venäjä venäjä
2016 Bob Dylan - Azkena Rock Festival 2010 1.jpg Bob Dylan  Yhdysvallat englanti
2017 Kazuo Ishiguro by Kubik.JPG Kazuo Ishiguro Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
2018 ei jaettu (Ruotsin akatemian sisäisten riitojen takia)
2019 Olga Tokarczuk (2018).jpg Olga Tokarczuk (vuoden 2018 palkinto)  Puola puola
Peter-handke.jpg Peter Handke  Itävalta saksa

Palkinnon saaneet kielittäin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuosien 1901 ja 2019 välillä saaneet 116 henkilöä ovat kirjoittaneet seuraavilla kielillä:

Kieli Lukumäärä
englanti 28
ranska 15
saksa 14
espanja 11
ruotsi 7
italia 6
venäjä 6
puola 5
tanska 3
norja 3
kiina 2
kreikka 2
japani 2
arabia 1
bengali 1
tšekki 1
suomi 1
heprea 1
unkari 1
islanti 1
oksitaani 1
portugali 1
serbokroaati 1
turkki 1
jiddiš 1

Rabindranath Tagore (Nobelin kirjallisuuspalkinto 1913) kirjoitti bengaliksi ja englanniksi, Samuel Beckett (Nobelin kirjallisuuspalkinto 1969) kirjoitti ranskaksi ja englanniksi ja Joseph Brodsky (Nobelin kirjallisuuspalkinto 1987) kirjoitti runoutta venäjäksi ja proosaa englanniksi. Nämä kolme Nobelin saanutta henkilöä on laskettu bengalin, ranskan ja venäjän alle, siinä järjestyksessä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]