Luettelo Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotsin akatemian edellinen sihteeri Horace Engdahl ilmoittamassa, että Jean-Marie Gustave Le Clézio sai vuoden 2008 Nobelin kirjallisuuspalkinnon

Tämä on luettelo Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneista. Luettelo on kronologinen.

Luettelo palkinnon saaneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luku1910-luku1920-luku1930-luku1940-luku1950-luku1960-luku1970-luku1980-luku1990-luku2000-luku2010-luku

  • Lähde: Nobel-säätiö[1]

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1901 Sully-Prudhomme.jpg Sully Prudhomme Ranskan lippu Ranska ranska
1902 T-mommsen-2.jpg Theodor Mommsen Saksan keisarikunnan lippu Saksa saksa
1903 Portrett av Bjørnstjerne Bjørnson, ca 1903 - no-nb digifoto 20150129 00041 bldsa BB0803.jpg Bjørnstjerne Bjørnson Norjan lippu Norja norja
1904 Frédéric Mistral by Paul Saïn.jpg Frédéric Mistral Ranskan lippu Ranska oksitaani
José Echegaray y Eizaguirre.jpg José Echegaray y Eizaguirre Espanjan vuosina 1875–1931 käytössä ollut lippu. Espanja espanja
1905 Kazimierz Mordasewiczin maalaus vuodelta 1899 Henryk Sienkiewiczistä. Henryk Sienkiewicz Military ensign of Vistula Flotilla of Congress Poland.svg Kongressi-Puola puola
1906 Carducci.jpg Giosuè Carducci Italia italia
1907 Rudyard Kipling.jpg Rudyard Kipling Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1908 Eucken-im-Alter.png Rudolf Christoph Eucken Saksan keisarikunnan lippu Saksa saksa
1909 Selma Lagerlöf.jpg Selma Lagerlöf Ruotsin lippu Ruotsi ruotsi

1910-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1910 Paul Heyse 1910.jpg Paul Heyse Saksan keisarikunnan lippu Saksa saksa
1911 Maeterlinck.jpg Maurice Maeterlinck Belgian lippu Belgia ranska
1912 Gerhart Hauptmann nobel.jpg Gerhart Hauptmann Saksan keisarikunnan lippu Saksa saksa
1913 Rabindranath Tagore in 1909.jpg Sir Rabindranath Tagore Intia bengali, englanti
1914 ei jaettu    
1915 Romain Rolland 1915.jpg Romain Rolland Ranskan lippu Ranska ranska
1916 Verner von Heidenstam 1916.jpg Verner von Heidenstam Ruotsin lippu Ruotsi ruotsi
1917 Karl Gjellerup.jpg Karl Adolph Gjellerup Tanskan lippu Tanska tanska
Henrik Pontoppidan 1913.jpg Henrik Pontoppidan Tanskan lippu Tanska tanska
1918 ei jaettu      
1919 Carl Spitteler 1919.jpg Carl Spitteler Flag of Switzerland.svg Sveitsi saksa

1920-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1920 Hamsun bldsa HA0341.jpg Knut Hamsun Norjan lippu Norja norja
1921 Anatole France 1921.jpg Anatole France Ranskan lippu Ranska ranska
1922 Jacinto Benavente.jpg Jacinto Benavente Espanjan vuosina 1875–1931 käytössä ollut lippu. Espanja espanja
1923 Yeats Boughton.jpg William Butler Yeats Irlanti englanti
1924 Wladyslaw Reymont 1924.jpg Władysław Reymont Puolan lippu Puola puola
1925 George Bernard Shaw 1936.jpg George Bernard Shaw Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1926 Grazia Deledda 1926.jpg Grazia Deledda Italia italia
1927 Henri Bergson.jpg Henri Bergson Ranskan lippu Ranska ranska
1928 Sigrid Undset 1928.jpg Sigrid Undset Norjan lippu Norja norja
1929 Thomas Mann 1929.jpg Thomas Mann Saksan lippu Saksa saksa

1930-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1930 Sinclair Lewis 1930.jpg Sinclair Lewis Yhdysvaltain vuosina 1912–1959 käytössä ollut 48-tähtinen lippu. Yhdysvallat englanti
1931 Erik Axel Karlfeldt 1931.jpg Erik Axel Karlfeldt Ruotsin lippu Ruotsi ruotsi
1932 John Galsworthy 2.jpg John Galsworthy Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1933 Ivan Bunin 1933.jpg Ivan Bunin Ranskan lippu Ranska (maanpakolainen) venäjä
1934 Luigi Pirandello 1932.jpg Luigi Pirandello Italia italia
1935 Ei jaettu      
1936 Eugene O'Neill 1936.jpg Eugene O'Neill Yhdysvaltain vuosina 1912–1959 käytössä ollut 48-tähtinen lippu. Yhdysvallat englanti
1937 Roger Martin du Gard 1937.jpg Roger Martin du Gard Ranskan lippu Ranska ranska
1938 Pearl Buck (Nobel).jpg Pearl S. Buck Yhdysvaltain vuosina 1912–1959 käytössä ollut 48-tähtinen lippu. Yhdysvallat englanti
1939 Frans Eemil Sillanpää 1939.jpg Frans Emil Sillanpää Suomen lippu Suomi suomi

1940-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
19401943 Ei jaettu toisen maailmansodan takia
1944 Johannes Vilhelm Jensen 1944.jpg Johannes Vilhelm Jensen Tanskan lippu Tanska tanska
1945 Gabriela Mistral 1945.jpg Gabriela Mistral Chilen lippu Chile espanja
1946 Hermann Hesse 1946.jpg Hermann Hesse Sveitsin lippu Sveitsi saksa
1947 André Gide 1947.jpg André Gide Ranskan lippu Ranska ranska
1948 Thomas Stearns Eliot by Lady Ottoline Morrell (1934).jpg T. S. Eliot Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1949 Carl Van Vechten - William Faulkner.jpg William Faulkner Yhdysvaltain vuosina 1912–1959 käytössä ollut 48-tähtinen lippu. Yhdysvallat englanti

1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1950 Bertrand Russell Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1951 Lagerkvist.jpg Pär Lagerkvist Ruotsin lippu Ruotsi ruotsi
1952 François Mauriac 1952.jpg François Mauriac Ranskan lippu Ranska ranska
1953 Churchill portrait NYP 45063.jpg Winston Churchill Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1954 Ernest Hemingway 1950 crop.jpg Ernest Hemingway Yhdysvaltain vuosina 1912–1959 käytössä ollut 48-tähtinen lippu. Yhdysvallat englanti
1955 Halldór Kiljan Laxness 1955.jpg Halldór Laxness Islannin lippu Islanti islanti
1956 JRJimenez.JPG Juan Ramón Jiménez Flag of Spain (1945–1977).svg Espanja espanja
1957 Albert Camus, gagnant de prix Nobel, portrait en buste, posé au bureau, faisant face à gauche, cigarette de tabagisme.jpg Albert Camus Ranskan lippu Ranska ranska
1958 Boris Pasternak (luopui palkinnosta) Neuvostoliiton vuosina 1955–1980 käytössä ollut lippu. Neuvostoliitto venäjä
1959 Salvatore Quasimodo 1959.jpg Salvatore Quasimodo Italia italia

1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1960 Saint-John Perse 1960.jpg Saint-John Perse Ranskan lippu Ranska ranska
1961 S. Kragujevic, Ivo Andric, 1961.jpg Ivo Andrić Jugoslavia serbokroatia
1962 JohnSteinbeck crop.JPG John Steinbeck Yhdysvaltain vuosina 1912–1959 käytössä ollut 48-tähtinen lippu. Yhdysvallat englanti
1963 Giorgos Seferis 1963.jpg Giorgos Seferis Kreikan kuningaskunta lippu Kreikka kreikka
1964 Sartre closeup.jpg Jean-Paul Sartre (kieltäytyi palkinnosta) Ranskan lippu Ranska ranska
1965 Sholokhov-1938.jpg Mihail Šolohov Neuvostoliiton vuosina 1955–1980 käytössä ollut lippu. Neuvostoliitto venäjä
1966 Agnon.jpg Samuel Josef Agnon Israelin lippu Israel heprea
Nelly Sachs 1966.jpg Nelly Sachs Ruotsin lippu Ruotsi saksa
1967 MiguelAngelAsturias.JPG Miguel Ángel Asturias Guatemala espanja
1968 Yasunari Kawabata 1938.jpg Yasunari Kawabata Japani japani
1969 Samuel Beckett, Pic, 1.jpg Samuel Beckett Irlanti englanti
ranska

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1970 Aleksandr Solzhenitsyn 1974crop.jpg Aleksandr Solženitsyn Neuvostoliiton vuosina 1955–1980 käytössä ollut lippu. Neuvostoliitto venäjä
1971 Pablo Neruda.jpg Pablo Neruda Chilen lippu Chile espanja
1972 Bundesarchiv B 145 Bild-F062164-0004, Bonn, Heinrich Böll.jpg Heinrich Böll Saksan liittotasavallan lippu Saksan liittotasavalta saksa
1973 Patrick White 1973.jpg Patrick White Australian lippu Australia englanti
1974 Eyvind.JPG Eyvind Johnson Ruotsin lippu Ruotsi ruotsi
20120807084529!Martinson, Harry i VJ 1943.jpg Harry Martinson Ruotsin lippu Ruotsi ruotsi
1975 Eugenio Montale.jpg Eugenio Montale Italia italia
1976 SaulBellow.jpg Saul Bellow Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat englanti
1977 Vicentealeixandre.jpg Vicente Aleixandre Flag of Spain (1945–1977).svg Espanja espanja
1978 Isaac Bashevis Singer (upright).jpg Isaac Bashevis Singer Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat jiddiš
1979 Elytis, Odysseas (1911-1996).jpg Odysseas Elytis Kreikka kreikka

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1980 Czeslaw Milosz 3 ap.tif Czesław Miłosz Puolan lippu Puola/Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat puola
1981 Elias Canetti 2.jpg Elias Canetti Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia saksa
1982 Gabriel Garcia Marquez.jpg Gabriel García Márquez Kolumbia espanja
1983 William Golding 1983.jpg William Golding Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
1984 Jaroslav Seifert 1981 foto Hana Hamplová.jpg Jaroslav Seifert Tšekkoslovakian lippu Tšekkoslovakia tšekki
1985 Claude Simon 1967.jpg Claude Simon Ranskan lippu Ranska ranska
1986 Soyinka, Wole (1934).jpg Wole Soyinka Nigerian lippu Nigeria englanti
1987 Joseph Brodsky 1988.jpg Joseph Brodsky Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat venäjä
englanti
1988 Necip Mahfuz.jpg Naguib Mahfouz Egyptin lippu Egypti arabia
1989 Camilo José Cela 2.jpg Camilo José Cela Espanjan lippu Espanja espanja

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
1990 Octavio Paz - 1988 Malmö.jpg Octavio Paz Meksikon lippu Meksiko espanja
1991 Nadine Gordimer 01.JPG Nadine Gordimer Etelä-Afrikka englanti
1992 Derek Walcott.jpg Derek Walcott Saint Lucian lippu Saint Lucia englanti
1993 Toni Morrison 2008-2.jpg Toni Morrison Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat englanti
1994 Paris - Salon du livre 2012 - Kenzaburō Ōe - 003.jpg Kenzaburō Ōe Japani japani
1995 Seamus Heaney Photograph Edit.jpg Seamus Heaney Irlanti englanti
1996 Wisława Szymborska 2009.10.23 (1).jpg Wisława Szymborska Puolan lippu Puola puola
1997 Dario Fo-Cesena.jpg Dario Fo Italia italia
1998 Saramago, José (1922)-2.jpg José Saramago Portugalin lippu Portugali portugali
1999 Günter Grass auf dem Blauen Sofa.jpg Günter Grass Saksan lippu Saksa saksa

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
2000 Gao Xingjian.jpg Gao Xingjian Ranskan lippu Ranska kiina
2001 VS Naipaul 2016 Dhaka (cropped).jpg V. S. Naipaul Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
2002 Imre Kertész (1929-) Hungarian writer II. by Csaba Segesvári.JPG Imre Kertész Unkarin lippu Unkari unkari
2003 J.M. Coetzee.JPG John Maxwell Coetzee Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka englanti
2004 Elfriede jelinek 2004 small.jpg Elfriede Jelinek Itävalta saksa
2005 Pinterfoto cropped.jpg Harold Pinter Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
2006 Orhan Pamuk 2009 Shankbone.jpg Orhan Pamuk Turkin lippu Turkki turkki
2007 Doris lessing 20060312 (square).jpg Doris Lessing Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg J.-M. G. Le Clézio Ranskan lippu Ranska/Mauritiuksen lippu Mauritius ranska
2009 Müller, Herta.IMG 9379 cropped.JPG Herta Müller Saksan lippu Saksa saksa

2010-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi (nimet) Maa Kieli
2010 Vargas Losa Göteborg Book Fair 2011b.jpg Mario Vargas Llosa Perun lippu Peru/Espanjan lippu Espanja espanja
2011 Transtroemer.jpg Tomas Tranströmer Ruotsin lippu Ruotsi ruotsi
2012 MoYan Hamburg 2008.jpg Mo Yan Kiina kiina
2013 Alice Munro.jpg Alice Munro Kanada englanti
2014 Patrick Modiano 6 dec 2014 - 22.jpg Patrick Modiano Ranskan lippu Ranska ranska
2015 Swetlana Alexandrowna Alexijewitsch.jpg Svetlana Aleksijevitš Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä venäjä
2016 Bob Dylan - Azkena Rock Festival 2010 1.jpg Bob Dylan Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat englanti
2017 Kazuo Ishiguro by Kubik.JPG Kazuo Ishiguro Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia englanti
2018 ei jaettu (Ruotsin akatemian sisäisten riitojen takia)

Palkinnon saaneet kielittäin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuosien 1901 ja 2017 välillä saaneet 114 henkilöä ovat kirjoittaneet seuraavilla kielillä:

Kieli Lukumäärä
englanti 28
ranska 15
saksa 13
espanja 11
ruotsi 7
italia 6
venäjä 6
puola 4
tanska 3
norja 3
kiina 2
kreikka 2
japani 2
arabia 1
bengali 1
tšekki 1
suomi 1
heprea 1
unkari 1
islanti 1
oksitaani 1
portugali 1
serbokroaati 1
turkki 1
jiddiš 1

Rabindranath Tagore (Nobelin kirjallisuuspalkinto 1913) kirjoitti bengaliksi ja englanniksi, Samuel Beckett (Nobelin kirjallisuuspalkinto 1969) kirjoitti ranskaksi ja englanniksi ja Joseph Brodsky (Nobelin kirjallisuuspalkinto 1987) kirjoitti runoutta venäjäksi ja proosaa englanniksi. Nämä kolme Nobelin saanutta henkilöä on laskettu bengalin, ranskan ja venäjän alle, siinä järjestyksessä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]