Wikiprojekti:Kansainväliset suhteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Geneven Kansainpalatsin edessä oleva Allée des Nations ja sen varrella olevat Yhdistyneiden kansakuntien jäsenten liput.

Kansainvälisten suhteiden wikiprojekti on aihepiirin artikkelien yhtenäistämiseen ja muuhun aihepiirin artikkelien muokkaukseen tähtäävä projekti.

Kansainväliset suhteet kattaa eri valtioiden keskinäiset ja monenkeskiset suhteet, niin diplomaattiset, kulttuuri- kuin taloussuhteet ja muutkin. Keskeinen luokka wikiprojektin kannalta on Luokka:Kansainvälinen politiikka alaluokkineen. Luokassa Luokka:Kansainväliset järjestöt-luokassa taas ovat kansainväliset järjestöt. Lähin pääartikkeli aiheesta on tällä hetkellä kansainvälinen politiikka. Useassa muussa kieliversiossa on tarkemmin valtioiden suhteisiin politiikan sijaan viittaava artikkeli (en:International relations, fr:Relations internationales, de:Internationale Beziehungen).

Kansainvälisiin suhteisiin liittyviä artikkeleita Wikipediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkeliaiheita, joita tämän projektin yhteydessä voidaan käsitellä:

Osallistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkitse halutessasi itsesi osallistujaksi:

 1. – Kuohatti 14. huhtikuuta 2020 kello 16.51 (EEST)

Tehtävälista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Malline:Kahdenväliset suhteet valmistettava käyttökuntoon - -231. lokakuuta 2020 kello 10.57 (UTC)
 • valtioiden väliselle rajalle tehtävä oma tietolaatikkomalline - -331. lokakuuta 2020 kello 10.57 (UTC)
 • mikä tietolaatikkomalline sopii edustustoille (suurlähetystöt yms.)? - -431. lokakuuta 2020 kello 10.57 (UTC)
 • ystävyyskuntien ilmoittamiselle muotoiltava yhdenmukainen mallipohja - -531. lokakuuta 2020 kello 10.57 (UTC)
 • konsulaateille yhdenmukainen nimeämiskäytäntö ennen kuin artikkeleita tulee enemmän - -631. lokakuuta 2020 kello 10.57 (UTC)
 • mitä ystävyysseurojen tietolaatikoiden "tyyppi" ja "toimiala" -osioihin merkitään? - -731. lokakuuta 2020 kello 10.57 (UTC)
 • artikkelipohjat ulkoministeriölle ja -ministerille - -831. lokakuuta 2020 kello 10.57 (UTC)
 • huomiota kaipaavien artikkelien taulukon täydentäminen - -931. lokakuuta 2020 kello 10.57 (UTC)

Arvioidut artikkelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cscr-featured.svg Suositellut: –

Symbol support vote.svg Hyvät: Eidsvollin kansalliskokousSuomen itsenäistyminenTarton rauha (Viro)

Artículo bueno-blue.svg Lupaavat: Martti AhtisaariShlomo ArgovBosnian kriisiDragutin DimitrijevićPuolan uhkavaatimus Liettualle 1938Axel RappeAlfonso García RoblesSaksan uhkavaatimus Liettualle 1939Suomen ja Saksan sotilasyhteistyö 1940–1941

Huomiota kaipaavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkeleita, joissa on erikseen todettu ongelmia, jotka ovat kansainvälisten suhteiden kannalta keskeisestä aiheesta tai joiden näkyvyys on suuri. Keskeisiä kansainvälisiä järjestöjä on luetteloitu myös sivulla Wikipedia:Luettelo keskeisistä tietosanakirja-artikkeleista/Laajennettu/Yhteiskunta ja yhteiskuntatieteet#Järjestöt160.

Artikkeli Laatu
1–5
Lukukertoja
huippukuukautena
Lisähuomautuksia


Ahvenanmaan kysymys 2 &&&&&&&&&&&&0600.&&&&00600 Viitteetön, ongelmamalline. Suppea ja painottuu Japanin-delegaatioon, jonka merkitys viitteiden puutteessa jää epäselväksi. Aihetta pitäisi käsitellä laajemmin Ruotsin ja Suomen valtioiden välisenä diplomaattisena kiistana, jolla oli vaikutuksia maakunnan, Itämeren alueen ja Kansainliiton tulevaisuuteen.
diplomatia &&&&&&&&&&&&0700.&&&&00700
Euraasian talousunioni 3 &&&&&&&&&&&&0200.&&&&00200 Kaipaisi päivitystä. Talousyhteistyön käytännön merkitys ei tule ilmi.
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö 3 &&&&&&&&&&&&0500.&&&&00500 Järjestön toiminnan sisältöä ja haasteita tulisi käsitellä laajemmin. Lähteetön.
Euroopan unioni 3 &&&&&&&&&&017000.&&&&0017 000 Lähteettömyyksiä, vanhentuneita kohtia, paikoin ylimalkaisuutta ja luettelomaisuutta, jäsentelyä voisi miettiä, EU:n merkitys ei tule artikkelista kunnolla ilmi.
G7 2 &&&&&&&&&&&03400.&&&&003 400 Hyvin suppea, toimintaa ja merkitystä ei avata, lähteistys epämääräinen.
Globalisaatio 3 &&&&&&&&&&&03600.&&&&003 600 Enimmäkseen viitteetön, määritelmä suppea, kaksi ongelmamallinetta.
Hansaliitto 3 &&&&&&&&&&&02100.&&&&002 100 Kertoo perusasiat. Yksi lähdepyyntö, viitteistys muutenkin paikoin puutteellinen. Pitäisi kirjoittaa aihetta käsittelevien yleislähteiden pohjalta. Hansaliiton seurauksien ja vaikutuksien analyysi puuttuu.
Kansainvälinen valuuttarahasto 3 &&&&&&&&&&&01300.&&&&001 300 Lähdepyyntöjä, kerro kuka tekee -pyyntö. Järjestön rakenne ja organisaatio tulisi käsitellä. Kritiikin voisi käsitelää samassa toiminnan kanssa, josta tulisi esitellä laajemmin.
Kokonaisturvallisuus 1 &&&&&&&&&&&&0300.&&&&00300 Sekalainen, heikko lähteistys, luettelomainen, ei käsittele ja määrittele kunnolla itse aihetta, huonoa kieltä, neljä ongelmamallinetta.
Kolmen meren aloite 3 &&&&&&&&&&&&0300.&&&&00300 Keskeiset asiat summittaisesti lähteistettynä.
Maailman kauppajärjestö &&&&&&&&&&&&0900.&&&&00900
Nato 3 &&&&&&&&&&011700.&&&&0011 700 Perusasiat kunnossa. Viitteistys osittain puutteellinen, lähteiden osalta pitäisi nojata enemmän yleisesityksiin aiheesta. Päivitettävä, mm. huippukokousluettelo. Kokousluettelot voisi eriyttää omiin artikkeleihinsa? Asevoimien vahvuus -taulukko ei täysin tuo asiaa esiin. Vertailukohtien luvut ovat puutteellisia, kaikki luvut päättyvät vuoteen 2013 ja eri jäsenmaiden asevoimien vahvuudet ja niiden puolustuksiinsa käyttämät summat ei tule ilmi. Lisäksi itse Nato-organisaation rahoituksesta voisi todeta jotain.
Pohjoismaiden neuvosto 3 &&&&&&&&&&&&0600.&&&&00600 Luettelomainen, painottuu historiaan, suppea, pohjoismaisen yhteistyön sisältöä ja merkitystä nykyään ei oikein avata.
Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liike &&&&&&&&&&&&0500.&&&&00500
Siirtolaisuus 2 &&&&&&&&&&&01400.&&&&001 400 Perusasiat, mutta sekalaisesti ja kenties väärin painotettuna. Useita lähde- ja selvennyspyyntöjä.
Siirtomaavallan purkautuminen 3 &&&&&&&&&&&01000.&&&&001 000 Luettelomainen, ei yleislähdettä, {{Kesken}}.
Suomen ulkoministeriö 3 &&&&&&&&&&&01200.&&&&001 200 Luettelomainen. Selvennys- ja lähdepyyntö ja lähteettömyyksiä.
Suurvalta 2 &&&&&&&&&&&&0800.&&&&00800 Luettelomainen, itse asiaa ei avata kunnolla, heikko lähteistys, lueteltujen esimerkkien luetteloon noston perusteet eivät tule ilmi.
Vapaakauppa 3 &&&&&&&&&&&01500.&&&&001 500 Monipuolinen, mutta paikoin epämääräinen ja lähteetön artikkeli. Pitäisi kirjoittaa aiheen yleislähteiden perusteella. Käännösmalline, ainakin osittain käännös englanninkielisestä Wikipediasta.
Venäjän ja Suomen suhteet 1 &&&&&&&&&&&&0100.&&&&00100 Hyvin suppea, jopa harhaanjohtava, ei historiaa, ei tietoa nykytilasta, perusasiat puuttuvat.
Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliitto 2 &&&&&&&&&&&&&&00.010000000 Suppea, kaipaa päivitystä, valtioliiton käytännön merkitys jää auki, historia ja tausta käsittelemättä.
Yhdistyneet kansakunnat 3 &&&&&&&&&&010300.&&&&0010 300 Perusasiat löytyvät. Yksi lähdepyyntö, mutta viitteistys on muuallakin paikoin puutteellinen. Enimmäkseen kaipaa lihaa luiden ympärille, etenkin järjestön päämäärää, toimintaa ja tulevaisuutta koskien. Myös arviota järjestön merkityksestä suhteessa muihin järjestöihin, liittoihin ja foorumeihin.
Yhdysvaltain ulkopolitiikka 3 &&&&&&&&&&&&0400.&&&&00400 Hajanainen, pitkälti yksittäisten asioiden luettelointia. Aiheesta esitetyt näkemykset ja debatti käsitellään varsin suppeasti.

Puuttuvia artikkeleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkoministeriöt: Viron ulkoministeriöLatvian ulkoministeriöLiettuan ulkoministeriöRuotsin ulkoministeriöNorjan ulkoministeriöTanskan ulkoministeriöRanskan ulkoministeriöBritannian ulkoministeriöEspanjan ulkoministeriöItalian ulkoministeriöKiinan ulkoministeriöIntian ulkoministeriöTurkin ulkoministeriöEtelä-Afrikan ulkoministeriö

Ulkoministerin toimet: Viron ulkoministeriLatvian ulkoministeriLiettuan ulkoministeriRuotsin ulkoministeriNorjan ulkoministeriTanskan ulkoministeriRanskan ulkoministeriEspanjan ulkoministeriItalian ulkoministeriKiinan ulkoministeriIntian ulkoministeriTurkin ulkoministeriEtelä-Afrikan ulkoministeri

Suomen ulkoasiainhallinto: Kansainvälisten asioiden foorumiSuomen ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastoSuomen ulkoministeriön kehityspoliittinen osastoSuomen ulkoministeriön Eurooppa-osastoSuomen ulkoministeriön ItäosastoSuomen ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osastoSuomen ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osastoSuomen ulkoministeriön protokollapalvelut

Valtioiden väliset suhteet: Venäjän ja Viron suhteetLatvian ja Venäjän suhteetLiettuan ja Venäjän suhteetPuolan ja Venäjän suhteetRuotsin ja Suomen suhteetSaksan ja Venäjän suhteetRanskan ja Saksan suhteetBritannian ja Ranskan suhteetBritannian ja Saksan suhteetBritannian ja Venäjän suhteetRanskan ja Venäjän suhteetEspanjan ja Ranskan suhteetEspanjan ja Italian suhteetKiinan ja Venäjän suhteetKiinan ja Yhdysvaltojen suhteetVenäjän ja Yhdysvaltojen suhteetBritannian ja Yhdysvaltojen suhteetTurkin ja Venäjän suhteetSaksan ja Turkin suhteetIranin ja Israelin suhteetIntian ja Kiinan suhteetIsraelin ja Yhdysvaltojen suhteet

Kansainväliset järjestöt: Australia Group en:Australia Group australiagroup.netCommunity of Democracies en:Community of Democracies community-democracies.orgNaton Euroatlanttinen kumppanuusneuvostoExtractive Industries Transparency InitiativeG9IADBInternational Mobile Satellite OrganizationInternational Telecommunications Satellite OrganizationMultilateral Investment Guarantee AgencyMINUSMANational Support GroupPacific AlliancePartnership for PeaceUNMOGIPMaailman tullijärjestöZangger CommitteeInternational Whaling Commission en:International Whaling CommissionKansainvälinen rautatiejärjestö en:International Union of RailwaysInternational Religious Freedom Alliance perustusjulistus Christianity Today Washington TimesArktisen alueen parlamentaarikkokonferenssi arcticparl.orgASEP aseminfoboard.orgMaailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston parlamentaarinen verkosto en:The Parliamentary Network on the World Bank & International Monetary Fund parlnet.orgVälimeren unionin parlamentaarinen yleiskokous en:Euro-Mediterranean Parliamentary Assembly paufm.org

Ystävyysseurat: Suomi-Kiina-seura (gradu, OKM, seura) – Suomi-Saksa Yhdistysten LiittoSuomalais-Brittiläisten yhdistysten keskusjärjestöSuomi-Ranska yhdistysten liittoYstävyysseurojen liittoEduskunnan ystävyysryhmät (eduskunta.fi)

Artikkelitoiveita: Energiasupervalta en:Energy superpowerPohjoismainen identiteetti Virossa en:Nordic identity in EstoniaVasallisuhde en:SuzeraintyKiinan yhdistyminen en:Chinese unificationKorean jälleenyhdistyminenYhdistynyt IrlantiBrittiläis-irlantilainen neuvosto en:British–Irish CouncilKivimäen vakoiluskandaali professori Kivimäen vakoilujuttu Tanskassa – Taiwanin poliittinen status en:Political status of TaiwanYlikansallinen liitto en:Supranational unionLiechtensteinin ja Euroopan unionin suhteetMonacon ja Euroopan unionin suhteetNorjan ja Euroopan unionin suhteetPyhän istuimen ja Euroopan unionin suhteetSan Marinon ja Euroopan unionin suhteetSuomen eroaminen Euroopan unionistaSveitsin ja Euroopan unionin suhteetUkrainan ja Euroopan unionin suhteetVenäjän ja Euroopan unionin suhteetAfrikan ihmisoikeustuomioistuinAfrikan komissioAfrikkalainen tuomioistuinAgremangiAvoimien ovien politiikka en:Open Door PolicyBilateralismi en:BilateralismDiplomaattinen lähetystöInfokratia, Kalevi Sorsan julistus koskien mediaa – Koreoiden huippukokous 2018Koreoiden ja Yhdysvaltain huippukokous 2019Libanonin erikoistuomioistuin en:Special Tribunal for LebanonLuettelo Suomen presidenttien valtiovierailuistaLuettelo valtioiden johdon vierailuista SuomeenLuettelo Venäjän ja Yhdysvaltain välisistä huippukokouksista en:List of Russia–United States summitsNaton ja Venäjän suhteet en:Russia–NATO relationsOstpolitik Länsi-Saksan liittokansleri Willy Brandtin idänpolitiikan nimi 1970-luvulla – Paholaisen valtakunta -puhe en:Evil Empire speechParadiplomatia en:ParadiplomacyPing pong -diplomatiaPohjois-Korean ja Yhdysvaltain huippukokous 2018Richard Nixonin vuoden 1972 Kiinan vierailuTykkivenediplomatia en:Gunboat diplomacyVallan tasapaino (kansainväliset suhteet) en:Balance of power (international relations)Wienin tieliikennekokous en:Vienna Convention on Road TrafficViholliseni vihollinen on ystäväni en:The enemy of my enemy is my friendYdinsulkusopimus (uuteen artikkeliin) – Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusvaltuutettu en:United Nations High Commissioner for Human RightsYK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 242 (alkuperäinen teksti löytyy täältä: [1])

Artikkelipohjia ja muotoiluohjeita yhdenmukaisuuden saavuttamiseksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtioiden väliset suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokka:Valtioiden väliset suhteet

Kahden eri valtion välisiä suhteita käsitteleviä artikkeleita voi yhdistellä monella eri tavalla. Jokainen yhdistelmä ei välttämättä ole käytännössä mielekäs ja mahdollinen artikkelin aihe. Moni yhdistelmä on kuitenkin maailmanpoliittisesti tai alueellisesti mielenkiintoinen tai merkittävä. Malline:Kahdenväliset suhteet on kesken ja se pitäisi muokata käyttövalmiiksi, jotta artikkeleita voidaan yhdenmukaistaa. Artikkelin alkuun laitettavat karttakuvat käsiteltävänä olevista kahdesta maasta löytyvät Wikimedia Commonssin luokasta commons:Category:Bilateral maps.

Käsiteltävien kahden valtion nimet tulisi artikkelien otsikoissa olla johdonmukaisuuden vuoksi aakkosjärjestyksessä.

Asioita, joita valtioiden välisiä suhteita käsittelevässä artikkelissa voi olla:

 • ovatko maat tunnustaneet toisensa, milloin
 • ovatko ne solmineet diplomaattiset suhteet, milloin
 • onko suhteet katkaistu, onko ne solmittu uudelleen, miksi ja milloin
 • ovatko maat olleet sodassa keskenään
 • millaista maiden välinen tuonti ja vienti on laadultaan ja määrältään
 • missä yhteisissä kansainvälisissä järjestöissä tai liitoissa maat ovat, onko niiden välillä nyt tai aiemmin ollut muu liitto
 • onko mailla jaettua rajaa
 • onko maiden välillä ollut diplomaattisia konflikteja, onko niiden välillä ollut kauppakiistoja tai pakotteita
 • onko mailla edustustot toistensa luona, minkä tason, kuinka monta, milloin perustettu, missä toimii
 • maiden väliset valtiovierailut ja muut vastaavat vierailut
 • kuinka paljon toisen maan kansalaisia asuu toisessa maassa tai matkustaa yleensä siellä, maiden välisen siirtolaisuuden, liikenteen, oleskelulupien ja viisumien määrä ja laatu
 • mitä sopimuksia maat ovat keskenään solmineet
 • kulttuuri-, tiede ja opiskelijavaihto, kansalaistason yhteistyö maiden välillä
 • maiden välinen vakoilu tai tiedustelu, maiden välisten suhteiden hoitoon liittyvien asioiden tietovuodot (en:Contents of the United States diplomatic cables leak)

Valtioiden välinen raja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokka:Rajat maittain

Artikkeleita:

Ilmoita maiden nimet otsikoissa aakkosjärjestyksessä johdonmukaisuuden vuoksi.

Ruotsin ja Suomen raja oli vuonna 2013 ehdolla lupaavaksi artikkeliksi, mutta sitä ei valittu. Ongelmaksi nostettiin, että on vaikea sanoa, mitkä ovat perustiedot rajasta. Rajalinjan kulun ja liikenteen lisäksi artikkeliin kaivattiin tietoa historiasta, rajavalvonnan historiasta ja luvattomista rajanylityksista ja rajat ylittävistä taloushankkeista (kaksoiskaupunkihanke yms.). Aihepiirille ei myöskään ole tietolaatikkomallinetta (en:Template:Infobox border). Artikkelille ei myös ollut selkeää päälähdettä tai -lähteitä.

Diplomaattinen edustusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelien nimeäminen

Suurlähetystön nimen suhteen noudatetaan pääsääntöisesti seuraavaa rakennetta, jos suurlähetystölle tai sen rakennukselle ei ole vakiintunut muuta nimeä:

 • (maa jonka suurlähetystö on kyseessä, omistusmuodossa) (kaupunki jossa suurlähetystö sijaitsee, omistusmuodossa)-suurlähetystö

Eli esimerkiksi:

Muiden edustustojen nimet ovat tällä hetkellä muodossa:

Tarvetta yhdenmukaistaa? Suomen Göteborgin-kunniapääkonsulaatti? Toisaalta Nato ym. organisaatiot, kun eivät ole paikannimiä, eivät sujuvasti taida taipua samaan muottiin. Ainakin erityisedustustojen suhteen kannattanee pitää tuo muotoilu. Se on myös edustuston virallinen nimi. Göteborgin-konsulaatin nimi ministeriön verkkosivuilla on "Suomen kunniapääkonsulaatti, Göteborg" (vrt. Suomen suurlähetystö, Tukholma).

Tietolaatikko

Diplomatian kannalta edustusto on laitos, joka ei ole sidottu tiettyyn rakennukseen. Moni edustusto on myös historiansa aikana toiminut eri rakennuksissa. Lukijalle suurlähetystö on kuitenkin myös läheystön nykyinen rakennus, jota artikkeli myös käsittelee. {{Rakennus}} lienee tietolaatikkomallineista sopivin. Myös {{Hallituksen virasto}} voisi käyttää, mutta sitä pitäisi muokata ainakin niin että pääjohtajan/ylijohtajan tilalle saisi myös suurlähettilään/konsulin/muun edustajan. Monessa Wikipediassa on oma malline (en:Template:Infobox diplomatic mission), jollainen pitäisi ehkä luoda myös suomenkieliseen Wikipediaan edustustoartikkelien yhdenmukaistamiseksi. Asiasta on esitetty mallineen luontipyyntö toukokuussa 2019: Wikiprojekti:Mallineet/Mallineiden luontipyynnöt#Diplomaattinen edustusto.

Suurlähettiläsluettelot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurlähetystöartikkeleissa on luetteloitu suurlähettiläitä. Aihe liittyy myös maiden välisiä suhteita koskevaan artikkeliin. Jos luettelo on pidempi, kannattanee tehdä erillinen luettelo, johon voi viitata useasta artikkelista.

Luettelot diplomaattisista tehtävistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edustustoista saa tehtyä erilaisia luetteloita. On mahdollista koostaa luettelo yhden maan eri puolilla maailmaa pitämistä edustustoista:

Nämä luettelot on tavattu ryhmitellä maanosittain. Luettelot tulisi kuitenkin saada järjestettäviin taulukoihin, niin, että samasta luettelosta voidaan etsiä suurlähetystöt/konsulaatit/jne, aakkostaa asemamaan nimen perusteella ja muuta mahdollista.

On myös mahdollista koota yhdessä maassa olevat muiden maiden edustustot yhteen luetteloon:

Nämä luettelot on järjestetty edustuston tyypin perusteella. Myös nämä tulisi muuttaa järjestettäviksi taulukoiksi.

Luettelot valtiovierailuista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luetteloiden tyypit:

Tietyn henkilön tekemät vierailut:

Tietyn maan valtionpäämiesten, ulkoministerien tai muiden vierailut:

Vierailut tiettyyn maahan:

Valtionpäämiesten vierailuluetteloista voi tulla huomattavan pitkiä, jolloin ne pitää jakaa useaan luetteloon. Tämä vastaavasti heikentää tiedonhakua. Tavoitteena tulisi olla selkeä ja mielekäs jako ja luettelot, jotka voidaan taulukoida ja järjestää eri kriteereillä.

Kansainväliset järjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietolaatikkona voi käyttää Malline:Järjestö. Se on tällä hetkellä käytössä jopa artikkelissa Euroopan unioni. Aiemmin käytettyä Malline:Valtion tiedot tulisi käyttää muihin kuin valtioihin hyvin harkiten. Järjestöt eivät ole valtioita ja niiden osalta eri tiedot ovat relevantteja.

Valtion kansainvälisten jäsenyyksien ilmoittamisesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelista Kazakstan, otsikon Politiikka alta:

Kazakstan on Yhdistyneiden kansakuntien, Euraasian talousunionin, Kollektiivisen turvallisuusjärjestön, Maailman kauppajärjestön, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön, Itsenäisten valtioiden yhteisön, Shanghain yhteistyöjärjestön, Islamilaisen yhteistyöjärjestön ja Turkkilaisten maiden neuvoston jäsen.[1][2][3][4][5][6][7][8][9]

Artikkelista Unkari, otsikon Politiikka alta:

Unkarin ulkopolitiikan tärkeimmät suunnat ovat EU ja Nato. Se on ollut Naton jäsen vuodesta 1999 ja EU:n jäsen vuodesta 2004.[10] Unkarin itäraja on osa EU:n ulkorajaa, ja Unkari soveltaa tiukasti Schengen-alueen sääntöjä. Sillä on kiistaa Slovakian kanssa, sillä maa ei ole tehnyt omaa osaansa yhteisestä Tonavan patohankkeesta.[11]
Unkari on Yhdistyneiden kansakuntien, Maailman kauppajärjestön, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD), Euroopan neuvoston, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön, Kolmen meren aloitteen, Tonava-komission ja Visegrád-ryhmän jäsen.[12][13][14][15][16][17] Lisäksi Unkari on Turkkilaisten maiden neuvoston tarkkailijajäsen.[18][19][20][21]

Artikkelista Turkki, otsikon Politiikka, osion Ulkosuhteet alta:

Turkki on Yhdistyneiden kansakuntien, Naton, Maailman kauppajärjestön, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD), Euroopan neuvoston, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön, G20:n, D-8:n, Islamilaisen yhteistyöjärjestön, Mustanmeren talousjärjestön ja Turkkilaisten maiden neuvoston jäsen.[22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32]

Ystävyyskuntien ilmoittamisesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia:Artikkelimalli/Suomen kunta suosittelee ystävyyskuntien ilmoittamista artikkelin Hallinto-otsikon alla. Ystävyyskunnat ovat useimmiten triviaa, eivät kunta-artikkelin olennaisinta sisältöä. Niitä ei tarvitse siksi erityisesti korostaa tai tuoda esiin esimerkiksi omalla osiolla tai lippujen tai muilla kuvilla tuomaan huomiota, joskin tämä on Wikipediassa ollut aikoinaan tapana. Yhdenmukainen ilmoitustapa ysävyyskunnille hakee vielä muotoaan.

Jotkut ystävyyskuntayhteistyöt ovat passiivisia eikä niistä ole kummemmin kerrottavaa. Ystävyyskuntasuhdetta ei yleensä irtisanota vaikka suhde jäisikin passiiviseksi, joten ilman eri ilmoitusta se on voimassa. Käytännön yhteistyöstä kyseessä olevien ystävyyskuntien välillä tai siitä, miksi juuri kyseiset kunnat ovat valikoituneet artikkelin aiheena olevan kunnan ystävyyskunniksi kannattaa kertoa, mikäli niille vain löytyy lähteistä tietoa.

Mäntsälä, Politiikka:

Varan kunta eteläisessä Ruotsissa on Mäntsälän ystävyyskunta. Varalaisen kattotiili- ja pihakiviyhtiö Bendersin Suomen-konttori on Mäntsälässä. Lisäksi Mäntsälällä on ystävyyskuntasopimusta muistuttava yhteistyösopimus virolaisen Lahemaan kansallispuiston kanssa. Lahemaalla ja Mäntsälässä on kummassakin kartanomatkailua.

Helsinki, Ystävyyskaupungit ja kansainväliset yhteydet:

Helsinki ja Peking ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 2006 lähtien. Helsingillä on myös yhteydet muiden EU-maiden ja Pohjoismaiden pääkaupunkeihin ja Itämeren alueen yhteistyökaupunkeihin. Näiden lisäksi Helsingillä on erityistä yhteistyötä Moskovan kanssa.

Lahti:

Ystävyyskaupungit

Lahden kaupungin ystävyyskaupungit.
Västeråsin ystävyyskaupunkius perustuu siihen, että Västeråsista annettiin talvisodan jälkeen apua Lahdelle. Sodan jälkeen solmitut ystävyyskaupunkisopimukset taas perustuvat yleiseen puolueettomuuspolitiikkaan, jossa valtuuskuntien vaihto ja tutustuminen edellyttivät sopimuspohjaa. Viimeisimmät yhteistyösopimukset taas kuvastavat niin EU-hankkeiden kuin myös Aasiaan suuntautuvan elinkeinopolitiikankin tarpeita.

Ystävyysseura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskeiset suomalaiset ystävyysseurat löytyvät artikkelista ystävyysseura. Niiden merkittävyydestä ei ole äänestetty, mutta ainakin OKM-tukia saavat järjestöt ministeriö on määritellyt niin, että niiden "toiminta on vakiintunutta sekä yhteiskunnallisesti ja kulttuuripoliittisesti vaikuttavaa". Peruslähteitä artikkeleille ovat OKM:n tukitiedot ja yhdistysten omat verkkosivut. Tietolaatikkona on Malline:Järjestö. "Tyyppi" ja "toimiala" parametrien täyttö tulisi systematisoida. Useassa lukee kohdan "tyyppi" kohdalla ystävyysseura. Ystävyysseura-artikkelit tulee aakkostaa niin ettei S-kohta täyty Suomi-X-seura -tyylisten yhdistysten nimistä, esim. Suomi-Unkari Seura aakkostetaan "Unkari Seuran" mukaan. Ystävyysseuran artikkelin voi luokitella myös maiden välisiä suhteita koskevaan luokkaan: Suomi–Venäjä-Seura löytyy luokasta Luokka:Suomen ja Venäjän väliset suhteet.

Suomi-Unkari Seura:


Suomi-Unkari Seura
Suomi-Unkari Seuran logo.png
Perustettu 10. lokakuuta 1950 (70 vuotta sitten)
Tyyppi ystävyysseura
Päämaja Kaisaniemenkatu 10, Helsinki
Jäsenet 3 000
Puheenjohtaja Irmeli Kniivilä
Jäsenlehti Suomi-Unkari
Aiheesta muualla
suomiunkari.fi
Suomi-Unkari Seura on suomalainen ystävyysseura, joka tekee Unkaria tunnetuksi Suomessa ja kehittää suomalaisten ja unkarilaisten keskinäistä vuorovaikutusta. Seura järjestää muun muassa kielikursseja ja muita kursseja, ylläpitää unkarilaisen kulinarismin ja viinien harrastusta Suomessa, järjestää matkoja, myyjäisiä sekä koululais- ja opiskelijavaihtoa.[33]
Suomi-Unkari Seuralla on noin 3 000 jäsentä ja noin 40 paikallisyhdistystä. Seuran lehti on nimeltään Suomi-Unkari. Vuonna 2019 seuran puheenjohtaja on Irmeli Kniivilä.[33] Seuran toimisto on Helsingissä Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen tilojen yhteydessä osoitteessa Kaisaniemenkatu 10.[34]
Suomi-Unkari Seura on perustettu Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta 1950. Seura on vuodesta 1984 ollut neljän vuoden välein järjestettävän valtakunnallisen ”Koulujen Unkari-viikot” -tapahtuman pääjärjestäjä.[33]

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää valtakunnallisten ystävyysseurojen toimintaan yleisavustuksia eli vuotuiseen toimintaan tarkoitettuja toiminta-avustuksia. Ehtona on, että toiminta on vakiintunutta sekä yhteiskunnallisesti ja kulttuuripoliittisesti vaikuttavaa. Eduskunta päättää vuosittain, minkä enimmäissumman ministeriö käyttää avustuksiin. Vuosina 2012–2020 ministeriö on myöntänyt Suomi-Unkari Seuralle yleisavustuksia valtakunnalliseen ystävyysseuratoimintaan seuraavasti:[35]
Avustus 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
OKM:n ystävyysseurojen yleisavustus &&&&&&&&&0111000.&&&&00111 000 € &&&&&&&&&0107000.&&&&00107 000 € &&&&&&&&&0110000.&&&&00110 000 € &&&&&&&&&0110000.&&&&00110 000 € &&&&&&&&&0110000.&&&&00110 000 € &&&&&&&&&0110000.&&&&00110 000 € &&&&&&&&&0114000.&&&&00114 000 € &&&&&&&&&0143000.&&&&00143 000 € &&&&&&&&&0143000.&&&&00143 000 €

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

{{Viitteet|viitteet=

<ref name=okm>{{Verkkoviite | Osoite = https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/asset_publisher/kansainvalinen-yhteistyo-ja-kulttuurien-valinen-vuoropuhelu | Nimeke = Yleisavustukset valtakunnallisten ystävyysseurojen toimintaan | Julkaisija = Opetus- ja kulttuuriministeriö | Viitattu = 2.4.2020}}</ref>

<ref name=yhdistys>{{Verkkoviite | Osoite = https://suomiunkari.fi/yhdistys/ | Nimeke = Yhdistys | Julkaisija = Suomi-Unkari Seura | Viitattu = 10.4.2020}}</ref>

<ref name=yhteystiedot>{{Verkkoviite | Osoite = https://suomiunkari.fi/yhdistys/ota-yhteytta/ | Nimeke = Ota yhteyttä | Julkaisija = Suomi-Unkari Seura | Viitattu = 10.4.2020}}</ref>

}}

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[[Luokka:Suomalaiset ystävyysseurat|Unkari Seura]]
[[Luokka:Suomalais-ugrilaiset sukukansajärjestöt]]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Member States Yhdistyneet kansakunnat. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 2. The Eurasian Economic Union Euraasian talousunioni. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 3. Collective Security Council Kollektiivinen turvallisuusjärjestö. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 4. Members and Observers 29.7.2016. Maailman kauppajärjestö. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 5. Participating States Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 6. Государства – участники СНГ Itsenäisten valtioiden yhteisö. Viitattu 11.2.2020. (venäjäksi)
 7. Member states of the Shanghai Cooperation Organisation 6.6.2018. Shanghain yhteistyöjärjestö. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 8. Member States Islamilainen yhteistyöjärjestö. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 9. Türk Keneşi Turkkilaisten maiden neuvosto. Viitattu 10.2.2020. (englanniksi)
 10. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka finland.hu. Viitattu 25.11.2012.
 11. The World Factbook.
 12. Member States Yhdistyneet kansakunnat. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 13. Members and Observers 29.7.2016. Maailman kauppajärjestö. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 14. Where: Global reach OECD. Viitattu 12.2.2020. (englanniksi)
 15. 47 Member States Euroopan neuvosto. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 16. Participating States Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 17. Member States Mustanmeren talousjärjestö. Viitattu 13.2.2020. (englanniksi)
 18. Türk Keneşi Turkkilaisten maiden neuvosto. Viitattu 10.2.2020. (englanniksi)
 19. About Kolmen meren aloite. Viitattu 13.2.2020. (englanniksi)
 20. Danube Commission Tonava-komissio. Viitattu 13.2.2020. (englanniksi)
 21. About the Visegrad Group Visegrád-ryhmä. Viitattu 13.2.2020. (englanniksi)
 22. Member States Yhdistyneet kansakunnat. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 23. NATO Member Countries 4.1.2018. Nato. Viitattu 12.2.2020. (englanniksi)
 24. Members and Observers 29.7.2016. Maailman kauppajärjestö. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 25. Where: Global reach OECD. Viitattu 12.2.2020. (englanniksi)
 26. 47 Member States Euroopan neuvosto. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 27. Participating States Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 28. G20 Participants G20. Viitattu 13.2.2020. (englanniksi)
 29. Brief History of D-8 D-8. Viitattu 13.2.2020. (englanniksi)
 30. Member States Islamilainen yhteistyöjärjestö. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
 31. Member States Mustanmeren talousjärjestö. Viitattu 13.2.2020. (englanniksi)
 32. Türk Keneşi Turkkilaisten maiden neuvosto. Viitattu 10.2.2020. (englanniksi)
 33. a b c Yhdistys Suomi-Unkari Seura. Viitattu 10.4.2020.
 34. Ota yhteyttä Suomi-Unkari Seura. Viitattu 10.4.2020.
 35. Yleisavustukset valtakunnallisten ystävyysseurojen toimintaan Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viitattu 2.4.2020.