Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ovat eri puolilla maailmaa toimivia itsenäisiä organisaatioita, jotka edistävät suomalaisen taiteen, kulttuurin ja tieteen kansainvälistä liikkuvuutta, näkyvyyttä ja yhteistyötä. Instituutit ovat asiantuntijaorganisaatioita, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään.
Verkoston muodostavia instituutteja on seitsemäntoista. Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus toimii Suomessa, muut instituutit ulkomailla. Kunkin instituutin taustalla on toimintaa ylläpitävä säätiö, rahasto tai yhdistys. Instituuttien perusrahoitus tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Kulttuuri- ja tiedeinstituuttien yhteistyöelimenä on syksyllä 2005 perustettu Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry (SKTI), joka toimii Helsingissä. Yhdistys avustaa instituutteja kotimaan viestinnässä, edunvalvonnassa ja hallintopalveluissa. Myös instituuttiyhdistyksen perusrahoitus tulee OKM:ltä.
Instituuttien toimiala on laaja ja monipuolinen. Ne luovat ja ylläpitävät kansainvälisiä yhteistyöverkostoja taiteen ja tieteen osaajien käyttöön, minkä lisäksi ne tuottavat tapahtumia, näyttelyitä, seminaareja ja muuta ohjelmaa. Instituutit myös ylläpitävät ammattilaisten liikkuvuus- ja residenssiohjelmia. Osa instituuteista on keskittynyt tekemään tieteellistä tutkimusta, joidenkin kohdalla se on kulttuurityön rinnalla osa tehtävänkuvaa. Instituutit tukevat suomalaisten taiteen ja tieteen ammattilaisten kansainvälistä toimintaa ja jakavat kohdemaissaan tietoa suomalaisesta kulttuurista, tieteestä ja yhteiskunnasta.
Vuonna 2018 Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit järjestivät kaikkiaan noin 1 400 tapahtumaa, jotka tavoittivat yli 900 000 henkilöä. Instituuteilla oli toimintaa kaikkiaan 43 maassa. Yhteistyökumppaneita oli noin 700 ympäri maailmaa. [1]
Instituutit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Hanasaaren kulttuurikeskus Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
- Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti
- Suomen Ateenan-instituutti
- Suomen Benelux-instituutti
- Suomen Budapestin-instituutti, Finnagora
- Suomen Japanin-instituutti
- Suomen Lontoon instituutti
- Suomen Lähi-idän instituutti
- Suomen Madridin-instituutti
- Suomen New Yorkin -kulttuuri-instituutti
- Suomen Pietarin-instituutti
- Suomen Ranskan-instituutti
- Suomen Rooman-instituutti
- Suomen Saksan-instituutti
- Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti
- Suomen Tukholman-instituutti
- Suomen Viron-instituutti
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry. Viitattu 21.5.2019.