Shanghain yhteistyöjärjestö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shanghain yhteistyöjärjestö
Perustettu 15. kesäkuuta 2001
Päämaja Peking, Kiina
Jäsenet  Intia
 Kazakstan
 Kiina
 Kirgisia
 Pakistan
 Tadžikistan
 Uzbekistan
 Venäjä
Viralliset kielet kiina, venäjä
SCO-kartta
Tummansininen: täysjäsenet. Vaaleansininen: nousevat jäsenet.
Shanghain yhteistyöjärjestöä edeltäneen Shanghain viisikon tapaaminen 5. heinäkuuta 2000.

Shanghain yhteistyöjärjestö (ven. Шанхайская организация сотрудничества, Šanhaiskaja organizatsija sotrudnitšestva, kiin. 上海合作组织, pinyin: Shànghǎi hézuò zǔzhī) on 14. kesäkuuta 2001 perustettu kansainvälinen järjestö, johon kuuluvat Kazakstan, Kirgisia, Venäjä, Kiinan kansantasavalta, Tadžikistan ja Uzbekistan. Järjestön pääasialliset tavoitteet ovat terrorismin, separatismin ja ekstremismin vastustaminen.

Järjestön juuret ovat vuonna 1996 muodostetussa Shanghai 5 -ryhmässä, joka muodostettiin Kazakstanin, Kiinan, Kirgisian, Venäjän ja Tadžikistanin kesken Shanghaissa 1996 sopimuksella syventää sotilasluottamusta raja-alueilla. Shanghai 5 -ryhmä tapasi Almatyssa 1998, Biškekissä 1999 ja Dušanbessa 2000.

Vuonna 2001 vuosikokous järjestettiin Shanghaissa, jossa Uzbekistan hyväksyttiin jäseneksi. 15. kesäkuuta 2001 allekirjoitettiin sopimus Shanghain yhteistyöjärjestöstä sen toiminnan tiivistämiseksi. Heinäkuussa Kiina ja Venäjä allekirjoittivat lisäksi kaksikymmenvuotisen sopimuksen hyvästä naapuruudesta ja ystävällisestä yhteistyöstä (ven. Договор о Добрососедстве Дружбе и Сотрудничестве Между Российской Федерацией и Китайской Народной Республикой, kiin. 中俄睦邻友好合作条约).

Shanghain yhteistyöjärjestöllä on kaksi pysyvää elintä: sihteeristö Pekingissä ja alueellinen terrorismin vastainen Taškentissa. Pääsihteeri on Zhang Deguang. Järjestön työkielet ovat kiina ja venäjä.

Kiinan päämies Wen Jiabao on ehdottanut pitkän kantaman tavoitteeksi perustaa vapaakauppa-alue. Lokakuun 2005 Moskovan kokouksessa energia-ala asetettiin korkealle prioriteetille yhteisten vesivarojen käytön lisäksi.

Kulttuurin alalta järjestö ensimmäinen yhteinen taidefestivaali ja näyttely järjestettiin Astanassa kesän 2005 kokouksessa. Toinen järjestetään kesäkuussa 2006 Shanghaissa. Kazakstan on myös ehdottanut kansantanssifestivaalin järjestämistä Astanassa 2008.

Muista maista Mongolia sai tarkkailijajäsenen aseman 2004 sekä Pakistan, Intia ja Iran 2005 Astanan kokouksessa. Valko-Venäjä anoi myös tarkkailijajäsenen asemaa, mutta Venäjän puolustusministeri Sergei Ivanov on lausunut sen olevan täysin eurooppalainen maa. Maaliskuussa 2008 Iran ilmoitti hakevansa järjestön täysjäsenyyttä.

Syksyllä 2022 Iran allekirjoitti muistion liittymisestä järjestön jäseneksi.[1][2]

Egypti ja Saudi-Arabia liittyivät syksyllä 2021 vuoropuhelukumppaneiksi. Ennestään tässä asemassa olivat Armenia, Azerbaidžan, Kambodža, Nepal, Sri Lanka ja Turkki. Afganistan, Mongolia ja Valko-Venäjä ovat tarkkailijajäseniä ja Turkmenistan virallinen vieras.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fels, Enrico: Assessing Eurasia's Powerhouse. An Inquiry into the Nature of the Shanghai Cooperation Organisation. Bochum: Winkler Verlag, 2009. ISBN 978-3-89911-107-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]