Lahemaan kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lahemaan kansallispuisto
EE-Lahemaa-Bagno Viru.jpg
Sijainti kartalla
Sijainti kartalla
Sijainti Länsi-Virumaalla Virossa[1]
Koordinaatit 59°34′16″N, 025°48′01″E
Pinta-ala 725 km²[1]
Perustettu 1971[1]

Lahemaan kansallispuisto Lahemaan kansallispuisto (viroksi Lahemaa rahvuspark) sijaitsee Suomenlahden rannalla Harjumaalla ja Länsi-Virumaalla; se ulottuu Kadrinan, Kuusalun, Loksan ja Vihulan kuntien alueelle Pohjois-Virossa.

Kansallispuisto on Viron ja koko entisen Neuvostoliiton alueen vanhin, perustettu 1971.[1] Puiston nimi periytyy professori Johannes Gabriel Granöltä, joka vuonna 1922 luokitti Viron maastoalueet.[2] Nimi viittasi tuolloin vain Suomenlahden rannikkokaistan lahtiin, joista neljä suurinta ovat Kolgan-, Haran-, Erun- ja Käsmunlahti.

Pinta-alaa alueella on 72 500 hehtaaria, josta merialuetta kolmannes. Kansallispuiston opastus- ja vierailukeskus sijaitsee Kadrinan kunnan Viitnan kylässä.

Lahemaan kansallispuistossa on arvokkaita merialueita, suuria lahtia, perinteisiä rantakyliä (kuten Altja), kartanoita, pitkiä niemimaita, erilaisia suo- ja metsäalueita, jokilaaksoja – kahdeksan jokea, ja koskematonta erämaata.

Kansallispuistossa on havaittu 24 kala-, 50 nisäkäs- ja 222 lintu-, ja yli 800 kasvilajia. Aarnialueille voi mennä vain oppaan kanssa.

Palmsen kartano on yksi alueen entisistä suurtiloista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Lahemaa National Park Estonica. Viitattu 2.2.2009. (englanniksi)
  2. Ajakiri Loodus, Eesti maastikulised üksused, 1922

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]