Lahemaan kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lahemaan kansallispuisto

Viru raban suoaluetta.

Sijainti
Pinta-ala
725 km²[1]
Hallinto
Perustettu
Luokitus
Kartta

Lahemaan kansallispuisto (vir. Lahemaa rahvuspark) sijaitsee Suomenlahden rannalla Harjumaalla ja Länsi-Virumaalla; se ulottuu Kadrinan, Kuusalun, Loksan ja Haljalan kuntien alueelle Pohjois-Virossa.

Kansallispuisto on Viron ja koko entisen Neuvostoliiton alueen vanhin, perustettu vuonna 1971.[1] Puiston nimi on peräisin professori Johannes Gabriel Granöltä, joka vuonna 1922 luokitteli Viron maastoalueet.[3] Nimi viittasi tuolloin vain Suomenlahden rannikkokaistan lahtiin, joista neljä suurinta ovat Kolgan-, Haran-, Erun- ja Käsmunlahti.

Pinta-alaa puistolla on 72 500 hehtaaria, josta merialuetta on kolmannes. Kansallispuiston opastus- ja vierailukeskus sijaitsee Kadrinan kunnan Viitnan kylässä.

Lahemaan kansallispuistossa on merialueita ja meren lahtia, perinteisiä rantakyliä (kuten Altja), kartanoita, pitkiä niemimaita, erilaisia suo- ja metsäalueita, jokilaaksoja – kahdeksan jokea – ja koskematonta erämaata.

Kansallispuistossa on havaittu 24 kala-, 50 nisäkäs-, 222 lintu- ja yli 800 kasvilajia. Aarnialueille voi mennä vain oppaan kanssa.

Palmsen kartano on yksi alueen entisistä suurtiloista.
  1. a b c d Lahemaa National Park Estonica. Arkistoitu 1.1.2008. Viitattu 2.2.2009. (englanniksi)
  2. Estonian Nature Information SystemView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Ajakiri Loodus, Eesti maastikulised üksused, 1922 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]