Maailman talousfoorumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maailman talousfoorumi
World Economic Forum
Perustettu 1971
Tyyppi Säätiö
Päämaja Sveitsi Cologny, Geneven kantoni, Sveitsi
Viralliset kielet englanti
Puheenjohtaja Klaus Schwab
Aiheesta muualla
www.weforum.org
WEF-päämaja Sveitsin Colognyssa.
Frederik de Klerk ja Nelson Mandela kättelemässä vuotuisessa tapaamisessa Davosissa 1992.

Maailman talousfoorumi (World Economic Forum, WEF) on Geneven lähellä Colognyssä sijaitseva suuryritysten rahoittama säätiö, jonka tarkoituksena on edistää globalisaatiota, vapaakauppaa sekä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä. Maailman talousfoorumin puheenjohtajana toimii saksalais-sveitsiläinen taloustieteilijä Klaus Schwab, joka perusti säätiön vuonna 1971[1].

Maailman talousfoorumi tunnetaan erityisesti Davosissa vuosittain järjestettävästä kokouksesta, jonne saapuu suurvaltojen ja yritysten johtajia, tutkijoita, kansalaisjärjestöjen edustajia ja tunnettuja julkisuuden henkilöitä keskustelemaan ajankohtaisista globaaleista aiheista[2]. WEF järjestää myös alueellisia tapaamisia sekä laatii raportteja muun muassa tasa-arvon toteutumisesta eri maissa.[3] Politiikan tutkija Samuel P. Huntington toi esseessään Dead Souls: The Denationalization of the American Elite esiin käsitteen "Davos Men", jolla hän tarkoittaa uutta syntymässä olevaa globaalia yläluokkaa tai eliittiä.

Nuorten johtajien globaali verkosto (The Forum of Young Global Leaders, YGL) on osa Maailman talousfoorumin toimintaa.[2]

Maailman talousfoorumin jäsenyhtiöiden jäsenmaksun suuruus riippuu siitä, kuinka paljon yhtiö osallistuu foorumin toimintaan. Suomalaiset asiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, pitäisikö esimerkiksi poliitikkojen ilmoittaa Maailman talousfoorumin jäsenyydestä sidonnaisuuksiensa yhteydessä.[2]

Suuri nollaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Great Reset

Maailman talousfoorumi on tehnyt aloitteen maailman talousjärjestelmän uudistamiseksi niin sanotun "suuren nollauksen" (The Great Reset) avulla. Maailman talousfoorumi visioi, että suuri nollaus rakentaisi koko maailman yhteiskunta- ja talousjärjestelmän kestävämmäksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Puheenjohtaja Schwabin mukaan maailman teollisuudenalat tulisi “nollata ja keksiä uudelleen". Taloudessa pitäisi alkaa hyödyntämään laajasti ”neljännen teollisen vallankumouksen” teknologioita, joita ovat esimerkiksi tekoäly, robotiikka, 3D-tulostus, bioteknologia sekä aivojen ja tietoisuuden toimintaan liittyvä neuroteknologia. Maailman maiden pitäisi myös lisätä yhteistyötä esimerkiksi verotuksessa ja sääntelyssä ja yritysten tulisi siirtyä voittojen maksimointiin tähtäävästä toiminnasta niin sanottuun sidosryhmäkapitalismiin, jossa yritykset ottavat huomioon kaikki sidosryhmät ja tuottavat hyvää koko yhteiskunnalle tulevat sukupolvet huomioiden. Myös taloustieteilijä Klaus Schwab on kehittänyt tulevaa "tehokkaan globaalin hallinnon muotoa".

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen on kuitenkin varoittanut, että kyseisen hallintomallin toteutuminen saattaisi johtaa siihen, että entistä useampi maailmanlaajuisia kysymyksiä koskeva päätös tehtäisiin epävirallisissa tapaamisissa eikä demokraattisesti valittujen päättäjien toimesta.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: Historia-osio puuttuu