Teivo Teivainen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Teivo Teivainen heinäkuussa 2013.

Teivo Teivainen (s. 21. syyskuuta 1965 Helsinki) on Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori.[1]

Teivainen väitteli valtiotieteen tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 2000, ja samana vuonna hänet nimitettiin kehitysmaatutkimuksen dosentiksi. Vuodesta 2003 alkaen hän on ollut perustamansa Program on Democracy and Global Transformation -ohjelman johtaja ja vieraileva professori San Marcosin yliopistossa Perussa. Suomen Akatemian tutkijana hän toimi vuosina 2001–2007. Teivainen nimitettiin vakinaiseksi professoriksi Helsingin yliopistoon vuonna 2006.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teivaisen ura on ollut kansainvälinen ja poikkitieteellinen. Kanadalaisessa Saint Mary's Universityssä Teivainen on hoitanut arvostettua kehitystutkimuksen Distinguished Visiting Professor -oppituolia ja Perussa hän on muiden tehtäviensä ohella toiminut vierailevana professorina katolisen yliopiston taloustieteen laitoksella. Jo vuonna 1988 hänet nimitettiin vierailevaksi tutkijaksi New Yorkin valtionyliopiston sosiologian laitokselle Binghamtoniin. Myöhemmin hän toimi vierailevana tutkijana saman yliopiston poikkitieteellisessä Fernand Braudel -keskuksessa.lähde?

Teivainen on toiminut kansainvälisten suhteiden tutkimuksen tärkeimmän tieteellisen järjestön International Studies Associationin johtokunnassa sekä sen International Political Economy Section -jaoston puheenjohtajana. Kalifornian yliopistossa Riversidessa Teivainen kuuluu maailmanjärjestelmätutkimusinstituutin kansainväliseen neuvostoon. Hän on Critical Sociology ja Globalizations -lehtien kansainvälisen toimitusneuvoston jäsen.

Vuonna 2006 Teivainen toimi Euroopan unionin vaalitarkkailumission varajohtajana Boliviassa. EU:n aiemmissa vaalitarkkailumissioissa hän oli toiminut oikeusasiantuntijana Ecuadorissa (2002) ja Nicaraguassa (2001). Lisäksi hän toimi Euroopan unionin normaalina kenttätarkkailijana Perun vaalien kahdella eri kierroksella vuonna 2001.lähde?

Etelä-Afrikassa Teivainen johti Suomen ulkoasiainministeriön demokratia- ja ihmisoikeusrahaston evaluaatioprojektia vuonna 1998. Hän on tehnyt ulkoasiainministeriölle erilaisia asiantuntijatehtäviä myös Nicaraguassa, Perussa ja Brasiliassa. Perun oikeusministeriössä hän toimi 2000-luvun alussa neuvonantajana, kun maahan perustettiin totuuskomissio. Suomen Ammattijärjestöjen Solidaarisuuskeskukselle Teivainen on arvioinut projekteja Kolumbiassa ja Dominikaanisessa tasavallassa. 1990-luvun alussa Teivainen koordinoi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan projektia El Salvadorissa.lähde?

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

American Sociological Association palkitsi Teivaisen vuonna 2000 valmistuneen väitöskirjan parhaana maailmanjärjestelmää käsittelevänä väitöskirjana. Vuonna 2007 Teivainen sai Suomen Akatemian tunnustuspalkinnon, joka myönnetään tutkijalle, joka on merkittävällä tavalla tehnyt tutkimusta ja tutkijan työtä tunnetuksi, lisännyt toiminnallaan kiinnostusta tiedettä kohtaan ja osallistunut tutkijana yhteiskunnalliseen keskusteluun. Vuonna 2008 hän sai Vasemmistonaisten jakaman Pro Feminismi -palkinnon.lähde?

Vuonna 2011 Teivaiselle myönnettiin Helsingin yliopiston JV Snellman -palkinto ansiokkaasta tieteellisen tiedon välittämisestä. Vuonna 2013 hän sai Aleksanteri-instituutin Ovet-palkinnon Venäjän tuntemuksen edistämisestä Suomessa. Palkinto liittyi Teivaisen ehdotukseen kyrillisten aakkosten opettamisesta. Vuonna 2016 Teivainen sai yhdessä Matti Ylösen kanssa suuryritysten siirtohinnoittelua käsittelevästä artikkelista Yalen yliopiston jakaman Amartya Sen -palkinnon.lähde?

Vuonna 2017 hän sai Lauri Jäntin säätiön kunniamaininnan yhdessä Maria Mannerin kanssa kirjoittamastaan kirjasta Brasilia.[2]

Tutkimusintressit ja poliittinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teivaisen erityisosaamisalueita ovat globaali poliittinen taloustiede, ihmisoikeudet, poikkikansalliset kansalaisliikkeet, globaali demokratia ja kapitalismin ristiriidat. Hän tutkii demokratian merkitystä, maailmanjärjestelmän tulevaisuutta ja Latinalaisen Amerikan totuuskomissioita.

Teivaisen pääteoksena voidaan pitää vuonna 2002 ilmestynyttä kirjaa Enter Economism, Exit Politics, joka perustuu hänen väitöskirjaansa. Siinä Teivainen analysoi ekonomismin poikkikansallisen leviämisen merkitystä demokratialle. Kirja käsitteli erityisesti Perun muutoksia osana maailmanjärjestelmää.lähde?

Yksi Teivaisen kiinnostuksen kohteista on globaalin vallan pedagogia, jota hän käsitteli vuonna 2003 ilmestynessä espanjankielisessä kirjassa.

Teivainen on julkaissut useita useita globaalia demokratiaa ja kosmopolitanismia käsitteleviä artikkeleita yhdessä professori Heikki Patomäen kanssa. Heidän kirjansa globaalista demokratiasta, A Possible World, ilmestyi alun perin englanniksi vuonna 2005. Sen jälkeen kirjan eri versioita on julkaistu myös suomeksi, espanjaksi ja arabiaksi. Vuonna 2008 kirjan suomenkielinen versio valittiin yhdeksi neljästä parhaasta Helsingin yliopiston kurssivaatimuksissa olevasta suomalaisesta oppikirjasta.

Teivainen on toiminut useissa vaihtoehtoista globalisaatiota kannattavissa kansalaisjärjestöissä, ennen kaikkea Network Institute for Global Democratization – NIGDissä ja Maailman sosiaalifoorumissa. Teivainen oli Attacin johtavan työryhmän jäsen liikettä perustettaessa.[3]

Teivainen on aktiivisesti kampanjoinut Venäjällä vangituksi joutuneiden Pussy Riot -yhtyeen jäsenten puolesta.[4][5]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Democracy in Movement: The World Social Forum as a Political Process (London: Routledge, forthcoming)
 • Brasilia. Maria Manner & Teivo Teivainen. Siltala 2016
 • Yritysvastuun umpikuja. Kalevi Sorsa -säätiö ja Into-kustannus 2013
 • Democracia global. Heikki Patomäki & Teivo Teivainen. San Marcos 2008
 • A Possible World: Democratic Transformation of Global Institutions. Heikki Patomäki & Teivo Teivainen, Zed Books 2005
 • Past Injustice in World Politics. Tuomas Forsberg & Teivo Teivainen. Crisis Management Initiative 2004
 • Pedagogía del poder mundial: Relaciones internacionales y lecciones del desarrollo en América Latina. Cedep 2003
 • Heikki Patomäki & Teivo Teivainen: Globaali demokratia. Helsinki: Gaudeamus, 2003. ISBN 951-662-879-6.
 • Enter Economism, Exit Politics: Experts, economic policy and the damage to democracy. Zed Books 2002
 • Global Democracy Initiatives: The Art of Possible. Heikki Patomäki, Teivo Teivainen with Mika Rönkkö. NIGD Working Paper 2/2002
 • Un dólar, un voto: Economicismo transnacional en el Perú, Desco 2001
 • Fujimorin Peru: Uusliberalismi, likainen sota ja kehitysyhteistyö. Like 1999
 • Valtioiden kurinalaistaminen globalisoituvassa maailmassa. Suomen rauhantutkimusyhdistys 1994
 • Kenen Amerikka? Jussi Pakkasvirta & Teivo Teivainen (toim.). Gaudeamus 1992.
 • Näkökulmia Latinalaisen Amerikan tutkimukseen. Teivo Teivainen (toim.) Helsingin yliopiston iberoamerikkalainen keskus 1992.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • HY: Uudet professorit -tiedote 18.7.2006

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Curriculum vitae (PDF) Helsingin yliopisto. Viitattu 14.9.2012.
 2. Palkitut 2017 Lauri Jäntin säätiö. Viitattu 25.1.2017.
 3. Suomen Attac perustettiin Kulttuurivihkot. Viitattu 14.9.2012.
 4. Pussy Riot sai tukea Uspenskin katedraalilla. Helsingin Sanomat, 4.8.2012. Artikkelin verkkoversio Viitattu 14.9.2012.
 5. Pelkonen, Linda: Outo virtsaväite leviää suomalaisprofessorista: ”Räikeä valhe”. Uusi Suomi, 16.8.2012. Artikkelin verkkoversio Viitattu 14.9.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]