Tähdet kertovat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee keskusteluohjelmaa. Lapinlahden lintujen albumista on oma artikkelinsa. Komisario Palmu -elokuvasta, katso Tähdet kertovat, komisario Palmu.

Tähdet kertovat (Inside the Actors Studio) on Emmy-ehdokkuuksiakin kerännyt, vuonna 1994 ensimmäisen kerran esitetty televisio-ohjelma, jossa James Lipton haastattelee yleensä näyttelijöitä, mutta joskus myös elokuvaohjaajia, heidän työstään. Oleellisena osana ohjelmaan kuuluvat ranskalaisen haastattelija Bernard Pivot’n luoma kysymyssarja ohjelman lopussa sekä elokuva-alan opiskelijoiden esittämät kysymykset haastateltaville.

Tähdet kertovat esitetään Yhdysvalloissa kaapelikanava Bravolla, joten se näkyy 79 miljoonan amerikkalaisen kotiin. Sen lisäksi sitä näytetään 125 muussa maassa, mukaan lukien Suomi, jossa sitä näyttää Yle TV1 ja Canal+.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähdet kertovat -ohjelma sai alkunsa New School Universityn ja The Actors Studion yhteisprojektina vuonna 1994. Se nauhoitettiin aluksi New School Universityn Tishman-auditoriossa New Yorkissa ja ohjelman jokainen jakso oli seminaari New School Universityn näyttelijä-, ohjaaja- ja käsikirjoittajaopiskelijoille. Haastattelu kestää useimmiten noin kolme tuntia, josta leikataan noin 45 minuutin mittainen televisio-ohjelma. Ohjelman juontaja James Lipton on kuuluisa haastateltavia koskevasta tarkasta taustatyöstä. Liptonilla on apuna korkea pino kysymyksiä ja taustatietoa sisältäviä kortteja jokaisessa haastattelussa.

Toukokuussa 2005 sopimus The Actors Studion ja New School Universityn välillä raukesi ja kahdennestatoista tuotantokaudesta lähtien Tähdet kertovat on kuvattu New Yorkissa Pace Universityn pääsalissa nimeltä Michael Schimmel Center for the Arts. Sittemmin The Actors Studio Drama School -koulutusohjelma on myös siirtynyt Pace Universityyn ja uusiin tiloihin. Vaikka sarjan englanninkielinen nimi on Inside the Actors Studio (”Actors Studion sisällä”), ainoastaan yksi sarjan jaksoista, kymmenvuotisjuhlajakso, on kuvattu Actors Studion tiloissa.

Tähdet kertovat -ohjelmassa on ollut 14 tuotantokauden aikana yli 200 vierasta. Ohjelmaa on ajoittain kritisoitu muun muassa siitä, että joillakin vierailijoista, kuten Elton Johnilla ja Barbara Waltersilla, ei ole mitään tekemistä näyttelijäntyön kanssa. Liptonia on myös kritisoitu liian pitkälle menevistä kehuista hänen esitellessään illan vieraan. Show’ta onkin parodioitu Yhdysvalloissa runsaasti, muun muassa Will Ferrell on imitoinut James Liptonia ohjelmassa Saturday Night Live.

Bernard Pivot’n kymmenen kysymystä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymmenen Bernard Pivot’n kysymystä jotka James Lipton kysyy haastattelun lopuksi:

  1. What is your favorite word? (suom. Mistä sanasta pidät eniten?)
  2. What is your least favorite word? (suom. Mistä sanasta pidät vähiten?)
  3. What turns you on [creatively, spiritually or emotionally]? (suom. Mikä sytyttää sinut?)
  4. What turns you off? (suom. Mikä sammuttaa intosi?)
  5. What is your favorite curse word? (suom. Mikä on suosikkikirosanasi?)
  6. What sound or noise do you love? (suom. Mitä ääntä rakastat?)
  7. What sound or noise do you hate? (suom. Mitä ääntä inhoat?)
  8. What profession other than your own would you like to attempt? (suom. Mitä muuta kuin omaa ammattiasi haluaisit kokeilla?)
  9. What profession would you not like to do? (suom. Missä ammattissa et haluaisi olla?)
  10. If Heaven exists, what would you like to hear God say when you arrive at the Pearly Gates? (suom. Jos taivas on olemassa, mitä toivot Jumalan sanovan sinulle saapuessasi Taivaan porteille?)

Ohjelmassa vierailleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kiefer Sutherlandista tuli 23. tammikuuta 2005 ensimmäinen vieras, joka on aikaisemman vieraan lapsi. Hänen isänsä Donald Sutherland oli ohjelmassa vieraana 1998.
  • Vain seitsemän henkilöä on tupakoinut ohjelman aikana: Jeanne Moreau, Sean Penn, Russell Crowe, Johnny Depp, Melanie Griffith , Dave Chappelle ja Mickey Rourke
  • Alec Baldwin, Tom Hanks, Anthony Hopkins, Matthew Broderick, Sarah Jessica Parker ja Nathan Lane ovat vierailleet ohjelmassa kahdesti

Tähdet kertovat -jaksoja, joissa on ollut vieraana useita saman televisiosarjan näyttelijöitä:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]