Denis Leary

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Denis Leary
Denis Leary
Denis Leary
Syntymäaika 18. elokuuta 1957 (ikä 57)
Syntymäpaikka Yhdysvaltain lippu Worcester, Massachusetts, Yhdysvallat
Aktiivisena 1987–
Oikea nimi Denis Colin Leary
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Denis Colin Leary (s. 18. elokuuta 1957 Worcester, Massachusetts, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä, koomikko, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hänet tunnetaan raisusta libertaristisesta huumoristaan.

Varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Denis Leary syntyi irlantilais-katolisille maahanmuuttajille, John ja Nora Learylle 18. elokuuta 1957. Learyn isä oli automekaanikko ja hän kuoli vuonna 1985. Nora taas oli palvelustyttö. Learylla on sekä Irlannin että Yhdysvaltain kansalaisuudet. Hän kävi lukiota Saint Peter-Marian High Schoolissa Worcesterissa ja on valmistunut Emerson Collegesta Bostonista. Avioliiton kautta Leary on kaukaista sukua talk show -isäntä Conan O’Brienille ja onkin vitsillä sanonut: ”Kaikki irlantilaiset ovat sukua toisilleen.” Hänen nimensä kirjoitetaan usein väärin muotoon ”Dennis” Denisin sijaan.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leary tuli ensimmäisen kerran julkisuuteen MTV-sketsin kautta, jossa hän valitti R.E.M:istä. Siitä seurasi monia muita MTV:lle tehtyjä mainoksia, joissa Leary valitti muun muassa ylinopeudesta ja muista arkisista asioista. Hän on julkaissut kaksi levyä, jotka sisältävät hänen lavakomiikkamateriaaliaan: No Cure For Cancer (1993) ja Lock ’N Load (1997). Loppuvuodesta 2004 Leary julkaisi levyn Merry F#%$in’ Christmas, joka sisälsi uusia kappaleita, aiemmin julkaisemattomia nauhoituksia ja joitain raitoja levyltä Lock ’N Load.

Vuonna 1994 hänen sarkastinen laulunsa yhdysvaltalaisesta keskiluokkalaisesta miehestä, ”(I’m an) Asshole” sai osakseen paljon paheksuntaa. Se äänestettiin listaykköseksi australialaisessa nuorisolle suunnatussa radiokyselyssä. Kappale saavutti myös toisen sijan maan singlelistalla ja sen musiikkivideosta tuli MTV:n myöhäisillan vakiohjelmistoa. Kiistanalaisen sanoituksen takia kappale sai kuitenkin vain vähän soittoaikaa amerikkalaisilla radioasemilla. Vuonna 2004 Denis esitti Bostonissa siitä uuden version, joka oli suunnattu New York Yankeesille. Kun kappale päättyi, baseball-pelaaja Bronson Arroyo käveli lavalle Boston Red Soxin voittama World Series -pokaali käsissään.

Vuonna 2002 Denis alkoi näytellä äänenä sapelihammastiikeri Diegoa elokuvassa Ice Age. Hän on myös sarjan kolmessa muussakin elokuvassa Jäätikkö sulaa (2006), Dinosaurusten aika (2009) ja Mannerten mullistus (2012).

Vaikka Leary onkin sanonut olevansa kotona tehdessään lavakomiikkaa, hän on esiintynyt myös yli 40 elokuvassa. Hän on ollut myös mukana kahdessa televisiosarjassa, The Job ja Asema 62. Hän on tuottanut ja tuottaa myös edelleen useita elokuvia ja televisio-ohjelmia. Suurena Boston Red Sox -fanina hän on juontanut vuoden 2004 virallisen World Series -elokuvan.

Leary näyttelee ja käsikirjoittaa nykyään sarjaa Asema 62, jonka Leary on luonut yhdessä Peter Tolanin kanssa. Sarjassa Learyn esittää newyorkilaista palomiestä, Tommy Gavinia. Leary pääsi kahteen kauteen lopetetun The Job -sarjan jälkeen vihdoin FX Networksille tekemään vapain käsin haluamaansa sarjaa ja käsittelemään amerikkalaiselle yhteiskunnalle kipeitä asioita, kuten homofobiaa, alkoholismia ja perheväkivaltaa. Leary on voittanut kriitikoiden ylistämästä sarjasta myös parhaan miespääosan Emmy-palkinnon. Sarjaa on esitetty Suomessa neljä tuotantokautta. Amerikassa sarjan viides tuotantokausi päättyi 2009 syksyllä ja kuudennen tuotantokauden on määrä alkaa FX Networksilla 29. kesäkuuta 2010.

Leary on kirjoittanut myös kirjan, Why We Suck: A Feel Good Guide to Staying Fat, Loud, Lazy and Stupid (2008), joka nousi myös best Seller -listan kärkeen heti julkaisunsa jälkeen. Kirjassa Leary käsittelee sarkastiseen ja koomiseen tyylinsä amerikkalaista yhteiskuntaa, ihmisiä ja ilmiöitä.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Denis Leary on ollut naimisissa kirjailija Ann Lembeckin kanssa vuodesta 1982. Denis tapasi Annin ollessaan Emerson Collegessa englannin kielen ohjaajana. Heillä on kaksi lasta, poika John Joseph ”Jack” (s. 1990) ja tytär Devin (s. 1992). Lembeck julkaisi novellin, ”An Innocent, a Broad”, joka kertoo heidän poikansa ennenaikaisesta syntymästä perheen ollessa matkalla Englannissa.