Debra Winger

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Debra Winger

Debra Winger (oik. Mary Debra Winger s. 16. toukokuuta 1955 Cleveland Heights, Ohio) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän syntyi amerikanjuutalaiseen perheeseen ja vietti monta vuotta Israelissa suorittaen maassa jopa asepalveluksen. Palattuaan Yhdysvaltoihin hän joutui vakavaan auto-onnettomuuteen saaden aivoverenvuodon. Hän oli sokea ja vasemmanpuoleiselta puolelta halvautunut kymmenen kuukauden ajan ja hän pelkäsi ettei koskaan enää näkisi. Toivuttuaan hän päätti muuttaa elämänsä suuntaa ja muutti Kaliforniaan tullakseen näyttelijäksi.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen ensimmäinen elokuvansa oli Debbien rooli elokuvassa Kun tytöiltä meni piikuus (Slumber Party '57, 1976). Hänen urallaan tekemiä elokuvia ovat muun muassa Kaupunkicowboy (Urban Cowboy, 1980), jossa vastanäyttelijänä oli John Travolta, Torstai on toivoa täynnä (Cannery Row, 1982) jossa vastanäyttelijänä oli Nick Nolte, Upseeri ja herrasmies (An Officer and a Gentleman, 1982) joka on yksi hänen kuuluisimmista elokuvistaan ja jossa vastanäyttelijänä oli Richard Gere, Hellyyden ehdoilla (Terms of Endearment, 1983), toinen hänen kuuluisimmista elokuvistaan ja jossa vastanäyttelijöinä olivat Shirley MacLaine ja Jack Nicholson ja Vaaralliset yhdessä (Legal Eagles, 1986) jossa vastanäyttelijöinä olivat Robert Redford ja Daryl Hannah.

1980-luvun jälkeen hänen roolinsa elokuvissa ovat vähentyneet ja vuosien 1995 ja 2001 välillä häneltä ei ilmestynyt yhtään elokuvaa. Vuonna 2008 Winger esiintyi elokuvassa Rachel Getting Married.

Hän on ollut urallaan kolme kertaa ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi.[1]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winger on ollut naimisissa Timothy Huttonin kanssa (1986–1990, päättyi avioeroon) ja Arliss Howardin kanssa vuodesta 1996 lähtien. Hänellä on molemmista avioliitoista yksi lapsi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Flynn, Gaynor: Debra Winger: The return of a class act The Independent. 24.10.2008. Viitattu 26.4.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]