Gene Hackman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gene Hackman
Gene Hackman vuonna 2008.
Gene Hackman vuonna 2008.
Henkilötiedot
Koko nimi Eugene Allen Hackman
Syntynyt30. tammikuuta 1930 (ikä 94)
San Bernardino, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, kirjailija
Puoliso Faye Maltese (1956–1986)
Betsy Arakawa (1991–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1959–2004
Merkittävät roolit
Palkinnot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Gene Hackman (s. 30. tammikuuta 1930 San Bernardino, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä sekä kirjailija.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hackman syntyi Kaliforniassa, mutta hänen vanhempansa erosivat, kun hän oli pieni. Hackman asui monissa paikoissa, kunnes asettui englantilaissyntyisen isoäitinsä luokse Danvilleen. Hän jätti kotinsa 16-vuotiaana ja liittyi merijalkaväkeen, jossa palveli kolme vuotta. Tämän jälkeen Hackman työskenteli monissa pienissä töissä ennen kuin aloitti opiskelun Illinois’n yliopistossa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasta 30-vuotiaana Hackman päätti ryhtyä näyttelijäksi. Hän pääsi opiskelemaan Pasadena Playhouseen Kaliforniaan, jossa hänen ja toisen tulevan näyttelijän Dustin Hoffmanin ystävyyssuhde alkoi. Hackman ja Hoffman äänestettiin kurssiltaan ”epätodennäköisimmin menestyviksi”.

Hackman asui 1960-luvulla New Yorkissa ja yritti saada nimeä näyttelijänä ja esiintyi useissa Broadwayn ulkopuolisissa näytelmissä. Vuonna 1964 Hackman pääsi lopultakin Broadway-näytelmään, joka aukaisi oven myös elokuvien puolelle. Hänen ensimmäinen roolinsa oli sivuosa elokuvasta Lilith. Vuoden 1967 elokuvasta Bonnie ja Clyde Hackman sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta miessivuosasta. Toisen ehdokkuutensa hän sai elokuvasta I Never Sang for My Father. Vuoden 1971 elokuvasta Kovaotteiset miehet Hackman voitti parhaan miespääosan Oscarin, Baftan ja Golden Globen.

Hackman nousi 1980-luvun loppuun mennessä todella arvostetuksi näyttelijäksi ja esiintyi lukuisissa pää- ja sivurooleissa jopa kahdeksan elokuvan vuosivauhdilla[1]. Palkintoehdokkuuksia hänelle tuli muun muassa elokuvista Mississippi palaa, Tulen alla ja Kahdesti elämässä. Vuonna 1990 Hackman joutui sydänleikkaukseen, joka piti hänet sivussa valkokankaalta hetken. Toisen Oscarinsa Hackman voitti parhaasta miessivuosasta sadistisen šeriffi Bill Daggettin roolista elokuvasta Armoton. Kolmannen Golden Globe -palkinnon Hackman sai vuoden 2001 komediasta Royal Tenenbaums.

Kesällä 2004 Hackman ilmoitti Larry Kingin haastattelussa, että hänellä ei ole ainuttakaan projektia käynnissä, ja että hänen näyttelijänuransa on mahdollisesti ohi. Kesällä 2008 Hackman kertoi lopettaneensa näyttelemisen.[2]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hackman on ollut kahdesti naimisissa. Nykyisen vaimonsa Betsy Arakawan kanssa Hackman on ollut naimisissa vuodesta 1991.lähde? Edellisestä avioliitosta Hackmanilla on kolme lasta.lähde?

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avola, Pertti: Kylmän sodan vartiomiehet. Helsingin Sanomat, 25.1.1992, s. 61. Näköislehti (maksullinen).
  2. Blair, Iain: Gene Hackman on his retirement 5.6.2008. Reuters. Arkistoitu 13.4.2010. Viitattu 2.11.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]