Puolalainen vastarinta toisessa maailmansodassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puolalainen vastarinta toisessa maailmansodassa tarkoittaa puolalaisten vastarintaa Saksan miehittäessä Puolaa toisen maailmansodan aikana. Vastarintatoiminta käynnistyi Saksan miehitettyä Puolan.

Ensimmäiset vastarintaosastot olivat yleensä yksiköstään eroon joutuneita sotilaita jotka kuulivat maansa antautuneen, mutta jatkoivat partisaanitoimintaa. Puolan vastarintaliikkeen ja partisaanitoiminnan merkittävin saavutus on Varsovan kansannousu 1944. Vastarintaa oli myös maan ulkopuolella: Puolan pakolaishallitus toimi Lontoossa ja puolalaisia vapaaehtoisia taisteli liittoutuneiden riveissä. Puolan vastarintaliike oli luonteeltaan kansallinen, eikä se ollut kommunistien hallinnassa.[1] Armia Ludowa -liike oli kylläkin kommunistijohtoinen - toki pienempi vastarintaorganisaatioista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Magnusson, Thomas & Rosenfeldt, Niel Erik & Weibull, Jörgen: Otavan suuri maailmanhistoria. Osa 17., s. 280–282, 314–315. Suomentanut Ingervo, Kirsti & Ingervo, Arto. Helsinki: Otava, 1986. ISBN 951-1-09304-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.