Peipsijärvi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Peipsijärvi
Lake Peipsi Landsat2000.jpeg
Koordinaatit 58°41′N, 27°29′E
Sijainti Viro, Venäjä
Pinta-ala 3 555 km²
Pinnankorkeus 30 m
Rantaviiva 520 km
Keskisyvyys 7 m
Tilavuus 25 km³

Peipsijärvi (viroksi Peipsi-Pihkva järv; ven. Псковско-Чудское озеро (Чудско-Псковское озеро), Pskovsko-Tšudskoje ozero (Tšudsko-Pskovskoje ozero); saks. Peipussee) on Viron ja Venäjän rajalla sijaitseva suuri järvi. Järven kokonaispinta-ala on 3 555 km².lähde? Se on Viron suurin järvi sekä koko Euroopan viidenneksi suurin luonnonjärvi Laatokan, Äänisen, Vänernin ja Saimaan jälkeen.[1][2] Peipsijärvi laskee Narvajoen kautta Suomenlahteen.

Peipsijärvi koostuu kolmesta järvenselästä, joita voidaan pitää myös erillisinä järvinä:

  • Varsinainen Peipsijärvi, (viroksi Peipsi järv tai Suurjärv, ven. Чудскоe озеро, Tšudskoje ozero), järven pohjoinen pääallas, 2 610 km²
  • Lämmijärvi (viroksi Lämmijärv, ven. Тёплое озеро, Tjoploje ozero), 235 km², keskiosa, muodostaa salmen kahden suuremman selän välillä
  • Pihkovanjärvi (viroksi Pihkva järv, ven. Псковское озеро, Pskovskoje ozero, 710 km²:n laajuinen eteläosa, joka kuuluu lähes kokonaan Venäjään.
Tyrskyävä Peipsi Kallasten punaisen hiekkakiven törmältä kuvattuna

Peipsijärven pituus on 152 km ja suurin leveys 47 km.lähde? Suuresta koostaan huolimatta järvi on matala, sen syvin kohta on vain 15,3 m.lähde?

Suurimpia järveen laskevia jokia on lännestä virtaava Emajoki, joka saa alkunsa Võrtsjärvestä ja mutkittelee Tarton kautta laajalle suistoalueelle lähelle Piirissaarta. Eteläiseen Pihkovanjärveen laskee Velikajajoki.

Venäjän puoleiset Peipsijärven osat kuuluvat Pihkovan alueeseen. Viron maakunnat varsinaisen Peipsijärven rannalla ovat Itä-Virumaa pohjoisessa, Jõgevamaa siitä etelään, ja Tartumaa sen eteläpuolella. Põlvamaa ja Setumaa ovat jo Pihkovanjärven rantamilla. Peipsijärven länsirannalla Varnjasta pohjoiseen on vanhavenäläisten ortodoksien asuinaluetta, jossa eletään kylissä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven jäällä käytiin vuonna 1242 merkittävä Peipsijärven taistelu, joka pysäytti saksalaisen ritarikunnan etenemisen Novgorodin ruhtinaskunnan suuntaan.

Kalakanta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peipsin tärkeimmät kalat ovat kuore, siika, muikku, ahven, kuha, made ja lahna.lähde? Kaikkiaan järvestä on tavattu 36 kalalajia.lähde?

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tilastokeskus: Maantieteellisiä tietoja aihepiireittäin.
  2. Erillisistä selistä koostuvan Peipsijärven tapaan Iso-Saimaa on tässä vertailussa laskettu yhdeksi, 4400 km²:n laajuiseksi järveksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]