Itä-Virumaa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Itä-Virumaa
Ida-Virumaa vapp.svg Ida-Virumaa lipp.svg
vaakuna lippu
Ida-Viru in Estonia.svg
Maakuntakeskus Jõhvi
Pinta-ala 3 364 km²
Väkiluku
- Väestötiheys
149 483
44 as./km²

Itä-Virumaa eli Itä-Viru (viroksi Ida-Viru, Ida-Virumaa) on maakunta Koillis-Virossa Suomenlahden ja Peipsijärven välissä. Pinta-ala on 3 364,05 km² ja asukkaita 149 483 (2014)[1]. Asukkaista on venäjänkielisiä 70,8 % ja vironkielisiä 19,9 %. Maakunnan pääkaupunki on Jõhvi, vaikka alueen suurin ja merkittävin kaupunki on kuitenkin Venäjän rajalla sijaitseva historiallinen Narva.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnan luonto koostuu Pohjois-Viron ranta-alangosta, joka pohjoisessa päättyy jyrkkään törmärannikkoon. Sisämaassa on Koillis-Viron ylänköalue ja Alutagusen metsäalue. Pisimmät joet ovat Narvajoki, Purtse ja Pyhäjoki. Maakunnassa on noin 40 järveä sekä suoalueita. Maa- ja kallioperä koostuu runsaista luonnonvaraesiintymistä. Näitä ovat palavakivi, fosforiitti, rakennushiekka, kalkkikivi ja sinisavi. Näiden ansiosta Itä-Viru onkin Viron merkittävin teollisuusalue. Palavaakiveä louhitaan mm. Kohtla-Järven ja Kiviõlin kaupungeissa.

Historia ja nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nähtävyyksistä tärkeimpiä ovat Ontikan rantatörmä (56 metriä merenpinnasta), luonnonsuojelualueet (Kurtna, Saka-Ontika-Toila), Kuremäen nunnaluostari, Kohtla-Järven palavakivimuseo, Jõhvin kirkko 1300-luvulta, Viron korkein putous (Valaste, 24 m), Purtsen linnoitus 1500-luvulta, Narvan linna (Hermannin linna), 12 km pitkä Narva-Joensuun hiekkaranta. Alueella on myös entistettyjä kartanoita puistoineen, kuten Ontikan, Illukan, Maidlan, Kukrusen ja Mäetagusen kartano.

Maakunnan kaupungit ja kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnassa on viisi kaupunkia ja 15 kuntaa:

Ida-Viru municipalities.png

Talouselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnan teollisuudenaloja ovat kemian-, metalli-, konepaja-, elektroniikka- ja puuteollisuus. Lisäksi maakunnassa työllistää energian tuotanto ja kuljetus.[2]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Virumaa muodostaa Viron riigikogun vaalien vaalipiirin numero 7 ja samalla neljännen Tallinnan ulkopuolisen vaalipiirin; sieltä valitaan yhteensä kuusi kansanedustajaa Viron 101-jäseniseen parlamenttiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. RV0291: RAHVAARV, PINDALA JA ASUSTUSTIHEDUS HALDUSÜKSUSE VÕI ASUSTUSÜKSUSE LIIGI JÄRGI, 1. JAANUAR Eesti Statistika. 5.12.2014. Statistikaamet. Viitattu 1.5.2015. (viroksi)
  2. Development Network of Estonia: Yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksia Virossa. Estonia – Taking traditions to new horizon, 2013, s. 8-9.