Narva-Jõesuun kaupunki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuonna 2017 perustetusta Narva-Jõesuun hallinnollisesta kaupungista. Sen keskus on Narva-Jõesuun epäitsenäinen kaupunki, josta on oma artikkelinsa.
Narva-Jõesuun kaupunki
(Narva-Jõesuu linn)
Narva-Jõesuun hiekkarantaa.
Narva-Jõesuun hiekkarantaa.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Narva-Jõesuu sijaitsee Koillis-Virossa Suomenlahden rannalla.
Narva-Jõesuu sijaitsee Koillis-Virossa Suomenlahden rannalla.

Koordinaatit: 59°20′N, 27°52′E

Valtio  Viro
Maakunta Itä-Virumaa
Narva-Jõesuun kaupungin ja Vaivaran kunnan yhdistyminen 21.10.2017
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi kaupunki
(vir. linn)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 404,66[1] km²
Väkiluku (1.1.2018) 4 828[1]
 – Väestötiheys 12 as./km²

Narva-Jõesuun kaupunki sijaitsee Koillis-Virossa Itä-Virumaan maakunnassa Suomenlahden rannalla ja Narvanjoen varrella. Kaupungissa on vajaat 5 000 asukasta, ja sen pinta-ala on 405 neliökilometriä[1].

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Narva-Jõesuun kunta rajoittuu pohjoisessa Suomenlahteen, idässä Narvajokeen ja Venäjään sekä Narvan kaupunkiin, etelässä Alutaguseen ja lännessä Toilaan ja Sillamäkeen.[2]

Hallinto ja väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2017 kuntauudistuksessa Vaivaran kunta, Kohtla-Järven Viivikonnan kaupunginosa ja vanha Narva-Jõesuun itsenäinen kaupunki yhdistyivät muodostaen uuden Narva-Jõesuun kaupungin[1]. Tällöin vanhasta Narva-Jõesuusta tuli epäitsenäinen kaupunki, asutusyksikkö (vir. asustusüksus), ja uuden Narva-Jõesuun hallinnollisen kaupungin, hallintoyksikön (vir. haldusüksus), osa[3]. Uusi kaupunki otti käyttöönsä Narva-Jõesuun lipun ja Vaivaran vaakunan.

Kaupunki muodostuu Narva-Jõesuun epäitsenäisestä kaupungista (linn, asustusüksus), Olginan ja Sinimäen pienkauppaloista (alevik) sekä 20 kylästä (küla)[3].

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatie 1 ja rautatie Tallinnasta Narvaan kulkevat Narva-Jõesuun poikki.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Ühinenud ja kõikide omavalitsuste ülevaade (sh KOV kontaktandmed ja omavalitsusjuhid) (Excel) (Viron kuntien perustietoja valtiovarainministeriön verkkosivuilla) haldusreform.fin.ee. maaliskuu 2018. Viitattu 16.6.2018. (viroksi)
  2. a b Maainfo Kaardirakendus (Viron maanmittauslaitoksen karttapalvelu) Maa-amet. Viitattu 16.6.2018. (viroksi), (englanniksi)
  3. a b Asustusüksuste nimistu (Luettelo Viron kunnista, kaupungeista, kauppaloista, pienkauppaloista ja kylistä vuoden 2017 kuntauudistuksen jälkeen) riigiteataja.ee. 30.1.2018. Viitattu 16.6.2018. (viroksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]