Vaivara

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vaivara vald
Vaivaran rannikkoa
Vaivaran rannikkoa
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Vaivaran sijainti Virossa
Vaivaran sijainti Virossa

Koordinaatit: 59°22′22″N, 27°52′31″E

Valtio Viro
Maakunta Itä-Virumaa
Perustettu 1992 (nykykunta)
Hallinto
 – Kunnanjohtaja Veikko Luhalaid
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 397,97 km²
Korkeus 55 m
Väkiluku (2006) 1 580[1]
 – Tiheys 4 as./km²

Vaivara (viroksi Vaivara vald) on kunta Itä-Virumaan maakunnassa Viron koillisnurkassa, Suomenlahden rannalla. Laajaan kuntaan kuuluvat mm. Narvan, Narva-Jõesuun ja Sillamäen kaupunkien väliset maaseutualueet. Vaivara on maavaroiltaan rikas: sen alueella kaivetaan öljyliusketta eli palavaakiveä.

Vaivaran keskus sijaitsee Sinimäen kylässä. Sen lähellä sijaitsevat kuuluisat Sinimäet, jotka ovat olleet strategisesti merkittävät jo Suuressa Pohjan sodassa. Idästä länteen on kuljettava niiden läpi: pohjoispuolella on meri, eteläpuolella laajat suot ja Peipsijärvi. Kesällä 1944 Viron alueen kiivaimmat ja verisimmät taistelut toisessa maailmansodassa käytiin juuri Sinimäellä.

Itä-Virumaan maakunta jakautuu seutukuntiin, joista Vaivara kuuluu Narvan seudun muodostamaan Idaregiooniin. Sen neljällä kunnalla (Narva, Narva-Jõesuu, Sillamäe, Vaivara) on keskinäinen kumppanuussopimus Kotkan–Haminan seudun viiden kunnan (Hamina, Kotka, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti) kanssa.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan Vaivaran kunnassa oli 1 429 asukasta, joista venäläisiä oli 939 (65,7 %), virolaisia 354 (24,8 %) ja muita kansallisuuksia 132 (9,2 %).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]