Harjumaa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Harjumaa
Et-Harju maakond-coa.svg Flag of et-Harju maakond.svg
vaakuna lippu
Harju in Estonia.svg
Maakuntakeskus Tallinna
Pinta-ala 4 333 km²
Väkiluku
- Väestötiheys
572 103 (1.1.2014)
120,7 as./km²

Harjumaa eli Harjun maakunta (viroksi Harju maakond) on pohjoisin Viron maakunnista. Sen pinta-ala on 4333 km² ja asukkaita on 572 103. Maakunnan pääkaupunki on Tallinna. Maakunnan tärkeimpiä perinteisiä elinkeinoja ovat maatalous, kalastus ja kalanjalostus. Teollisuus työllistää paperi-, rakennusaine-, huonekalu-, panimo- ja elintarvikealoilla. Nykyisin myös matkailu sekä palvelualat työllistävät.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnan luonto käsittää rannikkoalangon ja liuskekivilaakion. Luonteenomaista maisemalle on klintti, joka muodostaa korkeita rantatörmiä. Maakunnassa on 34 Itämereen laskevaa jokea, joissa on myös Viron suurimmat putoukset (Keila, Jägala). Alueella on myös järviä, kuten Ülemisten, Kahalan ja Harkun järvet. Jääkausi on muovannut karsti-ilmiöitä, siirtolohkareita, kauniita rantoja, joissa on säilynyt aarniometsiä ja hakakatajikkoja. Maakunnan korkein kohta on Voosen vuori (100 m).

Kaupunkeja ja kuntia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keilan kirkko on Harjumaan suurin keskiaikainen maakirkko.

Kaupungit on lihavoitu

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harjumaa ja Raplamaa muodostavat Viron riigikogun vaalien vaalipiirin numero 4, neljännen vaalipiirin ja samalla ensimmäisen pääkaupunki Tallinnan ulkopuolisen vaalipiirin, josta valitaan yhteensä kolmetoista kansanedustajaa Viron 101-jäseniseen parlamenttiin.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]