Läänemaa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Läänemaa
Läänemaa vapp.svg Läänemaa lipp.svg
vaakuna lippu
Lääne in Estonia.svg
Maakuntakeskus Haapsalu
Pinta-ala 2 383,12 km²
Väkiluku
- Väestötiheys
24 323
11,4 as/km²

Läänemaa (suom. Länsimaa, viroksi Lääne maakond) on maakunta Viron länsirannikolla. Pinta-ala on 2 383 km² ja asukkaita 24 323 (2014). Maakunnan pääkaupunki on Haapsalu, joka on toinen Läänemaalla olevista kaupungeista. Läänemaa on alavaa tasankoa tai loivasti kumpuilevaa lakeutta, jonka pääosa on viljelys- tai laidunmaata. Suurin joki on Kasari, joka laskee Matsalunlahteen Pohjois-Euroopan suurimmalla luhtasuolla. Maakuntaan kuuluvat myös saaret Vormsi ja Osmussaari.

Maakunnan kaupungit ja kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnassa on 1 kaupunki ja 9 kuntaa:

Kartta Läänemaan kunnista

Talouselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnan teollisuudenaloja ovat elintarvike- ja metsäteollisuus. Lisäksi maakunnassa työllistää virkistys- ja terveydenhoitoala.[1]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiidenmaa, Läänemaa ja Saarenmaa muodostavat Viron riigikogun vaalien vaalipiirin numero 5, viidennen vaalipiirin ja samalla toisen pääkaupunki Tallinnan ulkopuolisen vaalipiirin, josta valitaan yhteensä seitsemän kansanedustajaa Viron 101-jäseniseen parlamenttiin.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Development Network of Estonia: Yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksia Virossa. Estonia – Taking traditions to new horizon, 2013, s. 8-9.
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.