Läänemaa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Läänemaa
Lääne maakond
Allikajärve lõkkekoht.jpg
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Viro
Kuntia 10
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Haapsalu
 – Maaherra Innar Mäesalu
Pinta-ala 2 383,12 km²
Väkiluku (2015) 24 070
 – väestötiheys 10,1 as./km²
Lyhenteet
 – ISO 3166 EE-57
Läänemaa portaal

Läänemaa (toisinaan suom. Länsimaa, viroksi Lääne maakond) on maakunta Viron länsirannikolla. Pinta-ala on 2 383 km² ja asukkaita 24 070 (1.1.2015).[1] Maakunnan pääkaupunki on Haapsalu. Läänemaa on alavaa tasankoa tai loivasti kumpuilevaa lakeutta, jonka pääosa on viljelys- tai laidunmaata. Suurin joki on Kasari, joka laskee Matsalunlahteen Pohjois-Euroopan suurimmalla luhtasuolla. Maakuntaan kuuluvat myös saaret Vormsi ja Osmussaari.

Kaupungit ja kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnassa on yksi kaupunki ja yhdeksän kuntaa:

Läänemaan kunnat

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnan teollisuudenaloja ovat elintarvike- ja metsäteollisuus. Lisäksi maakunnassa työllistää virkistys- ja terveydenhoitoala.[2]

Hallinto ja politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiidenmaa, Läänemaa ja Saarenmaa muodostavat Viron riigikogun vaalien vaalipiirin numero 5, viidennen vaalipiirin ja samalla toisen pääkaupunki Tallinnan ulkopuolisen vaalipiirin, josta valitaan yhteensä seitsemän kansanedustajaa Viron 101-jäseniseen parlamenttiin.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. RV0291: RAHVAARV, PINDALA JA ASUSTUSTIHEDUS HALDUSÜKSUSE VÕI ASUSTUSÜKSUSE LIIGI JÄRGI, 1. JAANUAR Eesti Statistika. 5.5.2015. Statistikaamet. Viitattu 5.8.2015.
  2. Development Network of Estonia: Yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksia Virossa. Estonia – Taking traditions to new horizon, 2013, s. 8-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]