Emajoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emajoki
Emajõgi
Emajoki
Emajoki
Alkulähde Võrtsjärvi
Laskupaikka Peipsijärvi (Praaga)
Maat Viro
Pituus 101 km
Alkulähteen korkeus 33,6 m
Virtaama 70,1 /s
Valuma-alue 9 740 km²

Emajoki[1] (vir. Emajõgi, Suur Emajõgi) on itäisessä Virossa virtaava 101 km:n pituinen joki. Se Viron toiseksi suurimmasta järvestä Võrtsjärvestä Viljandimaan ja Tartumaan maakuntien rajalta ja laskee kohti itää Viron suurimpaan järveen Peipsijärveen.[2][3]

Emajoki virtaa hitaasti ja mutkitellen läpi Tartumaan Tarton kaupungin halkaisten. Korkeusero koko joen matkalla Võrtsjärven ja Peipsijärven välillä on vain 3,6 metriä. Pian Võrtsjärven jälkeen jokeen yhtyy pohjoisesta tuleva Pedja jõgi Alam-Pedjan luonnonsuojelualueen kohdalla. Emajoki virtaa halki laajan suoalueen, joka päättyy vasta lähempänä Tarttoa. Toinen suoalue alkaa ennen Peipsijärveä, ja sen alkupuolella Emajokeen yhtyy etelästä Ahjajoki. Lisäksi Emajoella on lukuisia pienempiä sivujokia.

Emajoki on navigoitavissa koko pituudeltaan. Joella liikennöi linjalaivoja ja siellä harrastetaan kanoottiretkeilyä. Joki on ruovikkoinen ja sitä luonnehtivat ulpukka- ja lummekasvustot, mutta siinä on myös uimiseen sopivia hiekkarantoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kotimaisten kielten keskus: Viron paikannimet: suomeen mukautettu vai vironkielinen nimiasu?(ohje), viitattu 28.4.2017
  2. The hydrographic network estonica.org. Viitattu 27.7.2014. (englanniksi)
  3. Baltia. Autoilijan tiekartta 1:800 000. Karttakeskus (www.karttakeskus.fi), Helsinki, 2008. ISBN 978-951-593-226-6. (suomeksi), (ruotsiksi), (englanniksi), (saksaksi), (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]