Itä-Euroopan tasanko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eräs tulkinta Itä-Euroopan tasangon laajuudesta. Artikkelissa esitetty venäläinen (2006) linjaus on kartan puolalaista kuvausta (1965) laajempi.

Itä-Euroopan tasanko (myös Itä-Euroopan alanko, Venäjällä käytetään myös nimitystä Venäjän tasanko, ven. Русская равнина, Russkaja ravnina[1][2]) on laaja tasankoalue ja joukko laakeita jokien valuma-alueita Itä-Euroopassa.

Sen alueesta esiintyy useita vaihtoehtoisia määritelmiä. Pinta-alaksi voidaan ilmoittaa esimerkiksi lähes 4 000 000 neliökilometriä.[2] Tasangon keskikorkeus on noin 170 metriä.[2][1] Tasangon alavin paikka on 28 metriä merenpinnan alapuolella (Kaspianmeren rannikolla)[1] ja korkein huippu on Kuolan niemimaan Hiipinätuntureilla (1191 m [1], toisen lähteen mukaan Jubytšvumtšorr olisi 1 201 m merenpinnasta).

Tasanko voidaan jakaa useisiin pienempiin alueisiin, kuten Valdain ylänkö, Volgan ylänkö ja Keski-Venäjän ylänkö sekä Dneprin, Mustanmeren ja Kaspianmeren alankoihin.[2]

Itä-Euroopan tasangon ulottuvuus on venäläistulkinnan mukaan 2 750 kilometriä etelästä pohjoiseen ja 3 000 kilometriä lännestä itään. Se rajoittuu uloittuu pohjoisen Vienan- ja Barentsinmereltä, etelän Mustaanmereen, Krimin niemimaan vuoristoon, Asovanmereen, Kaukasusvuoristoon ja Kaspianmereen. Lännessä tasankoa rajaavat Keski-Euroopan vuoret Karpaatit, Sudeetit ja Harz sekä ja Fennoskandian Skandit. Idässä rajan muodostavat Uralvuoristo ja Mugodžarin harjanteet (ven. Мугоджары).[1]

Tämän venäläisen rajauksen mukaan Itä-Euroopan tasankoon kuuluu kokonaan tai osittain Euroopan puoleinen Venäjä, Kazakstan, Ukraina, Moldova, Valko-Venäjä, Baltian maat, Puola, Saksa ja Suomi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Russkaja ravnina (Русская равнина) (Slovar sovremennih geografitšeskih nazvanii 2006) Geografitšeskaja entsiklopedija- kokoelmaverkkotietosanakirjan artikkelien nettiversio. Viitattu 13.7.2015. (venäjäksi)
  2. a b c d Russian Plain. Region, Eastern Europe Encyclopædia Britannica. britannica.com. Viitattu 29.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]