Maanpuolustuskorkeakoulu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maanpuolustuskorkeakoulu
Maanpuolustuskorkeakoulun joukko-osastotunnus
Perustettu 1993
Tyyppi julkinen
Rehtori lippueamiraali Veijo Taipalus
Henkilökunta 350
Opiskelijoita 850 (tutkinto-opiskelijat)
1000-1300 (muut kurssit)
Sijainti Helsinki, Suomi
Kampus Santahamina
Sivusto www.mpkk.fi/fi

Maanpuolustuskorkeakoulu (lyhenn MPKK, aik. MpKK[1]) on Helsingissä sijaitseva puolustusvoimiin kuuluva sotatieteellinen korkeakoulu, jonka tehtävänä on edistää sotatieteellistä tutkimusta ja antaa tutkimukseen ja alan parhaisiin käytäntöihin perustuvaa sotatieteellistä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen upseerit opiskelevat Maanpuolustuskorkeakoulussa. MPKK:lla on toimipisteitä Helsingin Santahaminassa, Kruununhaassa, Sörnäisissä sekä Tuusulassa. Se on puolustusvoimain komentajan alainen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ensimmäinen maavoimien upseerikoulu oli Yrjö Maunu Sprengtportenin perustama kadettikoulua vastaava Haapaniemen sotakoulu, joka toimi Kuopiossa vuonna 1780 ja Rantasalmella vuosina 1781–1819.

Suomen kadettikoulu toimi Haminassa (Haminan kadettikoulu) ja koulutti upseereita Venäjän keisarikunnan tarpeisiin. Se lakkautettiin 1903 erinäisten I sortokauden aikana annettujen käskyjen vaikutuksesta.

Itsenäistymisen jälkeen Suomen upseerikoulutus jakautui aina vuoteen 1992 asti kolmeen kouluun: peruskoulutuksen antaneeseen Kadettikouluun (lyhenne KadK[1], perustettu 1919), yleisesikuntaupseerin koulutuksen antaneeseen Sotakorkeakouluun (perustettu 1924) ja esiupseeri- sekä jatkokoulutusta antaneeseen Taistelukouluun (perustettu 1927). Kaikki nämä koulut yhdistettiin vuoden 1993 alusta Maanpuolustuskorkeakouluksi, yhdeksi suureksi korkeakoulutason upseerikoulutusta antavaksi oppilaitokseksi.

Maanpuolustuskorkeakoulun rehtorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MPKK:n lippu
Maanpuolustuskorkeakoulun pääsisäänkäynti Santahaminassa.

Pääsyvaatimuksena Maanpuolustuskorkeakouluun on mm. yleinen korkeakoulukelpoisuus. Upseerin virkaan johtaviin opintoihin otettavalta vaaditaan mm. että hän on suorittanut reservin upseerin koulutuksen. Myös aliupseerikoulutuksen saaneet voivat hakea, mutta heidän tulee suorittaa ennen opintojen alkua täydentävä joukkueenjohtajakurssi jotta he voivat ottaa opintopaikan vastaan.

Nykyään koulu jakautuu tutkinto-osastoihin ja laitoksiin. Tutkinto-osastot ovat perustutkinto-osasto (kadettikoulu), jatkotutkinto-osasto ja täydennyskoulutus- ja kehittämiskeskus (TKKK). Kadettikoulu vastaa upseerien peruskoulutuksesta aina sotatieteiden maisterin arvoon asti. Maanpuolustuskorkeakoulussa siirryttiin vuonna 2006 uuteen kaksiportaiseen tutkintorakenteeseen. Korkeakouluun hyväksytyt saavat maisterin tutkinnon opinto-oikeuden. Alempi korkeakoulututkinto, sotatieteiden kandidaatin tutkinto (180 opintopistettä), suoritetaan kolmessa vuodessa ja ylempi korkeakoulututkinto, sotatieteiden maisterin tutkinto (120 opintopistettä), suoritetaan kahdessa vuodessa. Sotatieteiden kandidaatin tutkinnon jälkeen opiskelija nimitetään määräaikaiseen virkasuhteeseen luutnanttina ja hän syventää saamaansa opetusta 3–4 vuoden ajan työelämässä.

Työelämävaiheen jälkeen opiskelijat komennetaan suorittamaan maisterin tutkintoa.[2] Valmistuttuaan sotatieteiden maistereiksi opiskelijat saavat vakituisen upseerin viran Puolustusvoimista tai Rajavartiolaitoksesta. Jatkotutkinto-osastolla suoritetaan esiupseeri- ja yleisesikuntaupseerikurssit sekä tekniikan lisäopinnot. Noin kymmenen palvelusvuoden jälkeen upseeri komennetaan esiupseerikurssille (laajuus vähintään 60 opintopistettä), yleensä kapteenin tai kapteeniluutnantin sotilasarvossa, josta noin kolmasosa opiskellaan etäopiskeluna. Soveltuvuuden ja opintomenestyksen perusteella noin kolmannes esiupseerikurssin opiskelijoista jatkaa yleisesikuntaupseerikurssille (140 opintopistettä). Yleisesikuntaupseerin tutkinto, joka on edellytys everstin ja kenraalin virkoihin, koostuu esiupseeri- ja yleisesikuntaupseerikursseista. Täydennyskoulutus- ja kehittämiskeskus hoitaa täydennyskoulutuksen ohella puolustusvoimien henkilöstöalan kehittämistehtäviä.

Maanpuolustuskorkeakoulu on puolustushallinnon alainen yliopisto mutta se rinnastetaan muihin yliopistoihin. Myönnetyt tutkinnot ovat alempia ja ylempiä korkeakoulututkintoja tai tieteellisiä jatkotutkintoja nimensä mukaisesti. Opetusministeriö mainitsee Maanpuolustuskorkeakoulun luettelossaan Suomen yliopistoista.

Tutkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanpuolustuskorkeakoulussa voi suorittaa:

Ainelaitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainelaitokset vastaavat omien aineidensa tutkimuksesta ja opetuksesta. Niihin kuuluvat

 • Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitos (aik. erilliset johtamis- ja koulutustaidon laitokset)
  • johtajana toiminut mm. eversti Esko Vaahtolammi
 • Sotahistorian laitos
  • johtajana toimineet everstiluutnantti Jarmo Nieminen, Ari Raunio, everstiluutnantti (FT) Pasi Kesseli, K. J. Mikkola
 • Strategian laitos
  • johtaja evl Torsti Sirén, edeltäjänä mm. Pekka Holopainen
 • Sotatekniikan laitos
  • johtaja everstiluutnantti Pasi Pasivirta
 • Taktiikan laitos
  • johtaja eversti Pekka Järvi sekä
 • Käyttäytymistieteiden laitos
  • johtajana toiminut mm. Pekka Holopainen

Tutkimusalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusalat ovat:

Lisäksi tutkitaan rajoitetussa määrin sotilaslääketiedettä ja logistiikkaa.[3]

Tutkimusjohtajana toimii professori Hannu H. Kari.

Puolustushaara-, aselaji- ja toimialakoulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustushaarakoulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aselajikoulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MPKK:n organisaatioon kuuluvat ainelaitosten lisäksi

Kirjaston pääkirjasto on kaikille avoin ja lainakortin saa todistaessaan henkilöllisyytensä lainaamossa. Kurssikirjasto palvelee Santahaminan kampuksella opiskelijoita. Tuusulan kampuksen kirjasto on (ns. Taistelukoulun kirjasto). Kirjastojen Taisto-kirjaluettelo on vapaasti selattavissa.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanpuolustuskorkeakoulussa järjestetään lisäksi vuosittain Sotatieteiden päivät, jossa toinen luentopäivä vastaa karkeasti ottaen Maanpuolustuskorkeakoulun laitos- tai ainejakoa. Tilaisuus on kaksipäiväinen yleisöluentotilaisuus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 29.3.2013.
 2. Aikataulu. Maanpuolustuskorkeakoulu 16.12.2008. Viitattu 30.1.2009.
 3. http://www.puolustusvoimat.fi/laitokset/tiedotteet/3778.dsp?printable=2&

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]