Luettelo Suomen ilmavoimien ilma-aluksista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Suomen ilmavoimien ilma-aluksista hankinta-ajankohdan mukaisessa järjestyksessä.

Ennen sotia käytössä olleet lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen merkintätapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M-S Parasolin lisenssiversion Thulin Typ D:n replika Keski-Suomen ilmailumuseossa.

Ensimmäisessä merkintätavassa koneiden tunnuksena oli F (= Flygmaskin) sekä numero. Merkinnässä ollut kirjain oli ainoastaan kirjanpidollinen ja sitä ei maalattu lentokoneisiin.

Suomen ilmavoimien lentokoneet 1918-1918
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Friedrichshafen FF 33E F 1 1918 1923 Saksa
Friedrichshafen FF 49C F18 ja F22 2 helmikuu 1918 1919 ja 1923 Saksa
N.A.B. Typ 9 Albatros F4 ja F6 2 1918 1923 Ruotsi
N.A.B. Typ 12 F10 1 1918 kadonnut siirtolennolla 1918 Ruotsi
Rumpler 6B1 F20 1 1918 25.10.1919 Saksa
Rumpler 6B2 ? 1 1918 1926 Saksa
Rumpler ? F30 1 tilattu helmikuu 1918 peruutettu 17.7.1918 Saksa
Rumpler C.VIII F28 1 1918 1925 Saksa
SW 20 Albatros F2 1 1918 13.4.1918 Ruotsi
Thulin typ D F1 ja F3 2 1918 1919 Ruotsi
Thulin typ LA F5 1 1918 1919 Ruotsi

Toinen merkintätapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ilmailuvoimien uudistettu (toinen) merkintätapa otettiin käyttöön 20. kesäkuuta 1918. Merkintätapa koostui koneen tyypin ilmaisevasta kirjaimesta juoksevasta numerosta sekä hankintavuoden kahdesta viimeisestä numerosta.

Muoto: D.63/18 (D=kaksitaso, .63 juokseva numero, /18 hankintavuosi)
Tunnus Selite
A yksitaso, aseistamaton
B kaksitaso, aseistamaton
C kaksitaso, aseistettu
D kaksitaso, yksipaikkainen, aseistettu
E yksitaso, aseistettu
M kaksitaso, kiinteällä aseistuksella
S koulukone
Suomen ilmavoimien lentokoneet 1918-1919
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
D.F.W. C.V C. 2 1918 1921 Saksa
Friedrichshafen FF 33E S. 3 1918 1923 Saksa
Friedrichshafen FF 49B ja C C. 5 1918 1922 Saksa
N.A.B. Typ 9 Albatros B. 2 1918 1923 Ruotsi
N.A.B. Typ 12 Albatros 1 1918 1918 Ruotsi (tuhoutui)
N.A.B. Typ 17 Albatros Jagare D. 1 1918 1919 Ruotsi
Nieuport 10 D. 3 1918 1919 Venäjä
Nieuport 11 D. 1 1918 1923 Venäjä
Nieuport 23 D. 2 1918 1920 Venäjä
Rumpler 6B D. 2 1918 1926 Saksa
Rumpler C.VIII C. 1 1918 1924 Saksa
Spad S.VII D. 1 1919 1923 Ranska
Stetinin M-5 S. 1 1918 1920 Venäjä
Stetinin M-9 "Devjatka" C. 9 1918 1922 Venäjä
Stetinin M-15 C. 2 1918 1919 Venäjä
Stetinin M-16 C. 6 1918 1923 Venäjä
Thulin typ D A. 2 1918 1919 Ruotsi
Thulin LA A. 1 1918 1919 Ruotsi

Kolmas merkintätapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmavoimissa otettiin käyttöön uusi merkintätapa 20. elokuuta 1919 mennessä. Muoto oli paranneltu versio edeltäneestä siten, että siinä ensimmäisenä oli lentohenkilöstön määrän ilmoittanut numero, sitten koneen tyypin kirjaintunnus, hankinta tai valmistusmaan numero sekä kahdella numerolla merkitty koneen yksilöivä juokseva numero.

Muoto: 1D357 (1=istuimia, D=taistelukone, 3=saksalainen, 57=juoksevanumero)
Juokseva numero: 01-49 = vesikone, 50-99 = maakone)
Tunnus Selite
A koulukone
B tiedustelukone
C taistelukone, kaksitaso
D taistelukone, yksitaso
E kaksimoottorinen
Alkuperämerkintä
1 venäläinen
2 ruotsalainen
3 saksalainen
4 ranskalainen
Suomen ilmavoimien lentokoneet 1919-1921
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Albatros C.III 2A 2 1919 1921 Saksa
Breguet 14A.2 2C 30 1919 1927 Ranska
Caudron G.3 2A 19 1920 1924 Ranska
D.F.W. C.V * 2 1918 1921 Saksa
Fokker D.VII 1C, 1D 3 1919 1924 Saksa
Friedrichshafen FF 33E 2A 3 1918 1923 Saksa
Friedrichshafen FF 41A 6.A. 1 1918 1923 Saksa
Friedrichshafen FF 49B ja C 2A, 2C, 2B 5 1918 1922 Saksa
Georges Levy G.L. 40 HB2 3B 12 1919 1922 Ranska
L.V.G. C.VI 3A 2 1922 1923 Saksa
N.A.B. Typ 9 Albatros 2A. 2 1918 1923 Ruotsi
Nieuport 11 1.D. 1 1918 1923 Venäjä
Nieuport 23 1.C. 2 1918 1920 Venäjä
Rumpler 6B 1.C. 2 1918 1926 Saksa
Rumpler C.VIII 2B 1 1918 1924 Saksa
S.I.A.I. (Savoia) S.9 2B 2 1919 1920 Italia
Spad S.34 2.A. 2 1921 1925 Ranska
Spad S.VII 1.D. 1 1919 1923 Ranska
Stetinin M-5 2.A. 1 1918 1920 Venäjä
Stetinin M-9 "Devjatka" 3A 9 1918 1922 Venäjä
Stetinin M-16 2.A 6 1918 1923 Venäjä

Neljäs merkintätapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava merkintätapa otettiin käyttöön vuoden 1922 alussa. Sen ensimmäisenä merkkinä oli konetyypin numero sitten hankintavuoden osoittava kirjain ja kolmantena koneen yksilöivä juokseva numero.

Muoto: 5A1 5=vesihävittäjä, A=hankintavuosi 1919, 1=juokseva numero)
Tunnus Selite
1 koulukone
2 koulukone
3 maatiedustelukone
4 meritiedustelukone
5 vesikone, hävittäjä
6 hävittäjä
Hankintavuosi
A 1919
B 1920
C 1921
D 1922
E 1923
F 1924
G 1925
H 1926
Suomen ilmavoimien lentokoneet 1922-1926
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Adaridi 1 1924 1931 Suomi
Breguet 14A.2 * 30 1919 1927 Ranska
Caudron C.59 2E 3 1923 1931 Ranska
Caudron C.60 1E. 64 1923 1936 Ranska
Caudron G.3 * 19 1920 1924 Ranska
Caudron G.4 1 1922 1922 Ranska
Fokker D.10 8E 1 1923 1926 Saksa
Fokker D.VII 1.D. 3 1919 1924 Saksa
Friedrichshafen FF 33E 2A ? 3 1918 1923 Saksa
Friedrichshafen FF 41A 6.A. 1 1918 1923 Saksa
Gourdou-Leseurre GL-21 B2 ja GL-22 B3 8E. 8F. 20 1923 1931 Ranska
I.V.L. A.22 Hansa 4.D. 4.E. 4.F. 4.G. 4.H. 120 1922 1936 Suomi
I.V.L. C.24 8F. 1 1924 1924 Suomi
I.V.L. C.VI.25 8G. 1 1925 1925 Suomi
Koolhoven F.K.31 3H 12 1926 1932 Hollanti
L.V.G. C.VI 3A 2 1922 1923 Saksa
Martinsyde F.4 Buzzard 8E 15 1923 1939 Englanti
Morane-Saulnier MS 50C 2.G. *2G 6 1925 1932 Ranska
N.A.B. Typ 9 Albatros 2A. 2 1918 1923 Ruotsi
N.A.B. Typ 17 Albatros Jagare 1C. 1 1918 1919 Ruotsi
Nieuport 11 1.D. 1 1918 1923 Venäjä
Rumpler 6B 1.C. 2 1918 1926 Saksa
Rumpler C.VIII 2.C. 1 1918 1924 Saksa
Spad S.34 2C. 2 1921 1925 Ranska
Spad S.VII 1.D. 1 1919 1923 Ranska
Stetinin M-16 2.A ... 6 1918 1923 Venäjä

Viides merkintätapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1927 siirryttiin konetyypin ilmaisevaan kirjainpariin ja juoksevaan numeroon.

Suomen ilmavoimien lentokoneet 1927-1937
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Aero A-11 AE 8 1927 1939 Tšekkoslovakia
Aero A-32 AEj 16 1929 1944 Tšekkoslovakia
Avro 504K AV 1 1926 1930 Englanti
Avro 652A Anson I AN 3 1936 1947 Englanti
Blackburn Ripon II F RI 27 1929 1944 Englanti
Breguet 14A.2 BR 30 1919 1927 Ranska
Bristol Bulldog IIA ja IVA BU 19 1935 1944 Englanti
Caudron C.59 CA 3 1923 1931 Ranska
Caudron C.60 CA 64 1923 1936 Ranska
De Havilland D.H.60 ja 60X Moth MO 23 1929 1944 Englanti
Fokker C.V D ja E FO 19 1927 1945 Hollanti
Fokker C.X FK 39 1936 1958 Hollanti
Gloster Gamecock II GA 17 1927 1944 Englanti
Gourdou-Leseurre GL-21 B2 ja GL-22 B3 GL 20 1923 1931 Ranska
I.V.L. A.22 Hansa IL 120 1922 1936 Suomi
I.V.L. D.26 Haukka I HA 1 1927 1927 Suomi
IVL K.1 Kurki 1 1927 1927 Suomi
Junkers A 35 S 1 1928 1928 Saksa
Junkers A 50 Junior SK 2 1936 1940 Saksa
Junkers K43F JU 6 1931 1952 Saksa
Junkers W 34 JU 6 1930 1944 Saksa
Koolhoven F.K.31 KO 12 1926 1932 Hollanti
Letov S 218 A Smolik SM 39 1930 1945 Tšekkoslovakia
Martinsyde F.4 Buzzard MA 15 1923 1939 Englanti
Potez 25 A2 PO 1 1927 1936 Ranska
IVL D.26 Haukka II HA 2 1928 1930 Suomi
VL E.30 Kotka I ja II KA 6 1931 1944 Suomi
VL Paarma PA 1 1931 1933 Suomi
VL Sääski I, II ja IIA 33 1928 1943 Suomi
VL Tuisku I ja II TU 31 1935 1950 Suomi
VL Viima I ja II VI 24 1936 1962 Suomi

Sodat 1939-1944[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polikarpov I-16 UTI UT-1 Suomen ilmailumuseossa.
Suomen ilmavoimien pommikoneet talvisodassa 1939-1940
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Bristol Blenheim Mk. I ja IV BL 97 1937 1958 Englanti/Suomi
Fokker C.X. FK 39 1936 1958 Hollanti/Suomi
Suomen ilmavoimien hävittäjät talvisodassa 1939-1940
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Brewster B-239 BW 44 1940 1948 Yhdysvallat
Bristol Bulldog IIA ja IVA BU 19 1935 1944 Englanti
Fokker D.XXI FR 97 1937 1948 Hollanti/Suomi
Fiat G.50 "Freccia" FA 35 1939 1946 Italia
Gloster Gladiator GL 30 1940 1945 Englanti
Gloster Gladiator A..L 12 1940 1940 Ruotsi (vapaaehtoinen)
Hawker Hart R..Z 5 1940 1940 Ruotsi (vapaaehtoinen)
Morane-Saulnier M.S. 406 MS 87 1940 1948 Ranska
Suomen ilmavoimien muut lentokoneet talvisodassa 1939-1940
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Aero A-32 GR AE 16 1929 1944 Tšekkoslovakia
Avro 652A Anson I AN 3 1936 1947 Englanti
Blackburn Ripon IIF BI 26 1929 1944 Englanti
Cessna C-37 CE 1 1939 1944 Suomi
De Havilland D.H.60 ja 60X Moth MO 23 1929 1944 Englanti
Douglas DC-2 DC -> DO 3 1940 1946 Yhdysvallat
Fairchild 24J 60 De Luxe DF 1 1939 1940 Yhdysvallat
Fieseler Storch Fi 156 K-1 ST 2 1939 1960 Saksa
Jaktfalken II JF 3 1940 1945 Ruotsi
Junkers F 13 JU 3 1939 1947 Suomi/Ruotsi
Junkers A 50 Junior SK 2 1936 1940 Suomi
Junkers W 34 ja K 43F JU 12 1930 1952 Saksa
Koolhoven F.K.52 KO 2 1940 1943 Ruotsi
Letov S 218 A Smolik SM 39 1930 1945 Tšekkoslovakia
Raab-Katzenstein RK-26 Tigerschwalbe 1 1940 1940 Ruotsi (vapaaehtoinen)
VL E.30 Kotka I ja II KA 6 1931 1944 Suomi
VL Pyry PY 41 1939 1962 Suomi
VL Sääski I ja II 33 1928 1943 Suomi
VL Tuisku I ja II TU 31 1935 1950 Suomi
VL Viima I ja II VI 24 1936 1962 Suomi
Suomen ilmavoimien hävittäjät jatkosodassa 1941-1944
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Brewster B-239 BW 44 1940 1948 Yhdysvallat
Caudron-Renault C.R. 714 CA 6 1940 1944 Ranska
Curtiss Hawk 75 A-1, 2, 3, 4 ja 6 CU 44 1941 1948 Yhdysvallat
Gloster Gauntlet II GT 24 1940 1945 Englanti
Hawker Hurricane I ja IIA HU -> HC 13 1940 1944 Englanti
Messerschmitt Bf 109 G-2/6/8 MT 159 1943 1954 Saksa
VL Humu HM 1 1944 1945 Suomi
VL Myrsky MY 51 1944 1947 Suomi
VL Pyörremyrsky PM 1 1945 1945 Suomi
Suomen ilmavoimien pommikoneet jatkosodassa 1941-1944
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Dornier Do 17 Z DN 15 1942 1948 Saksa
Junkers Ju 88 A-4 JK 24 1943 1948 Saksa
Suomen ilmavoimien muut lentokoneet jatkosodassa 1941-1944
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Airspeed A.S.6E Envoy EV 1 22.1.1942 31.7.1943 Englanti
Beechcraft B17L BC 1 1940 1945 Yhdysvallat
Cessna C-37 CE 1 1939 1944 Yhdysvallat
Desoutter Mk.II DS 1 1941 1944 Hollanti
Dornier Do 22Kl DR 4 1941 1945 Saksa
Fairchild 24G? ? 1? 1939? 1941? Yhdysvallat
Focke-Wulf Fw 44 J Stieglitz SZ 35 1940 1960 Saksa
Focke-Wulf Fw 58 Weihe 1 1943 1944 Saksa (vuokralla)
Fokker F.VIIa FE 1 1941 1943 Alankomaat
Fokker F.VIII FE 1 1940 1941 Alankomaat
Hanriot H.232.2 HT 3 1941 1945 Ranska
Heinkel He 59 HL 4 1943 1943 Saksa (vuokralla)
Heinkel He 115 HE 3 1940 1944 Saksa
M.F. 11 NK 3 1940 1944 Norja
VL Pyry PY 41 1939 1962 Suomi
Westland Lysander I LY 12 1940 1946 Englanti
Suomen ilmavoimien sotasaalislentokoneet jatkosodassa 1941-1944
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Beriev MBR-2 ja MBR-2bis VV 5 1941 1942 Neuvostoliitto
Curtiss P-40M Warhawk KH 1 1943 1945 Yhdysvallat
Iljušin DB-3f eli Il-4 DF 11 1943 1945 Neuvostoliitto
Polikarpov I-152 (I-15bis) VH -> IH 5 1940 1945 Neuvostoliitto
Polikarpov I-153 VH -> IT 11 1940 1945 Neuvostoliitto
Polikarpov I-16 VH -> IR 2 1940 1943 Neuvostoliitto
Polikarpov I-16 UTI VH -> UT 1 1941 1943 Neuvostoliitto
Polikarpov U-2 VU 4 1942 1945 Neuvostoliitto
Petljakov Pe-2 PE 7 1941 1946 Neuvostoliitto
Petljakov Pe-3 PE 1 1943 1944 Neuvostoliitto
Šavrov Sh-2 AV 2 1942 1944 Neuvostoliitto

Sotien jälkeen 1950-[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ilmavoimien hävittäjäkoneet 1950-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
De Havilland D.H.100 Vampire Mk.52 VA 6 1954 1965 Englanti
De Havilland D.H.115 Vampire Trainer Mk.55 VT 9 1955 1965 Englanti
Folland Gnat Mk.1 GN 13 1958 1974 Englanti
Fouga CM170 Magister FM 80 1958 1988 Ranska ja Suomi
Suomen ilmavoimien kuljetuslentokoneet 1950-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
De Havilland Canada DHC-2 Beaver BV 3 1958 1971 Kanada
Hunting Percival Pembroke C.Mk.53 PR 2 1956 1968 Englanti
Suomen ilmavoimien muut lentokoneet 1950-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Valmet Vihuri VH 51 1951 1959 Suomi
Saab 17A SH 2 1959 1961 Ruotsi
Saab 91D Safir SF 36 1958 1982 Ruotsi
Valmet Tuuli III TL 1 1957 1959 Suomi
Beechcraft D17S BC 1 1951 1958 Yhdysvallat
Suomen ilmavoimien hävittäjät 1960-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
MiG-15UTI MU 4 1962 1977 Neuvostoliitto
MiG-21F MG 22 1963 1986 Neuvostoliitto
MiG-21U MK 2 1965 1981 Neuvostoliitto
MiG-21US MK 2 1974 1998 Neuvostoliitto
MiG-21UM MK 2 1982 1998 Neuvostoliitto
Suomen ilmavoimien helikopterit 1960-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Agusta Bell 206 A HB 1 1968 1979 Yhdysvallat
Mil Mi-4 HR 3 1961 1979 Neuvostoliitto
Sud-Aviation S.E.3130 Alouette II 313B HA 2 1965 1975 Ranska
Suomen ilmavoimien kuljetuskoneet 1960-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Douglas C-47 DO 9 1960 1984 Yhdysvallat
Iljušin Il-28 NH 4 1960 1981 Neuvostoliitto
Suomen ilmavoimien hävittäjät 1970-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Saab 35BS Draken DK 6 1972 1995 Ruotsi
Saab 35CS Draken DK 6 1976, 1984 2000 Ruotsi
Saab 35FS Draken DK 12 1976, 1984 2000 Ruotsi
Saab 35S Draken DK 12 1975 2000 Ruotsi ja Suomi
MiG-21bis MB 2 1978 1997 Neuvostoliitto
MiG-21bis MG 18 1980 1998 Neuvostoliitto
Suomen ilmavoimien yhteyskoneet 1970-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Britten-Norman BN-2A Islander BN 1 1974 1975 Englanti
Cessna 402B Businessliner CB 2 1975 1984 Yhdysvallat
Piper PA-28R-200 Cherokee Arrow II PA 6 1974 2004 Yhdysvallat
PA-28RT-201 Arrow IV PA 4 1980 2004 Yhdysvallat
Piper PA-31 Navajo PN 1 1974 1975 Yhdysvallat
PA-31-350 Chieftain PC 6 1983 2010 Yhdysvallat
Suomen ilmavoimien helikopterit 1970-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Hughes 369HS, 369HM ja 369D (500C and 500D) HH 5 1975 201? Yhdysvallat
Mil Mi-8P ja Mil Mi-8PT HS 9 1973 2010 Neuvostoliitto
Suomen ilmavoimien lentokoneet 1980-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
Fokker F.27 Friendship FF 3 1980 201? Alankomaat
Valmet Vinka VN 30 1980 201? Suomi
British Aerospace Hawk Mk.51 HW 50 1980 201? Englanti/Suomi
Gates Learjet 35A LJ 3 1982 201? Yhdysvallat
Valmet Redigo RG Suomi
Suomen ilmavoimien hävittäjät 1990-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
McDonnell Douglas F/A-18 Hornet HN 64 1995 20?? Yhdysvallat
Suomen ilmavoimien kuljetuskoneet 2000-luvulla
Merkki Tunnus kpl Alkuvuosi Loppuvuosi Hankintamaa
CASA C-295 CC 3 2008 20?? Espanja
Pilatus PC-12 PI 6 2010 Sveitsi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]