Ero sivun ”Esa Pakarinen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 merkkiä poistettu ,  11 kuukautta sitten
Korjattu nimi, ks. https://www.discogs.com/Esa-Pakarinen-Vihoviimeiset-Tangot/release/5791282
(Korjattu nimi, ks. https://www.discogs.com/Esa-Pakarinen-Vihoviimeiset-Tangot/release/5791282)
Pakarisen tärkeä yhteistyökumppani Reino Helismaa kuoli vuonna 1965, minkä vuoksi Pakarinen jäi Severi Suhonen -hahmoineen käytännössä yksin. [[Tapio Rautavaara]]n laulelmalinja oli kaukana Pakarisen tyylistä, ja [[Jorma Ikävalko]] oli jo vuosia sitten jättänyt kiertueet ja levyttämisen ja siirtynyt työelämään. Helismaalta pöytälaatikkoon jääneet Pakariselle tehdyt tekstit hupenivat pian, ja Toivo Kärki sovitti Pakariselle [[Matti Jurva]]n, [[Tatu Pekkarinen|Tatu Pekkarisen]] ja muiden vanhojen kupletintekijöiden ralleja, mutta sävelsi myös uutta, enimmäkseen vaatimattomasti menestynyttä materiaalia eri sanoittajien teksteihin.<ref>Kärki 2015, s. 567.</ref>
 
Kiertue-elämän ja elokuvanteon loputtua Pakarinen jatkoi levyttämistä. Vuonna 1966 ilmestyivät hänen ensimmäiset LP:nsä ''Severi Suhonen'' ja ''Severi Suhonen Ala-Tölöviössä''. Samaisena vuonna julkaistiin [[Terho Könönen|Terho Könösen]] ''Suhmuran Santra'' ja seuraavana vuonna Toivo Kärjen ja [[Juha Vainio]]n ''Rapurallaa'', jotka nousivat Pakarisen harvoiksi tuolloisiksi hiteiksi.<ref>Kärki 2015, s. 606.</ref> [[1970-luku|1970-luvun]] puolella ilmestyivät LP:t ''[[Lonkalta]]'' [[Irwin Goodman]]in kanssa, sekä ''Esa & Eemeli''.<ref name="Pomus"/> Kaksikko teki vuonna 1972 kiertueen Yhdysvalloissa ja Kanadassa suomalaissiirtolaisten keskuudessa. Samana vuonna ilmestyi myös albumi ''VihonviimeisetVihoviimeiset tangot'', joka sisälsi [[Toivo Kärki|Toivo Kärjen]] säveltämiä tangoja [[Vexi Salmi|Vexi Salmen]] uudelleen sanoittamina.
 
1970-luku toi tullessaan myös jonkinlaisen kulttuuripiirien siunauksen Pakarisen työlle, kun kulttuurintutkijat alkoivat arvostaa 1950-luvun rillumareitä. Pakarinen esiintyi muun muassa Jyväskylän Kulttuuripäivillä, [[KOM-teatteri]]n lauluillassa Helsingissä ja Varkauden huumoritapahtumassa. Vuonna 1973 Pakarinen piti näyttävän juhlakonsertin [[Finlandia-talo]]ssa. [[Mainostelevisio]] televisioi tapahtuman, jossa taustalla oli Eino Virtasen johtama 20-miehinen orkesteri. Illan aikana lavalla nähtiin muun muassa Pekka Puupää, Impi Umpilampi ja Severi Suhonen. Muina illan esiintyjinä Eila Itkonen Justiinana, Masa Niemen sisko Taimi Mäkinen Pätkänä ja Armas Jokio talonmies Pikkaraisena. Samana vuonna konsertin kanssa syntyi Pakarisen viimeinen elokuva, [[Matti Kassila]]n ohjaama ''Meiltähän tämä käy'' (1973), jossa hän esiintyi ikääntyneenä Severi Suhosena. Elokuvan muissa rooleissa esiintyivät [[Kauko Helovirta]], [[Pentti Siimes]], [[Jussi Jurkka]], [[Kirsti Ortola]] ja [[Olavi Ahonen]].
* ''Severi Suhonen Ala-Tölöviöstä'' (1967)
* '' Esa Pakarinen ja [[Irwin Goodman]]: [[Lonkalta]]'' (1971)
* ''[[VihonviimeisetVihoviimeiset tangot]]'' (1972)
* '' Esa Pakarinen ja [[Eemeli (koomikko)|Esko Toivonen]]: [[Esa & Eemeli]]'' (1972)
* ''[[Pakarock]]'' (1974)
1 697

muokkausta

Navigointivalikko